Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 27 июня 2024, вопрос №113642

відстрочка від мобілізації послідовність дій після 18-05-2024

Доброго дня, якщо людина має право на відстрочку, але має ВОД старого зразка (не служив, має тимчасове посв.) Як потрібно діяти щоб після оновлення даних та проходження ВЛК і отримання ВОД нового зразку не вручили мобілізаційне розпорядження до подання документів на відстрочку ?
Яка послідовність дій має бути щоб уникнути ризиків?

Ответы юристов (4)

    Юрист Анастасія
    Юрист Анастасія 2 дня назад

    Юрист, г. Киев, 2 года опыта

    Доброго дня!

    Законом передбачено, що всі військово-облікові документи старого зразка та в паперовій формі продовжують діяти після введення нового ВОД.

    Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України ТЦК або його відділом чи відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов'язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов'язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов'язаного;
    • зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • відсутності місця для внесення змін;
    • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 Постанови КМУ 559;
    • втрати (зіпсування);
    • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності Постанови КМУ від 16 травня 2024 р. № 559.

    Якщо у Вас ситуація не відповідає зазначеним випадкам, немає необхідності замінювати ВОД, якщо Ви цього не хочете.

    Щодо відстрочки – перед походом до ТЦК та СП відправте їм цінним листом з описом вкладення заяву про оформлення відстрочки і документи, які підтверджують підстави для відстрочки. Зберігайте опис вкладення і квитанцію у себе. Коли ТЦК отримає Ваш лист – можете іти до них оновлювати дані, і за необхідності ще раз подати заяву на відстрочку особисто. Після реєстрації заяви Вас НЕ мають права направляти на ВЛК.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Тимчасове посвідчення є належним документом, який не підлягає обов'язковій заміні на ВОД нового зразка.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клиент 2 дня назад

      так, але в тцк сказали що він старого зразку і що ВОД має мати штрихкод та він номер( а при заміні старого на новий потрібно проходи влк(останій раз проходили в 2000 році) та оновлювати дані. Нажаль в кожному тцк свої правила(

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате
        Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку":

        II. Прикінцеві та перехідні положення

        "1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

        12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа".

        Згідно із Постановою КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

        55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України