Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 28 июня 2024, вопрос №113661

Крадіжка українських номерів в Польщі

Вкрадено два української реєстрації номери в Польщі. Заяву подано в поліцію. Як можна зробити нові номери, щоб поїхати в Україну та й в принципі їздити?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Оксана!

    Якщо власник авто і саме авто знаходяться за кордоном

    Відповідно до п.18 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів», Постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388, замість утраченого або непридатного для користування свідоцтва про реєстрацію (технічного паспорта) і номерних знаків на підставі заяви власника або його представника видається нове свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки.

    У випадку викрадення номерів Вам треба:

    1. Написати заяву в поліцію про крадіжку державних реєстраційних знаків. При складанні заяви вкажіть приблизний час і місце втрати, а також час її виявлення. Після подачі заяви, втрачені номери опиняться в розшуку, що унеможливить їх подальше використання.

    2. Звернутися до територіального сервісного центру з: паспортом копією ідентифікаційного коду власника транспортного засобу; свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу; заява про втрату, якщо ж власником транспортного засобу є юридична особа, надається акт службового розслідування; у разі, якщо вкрадено було лише один номерний знак, – надати другий; обов’язково надається транспортний засіб для експертного огляду; довідкою з поліції.

    3. Сплатити адміністративний збір;

    4. Отримати нові номерні знаки. Адміністратором сервісного центру МВС після внесення відповідної інформації до бази даних АІС «Номерний знак» проводиться перереєстрація транспортного засобу. Замість утрачених або непридатних для користування номерних знаків на підставі заяви власника або його представника видаються нові свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки.

    Знайдені номерні знаки після видачі нових вважаються недійсними і здаються до сервісних центрів МВС.

    Відповідно,до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 червня 2007 року № 795 « Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання», процедура перереєстрації траснпортного засобу з отриманням нових номерних знаків послуга платна, та сплачується відповідно до встановлених розмірів перед проведенням такої перереєстрації, в середньому, вона буде наступною:

    • для транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД або окремих агрегатів (з видачею номерного знака) –525,47 грн.;
    • для транспортних засобів усіх категорій іноземного виробництва або окремих агрегатів (із видачею номерного знака) —562,99 грн.;
    • для мототранспорту, причепів вітчизняного виробництва та країн СНД (із видачею номерного знака) – 420,31 грн.;
    • для мототранспорту, причепів іноземного виробництва (із видачею номерного знака)- 457,83 грн.;
    • для мопедів або окремих їх агрегатів становить (із видачею номерного знака) 302,63 грн

    Виготовлення дублікату номерних знаків передбачає замовлення дубліката втраченої номерної таблички і її встановлення. Замовити можна у компаніях, які зроблять дублікати.

    !Зверніть увагу! - Обираючи такий шлях вирішення проблеми, Ви ризикуєте в подальшому мати справу з правоохоронними органами, оскільки втраченими, або викраденими у Вас, номерними знаками транснпортного засобу можуть скористатися зловмисники з будь-якою метою.

    Сервісні центри МВС не виготовляють дублікати державних номерів, а проводять процедуру перереєстрації авто.

    Відповідь на питання, що робити, якщо вкрали номери з машини за кордоном — звернутися до посольства або консульства України. Нові номерні знаки вам не видадуть, адже обладнання для їх виготовлення не постачається до дипломатичних установ. Але співробітники розкажуть, як краще вчинити у подібній ситуації. Крім того, у разі знайдення табличок з вами негайно зв’яжуться.

    Як відновити втрачені чи вкрадені номери до машини за кордоном?

    Дипломатичні установи запропонують провести процедуру в сервісному центрі МВС. Вона буде надзвичайно довгою та виснажуючою. Вам доведеться знайти довірену особу в Україні, зробити нотаріально завірені копії прав та свідоцтва про реєстрацію транспорту, а потім сплатити за послуги дипломатичної пошти. Термін видачі нових номерів буде звичайним — 1 день. А ось пересилання займе від кількох тижнів до 2–3 місяців. Весь цей час їздити без номерних знаків забороняється.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України