Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 28 июня 2024, вопрос №113668 340₴

Урегулирование задолженности перед заказчиком

Добрый день,
В декабре 2021 года были нарушены сроки поставки по договору.
Сумма поставки 36000 грн
По решению суда еще начислены штрафы 86000 грн
Было открыто исполнительное производство но возвращено покупателю в связи с невозможностью изьятия

Вопрос: как урегулировать вопрос с заказчиком находясь за границей? Интересует именно закрытие претензий с снижением суммы и закрытием исполнительного производства.

Контакт только телеграм

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Євгене!

    Рекомендую Вам укласти мирову угоду із замовником.

    У відповідності із частиною 2 статті 19 Закону України «Про виконавче провадження»:

    "Сторони у процесі виконання рішення відповідно до процесуального законодавства мають право укласти мирову угоду, що затверджується (визнається) судом, який видав виконавчий документ.".

    Схвалення судом укладеної Вами із замовником мирової угоди під час виконання рішення про стягнення боргу, є законною причиною для завершення виконавчого провадження.

    Частина перша статті 434 Цивільного процесуального кодексу України встановлює, що зазначене право може бути реалізовано лише в процесі примусового виконання судового рішення, тобто за наявності відкритого виконавчого провадження:

    "1. Мирова угода, укладена між сторонами, або заява про відмову стягувача від примусового виконання в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному або приватному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її для затвердження до суду, який видав виконавчий документ.

    2. Питання затвердження мирової угоди у процесі виконання рішення, задоволення заяви про відмову стягувача від примусового виконання рішення вирішується судом протягом десяти днів з дня надходження до суду відповідної заяви, про що постановляється ухвала.

    3. Суд має право відмовити у затвердженні мирової угоди у процесі виконання рішення з підстав, визначених статтею 207 цього Кодексу, а у задоволенні заяви про відмову від примусового виконання рішення - з підстав, визначених статтею 206 цього Кодексу.".

    Тож, суб'єктами, які уповноважені звертатися до суду з клопотанням про затвердження мирової угоди, є державний або приватний виконавець, на виконанні в яких знаходиться відповідне виконавче провадження, а не сторони виконавчого провадження.

    ОТЖЕ,

    оскільки Ви знаходитесь за кордоном, то для укладання мирової угоди Вам треба спочатку провести перемовини із замовником. Коли домовленності будуть досягнуті, оформіть нотаріально завірену довіренність на третю особу, яка виконає процедуру укладання мирової угоди в Україні.

    Для оформлення довіренності Вам треба звернутись до українського консульства в країні перебування, або до місцевого нотаріуса. В останньому випадку довіренність треба буде перекласти в ліцензованому бюро перекладів на українську мову, та завірити переклад в українського нотаріуса.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Уміння вирішувати конфлікти мирним шляхом є необхідною якістю для виходу зі складних ситуацій і досягнення позитивного результату у будь-якій сфері життя.Навіть на етапі, коли уже є рішення суду, конфлікту можна уникнути з користю для обох сторін.Зробити це можливо за допомогою мирової угоди.

    Мирова угода може бути укладена в процесі виконання рішення суду (ст.434 ЦПК України, ст.19 Закону України "Про виконавче провадження").

    Мирова угода – це письмова домовленість, що укладається сторонами спору з метою його врегулювання на основі взаємних поступок.Вона стосується предмету спору, регламентує права і обов'язки сторін та не має порушувати права чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.Мирова угода, укладена між сторонами, подається в письмовій формі державному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її для затвердження до суду, який видав виконавчий документ.Питання затвердження мирової угоди у процесі виконання рішення вирішується судом протягом 10 днів з дня надходження до суду відповідної заяви, про що постановляється ухвала.Разом з тим, суд має право відмовити у затвердженні мирової угоди у процесі виконання рішення, якщо:1) умови мирової угоди суперечать закону чи порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними; або2) одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA