Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 28 июня 2024, вопрос №113757 340₴

Чи зберігається відстрочка?

Добрий день. Я є аспірантом контрактником денної форми з 2023. Освіта послідовна.Чи втрачаю я право на відстрочку згідно останніми наказами МОН щодо скасування денної контрактної форми навчання?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олеже!

    Ні, Ви право на відстрочку не встрачаєте та продовжуєте навчатись на деній формі.

    Даний Наказ МОН стосується тільки тих громадян, які збирались подававати документи на вступ до аспірантури в цьому році. Тобто, ці особи не зможуть вступити на дену форму за контрактом.

    Наказ МОН №910 "Про деякі особливості набуття та поновлення статусу здобувача вищої освіти у 2024 році":

    1. Тимчасово до 01 січня 2025 року призупинити:

    прийом заяв, проведення конкурсного відбору, укладання договорів про навчання між закладом вищої освіти та вступником, та зарахування на навчання для здобуття третього (освітньо-наукового, освітньо-творчого) рівня вищої освіти та в асистентуру-стажування на денну або дуальну форми здобуття освіти за кошти фізичних та юридичних осіб (крім вступників з числа осіб, визначених частинами першою, третьою, п’ятою, шостою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», за умови підтвердження відповідного права засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Порталу Дія) або шляхом електронної інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів та Єдиною державною електронною базою з питань освіти);".

    Єдине, що Вас може торкнутись це іспит, який збираються запровадити з 1 жовтня 2024 року:

    "Секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа заявила, що з 1 жовтня 2023 року студенти, які вступили на платну аспірантуру у 2022-2023 навчальному році, складатимуть іспит для підтвердження рівня своїх знань та здатності займатися науковою діяльністю".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    ВИ НЕ ВТРАЧАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ТОМУ ЩО ВИ НАВЧАЄТЕСЯ НА ДЕННІЙ ФОРМІ НАВЧАННЯ, А ЗАКОН НЕ ВИОКРЕМЛЮЄ КОНТРАКТНУ ФОРМУ НАВЧАННЯ, ЯК ТАКУ, ЩО НЕ НАДАЄ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Турчин Ярослав Олександрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕГ!

    Ні. Якщо вже вступили, то забаганки МОН України не є підставою для Вашого відрахування чи переведення на іншу форму навчання. Потяг поїхав на превеликий жаль відвертих злочинців на посадах у МОН.

    Ви вже оформлювали відстрочку раніше? На який строк Вам її було надано?

    Довідку можете отримати завчасно з ЄДЕБО, звернувшись до закладу освіти з цього приводу.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м Гамбург, Німеччина)

    • Олег Клиент 2 дня назад

      так, відстрочку оформив. Дійсна до 11.08.24

      На моє питання, чому тільки на півтора місяці дають відстрочку, юрист ТЦК відповів, що після подовження військово стану, відстрочка моя буде подовжена автоматично і повторно приходити не треба. Що визвало в мене великі сумніви, враховуючи динаміку змін в законодавстві.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас.

    Відстрочку Ви не втрачаєте, не хвилюйтеся. Це все новини, як я називаю, для хайпу, аби привернути увагу більшої кількості людей. А по факту - право на відстрочку від Вас нікуди не дівається, але, що важливо, восени Вас можуть змусити проходити новий іспит від Міністерства освіти і науки для так званого відсіювання псевдонауковців. Якщо Ви його складаєте, ніяких проблем з оформленням відстрочки у Вас не буде.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Після 18 травня для оформлення відстрочки за пунктом 1 частини 3 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 )

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 )

    Якщо Ви оформлювали довідку з ЄДБО і у Вас вказано, що послідовність освіти Ви не порушуєте, тоді Вам взагалі не потрібно хвилюватись, адже Згідно Наказу МОН № 910 від 24.06.2024 року: https://ips.ligazakon.net/document/RE42290?from=legislation&hide=true тимчасово до 01 січня 2025 року призупиняється прийом нових аспірантів на контрактну форму навчання. Для Вас нічого не змінюється.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України