Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 30 июня 2024, вопрос №113871 500₴

Квартира без прописанных жителей

Хотим выписать жену и дочь из квартиры. В таком случае в квартире не останется прописанных людей.
Существуют ли какие-то ограничения для квартир, в которых никто не прописан, если да, то какие? Могут ли такую квартиру мобилизовать для нужд армии в военное время?

Ответы юристов (11)

    Турчин Ярослав Олександрович
    50%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ЕВГЕНИЙ!

    Нет, не существует никаких ограничений.

    Ранее были моменты с государственными квартирами, которые не прошли процедуру приватизации. Но сейчас мне кажется таких квартир уже нет.

    "Прописка" и ее более современный неконституционный аналог "регистрация места жительства" по факту являются советским рудиментом и не дают никаких дополнительных юридических прав или обязательств. В своё время Конституционный Суд Украины признал прописку нарушающей права человека, установленные Конституцией.

    Владелец жилья спокойно может снять с регистрации кого-угодно, проживающего в нём.

    Если лица военнообязанные - они самостоятельно могут сняться с регистрации только с разрешения ТЦК и СП. Собственник может снять такое лицо с регистрации БЕЗ разрешения ТЦК.

    Если несовершеннолетних - то только с письменного согласия обоих родителей.

    В ином случае - нужно обращаться в суд.

    В большинстве случаев эту процедуру можно пройти дистанционно через телефонное приложение "ДИЯ".

    Снять с регистрации при наличии несовершеннолетних и отсутствии в Гос.реестрах соответствующих данных возможно только через ЦНАП или отдел регистрации места жительства по месту нахождения соответствующей квартиры.

    https://dozvil.kh.ua/

    Реєстрація місця проживання ЦЕНТР НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ М. ХАРКОВА

    https://dozvil.kh.ua/catalog/citizen/reiestratsiya...

    Зняття із задекларованого/зареєєстрованого місця проживання (перебування)

    https://dozvil.kh.ua/service/znyattya_z_reiestrats...

    Так что никаких запретов нет, чтоб в квартирах никто не регистрировался. Право на владение, распоряжение и пользование квартирой независимо от места регистрации имеет исключительно СОБСТВЕННИК по правоустанавливающим документам.

    Наоборот, это очень частая процедура - очищения квартиры от зарегистрированных там лиц перед продажей недвижимости, чтоб новые собственники этим не занимались потом.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    • Евгений Клиент 2 дня назад

      Спасибо. Не подскажите еще, если квартира куплена на жену, то нужно ли согласие мужа для ее продажи?

      • Турчин Ярослав Олександрович

        Пожалуйста. Спасибо за обращение! Рад был Вам помочь. В моем ответе есть ссылки на страницы соответствующих административные услуг в ЦНАП г. Харькова. Если не увидели - обновите страницу, ссылки не всегда сразу корректно подгружаются.

        Если квартира куплена в браке (то есть после получения свидетельства о браке) - то однозначно, ДА. Иначе нотариус не проведёт сделку.

        Хотя, если жена не будет говорить, что она замужем, то проверку по базе ЗАГСа никто в нотариальной конторе не проводит и справку из ЗАГСа не требует.

        У нас же в стране "дореформировались" и долиберализовались, что в паспортах - книжечках штампы о браке давно не ставят... да и вообще эти паспорта часто заменены ID-картами на 10 лет... там вообще никакой информации нет.

        Потому, если согласие получить проблематично и в паспорте нет отметки о браке - то в теории можно без согласия продать. Ну как в теории, очень часто встречал такие сделки.

        В любом случае покупатель защищён, т.к. согласно практике Верховного Суда - продажа без согласия не является основанием для признания сделки недействительной. Максимум, что муж / жена, без согласия которых был продан объект совместно нажитого имущества, может потом по суду требовать свою долю денег с продавшего.

        Но юридически правильно - чтоб согласие всё-таки было. Правда иногда есть ситуации, что это сделать не возможно и приходится решать как-то иначе.

        Успешной реализации Ваших планов!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ви випишите людей з квартири, нычого страшного не буде. Ны яким чином у вас не відбируть квартиру. Мобілізаця нерухомого майна може бути лише комунального.

    Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.), ратифікованою Законом від 17 липня 1997 р. N 475/97-ВР (далі - Конвенція), зокрема ст. 1 Першого протоколу до неї (1952 р.), передбачено право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускається позбавлення особи її власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права, визнано право держави на здійснення контролю за користуванням майном відповідно до загальних інтересів або для забезпечення сплати податків чи інших зборів або штрафів.

    Гарантії здійснення права власності та його захисту закріплено й у вітчизняному законодавстві. Так, відповідно до ч. 4 ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

    Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого майнового права та інтересу (ст. 16 Цивільного кодексу України; далі - ЦК).

    Справи за позовами про захист права власності належать до найбільш поширених категорій цивільних справ і, як правило, розглядаються відповідно до законодавчих норм. Однак слід зауважити, що прогалини в регулюванні відносин у сфері права власності спричиняють деякі труднощі у застосуванні судами чинного законодавства.

    Мета проведення зазначеного аналізу - вивчення судової практики розгляду цивільних справ, пов'язаних із набуттям, припиненням, здійсненням та захистом права власності, виявлення складних і спірних питань, що виникають у суддів при вирішенні зазначених спорів, надання пропозицій щодо можливих шляхів їх розв'язання.

    Поняття та зміст права власності, межі його здійснення

    Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦК власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

    Правомочність володіння розуміють як передбачену законом (тобто юридично забезпечену) можливість мати (утримувати) в себе певне майно (фактично панувати над ним, зараховувати на свій баланс і под.).

    Правомочність користування означає передбачену законом можливість використовувати, експлуатувати майно, отримувати від нього корисні властивості, його споживання.

    Правомочність розпоряджання означає юридично забезпечену можливість визначення і вирішення юридичної долі майна шляхом зміни його належності, стану або призначення (відчуження за договором, передача у спадщину, знищення, переробка і т. ін.).

    У сукупності ці правомочності вичерпують усі надані власнику можливості. Причому інколи всі разом або деякі з них можуть належати і не власнику, а іншому володільцю майна, наприклад, довірчому власнику майна, орендатору тощо. На відміну від прав власника, правомочності іншого законного володільця, навіть зі схожими правомочностями власника, не тільки не виключають прав самого власника на це майно, а й зазвичай виникають із його волі і в передбачених ним межах (наприклад, договір найму, договір управління майном).

    Згідно з нормою ст. 319 ЦК власник володіє, користується і розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Він сам вирішує, що робити зі своїм майном, керуючись виключно власними інтересами, здійснюючи щодо цього майна будь-які дії, які не повинні суперечити закону і не порушують прав інших осіб та інтересів суспільства. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Тобто правомочності власника не є безмежними, закон може встановлювати певні обмеження здійснення права власності. Такі обмеження встановлюються з метою забезпечення рівноваги в суспільстві та здійснення майнових прав усіма суб'єктами права.

    Отже, правомочності власника та межі здійснення ним прав встановлені законом.

    Через категорії "межі здійснення суб'єктивних цивільних прав" та "обмеження здійснення суб'єктивних цивільних прав" у законі встановлюється така поведінка власника, яка не суперечить актам цивільного законодавства. Власник майна повинен враховувати межі та обмеження цивільних прав.

    Межі здійснення цивільних прав фактично виражаються у формулі "дозволено все, що прямо не заборонено законом", а обмеження (заборони), які мають найбільш загальний характер і які особа-власник повинна враховувати у своїй поведінці, конкретизуються у ст. 13 ЦК.

    Так, обмеження встановлюються щодо окремих суб'єктивних прав як засіб стримання особи-власника при здійсненні ним цих прав з урахуванням необхідності дотримання прав інших осіб (при праві переважної купівлі) або суспільних інтересів (збереження пам'яток культури, історичних цінностей).

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Для відповіді на Ваше питання недостатньо інформації:

    1. Приватизована квартира чи ні?

    2. Хто власник квартири?

    3. В зв'язку з чим знімаються з реєстрації ДРУЖИНА та дочка?

    ЯКЩО КВАРТИРА ЧИЯСЬ ВЛАСНІСТЬ, ТО КОНФІСКУВАТИ ЇЇ МОЖУТЬ ТІЛЬКИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    ЯКЩО КВАРТИРА НЕ ПРИВАТИЗОВАНА (НАЛЕЖІТЬ МІСЦЕВІЙ ГРОМАДІ) І В НІЙ НІХТО НЕ БУДЕ ЗАРЕЄСТРОВАН, ТО ВОНА ВІДІЙДЕ ПІД УПРАВЛІННЯ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ.

    • Евгений Клиент 2 дня назад

      за договором власницею є дружина. Прописані в ній дружина і донька, які мають намір прописатися в іншому місці.

      • Карпенко Андрей Владимирович

        Вони мають право змінити місце реєстрації.

        Фізична особа має право на вільний вибір місця проживання та його зміну, крім випадків, встановлених законом.

        Право на місце проживання передбачене Конституцією України (ст. 33), Загальною декларацією прав людини (ст. 13), Протоколу N 4 Конвенції про захист прав і основних свобод людини (ст. 2) та Міжнародного пакту про громадянські та політичні права (ст. 12).

        Місце проживання фізичної особи підлягає реєстрації, яка прийшла на зміну «горезвісній» прописці. Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Фізична особа, яка перебуває в Україні на законних підставах, зобов'язана протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Порядок здійснення реєстрації регулюється Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». При цьому, реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Євгене!

    Зняття з місця реєстрації осіб у нерухомості не тягне за собою жодних наслідків для власника квартири.

    Як також жодним нормативно-правовим актом не визначено, що у нерухомості обов'язково повинен бути хтось зареєстрований. Достатньо того, що квартира належить Вам на праві власності.

    Отже, не бачу підстави для хвилювання у Вашому випадку. Кварира може бути без наявності зареєстрованих осіб у останній.

    Крім того ніхто не зможе відібрати у Вас нерухомість.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо майно було придбане у шлюбі вам треба зробити нотаріально завірену заяву від дружини на її продаж.

    ЗАЯВА

    Прошу засвідчити мій підпис на заяві про згоду одного з подружжя на відчуження нерухомості

    Я, ___, цією заявою даю згоду моєму(їй) чоловікові/дружині ___, ___ року народження, на продаж житлового будинку/квартири №___ (___) розташованого/розташованої за адресою: ___, який/яка є нашою спільною власністю як такий/така, що набувся у період перебування в зареєстрованому шлюбі.

    При цьому я погоджуюся з тим, щоб умови договору купівлі – продажу вищевказаного нерухомого майна (у тому числі й сума договору) визначалися моїм/єю чоловіком/дружиною самостійно або його представником.

    Прошу усіх заінтересованих у тому осіб вважати цю заяву чинною протягом трьох років з дня її складання (тобто до ___), і приймати її як у разі підписання правочинів моїм/єю чоловіком/дружиноюособисто, так і у разі, коли від його імені буде діяти уповноважений представник за довіреністю.

    Правові наслідки укладення договору купівлі-продажу мені відомі.

    Факт перебування у вищевказаному шлюбі підтверджується свідоцтвом про шлюб серія ___ №___, видане ___ «» ___ ___ року, актовий запис №___.

    «___» ___ 20__ року___

    (дата)(підпис)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Существуют ли какие-то ограничения для квартир, в которых никто не прописан, если да, то какие?

    Ніяких обмежень не існує. Рестрація місця проживання ніяк не впливає на право власності на квартиру. Якщо квартира належить дружині на підставі договору купівлі-продажу, то ніхто немає права обмежувати її права. Вона може розпоряджатися нею як забажає.

    Проте, продати квартиру буде можливо, якщо в ній не будуть прописані неповнолітні діти.

    Могут ли такую квартиру мобилизовать для нужд армии в военное время?

    Ні в якому разі. Мобілізація передбачена лише для певних видів авто, які стоять на військовому обліку автотранспорту.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Хотим выписать жену и дочь из квартиры. В таком случае в квартире не останется прописанных людей.Существуют ли какие-то ограничения для квартир, в которых никто не прописан, если да, то какие? Могут ли такую квартиру мобилизовать для нужд армии в военное время?

    По-перше, на сьогодні існує військово-транспортний обов'язок, який спрямований на мобілізацію транспортних засобів, але не існує норм щодо мобілізації нерухомості. Про це точно не хвилюйтеся.

    По-друге, відсутність зареєстрованих осіб в об'єкті нерухомості не має жодних правових наслідків та жодної різниці щодо нерухомості із зареєстрованими.

    По-третє, якщо юридично власником квартири є Ваша дружина, то лише вона ініціювати процес зміни місця реєстрації, тобто без її участі це неможливо.

    Загалом все буде добре, не хвилюйтеся.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України