Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 01 июля 2024, вопрос №113907 550₴

Считаюсь ли военно обязанным на сегодня

зІйськовому облІку не підлягає згідно ст. 37 ЗУ п.5 "Г".
Считаюсь ли на сегодняшний день военно обязанным?

Ответы юристов (5)

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, ВОЛОДИМИРЕ ВОЛОДИМИРОВИЧУ!

    Формально Вас у 2002 році було виключено з обліку у військовому комісаріаті на підставі пункту "г" частини 5 статті 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" у відповідній редакції станом на дату виключення, з підстав наявності судимості - позбавлення волі за вчинення тяжжких злочинів.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2001...

    Така підстава для виключення з військового обліку була актуальною аж до 18 травня 2024 року.

    Після набрання чинності останніми змінами до законодавства про військовий облік - такої підстави вже немає.

    І ще погана новина. Догмою для ТЦК є дані, які наявні у Реєстрі військовозобов"язаних, а не у паперових військово-облікових документах.

    Тобто якщо дані про виключення з обліку відсутні у Реєстрі (застосунок Резерв+), то паперовий документ цього не докаже.

    Для усіх органів має значення саме інформація в Резерв+.

    Оскільки юридична грамотність та взагалі закон для ТЦК та їх кришувальників у вищих ешелонах влади значення не має, а Конституція "на паузі", то стало нормою для ТЦК поновлювати людей на обліку з числа раніше виключених, якщо нові редакції закону не передбачають такої норми щодо виключення. Зокрема, масово поновлюють на облік виключених за віком у 40-45 років, оскільки продовжили мобілізаційний вік до 60 років... а так само за такими підставами як у Вас. Це не система, але непоодинокі випадки з практики. Судитися безперспективно.

    Це повне неподобство, але позбавлені недоторканості і будь-якого статусу судді України з цим погоджуються на жаль, боючись розправи з боку влади за нелояльні рішення.

    Отже, формально оновлювати дані Вам не треба до 16.07.2024 р., бо Ви виключені з обліку і Вас ніхто письмово не повідомляв про поновлення на обліку і про те, що в Україні не діє офіційно Конституція і принцип незворотньості дії законодавства як один із елементів верховенства права, який захищається як законодавством України на папері, так і нормами міжнародного права, зокрема Європейською конвенцією з прав людини.

    Але, за кордон Ви з такою довідкою не виїдете і на вулиці теж можуть додовбатися - виписавши повістку до ТЦК на оновлення даних.

    Так само можуть бути питання при працевлаштуванні, бо довідка не є військово-обліковим документом для багатьох кадровиків, відповідальних за військовий облік.

    Якщо у Вас є можливість перечекати 6 - 12 місяців поки в країні наведеться лад і законність, можете дані не оновлювати. Якщо можливості такої немає, то треба шукати підставу для відстрочки за статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", бо у разі оновлення даних Ви будете майже 100 % поновлені на обліку та отримаєте клопіт у вигляді військово-лікарської комісії, визнання фізично придатним до служби та мобілізовані до ЗСУ.

    В будь-якому разі як діяти вирішувати лише Вам.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Володимире!

    Стаття 37 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу у редакції від 11.02.2021 року передбачала наступне:

    5. Виключенню з військового обліку у військових комісаріатах підлягають громадяни:
    • а) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;
    • б) які досягли граничного віку перебування в запасі;
    • в) які припинили громадянство України;
    • г) які були засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких злочинів;
    • д) які не отримали до 36-річного віку військово-облікової
    • спеціальності або спорідненої з нею;
    • е) які померли.

    Отже, у 2002 році Вас виключили з обліку, оскільки Ви були засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого злочину.

    Проте, станом на сьогодня в Вас однозначно виникнуть проблеми з боку ТЦК, як з приводу видачі повістки при перевірці документів, так і з приводу взяття Вас у подальшому на військовий облік.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    50. Право на перевірку військово-облікового документа (військовооблікового документа в електронній формі) у резервістів та військовозобов’язаних під час мобілізації надається представникам територіального центру комплектування та соціальної підтримки, уповноваженим вручати повістки (далі — уповноважені представники).

    51. Перевірка військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися:

    за місцем проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах) — уповноваженими представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або поліцейськими.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    18 травня 2024 року законної сили набув закон №10449, який кардинально змінив правила військового обліку та підстави для зняття або виключення з військового обліку. В тому числі змінюються умови мобілізації для осіб, які раніше були засуджені до позбавлення волі за тяжкою або особливо тяжкою статтею.До 18 травня 2024 року стаття 37 Закону “Про військовий обовʼязок та військову службу” передбачає, що особи, які були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину мають право на виключення з військового обліку. Після виключення з обліку такі особи набувають статусу невійськовозобовʼязаного та не підлягають призову на військову службу по мобілізації.При цьому право на виключення з військового обліку надавав сам факт засудження до позбавлення волі за тяжкою або особливо тяжкою статтею. Зняття або погашена судимість не має значення та не є перепоною для виключення.Ті з вйськовозобовʼязаних, які скористались правом до 18 травня 2024 року отримали статус невійськовозобовʼязаного та повторному взяттю на облік не підлягають. Проте після 18 травня 2024 року почне діяти нове законодавство, відповідно до якого засудження до позбавлення волі за тяжкою або особливо тяжкою статтею вже не буде підставою для виключення з військового обліку

    Фактично це означає, що тільки ті хто вже виключився з обліку є невійськовозобовʼязаними. Ті хто не встиг реалізувати право на виключення з обліку до 18 травня 2024 року вже не можуть це зробити та будуть перебувати на військовому обліку. Тобто фактично їх можна буде призвати на військову службу по мобілізації.

    АЛЕ ВАС ЦЕ НЕ СТОСУЄТЬСЯ, ТОМУ ЩО В 1999 РОЦІ ДІЯЛА РЕДАКЦІЯ ЗАКОНУ, ЩО ЗАСУДЖЕНІ ЗА ТЯЖКІ ЗЛОЧИНИ ВИКЛЮЧАЛИСЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А ЇХ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВІ ДОКУМЕНТИ СУДОМ ПЕРЕДАВАЛИСЯ ДО ВІЙСЬКОМАТУ.

    НА МОМЕНТ НАДАННЯ ВАМ ДОВІДКИ ДІЯЛА НАСТУПНА РЕДАКЦІЯ ЗАКОНУ УКРАЇНИ

    "Про загальний військовий обов'язок і військову службу"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2001...

    Редакція від 11.02.2001, підстава - 2171-III

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    5. Виключенню з військового обліку у військових комісаріатах підлягають громадяни:

    г) які були засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких злочинів;

    Стаття 38. Обов'язки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, посадових осіб, військовозобов'язаних і призовників щодо виконання правил військового обліку

    5.

    ...

    Військові квитки військовозобов'язаних і посвідчення про приписку призовників, засуджених до позбавлення волі, в тому числі умовно і з відстрочкою виконання вироку, надсилаються судами до відповідних військових комісаріатів.

    ОТЖЕ ВИ БУЛИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТА НЕ Є ВІЙСЬКОЗАБОВЯЗАНИМ.

    ЯКЩО ВИ ВЖЕ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, ТО ВІДНОВИТИ ВАС НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ МАЮТЬ ПРАВО ТІЛЬКИ ЗА ВАШОЮ ДОБРОВІЛЬНО ПОДАНОЮ ЗАЯВОЮ.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Володимире!

    Вас було виключено з військового обліку за наступною підставою - "...засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких злочинів...".

    З 18 травня частина шоста статті 37 Закону України "Про ВОіВС" виглядає наступним чином:

    "...6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі..."

    Про що це свідчить?

    Влада дає чіткий сигнал, що виключення з військового обліку за наявністю засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину більше не здійснюватиметься. Відповідно - очевидним є курс на мобілізацію, хоч і поступову, таких осіб.

    Щодо Вашої ситуації, то вона трошки інша - Ви були виключені з військового обліку, відповідно вже є невійськовозобов'язані та не повинні уточнювати свої облікові дані:

    З 18 травня законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    У розмові з представниками ТЦК на рахунок даної ситуації мені було повідомлено, що правові підстави для постановки таких осіб на облік на даний момент відсутні. Втім, ми знаємо, як інколи відбувається, сьогодні відсутні, а завтра - наявні, за окремою вказівкою військового та політичного керівництва.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи маєте Ви військово-обліковий документ, який підтверджує виключення з військового обліку?

    До питання Ви прикріпили інформативну довідку, яка пред'являється за місцем вимоги. Згідно довідки - Ви були виключені з військового обліку за пунктом "г" частини 5 статті 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу".

    Так як Ви згідно довідки є виключеним з військового обліку, то оновлювати дані в ТЦК Вам не потрібно та Ви являєтесь невійськовозобов'язаним.

    Проте, існують наступні неприємні моменти:

    1.Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Але інформативна довідка, яку Ви прикріпили не є військово-обліковим документом.

    2. Якщо Ви не маєте військово-облікового документа або відомості ВОД відрізняються від відомостей в Реєстрі військовозобов'язаних - то на блокпостах Вам з імовірністю 99% видадуть повістку на уточнення даних. За відмову від повістки - представники поліції, які знаходяться разом з ТЦК, мають повноваження провести адміністративне затримання (скласти протокол, повідомити Ваших родичів і адвоката) та доставити до ТЦК.

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560 Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    3. З 18 травня особи, які були засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких злочинів вже не виключаються з військового обліку, тому якщо у Вас не буде при собі належного військово-облікового документа з відмітками про виключення з військового обліку - Вас можуть неправомірно поновити на військовому обліку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України