Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 01 июля 2024, вопрос №113961 350₴

Як мені повернутися додому?

Добрий день,

маю 2 громадянства, українське та німецьке.
В українському паспорті є позначка ПМП.

Зараз я перебуваю на території України і не можу повернутися додому.

Чи можливо зробити втрату українського громадянства? Як і як довго це триватиме?

Ответы юристов (9)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, позбавить громадянства вас може лише президент , тому на це можете і не розраховувати.

    Єдиний варіант виїзду це прикидатись Німцем, та спробувати виїхати по німецькому паспорту. Але у разі виявлення у вас українського громадянства, мало того що вас не випустять, то з досвіду скажу, що вас одразу можуть доставити до ТЦК та мобілізувати. Тому цей варіант має певні ризики.

    Для перетину кордону треба мати підстави, передбачені правилами перетину кордону

    Ознайомтесь за посиланням

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Доброго дня!

    Рішення про припинення особою громадянства України приймає Президент України.

    Загальний строк розгляду Державною міграційною службою України, її територіальними органами та територіальними підрозділами заяв і подань з питань громадянства, рішення за якими приймає Президент України, не повинен перевищувати восьми місяців з дня їх надходження.

    Загальний строк розгляду Комісією при Президентові України з питань громадянства заяв і подань про припинення громадянства України не повинен перевищувати одного року з дня їх надходження.

    Отже, в реаліях сьогодення процес виходу із громадянства може зайняти роки. На жаль, після подачі всіх документів Ви можете зіштовхнутися з такою ситуацією, що Президент просто не видасть указ про припинення громадянства.

    Процедура виходу із громадянства України прописана у Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень, що затверджений Указом Президента України № 215 від 27.03.2001 року.

    Згідно пункту 78. Для виходу з громадянства України громадянин України, який відповідно до чинного законодавства України є таким, що постійно проживає за кордоном (частина перша статті 18 Закону), подає такі документи:

    а) заяву про вихід з громадянства України (в двох примірниках);

    б) дві фотокартки (розміром 35 x 45 мм);

    в) копію паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про виїзд на постійне проживання за кордон або копію паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року з відміткою про виписку з території України. У разі якщо у заявника відсутній один із документів, що зазначені у цьому підпункті, або інший з документів, перелічених у статті 5 Закону, на підтвердження факту перебування у громадянстві України та факту постійного проживання за кордоном подаються відповідні довідки, що видані територіальним органом Державної міграційної служби України або дипломатичним представництвом чи консульською установою України;

    г) один із таких документів:

    - документ, який свідчить, що заявник набув громадянства іншої держави (держав);

    - документ, виданий уповноваженим органом іншої держави про те, що громадянин України набуде громадянства іншої держави, якщо вийде з громадянства України.

    Щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, на жаль, оформлене ПМП - не є підставою для виїзду з України.

    Крім того, у Вас є обов'язок стати на військовий облік та мати при собі військово-обліковий документ.

    Згідно постанови КМУ 563 з 18 травня громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані ПРОТЯГОМ 30 ДНІВ з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором.

    Якщо Ви підете ставати на військовий облік та у Вас не буде права на відстрочку - Вас можуть мобілізувати.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    На кордоні у Вас будуть провіряти військово-обліковий документ. Прикордонникам дана вказівка не випускати осіб, які не стоять на військовому обліку - тоді Вам можуть неправомірно відмовити у виїзді.

    На жаль, існує ризик, що Вас прямо на пункті пропуску вручать повістку або доставлять до ТЦК.

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560 Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЯКЩО ВИ ПРИ В'ЇЗДІ В УКРАЇНУ НАДАВАЛИ ПАСПОРТ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ, ТО ВИЇХАТИ ЗА НІМЕЦЬКИМ ПАСПОРТОМ ВАМ НА ВДАСТЬСЯ, ТОМУ ЩО В БАЗІ ПРИКОРДОННИКІВ У ВАС НЕМАЄ В'ЇЗДУ В УКРАЇНУ ПО ЦЬОМУ ПАСПОРТУ.

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді, якщо у Вас немає підстав для виїзду згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, тоді Вам краще зачекати та не робити спроб перетнути кордон, адже існує великий ризик бути доставленим до ТЦК

    Карпенко Андрій Володимирович
    25.1%

    З 1 червня 2024 року Україна скасувала виключення "проживання за кордоном" для чоловіків віком від 18 до 60 років. Це стосується тих, хто постійно проживає за межами України та має відповідні позначки у документах про виїзд на постійне місце проживання. Такі особи більше не можуть виїжджати з України, навіть якщо мають інше громадянство.

    Раніше чоловіки, які постійно проживають за межами України й мають відповідні відмітки у документах, могли виїжджати за кордон навіть під час воєнного стану. Однак з 1 червня 2024 року ця можливість для них обмежена. Тепер вони не можуть покинути Україну, ані після взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі, ані за умови, що мають подвійне громадянство.

    Водночас спікер Держприкордонслужби Андрій Демченко у коментарі "Телеграфу" наголосив, що в Україні заборонено мати подвійне громадянство. "Навіть якщо громадянин України має паспорт іншої країни, вони розглядаються виключно як громадяни України з усіма відповідними правами та обов’язками". Та додав, що такі норми діяли й раніше, і громадяни, які намагаються видати себе за іноземців на кордоні, завжди притягувались до відповідальності.

    При цьому важливо розуміти, що нові норми закону вимагають від чоловіків, що були зняті з військового обліку у зв’язку з виїздом за кордон на постійне місце проживання, прибути в ТЦК особисто та знову стати на облік. А фактично це означає, що виїхати з України після виконання такої вимоги вони не зможуть.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Денисе!

    На жаль, вихід з громадянства України доволі довготривала та складна процедура. Крім того, на період дії воєнного стану остання взагалі малоімовірна й особливо для чоловіків. Я би навіть сказав неможлива. Тому я би не став розраховувати саме на це, а зусередився б на підставі для виїзду за кордон та на підставі для вістрочки, оскільки перебуваючи на території України у Вас є дуже багато ризиків потрапити до ТЦК та бути мобілізованим.

    Перше, до чого Вас зобов'язує чинне законодавство - це оновити дані до 16.07.2024 року. Друге - стати на обілік у ТЦК. Третє - при зустрічі з групами оповіщення Вам, скорше за все, буде вручена повістка.

    Виїзд за кордон за іноземним паспортом також може потягути за собою купу проблем, якщо виявиться Ваше громадянство України. Ви все одно не зможете виїхати та ще й будете притянуті до адмінистративної відповідальності і доставлені в ТЦК.

    Отже, спершу потрібно зрозуміти чи маєте Ви підставу для відстрочки, аби більш меньш безпечно знаходитись на території України - це найголовніше для Вас станом на зараз. Вже після цього можна займатись питанням щодо виїзду за кордон.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    24.6%
    Турчин Ярослав 2 месяца назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, ДЕНИС!

    На жаль дуже складна ситуація. Вам не треба було повертатися, розраховуючи, що випустять з відміткою про ПМП.

    Але що про це вже казати.

    Звісно Ви можете розпочати процедуру виходу з громадянства, але чи підпише Президент указ про вихід з громадянства - ніхто не знає. Зараз така опція доступна лише для потрібних людей.

    Хоча звісно розпочати Ви це все можете.

    Особливістю є те, що оформити вихід в Україні неможливо. Тобто це має бути звернення до Консульства в країні проживання за іноземним громадянством.

    Так як Ви застрягли в Україні - це зробити Ви не можете. Можна пробувати, щоб це зробив Ваш родич за довіреністю, посвідченою нотаріусом в Україні.

    Але враховуючи, що в консульствах наразі працюють досить цинічні та некомпетентні люди, то не факт, що заяву від представника за довіреністю приймуть. Раніше приймали.

    Якщо не приймуть - такі дії консульства слід оскаржувати в Київському окружному адміністративному суді.

    На жаль органи державної міграційної служби не приймають такі заяви.

    Додатково зауважте, що оскільки це "консульстка послуга", то можуть у Вашого представника вимагати Ваш військово-обліковий документ. А без оновлення даних в Реєстрі - військово-облікові документи раніше видані (незважаючи на запис в законі) не є чинними, бо там на думку Міноборони не актуальні дані.

    Згідно зі статтею 17 Закону України "Про громадянство України" громадянство України припиняється:

    • внаслідок виходу з громадянства України;
    • внаслідок втрати громадянства України;
    • за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

    Вихід з громадянства України – це процедура добровільного волевиявлення громадянина, спрямована на втрату політико-юридичної зв’язки з країною.

    Вихід з громадянства України допускається за таких обставин:

    Особа набула громадянства іншої держави або отримала документ, виданий уповноваженими органами іншої держави, про те , що громадянин України набуде її громадянства, якщо вийде з громадянства України. Громадянин України, який постійно проживає на території України або за кордоном, може вийти з громадянства України за його клопотанням. Крім того, за клопотанням одного з батьків разом із батьками з громадянства може вийти і дитина. Якщо дитина усиновлена, то за клопотанням одного з усиновителів дитини може вийти з громадянства України.

    Загальний строк розгляду клопотання про вихід з громадянства України не повинен перевищувати 1 рік. Зазначені строки не враховують термін, необхідний для надсилання матеріалів дипломатичною або командирською поштою.Датою припинення громадянства України є дата видання відповідного Указу Президента України (стаття 18 Закону України "Про громадянство України").Після отримання повідомлення про припинення громадянства України закордонна дипломатична установа у тижневий строк повідомляє заявника про прийняте рішення Президента України, вилучає проїзні документи громадянина України та видає довідку про припинення громадянства України.

    Строк виконання рішень Президента України з питань громадянства не повинен перевищувати 1 місяць. У разі неотримання особою, громадянство якої було припинено, відповідної довідки та неповернення до установи проїзних документів громадянина України протягом визначеного терміну, закордонна дипломатична установа вживає заходів щодо визнання паспортного документа недійсним.

    Відмова в задоволені клопотання громадянинові України про втрату ним українського громадянства може бути пов'язаний з невиконанням формальних умов.

    Вихід з громадянства буде заборонений у разі:

    • проживання на території України та відсутності постійного місця проживання за кордоном;
    • відсутність іноземного паспорта або гарантій його набуття;
    • притягнення до кримінальної відповідальності або перебування у статусі підозрюваного у кримінальній справі.

    Пункт 78 Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень,затвердженого указом Президента України від 01 квітня 2016 року №215, визначає, які документи потрібно для відмови від громадянства України. Відповідно до нього громадянин України, який проживає в іноземній державі, подає в українське дипломатичне представництво такі документи:

    1. заяву про вихід з громадянства України (у двох примірниках);
    2. дві фотокартки (розміром 35 x 45 мм);
    3. копію паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про виїзд на постійне проживання за кордон або копію паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року з відміткою про виписку з території України. У разі якщо у заявника відсутній один із документів, що зазначені у цьому підпункті, або інший з документів, перелічених у статті 5 Закону, на підтвердження факту перебування у громадянстві України та факту постійного проживання за кордоном подаються відповідні довідки, що видані територіальним органом Державної міграційної служби України або дипломатичним представництвом чи консульською установою України;
    4. один із наступних документів:
    • документ, який свідчить, що заявник набув громадянство іншої держави (держав);
    • документ, виданий уповноваженим органом іншої держави про те, що громадянин України набуде громадянство іншої держави, якщо вийде з громадянства України.

    Датою припинення громадянства України у випадках, передбачених статтею 18 Закону України "Про громадянство України" ,є дата видання відповідного указу Президента України.

    Документи подаються в кількості, що відповідає кількості екземплярів клопотань.

    Звісно є ще варіант припинення громадянства шляхом його втрати за ініціативою держави. Але враховуючи війну - це малоймовірний варіант, адже це - ПРАВО органів міграційної служби, а не ОБОВ"ЯЗОК. Дискреційні повноваження.

    Хоча ніщо не заважає Вам спробувати і повідомити органи ДМС чи консульство про те, що Ви маєте іноземне громадянство, що є підставою для ініціювання втрати Вами громадянства України.

    З досвіду, якщо немає знайомих в ДМС чи консульстві, які зроблять це за гроші - ніхто заморочуватися за безкоштовно в нашій чудовій державі цим не буде.

    Припинення громадянства України шляхом втрати

    Втрата громадянства ініціюється та застосовується в односторонньому порядку компетентними державними органами України у випадках:

    • добровільного набуття повнолітнім громадянином України громадянства іншої держави
    • набуття особою громадянства України на підставі ст. 9 Закону України «Про громадянство України» внаслідок обману, умисного надання неправдивих відомостей чи підроблених документів
    • добровільний вступ на військову службу іншої країни, яка відповідно до законодавства цієї держави не є військовим обов’язком або альтернативною (невійськовою) службою.

    Процес втрати українського громадянства, на відміну від виходу з нього, може бути ініційований як консульствами України за межами країни, так і департаментами державної міграційної служби та відбуватись на території України.

    Зауважте, що поки Ви громадянин і не втратили статус, Вас можуть мобілізувати. Подання документів на вихід чи ініціювання втрати громадянства не є підставою, щоб Вас не мобілізувати "людоловами" з ТЦК та СП

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    маю 2 громадянства, українське та німецьке.В українському паспорті є позначка ПМП.Зараз я перебуваю на території України і не можу повернутися додому.Чи можливо зробити втрату українського громадянства? Як і як довго це триватиме?

    На жаль, але це патова ситуація зараз. Наскільки я розумію, Ви вже робили спробу виїзду і Вам було відмовлено.

    Так, було помилкою приїхати до України, хоча і по паспорту громадянина Німеччини. Наразі Закони відходять на другорядний план, коли мова йде про можливу мобілізацію особи. А по фатку, за відсутності у Вас права на відстрочку, теоретично Ви можете бути навіть мобілізовані, у тому числі з громадянством Німеччини. Тому, перша порада - на вулиці завжди майте з собою саме паспорт громадянина іншої країни

    Відверто кажучи, наразі я б порадив Вам спробувати негайно виїхати за межі України. Так, може бути не просто, але наразі це єдиний можливий варіант того, яким чином не бути мобілізованим.

    На сайті ДПСУ, де оприлюднена детальна інформація щодо нюансів виїзду за кордон, опублікована раніше і продовжує перебувати інформація щодо правової можливості виїзду осіб, які постійно проживають за кордоном, зокрема при наявності:

    для осіб, які постійно проживають за кордономштамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

    Тому раджу не витрачати ні дня часу та пробувати виїздити. До слова, схожа ситуація було в одного із клієнтів даного сервісу. На щастя, йому вдалося виїхати. Якщо його питання публічне, можете переглянути інформацію за посиланням: https://uristy.ua/ua/question/110099?emailId=7341#...

    Ризики невиїзду полягають в тому, що:

    "...Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором...".

    У разі прибуття до ТЦК та СП для постановки на військовий облік, Вам буде видано направлення для проходження медичного огляду, далі, за відсутності підстав для відстрочки - мобілізація. Якщо вдасться виїхати, Ви зможете уточнити дані в будь-який зручний для Вас спосіб. Але проблема може бути в тому, що наразі у Вас відсутній військово-обліковий документ, який з 18 травня 2024 року офіційно вимагають на пунктах перетинання державного кордону.

    Норми Закону з приводу уточнення облікових даних передбачають наступне:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    ...

    у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)..."

    Таким чином, Закон надаватиме з 18 травня можливість оновити дані особам, що перебувають за кордоном, в один із 3-х способів:

    - через мобільний телефон ТЦК та СП.

    - через електронну пошту.

    - через електронний кабінет.

    ВИСНОВОК: раджу Вам спробувати терміново виїхати за межі України, не відкладавши це питання ні на день.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Оскільки Ви не виходили з громадянства України на Вас розповсюджуються діюче законодавство України з питань військового обліку та мобілізації.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, винні в порушенні вимог правил військового обліку, несуть відповідальність згідно із законом.

    За порушення цих норм передбачена адміністративна відповідальність.

    Для перетину кордону Ви повинні мати відповідні підставию

    Підстави для виїзду, критерії та перелік суб'єктів, що мають право на виїзд визначено в Правил перетинання державного кордону громадянами України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF?f...

    Майте також на увазі, що згідно законодавства:

    Керівники органів охорони державного кордону (крім авіаційної частини) або його структурних підрозділів з набранням чинності Указом Президента України про оголошення (продовження) мобілізації та/або з отриманням розпорядження про проведення заходів мобілізації відповідного голови (начальника) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної держадміністрації (військової адміністрації):

    організовують проведення представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів перевірок в осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України;

    відмовляють у перетині державного кордону (на виїзд з України) на пунктах пропуску через державний кордон України особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років:

    у разі відсутності у таких осіб військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі);

    якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів містяться відомості про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію;

    викликають поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки у разі наявності в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України