Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 июля 2024, вопрос №113974 340₴

Отримання QR коду для виізду за кордон

Доброго дня. Я коміссован з арміі зі строковоі служби у 1990 р. Воєний квиток радянського зразка.Запис в квитку ( не війсковозобовьязаний) на другій сторінці (....января 1990г врачебной комиссией пр в/ч......рай(гор)военкомате области признан негодным к военной службе с исключением с учета по гр. 1 ст. 20а , 34б расписание болезней,обьявленного приказом МО СССР 260 от 9 сентября 1987г. и исключен с воинского учета . Печать районого военкомата г.Киева ,подпись военного комиссара) В даний час за кордоном ,так як мав статус багатодітноі родини і мав можливість безперешкодно виізжати за кордон.Цей статус вже не дійсний, так як дитині на днях виповнилось 18 років.Є необхідність періодично приізджати до дому в Киів а потім без перешкод виізджати за кордон до родини.Для цього як розумію потрібен QR код.ПИТАННЯ) Якшо я спробую сформувати код в Резерв+ будучі за кордоном і він не сформується(так як данні по мені ще з радянських часів і можливо вони вже загублені. с 1990 р. в воєнкоматі не був) Що робити в такому випадку? Чі не зашкодую я собі індефікував себе в Резерв + ? так як найближчі місяці не планую приізжати в Украіну , а я буду повинен до 19.07 оновити данні ,так як вже зареєструюсь в Резерв+ а я фізично не зможу прийти у ЦНАП чі ТЦК. Турбує чі можуть на мене накласти штраф в такому випадку? Чі мають право направити на ВЛК та поновити на обліку? Інвалідність не оформував. 54 роки. ЯКШО КОРОТКО. Чи ні зашкоджу я собі зареєструвавшісь в Резерв + з метою отримання QR коду з метою виізду за кордон та не отримавші його так як моі дані застаріли та ще з часів СССР ,при цьому нагадавши про своє існування) та отримати штраф та санкціі так як не зможу фізично прийти в ЦНАП або в ТЦК для оновлення, так як находжусь за кордоном? Мета дистанційно отримати код та не отримати санкціі за фізичну не явку до 19.07.24. Як краще зробити? З повагою.Дякую. Чекаю відповідь.

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас.

    Не раджу у Вашій ситуації намагатися приїздити до України та зрештою - уточнювати дані. Інформації про виключення Вас з військового обліку на 99,9 % немає в "Оберізі". Внести її також не зможуть, оскільки з позиції ТЦК вона вже точно вважається застарілою. ТЦК не приймає записів, зроблених ще за Радянського Союзу, це факт.

    З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович
    10%

    Вітаю!

    ОСОБИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНІ.

    АЛЕ ПЕРЕВІРИТИ ЦЕ МОЖЛИВО ТІЛЬКИ У ВАШОМУ ВИПАДКУ ТІЛЬКИ ЧЕРЕ "РЕЗЕРВ +".

    ЯКЩО ЦІЄЇ ІНФОРМАЦІЇ НЕМАЄ В РЕЄСТРІ ВАМ БУДЕ ДУЖЕ ПРОБЛЕМОТИЧНО ПЕРЕТНУТИ КОРДОН НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ - ПРИКОРДОННИКИ ВСІХ ОСІБ ЧОЛОВІЧОЇ СТАТІ ПЕРЕВІРЯЮТЬ ПО "Оберігу ".

    Хоча Ви не повинні в цій системі знаходиться, як особа виключена з військового обліку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

    Стаття 13. Формування Реєстру

    2. Відомості про громадян України, які не є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, знищуються суб’єктами Реєстру відповідно до Порядку ведення Реєстру, затвердженого володільцем Реєстру.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олександре!.

    Якшо я спробую сформувати код в Резерв+ будучі за кордоном і він не сформується(так як данні по мені ще з радянських часів і можливо вони вже загублені. с 1990 р. в воєнкоматі не був) Що робити в такому випадку?

    Справа втім, що на кордоні вимагають у виключених з обліку навіть не QR код, який є електронною формою ВОД, а саме штрих-код вклеєний у Ваш військово-обліковий документ, незважаючи на всі заяви у публічному просторі про те, що ВОД старого зразку не потребує вклеювання штрих-коду, а тим паче для громадян, яки були виключені з обліку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби.

    Якщо ж говорити про виїзд за кордон не за паперовим ВОД, який Ви маєте, а з е-ВОД, то також трапляються випадки, коли прикордонники вимагають саме наявність "фізичного ВОД" та не приймають електроний документ.

    Крім того, як Ви і зазначаєте у питанні, немає впевненності, що Ваш е-ВОД взагалі підтягнеться у Резерв+, оскільки Ви були в ТЦК останній раз майже 35 років тому.

    Чі не зашкодую я собі індефікував себе в Резерв + ? так як найближчі місяці не планую приізжати в Украіну , а я буду повинен до 19.07 оновити данні ,так як вже зареєструюсь в Резерв+ а я фізично не зможу прийти у ЦНАП чі ТЦК. Турбує чі можуть на мене накласти штраф в такому випадку?

    Штраф наразі можливий практично за будь яких обставин. Не оновите дані - отримаєте штраф за порушення правил військового обліку. Оновите дані - можуть надіслати повістку рекомендованим листом на адесу Вашої реєстрації в Україні. Не з'явитесь за останньою - штраф.

    Ви виключені з обліку і взагалі не повинні оновлювати дані, проте невідомо, яка інформація щодо Вас наявна у реєстрі?

    Стаття 210 КУпАП, точніше примітка у даній статті, говорить про те, що положення статей 210, 210 - 1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, передбачається, що Вас не можуть притягнути до відповідальності, якщо МОУ може отримати Ваші персональні дані з інших реєстрів, баз тощо. Проте, як все це буде відбуватись на практиці, станом на зараз невідомо.

    Крім того, стаття 268 КУпАП заначає, що справо про притягнення Вас до адмінистративної відповідальності повинна розглядатись за Вашої присутності, проте, також передбачає й те, що розгляд за відсутністю особи можливий, якщо остання була належним чином повідомлена та не представила клопотання щодо перенесення розгляду справи.

    Чі мають право направити на ВЛК та поновити на обліку? Інвалідність не оформував.

    За законом не мають права, оскільки Ви були виключені за станом здоров'я. Проте, станом на зараз та з урахуванням того, що все це відбулося ще 35 років тому та за Наказом, який вже втратив чинність, позиція ТЦК така, що таку особу можна направити на ВЛК та знову поставити на облік. На жаль, але такі випадки непоодинокі. Єдиний варіант для Вас у такому випадку - це оскаоження дій ТЦК у судовому порядку. Я не наполягаю на тому, що Вас однозначно очікує саме такий сценарій розвитку подій, але ризики того одназначно присутні.

    Чи ні зашкоджу я собі зареєструвавшісь в Резерв + з метою отримання QR коду з метою виізду за кордон та не отримавші його так як моі дані застаріли та ще з часів СССР ,при цьому нагадавши про своє існування) та отримати штраф та санкціі так як не зможу фізично прийти в ЦНАП або в ТЦК для оновлення, так як находжусь за кордоном? Мета дистанційно отримати код та не отримати санкціі за фізичну не явку до 19.07.24. Як краще зробити?

    В принципі, всі ризики можливі і неможливі я описав Вам вище. Якщо Ваших даних в реєстрі немає, то QR код просто не підтягнеться, крім того Ви можете бути здивовані й тим, що, наприклад, перебуваєте на обліку в ТЦК, а не виключені з останнього. Нюансів може бути дуже багато, на жаль.

    Також питання полягає в тому чи зможете Ви виїхати за кордон за наявності QR кода, чи не будуть витребувати штрих-код у паперовому ВОД?

    Але головне питання - чи не поставлять Вас знову на облік в ТЦК, у такому випадку це вже взагалі окрема історія...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    23.5%

    Доброго дня!

    Згідно законодавства Ви є виключеним з військового обліку та не підлягаєте поновленню на ньому, але в реаліях сьогодення Вас намагатимуться мобілізувати. Тому, якщо на даний час Ви не матимете медичних показань для виключення з військового обліку або підстав для відстрочки - Вас можуть неправомірно взяти на військовий облік.

    Крім того, прикордонники Вам можуть неправомірно заборонити виїзд за кордон, якщо про Вас немає відомостей у Реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

    Що робити в такому випадку? Чі не зашкодую я собі індефікував себе в Резерв + ? так як найближчі місяці не планую приізжати в Украіну , а я буду повинен до 19.07 оновити данні ,так як вже зареєструюсь в Резерв+ а я фізично не зможу прийти у ЦНАП чі ТЦК. Турбує чі можуть на мене накласти штраф в такому випадку? Чі мають право направити на ВЛК та поновити на обліку?

    Вам як виключеному з військового обліку не потрібно оновлювати дані, адже Ви є невійськовозобов'язаним та не перебуваєте на військовому обліку.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Тому, Ви можете не реєструватися в Реєстр+

    Штраф накласти не мають права.
    Чи ні зашкоджу я собі зареєструвавшісь в Резерв + з метою отримання QR коду з метою виізду за кордон та не отримавші його так як моі дані застаріли та ще з часів СССР ,при цьому нагадавши про своє існування) та отримати штраф та санкціі так як не зможу фізично прийти в ЦНАП або в ТЦК для оновлення, так як находжусь за кордоном? Мета дистанційно отримати код та не отримати санкціі за фізичну не явку до 19.07.24. Як краще зробити?

    Справа в тому, що інформації про Ваше виключення з військового обліку скоріш за все немає у Реєстрі військовозобов'язаних і прибувши до України та зустрівшись з представниками ТЦК - Вам 100% видадуть повістку на уточнення даних або в крайньому випадку доставлять до ТЦК.

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560

    Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    В ТЦК Вас 100 % направлять на ВЛК, а як будуть далі розвиватися події можна лише уявити.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    19.1%
    Турчин Ярослав 2 месяца назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    З формальної точки зору Ви виключені з обліку та не є військовозобов"язаним, але чи сприйме це конкретний прикордонник, який Вас не випустить - не знаю.

    Були офіційні роз"яснення, що виключеним з обліку не потрібні ніякі QR-коди... деякі прикордонники взагалі громадянам заявляють - немає у нас доступу ні до яких Оберігів... гроші давай і проїзжай. І таке буває. Як то кажуть - на кого попадете.

    Декому щастить і підвантажились записи навіть з 2000х років. У більшості випадків дійсно даних немає і їх знищили.

    Щиро кажучи підтримую позицію колеги Вячеслава Кирди, що шанси Ваші на виїзд з України 50 на 50...

    Про всяк випадок - зробіть скановані копії військового квитка та передайте сім"ї, а краще ще й нотаріально посвідчені. Бо якщо Ви втратите цей військовий квиток, або його заберуть "по беспредєлу", то Ви вже ніколи в житті не доведете, що щось було.

    На жаль ситуація на фронті складна і шахрайські схеми зростають в ТЦК.

    Чим гірше буде ситуація, тим більше шанси, що воювати підуть усі - жінки, діти з 16 років... але не діти депутатів, чиновників та поліція з депутатами. У них своя роль і своє бачення. Таке життя.

    Все ж якщо є змога, може хай приїздить у справах в Київ хтось з Ваших представників із числа невійськовозобов"язаних. Подумайте. Може можна якось процеси дистанційно керувати... В сучасному світі майже будь-які питання можна перевести в дистанційний формат на постійній основі чи одноразово. В іншому випадку - дуже ризиково для Вас.

    Он дуже багато людей з відмітками у паспорті про виїзд на ПМП та консульським обліком теж думали, що це буде вічно - приїхали в Україну, а назад не випускають... мають навіть два - три громадянства, а всеодно не випускають... для України вони "військовозобов"язане м"ясо", а не громадяни інших країн... тепер бігають - думають як змусити міграційну службу позбавити їх громадянства з підстав наявності інших громадянств... а не виходе навіть за дуже великі гроші, бо президент банально не підписує укази, якщо ви не Корбан або Коломойський.

    Щодо оновлення даних, то по закону у Вас немає обов"язку оновлювати дані, адже Ви не військовозобов"язаний, а про зворотнє Вас ніхто офіційно не повідомив.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург. Німеччина)

    Богун Сергій Павлович
    17.4%

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Наразі Ви не маєте статусу військовозобов’язаного. До даної категорії осіб Ви не відноситесь.

    Військово-обліковий документ призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 (виключення за станом здоров'я) частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі - військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    Зверніть увагу, що згідно з вимогами консульських установ України за кордоном, поряд із документами, які необхідні для отримання обраної консульської послуги, такі заявники мають також подати свій військово-обліковий документ в електронному вигляді (е-ВОД).

    Альтернативний варіант:

    отримання призовником, військовозобов’язаним та резервістом інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, здійснюється після особистого звернення та письмового запиту (в якому вказується прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит) до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації.

    Письмовий запит задовольняється протягом десяти календарних днів з дня його надходження.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України