Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 02 июля 2024, вопрос №114003 350₴

Пригон авто для ЗСУ, УБД

Через компанію планую пригнати авто через благодійний фонд. Обіцяють типу нульове розмитнення, авто ніби буде зареєстроване на мене, буде на українських номерах. За їх словами я зможу до кінця війни вільно користуватися ним, а по завершенню потім розмитнити. Прислали договір, ніби все ок. Але насторожує те, що в договорі ні слова про фонд....
Чи можна довіряти таким обіцянкам? І чи зможу я його розмитнити взагалі (навіть за гроші)?

Ответы юристов (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, перевірте довіреність від бринчак о.я на заступника. Перевірте довідку з банку про відкриття рахунку. Також в реєстрі судових справ фірмає відповідачем стосовно не виконання умов договору.

    Ще зверніть увагу на форс можорні обставини, вони дозволять не виконувати свої забов'язання під час військового стану.

    Але приймати рішення вам. Краще шукати, через знайомих, кому дійсно вже надали таку послугу, гарно пошукати та не поспішати.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Богдане!

    Те, що я бачу - це договір коміссії з ТОВ, який займається пригоном авто з Європи та США, між останнім та Вами.

    Щодо БФ, то останній не завозить авто для військовослужбовців за договіром комісії. БФ ввозить авто, як гуманітарну допомогу та має статус "отримувача" останньої, ставить на тимчасовий облік й після того передає військовослужбовцю "набувачу гуманітарної допомоги" актом-прийому передачі БЕЗОПЛАТНО. При тому авто залишається на балансі БФ.

    Крім того нульове розмитнення для УБД станом на сьогодня неможливе. У ВР вже більше року перебуває законопроєкт № 9058, який досі оправцьовується.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богдан Клиент 3 месяца назад

    По їх словах словах це їхній фонд, для того щоб вони могли надавати подібні послуги. Також обіцяли мені, що якщо я захочу, то зможу це авто розмитнити за кошти в будь який момент коли захочу (через місяць, рік...). Чи можна довіряти такому?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Я не знаю чий це фонд, але цей договір точно немає жодного відношення до БФ та благодійної діяльності. Це договір відповідно до якого Ви купляєте ТЗ у ТОВ "Бриня авто" на аукціоні з усіма витікаючими наслідками.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    1. Згідно даного Договору комісії - комісіонер за Ваш рахунок придбає, привезе та розмитне авто. Під розмитнення розуміється сплата всіх платежів.

    2. Скоріш за все з благодійним фондом ніхто не буде співпрацювати, адже в такому випадку не укладався договір комісії.

    3. На даний час існує схема з пригону авто на БФ як гуманітарну допомогу. Дане авто БФ ставе на тимчасову реєстрацію у сервісному центрі МВС, а потім БФ передає військовому авто Актом прийому-передачі. Але військовий не має можливості перереєструвати авто на себе, адже поки що такого механізму не розроблено.

    4. У Вашому випадку більше схоже на те, що ТОВ має на меті провернути пригон авто як звичайну угоду купівлі-продажу, а Вам розказали про благодійний фонд та вільне коористування авто. Договором комісії чітко передбачено, що ТОВ самостійно розмитнить Ваше авто, а Ви будете змушені все це оплатити і Вам не вдасться довести, що дане авто є гуманітарною допомогою..

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    20%
    Турчин Ярослав 2 месяца назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС!

    БРИНЯ-Авто -це шарашка, яка до війни займалась пригоном під замовлення "битків" з США, Канади, ЄС... тобто автохламу, який після рихтувань та ремоентів на українських СТО візуально виглядав статусно та пафосно... Про здатність таких автівок нормально пересуватися із заявленою заводом - виробником швидкістю та про наслідки у разі потрапляння таких авто в ДТП - промовчу. Це вибір кожної людини.

    Зараз мабуть вони підлаштувалися під нову маркетингову схему, роблячи в принципі те саме, що робили і раніше.

    Чи дійсно вони мають можливість розмитнити під 0 % на митниці для цілей ЗСУ - питання. Може й можуть.

    Але це однозначне шахрайство. І потім якщо що - відповідати будете Ви, а не вони... бо на Вас повісять все недооформлене і недоплачене в бюджет + % та штрафні санкції згідно з Митним кодексом України.

    Крім того, фактором, що не дуже дозволяє вірити цій фірмі - це наявність в червні в Реєстрі судових рішень України інформації, що певний громадянин з м. Києва звернувся до Печерського районного суду м. Києва з позовом до ТОВ "Бриня-Авто" щодо розірвання договору комісії та стягнення коштів

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/118723896

    На жаль судова справа свіженька і інформації з чого саме спір ми не знаємо поки що. З рішення суду буде видно.

    Але це Печерський суд, в якому судяться усі столичні жителі Печерських пагорбів... тож справа буде явно не дуже швидко розглянута. Суд перевантажений був завжди.

    За наявних обставин, я щиро рекомендую не спішити з придбанням авто за такою схемою. Бо потім крайніх не знайдете, а крайнім будете Ви.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Для потреб ЗСУ авто потрібно ввозити як гуманітарну допомогу. Це регулюється законом 1192-XIV «Про гуманітарну допомогу» і постановою Кабміну № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану». Такі авто не можна продавати або використовувати для особистих потреб.

    Щоб оформити машину як «гуманітарку», її отримувачем має бути благодійний фонд, громадська організація, військова частина, пожежна частина або медичний заклад. Якщо отримувач фізособа чи приватне підприємство, митні платежі доведеться платити.

    Якщо автомобіль ввезли на громадську організацію або благодійний фонд, військова частина, для якої пригнали авто, має надіслати лист-прохання до організації про передачу транспортного засобу. А водій, який пригнав машину, має отримати від ГО або фонду акт приймання-передачі автомобіля. Цей документ потрібен і тоді, коли машину пригнали напряму для військової частини. Це ваша страховка від майбутніх проблем із перевіряючими та правоохоронними органами.

    Я Вам не раджу користуватися послугами Ваших "контрагентів".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України