Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 02 июля 2024, вопрос №114014 340₴

Отсрочка и обновление данных

Добрый день, подскажите, пожалуйста, как правильно все оформить. В семье воспитываем ребенка с инвалидностью, муж в ноябре 2023 года получил повестку, прежде чем идти в ТЦК, отправил по почте с уведомлением заявление на отсрочку и свидетельства ребенка о рождении и инвалидности и наше о браке. Потом пошел в ТЦК, там его отправили на ВЛК, он прошел и отправили к юристу ТЦК, где он опять писал заявление и прилагал ещё кучу документов подтверждающих инвалидность ребенка. В результате спустя 2 месяца ему дали тимчасове военное посвідчення з vin кодом и письмо. Письмо прилагаю. Месяц назад мы семьёй выехали за границу, у нас ещё один ребенок, которому уже тут исполнилось 18лет. Сейчас не знаем как правильно обновить данные и нужно ли возвращаться, что б продлевать отсрочку или можно это сделать из за границы? По письму муж ничего больше не делал. На границе это письмо показал вместе с тимчасовим посвидченням. Спасибо.

Ответы юристов (9)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Обновить дані чоловік зможе за допомогою сервісу Резерв+

    Заяву щодо відстрочки можна направити поштовим зв'язком або засобом електронної пошти на адресу ТЦКСП.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    • у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП , або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);
    • у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Реєстрація у «Резерв+» є добровільною. А отже, нести відповідальність (як кримінальну так і адміністративну) за відсутність цього додатку особа не буде. Вона може оновити свої персональні дані (оскільки перебуває за кордоном) шляхом надіслання повідомлення на електронну адресу ТЦК та СП.

    Після оновлення даних, військовозобов’язані можуть отримати повістки.

    Щодо тих, хто проживає за кордоном та оновив дані електронною поштою, виклику до ТЦКПС ще алгоритму немає. Чи будуть їх викликати до ТЦК та СП, невідомо. Логічно, що якщо Ви вкажете іноземну реєстрацію, туди надсилати повістки точно не будуть та за Постановою №560 такого порядку не передбачено. Електронною поштою також не передбачено надіслання повісток.

    Згідно з установленими правилами, чоловіки, які не оновлять свої військово-облікові дані до 16 липня 2024 року, перш за все, не зможуть отримувати консульські послуги в установах.

    1. ВАМ ТРЕБА ОНОВИТИ ДАНІ ЕЛЕКТРОННОЮ ПОШТОЮ.

    2. ЗА НЕОНОВЛЕНЕЯ ДАНИХ - АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

    3. КАРНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕОНОВЛЕНЕЯ ДАНИХ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно листа випливає, що чоловік має право на відстрочку, але в ТЦК її не оформили, адже для цього чоловіку необхідно було б звернутися до виконкому м. Дніпра (згідно листа).

    Якщо чоловік має штрикод та тимчасове посвідчення військовозобов'язаного - відповідно у нього актуальні військово-облікові документи.

    Згідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування за кордоном уточнити дані можете шляхом:

    • повідомлення на офіційну електронну адресу або
    • на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    За неоновлення даних можливий штраф за статтею 210 КУпАП.

    Проте, положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, якщо ТЦК отримає актуальну інформацію про чоловіка з Реєстрів - то його не повинні притягнути до відповідальності за неуточнення даних. Поки що судової практики по цьому питанню немає, тому яку позицію займе ТЦК невідомо.

    Щодо оформлення відстрочки, то поки що це відбувається за особистої явки до ТЦК.

    Пунктом 59 Постанови КМУ 560 передбачено, що відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, але на даний час такої функціональної можливості немає.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Таня Пусикова Клиент 6 дней назад

      Дякую, военкомат и ТЦК, это разные службы? Т.е эти пол года у него не было отсрочки? Письмо ему дали в ТЦК, до войны он же был военкоматом. На границе он сказал, что кроме этого письма у него ничего нет, они сказали это оно и есть и пропустили. Уже не один раз я консультировалась как все оформлять, но в ТЦК все равно делают по своему. Юрист мне говорил, что право на отсрочку мужу даёт закон, а не ТЦК, а ТЦК об этом праве мы обязаны уведомить. Лично уведомил, письмо отправлял и все не так. Я так поняла Резерв+ не нужно обновлять, что бы обновить данные писать на электронку, а что бы оформить отсрочку нужно все таки лично ехать в ТЦК? Заранее спасибо.

      • Дерій Владислав Олегович
        Дякую, военкомат и ТЦК, это разные службы?

        Військомат та ТЦК - це одне й те ж саме.

        Т.е эти пол года у него не было отсрочки?

        В листі, який Ви прикріпили, вказано, що чоловік має право на відстрочку, але щоб його оформити чоловіку потрібно звернутися до виконавчого комітету м. Дніпра та отримати рішення про відстрочку, а потім піти до ТЦК та його оформити.

        Тому виходить, що він ходив без оформленої відстрочки

        З 18 травня порядок оформлення відстрочки змінено постановою КМУ 560. Тепер після оформлення відстрочки видається ДОВІДКА

        Для оформлення відстрочки необхідно подати до ТЦК такі документи:

        1. Заява про відстрочку ( Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

        2. Свідоцтво про народження дитини

        3. Документ про інвалідність дитини (медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років за формою, затвердженою МОЗ, або індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу)

        Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

        58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

        59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

        60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

        Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

        На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

        Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

        У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається ДОВІДКА із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

        У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

        До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

        Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

        Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

        У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

        63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

        У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

        Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

        Отже, заява про відстрочку підлягає обов'язковій реєстрації та під час розгляду заяви про відстрочку чоловіка не повинні направляти на ВЛК

        Я так поняла Резерв+ не нужно обновлять, что бы обновить данные писать на электронку, а что бы оформить отсрочку нужно все таки лично ехать в ТЦК?

        Поки що, оформляють відстрочку лише за особистої явки. Ви звичайно, можете відправити документи і поштою, але у відповідь Вам можуть повідомити про необхідність особистого прибуття до ТЦК

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Тетяна!

    Звичайно, персональні дані чоловіку треба оновити.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України;

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);"

    Виїзд за кордон чоловіка був цілком законний. Відповідно до Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами":

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, за наявності свідоцтва про народження дитини або документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями), посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", в якому зазначено статус "дитина з інвалідністю", або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров'я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій);

    Проте відстрочку, судячи з наданого Вам листа РТЦК, він так і не отримав. Тож продовжувати немає чого, на жаль.

    Підстава для отримання відстрочки у зв'язку з інвалідністю неповнолітньої дитини тепер виглядає так:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    5) жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для підтвердження інвалідності дитини — медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років за формою, затвердженою МОЗ, або індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, видана лікарськоконсультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;

    для підтвердження родинних стосунків з батьками (для рідних батьків) — свідоцтво про народження дитини із зазначенням батьківства військовозобов’язаного;

    для підтвердження повноважень опікуна, піклувальника —рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або рішення суду про встановлення опіки, піклування та свідоцтво про народження дитини;

    для усиновителів — рішення суду про усиновлення та свідоцтво про народження дитини із зазначенням батьківства військовозобов’язаного для прийомних батьків — рішення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради про влаштування дитини до прийомної сім’ї або договір про влаштування дітей на спільне проживання та виховання у прийомній сім’ї за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 р. № 565 (Офіційний вісник України, 2002 р., № 18, ст. 826), та свідоцтво про народження дитини;

    для батьків-вихователів — рішення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або договір про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 р. № 564 (Офіційний вісник України, 2002 р., № 18, ст. 825), та свідоцтво про народження дитини.

    Для отримання відстрочки чоловіку треба з'явитись до ТЦК персонально:

    Згідно із вищезгаданою Постановою КМУ №560 порядок оформлення відстрочки наступний:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Станом на зараз дистанційне оформлення відстрочки, на жаль, не можливе.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Таня Пусикова Клиент 5 дней назад

      Дякую. Я поняла, что то что он писали заявлених в ТЦК и принес туда все документы не отсрочка. Чем грозит мужу, если он обновит данные в резерв + или на почту ТЦК, но не поїде оформлювати відсрочку в военкомат. Территориально ТЦК и военкомат у нас это то же здание что и до войны, не могу понять как это разные установы и куда тогда нужно приезжать в ТЦК или в военкомат? Спасибо.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        50%

        ТЦК станом на зараз - це назва колишніх військоматів. Тому чоловіку потрібно звертатись до Новокадацького РТЦК та СП в якому він перебуває на обліку.

        Не бачу особливої загрози в тому, якщо чоловік не поїде оформлювати відстрочку до ТЦК. Врахуйте те, що у 2023 році, він отримав тимчасове посвідчення зі штрих-кодом, а отже дані про те, що в чоловіка є дитина з інвалідністю теоретично повинні бути внесені до реєстру.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Дані краще уточнити.

    Норми нового мобілізаційного Закону з приводу уточнення облікових даних передбачають наступне:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    ...

    у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)..."

    Таким чином, Закон надає можливість оновити дані особам, що перебувають за кордоном, в один із 3-х способів:

    - через мобільний телефон ТЦК та СП.

    - через електронну пошту.

    - через електронний кабінет.

    Якщо звернути увагу, навіть надається можливість актуалізації даних за допомогою офіційного номеру телефону, який зазначений на офіційному сайті ТЦК та СП. Цікаво, що влада вважає офіційними сайтами центрів комплектування? Мабуть, їх сторінки у ФБ, адже інших просто немає.

    Чи варто повертатися до України та продовжувати строк дії відстрочки - на мою точку зору, НІ. Якщо Ви і повернетеся, Ви можете отримати відстрочку лише до 11.08., тобто до закінчення воєнного стану. Раджу просто уточинити дані через Резерв + або електронну пошту, і залишатися за кордоном.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA