Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 03 июля 2024, вопрос №114141 340₴

Ціна при оформленні куплі-продажу авто між родичами

Доброго дня, батько хоче передати мені авто, він в Румунії, я в Україні. Авто зареєстроване в Україні. Якщо це оформити як договір купівлі-продажу через Дію, чи не буде неприємностей, якщо виставити ціну, яка значно менше реальної вартості авто? Дякую

Ответы юристов (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Рекомендую оформити це через договір дарування. Так вийде значно дешевше.

    Кілька слів про порядок оформлення договору дарування...

    Для оформлення дарчої на машину необхідна присутність двох сторін – це людина, що вирішила зробити подарунок, а також особа, що приймає подарунок.

    Після підписання документа та засвідчення його нотаріусом, дарувальник буде позбавлений права власності, а той, кому зробили подарунок, навпаки, набуде право власності на авто. Якщо автомобіль дарується неповнолітній особі, то необхідно з’ясувати у юриста щодо особливостей цього процесу та обмежень зі сторони законодавства.

    Розірвати дарчу можна за обопільною згодою сторін. У разі порушення умов договору однією зі сторін, це відбувається через суд.

    Для того, щоб оформити договір дарування або дарчу необхідно звернутися до нотаріуса та надати такі документи:
    • паспорти обох сторін;
    • реєстраційний документ автомобіля;
    • договір, що визначає умови подарунка.

    Також необхідно переконатися, що автомобіль не має обмежень у власності, за ним немає заборгованостей або кредитів.

    У разі дарування членам сім’ї, родичам першого та другого ступеня спорідненості податок сплачувати не потрібно (тобто ставка податку становить 0%).

    Водночас:

    1. Діти, батьки, подружжя – це перший ступінь спорідненості;
    2. Брати, сестри, онуки, дідусь та бабуся – це другий ступінь спорідненості.

    Ставка податку для інших осіб становить 5%. Для нерезидентів країни потрібно буде сплатити від 18% до 20%.

    Також під час оформлення дарчої необхідно буде сплатити послуги нотаріуса (суму необхідно уточнювати для кожного випадку окремо).

    ТЕПЕР КОНКРЕТНО ПО ВАШОМУ ВИПАДКУ:

    Для оформлення договору дарування батько повинен оформити нотаріальну довіренність на третю особу, яка буде виступати у договорі на стороні батька.

    Оформити таку довіренність батько може в українському консульстві або у місцевого нотаріуса. В останньому випадк треба перекласти довіренність на українську мову та завірити переклад в українського нотаріуса.

    І останнє...

    Якщо Вас цікавить розрахунок мінімальної вартості Вашого авто, то вона в будь якому разі не повинна бути нижчою за середньоринковую на ТЗ аналогічної марки та моделі.

    Розрахунок середньоринкової вартості легкових автомобілів для цілей оподаткування транспортним податком проводиться відповідно до пункту 267.2 статті 267 Податкового кодексу України за Методикою визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України № 66 від 18 лютого 2016 року зі змінами.

    Зробити це можна тут:

    https://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ольга Клиент 3 месяца назад

      Я сплачую якісь податки як покупець у разі купівлі-продажу?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        35.3%

        Відповідно до п. 7 та п. 9 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» платниками даного збору при купівлі автомобіля є: - підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами Міністерства внутрішніх справ України.

        Отже, оскільки авто вже перебуває на реєстрації, то пенсійний збір Ви не сплачуєте.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Бажано вказати ціну не нижче середньоринкової. Розрахувати таку вартість Ви можете за посиланням https://www.me.gov.ua/VehicleS/CalculatePrice?lang...

    Згідно пункту 173.1. Податкового кодексу України дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної, ринкової вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

    Проте, якщо це перший продаж авто батька, то йому податки сплачувати не потрібно і можете вказати будь-яку ціну. Якщо другий - то потрібно вказати середньоринкову ціну, сплатити ПДФО 5 % і військовий збір 1,5%. Крім того, в ДІЇ можуть відмовити у оформленні продажу другого авто.

    Якщо через ДІЮ не вийде, то переоформити авто можна лише в сервісному центрі МВС. Для цього батьку потрібно скласти та завірити у іноземного нотаріуса довіреність, в якій уповноважить свого представника укласти з Вами всі необхідні договори.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ольга Клиент 3 месяца назад

      Це перший продаж для батька. Але чи маю я сплатити якісь податки як покупець?

      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо у батька це перший продаж - то дохід, отриманий від продажу легкового автомобіля не підлягає оподаткуванню.

        Ви як покупець також не сплачуєте ніяких податків.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам краще оформити договір дарування, для цього потрібно, щоб батько зробив нотаріально завірену довіреність на вчинення такого правочину на третю особу, яка разом з вами зможе звернутися до нотаріуса на території України.

    Довіреність можно оформити у консульстві України або у приватного нотаріуса за кордоном, але при цьому треба зробити нотаріально завірений переклад на українську мову.

    Якщо родич першого або другого ступеня споріднення (це може бути батько, мати, чоловік, дружина, брат, сестра) подарував нерухоме майно, податок при цьому дорівнює нулю

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Укладіть договір дарування.

    Якщо родич першого або другого ступеня споріднення (це може бути батько, мати, чоловік, дружина, брат, сестра) подарував нерухоме майно, податок при цьому дорівнює нулю.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, Продайте ато через Дія

    Отримати послугу дуже просто. Якщо ви продаєте авто:

    1. Виберіть послугу Продати транспортний засіб або натисніть Продати автомобіль у меню техпаспорта.
    2. Погодьтеся з умовами продажу та надайте гарантії (що авто не в розшуку абощо) через Дію, а також підтвердьте, що це перший продаж авто в поточному році.
    3. Вкажіть договірну вартість автівки.
    4. Внесіть дані про себе та ознайомтеся з проєктом договору.
    5. Поділіться проєктом договору з Покупцем через QR-код або посилання.

    Якщо ви купуєте авто:

    1. Відскануйте QR або перейдіть за посиланням, яке надасть продавець авто.
    2. Ознайомтеся та погодьтеся з умовами продажу через Дію.
    3. Виберіть номерний знак: залиште старий, змініть на новий чи замовте індивідуальний.
    4. Зазначте, що ви ознайомилися з технічним станом, якісними характеристиками авто та погоджується із ціною.
    5. Надайте згоду на перереєстрацію авто.
    6. Виберіть версію техпаспорта: — пластик та електронне свідоцтво в Дії; — тільки електронне свідоцтво в Дії.
    7. Якщо вибрали пластик або новий НЗ, надайте дані для доставки Укрпоштою.
    8. Оплатіть.
    9. Ознайомтеся з проєктом договору та відправте на перевірку. Вона відбудеться автоматично засобами Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

    Після успішної перевірки зможете засвідчити договір Дія.Підписом, а потім обмінятися грошима та авто. Підписані документи надійдуть до адміністратора сервісного центру МВС, який закріпить вибрані номери та роздрукує свідоцтво про реєстрацію авто. Готовий пакет документів надійде новому власнику у вибране відділення Укрпошти. А електронні документи на автівку підтягнуться в Дії.

    Ольга Клиент 3 месяца назад

    Чи маю я сплатити якісь податки як покупець?

    • Корнійчук Євген Іванович
      14.7%

      Покупець не повинен сплачувати податки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Ні, жодних проблем не буде. Продавець має право на власний розсуд визначити ціну, згідно з якою він передає право власності іншій особі.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України