Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 04 июля 2024, вопрос №114302 350₴

Оновлення облікових даних. Дати.

Доброго дня. Від якого дня потрібно рахувати 60 днів для оновлення даних? Від 18 травня, чи від дня наступного продовження мобілізації Президентом України?

В статті 22, пункт 3, ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" вказано, що: "військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані..."

Ответы юристов (8)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    З моменту вступу в силу Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" - 18.05.2024 року.

    • Богдан Клиент 3 дня назад

      Чому Ви так думаєте?

      • Богун Сергій Павлович

        Норма закону:

        "громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:"

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Від якого дня потрібно рахувати 60 днів для оновлення даних? Від 18 травня, чи від дня наступного продовження мобілізації Президентом України?В статті 22, пункт 3, ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" вказано, що: "військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані..."

    У першу чергу, коли мова йде про 60 днів, керуються нижченаведеною нормою:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    ...

    2. Установити, що:

    ...

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Даний строк для уточнення даних спливає 16 липня 2024 року.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Доброго дня!

    Від 18 травня

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування на території України уточнити дані можливо:

    • шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або
    • до центру надання адміністративних послуг, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    За неоновлення даних можливий штраф за статтею 210 КУпАП.

    Проте, положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, до 16 липня. На мою думку термін буде продовжено. Багато людей не встигають оновити у зв'язку з чергами.

    На мою думку всі штрафи за не поновлення даних можно буде з легкістю скасувати у судовому порядку.

    З таких підстав:

    1. Нормою прийнятого закону зазначається , що всі військово'язані повинні оновити свої дані протягом 60 днів з моменту отримання мобілізації. Указом президента оголошення мобілізації було у 2022 році, всі інші укази мають іншу назву а саме "продовження мобілізації" тому це вже різні речі і тут вступаю в силу норма ст. 58 Конституції України. Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.
    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Богдане!

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Отже, громадяни, які перебувають на військовому обліку повинні оновити дані протягом 60 днів з дня набрання чинності Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Даний закон набрав чинності 18 травня 2024 року.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович
    24.9%

    Вітаю!

    У ЗАКОНІ ПРО ПОСИЛЕННЯ МОБІЛІЗАЦІЇ Є ДВІ НОРМИ ПРО «60 ДНІВ НА ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ»

    1️. «Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані» (абзац 4 підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень).

    2️.«Інші військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження» (абзац 7 частини 3 статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у новій редакції).

    Одна норма вказує на обов’язок явки протягом 60 днів З ДНЯ НАБРАННЯ ЧИННОСТІ ЗАКОНОМ, інша – протягом 60 днів З ДНЯ НАБРАННЯ ЧИННОСТІ УКАЗОМ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ПРО ОГОЛОШЕННЯ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Що це значить?

    1️.Норма, яка вказує на обов’язок явки протягом 60 днів З ДНЯ НАБРАННЯ ЧИННОСТІ ЗАКОНОМ, – спеціальна норма, яка буде діяти з 18 травня до 18 липня 2024 року.

    2️.Норма, яка вказує на обов’язок явки протягом 60 днів З ДНЯ НАБРАННЯ ЧИННОСТІ УКАЗОМ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ПРО ОГОЛОШЕННЯ МОБІЛІЗАЦІЇ, – загальна норма, яка буде діяти весь інший час і має застосовуватися кожного разу, коли набуває чинності Указ Президента України про оголошення мобілізації.

    МИ ОРІЄНТУЄМОСЯ НЕ НА УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА ВІД 24 ЛЮТОГО 2022 РОКУ

    Голова держави продовжує мобілізацію кожні 90 днів так само, як і продовжується дія правового режиму воєнного стану.

    Закон сконструйовано й на майбутнє.

    Уявімо, що війна скінчилася, мобілізацію припинено, а через якихось декілька років – нова війна. Ось на ці випадки й існує загальна норма

    Виникає слушне питання: ЧИ ПОТРІБНО З’ЯВЛЯТИСЯ ЧОЛОВІКАМ КОЖНІ 90 ДНІВ (з моменту кожного чергового продовження мобілізації) ДЛЯ УТОЧНЕННЯ ОБЛІКОВИХ ДАНИХ?

    ВІДПОВІДІ НА ЦЕ ПИТАННЯ НАРАЗІ НЕМАЄ

    Можливо, це питання врегулює Кабмін у постанові, які ми всі чекаємо (без цієї постанови ми не можемо навіть провести більшість консультацій)

    Логічно, що наші персональні дані змінюються щодня – одні додаються, інші – зникають, якісь – оновлюються.

    ПОКИ ОРІЄНТУЄМОСЯ НА СПЕЦІАЛЬНУ НОРМУ – 60 ДНІВ З МОМЕНТУ НАБУТТЯ ЧИННОСТІ ЗАКОНОМ – з 18 ТРАВНЯ до 18 ЛИПНЯ


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA