Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 04 июля 2024, вопрос №114304 350₴

Судимость по особо тяжкой и новый закон о мобилизации

Приветствую!
Изложу тезисно хронологию что бы была понярна суть вопроса.

1) В марте 2005 года в 18 лет начал проходить влк, у нарколога были найдены свежие проколы вен и мне выдали направление в наркодиспацер.
2) Через месяц после этого был арестован за убийство и отбыл 9 лет наказания.
3) в 14 году вышел и сейчас судимость снята и погашена.
4) в тцк никогда не ходил, никаких документов не осталось и не было.

Касаемо применения п6 ст37 по старому закону в одних источниках прочитал что лицо автоматически перестает быть военнообязанным в момент вступления приговора в законную силу. В других пишут, что нужно было идти в тцк и нести копию приговора.

В конктексте нового закона и общей ситуации, какое ваше мнение по моему случаю.

Ответы юристов (1)

    Карпенко Андрій Володимирович
    100%

    Вітаю!

    18 травня 2024 року законної сили набув закон №10449, який кардинально змінив правила військового обліку та підстави для зняття або виключення з військового обліку. В тому числі змінюються умови мобілізації для осіб, які раніше були засуджені до позбавлення волі за тяжкою або особливо тяжкою статтею.До 18 травня 2024 року стаття 37 Закону “Про військовий обовʼязок та військову службу” передбачає, що особи, які були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину мають право на виключення з військового обліку. Після виключення з обліку такі особи набувають статусу невійськовозобовʼязаного та не підлягають призову на військову службу по мобілізації.При цьому право на виключення з військового обліку надавав сам факт засудження до позбавлення волі за тяжкою або особливо тяжкою статтею. Зняття або погашена судимість не має значення та не є перепоною для виключення.Ті з вйськовозобовʼязаних, які скористались правом до 18 травня 2024 року отримали статус невійськовозобовʼязаного та повторному взяттю на облік не підлягають. Проте після 18 травня 2024 року почне діяти нове законодавство, відповідно до якого засудження до позбавлення волі за тяжкою або особливо тяжкою статтею вже не буде підставою для виключення з військового обліку

    Фактично це означає, що тільки ті хто вже виключився з обліку є невійськовозобовʼязаними. Ті хто не встиг реалізувати право на виключення з обліку до 18 травня 2024 року вже не можуть це зробити та будуть перебувати на військовому обліку. Тобто фактично їх можна буде призвати на військову службу по мобілізації.

    АЛЕ ВАС ЦЕ НЕ СТОСУЄТЬСЯ, ТОМУ ЩО В 2005 РОЦІ ДІЯЛА РЕДАКЦІЯ ЗАКОНУ, ЩО ЗАСУДЖЕНІ ЗА ТЯЖКІ ЗЛОЧИНИ ВИКЛЮЧАЛИСЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А ЇХ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВІ ДОКУМЕНТИ СУДОМ ПЕРЕДАВАЛИСЯ ДО ВІЙСЬКОМАТУ.

    НА МОМЕНТ ВАШОГО ЗАСУДЖЕННЯ ДІЯЛА НАСТУПНА РЕДАКЦІЯ ЗАКОНУ УКРАЇНИ

    "Про загальний військовий обов'язок і військову службу"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2005...

    Редакція від 05.04.2005, підстава - 2490-IV

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    5. Виключенню з військового обліку у військових комісаріатах підлягають громадяни:

    г) які були засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких злочинів;

    Стаття 38. Обов'язки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, посадових осіб, військовозобов'язаних і призовників щодо виконання правил військового обліку

    5.

    ...

    Військові квитки військовозобов'язаних і посвідчення про приписку призовників, засуджених до позбавлення волі, в тому числі умовно і з відстрочкою виконання вироку, надсилаються судами до відповідних військових комісаріатів.

    ОТЖЕ ВИ БУЛИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТА НЕ Є ВІЙСЬКОЗАБОВЯЗАНИМ.

    ВАМ ТРЕБА МАТИ ДОКУМЕНТ ПРО ЗАСУДЖЕННЯ.

    ЯКЩО ВИ ВЖЕ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, ТО ВІДНОВИТИ ВАС НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ МАЮТЬ ПРАВО ТІЛЬКИ ЗА ВАШОЮ ДОБРОВІЛЬНО ПОДАНОЮ ЗАЯВОЮ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA