Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 07 июля 2024, вопрос №114546 350₴

Бронювання працівників з тимчасовим посвідченням ВОС 999

Панове юристи! Допоможіть порадою, будь ласка!
Я чоловік призовного віку.
У 2006р., тоді ще у військовому комісаріаті, отримав тимчасове посвідчення, з категорією ВОС 999 (обмежено придатний).
Питання: чи можливо забронювати мене, з таким військово обліковим документом! Інформація про мене і мою "обмежену придатність" в реєстрі "Оберіг" відображається.
Дякую!

Ответы юристов (4)

    Карпенко Андрій Володимирович
    12.3%

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА БРОНЮВАННЯ, ТОМУ ЩО ВАШ ВОД НЕ ДИФІЦИТНИЙ.

    "Перелік військово-облікових спеціальностей рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0927-20#top

    ВОС 999 - Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час.

    В Україні скасували статус "обмежено придатний". З середини травня і протягом дев'яти місяців такі військовозабовязані мають пройти повторну військово-лікарську комісію. Це передбачає Законом про забезпечення прав військових на соціальний захист, який набув чинності 4 травня. Після перекомісії обмежено придатні отримають новий статус.

    Відповідно до закону, для військовозобов'язаних тепер є лише два статуси – «придатний» чи «непридатний». Але скасування «обмеженої придатності» не означає автоматичного присвоєння іншого статусу – рішення прийматиметься за підсумками повторного проходження військово-лікарської комісії.

    У законі йдеться, що обмежено придатні громадяни мають пройти повторну ВЛК протягом дев'яти місяців після набуття ним чинності – тобто до 4 лютого 2025 року.

    Повторна ВЛК може визнати обмежено придатних військовозобов'язаних або непридатними з виключенням з військового обліку або придатними (тоді вони зможуть проходити службу).

    ІНІЦИАТИВНО ЙТИ ДО ТЦКСП ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ НЕ ПОТРІБНО - ЧЕКАЙТЕ НА ПОВІСТКУ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.1%

    Вітаю Вас!

    У 2006р., тоді ще у військовому комісаріаті, отримав тимчасове посвідчення, з категорією ВОС 999 (обмежено придатний).Питання: чи можливо забронювати мене, з таким військово обліковим документом! Інформація про мене і мою "обмежену придатність" в реєстрі "Оберіг" відображається.

    Наскільки я знаю, з ВОС 999 не бронюють, оскільки дана спеціальність не є в чистому вигляді військово-обліковою спеціальністю. Але все одно, питання складне та неоднозначне.

    У процесі бронювання Генеральний штаб має перевірити подані юридичними особами списки та ВОД на предмет відповідності наказу МОУ від 2020 року "Про затвердження переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців", а також того, чи не належить дана ВОС до дефіцитної.

    На даному етапі проблема може виникнути в тому, що в багатьох військовозобов'язаних не внесено зміни до діючих ВОС. Особливо гостро постає проблема з тими, які мають ВОС 998000, 999000. Хоча в діючому переліку ВОС вони є, але під кодами: "непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час" та "придатні".

    Такі ВОС центри комплектування мають змінити на інші відповідно до освіти, досвіду роботи тощо. Тому якщо у Вас така ВОС, Вас не мають права наразі забронювати і Вам спочатку потрібно оновити ВОС відповідно до досвіду роботи, спеціальності і так далі, тобто - ВІДВІДАТИ ТЦК ТА СП.

    Тому моя порада проста, у зв'язку із обов'язком актуалізувати ВОС, Ви повинні з'явитися до ТЦК та СП або поки забути про цю ідею, принаймні поки що.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Василю!

    На жаль, з ВОС 999 підприємство Вас навряд чи забронює, оскільки остання не визначає Вашої спеціальності, а говорить про Ваш стан здоро'я, тобто, в ТЦК Вам повинні присвоїти нову ВОС.

    На жаль, змінити ВОС дистанційно, Вам не вдасться й навіть за умови того, що роботодавець Вас забронює, у подальшому це може призвести до непостановки Вас на спеціальний облік в ТЦК.

    10. З метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    11. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік".

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    21.4%

    Доброго дня!

    Ваше підприємство може внести Вас у список для бронювання на підставі Вашого тимчсового посвідчення військовозобов'язаного. Проте, остаточне рішення приймає Міноборони.

    Згідно пункту 10 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану з метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    Згідно пункту 11 Порядку За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Згідно пункту 12 Порядку З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочки Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони).

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідного підрозділу розвідувального органу Міноборони).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Отже, якщо Міноборони погодить список на бронювання - Ви матимете право на відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України