Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 08 июля 2024, вопрос №114592 340₴

Догляд за особою 1 групи інвалідності

Добрий день
Вхідні дані:
1.Я-військозобов'язна особа , яка проживає разом зі своєю рідною тіткою особою з інвалідністю І групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, і я отримую компенсацію
2.Моя рідна тітка,яка є інвалідом 1 групи і є недієздатною особою
3.Родичів 1 лінії споріднення не має(всі померли)
4.Моя мама(2 лінія спорідненя),військозобов'язна особа(медсестра),яка є опікуном моєї тітки згідно рішення суду
Чи є якась можливість для мене отримати відстрочку згідно цього пункту?
14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи зінвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за
нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я).
У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього підпункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи
всі документи для підтвердження по 560 постанові згідно цього пункту можу надати,але виникає момент,що я буду надавати документи на підтвердження родинних звязків, саме: три свідоства про народження:моє,моєї мами і моєї тітки і таким чином ТЦК побачуть 2 лінію споріднення і виникає дотаткове питання:
чи будуть вимагати документи,що моя мама не може здійснювати догляд за своєю сестрою згідно таких вимог:інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом
(крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі?(в підтверджуючих документах лише йде мова про 1 лінію споріднення,яка,на скільки розумію,за законом повинна це робити)

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75%

    Доброго дня, Віталію!

    чи будуть вимагати документи,що моя мама не може здійснювати догляд за своєю сестрою згідно таких вимог:інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом(крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі?(в підтверджуючих документах лише йде мова про 1 лінію споріднення,яка,на скільки розумію,за законом повинна це робити).

    Питання в тому, що норма Закону передбачає відсутність родичів першого та другого ступеня споріднення для надання Вам відстрочки, як родичу третього ступеня споріднення. Отже, на мою думку ТЦК буде все ж таки вимагати документи, які підтверджують неможливість Вашої матері здійснювати догляд за своєю сестрою, оскільки вона "присутня". Тобто, отримати відстрочку за наявності Вашої матері, яка до того ж є опікуном Вашої тітки буде дуже сккладно.

    Стаття 67 ЦКУ. Права та обов'язки опікуна.

    "1. Опікун зобов'язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням".

    Як варіант, можна розглянути зміну опікуна, але це не швидкий процес і для того потрібно буде пройти через органи опіки та суд.

    Підставами для звільнення опікунів та піклувальників від повноважень є

    1. заява опікуна або піклувальника;
    2. невиконання належним чином своїх обов'язків;
    3. неможливість виконання повноважень опікуна або піклувальника внаслідок тяжкої хвороби;
    4. порушення прав і законних інтересів підопічного, зокрема умисне залишення його без нагляду та допомоги в разі, коли він перебував у небезпечному для життя та здоров'я стані, якщо опікун або піклувальник мав змогу забезпечити нагляд або надати допомогу підопічному;
    5. встановлення режиму окремого проживання подружжя, якщо один із подружжя є опікуном або піклувальником іншого;
    6. відбування опікуном або піклувальником покарання в місцях позбавлення або обмеження волі;
    7. перебування опікуна або піклувальника під вартою під час здійснення кримінального провадження щодо нього;
    8. виявлення недостовірних відомостей у документах, поданих для призначення опікуном або піклувальником;
    9. наявність суперечностей між інтересами опікуна та підопічного, що зумовлює негативні наслідки для підопічного.

    Суд або орган опіки та піклування, який призначив опікуна чи піклувальника, за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо її не було розглянуто протягом цього строку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у тітки

    2. Необхідність постійного догляду за тіткою, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    До членів сім'ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    Отже, Ваша мама, як член сім'ї другого ступеня споріднення, буде підставою для відмови у здійсненні догляду.

    Крім того, Вам для оформлення відстрочки потрібно подати документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), але дані документи можна оформити лише в управлінні соцзахисту. І звернувшись до даних структур - виявиться, що тітка є недієздатною і Ваша мати вже є опікуном - тому Вам відмовлять у видачі даних документів.

    Єдиний шанс отримати відстрочку, це якщо Ви отримаєте рішення суду, де Вас призначено опікуном Вашої тітки. В такому випадку Ви матимете право на відстрочку згідно пункту 10 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Віталій Клиент 2 месяца назад

      <Крім того, Вам для оформлення відстрочки потрібно подати документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), але дані документи можна оформити лише в управлінні соцзахисту. І звернувшись до даних структур - виявиться, що тітка є недієздатною і Ваша мати вже є опікуном - тому Вам відмовлять у видачі даних документів.>

      Я вже під час початку війни подавав документи на постійний догляд за своєю тіткою і не було щодних проблем з оформленням і отриманням компенсації і також зараз отримую компенсацію

      Даний вид допомоги:Допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, на догляд за неюможуть оформлювати всі хто проживає з такою особою(але лише одна особа) і недієздатність,а також наявність опікуна не є перепоною для отримання такої допомоги,але опікун також може її отримувати,тобто хтось один:опікун або людина,яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду(можно сказати така особа є помічником опікуна)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України