Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 09 июля 2024, вопрос №114773 500₴

Про звільнення від військової служби

Вітаю. Цікавить, чи має на даний момент право військовослужбовець ЗСУ (йшов добровольцем у перші тижні вторгнення) на звільнення від служби на підставі того, що має батька з інвалідністю 2гої групи?
У сім'ї є працююча мати і дочка (тобто сестра військового). Дякую

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович
    50%

    Доброго дня.

    Таке право є. Однак в Вашій ситуації це проблематично.

    Підстава звільнення виглядає таким чином:

    необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.
    Середницький Євгеній Вікторович
    50%

    Вітаю, згідно з чинним законодавством України, військовослужбовець може бути звільнений від служби за певних обставин, включаючи наявність близького родича з інвалідністю. Однак, конкретні умови та процедури можуть залежати від багатьох факторів. Давайте розглянемо, як це може стосуватися вашої ситуації.

    Підстави для звільнення
    1. Сімейні обставини:
      • Близькі родичі з інвалідністю: Згідно з чинним законодавством, військовослужбовець може мати право на звільнення від служби, якщо він є єдиним працездатним членом сім'ї, що забезпечує догляд за близьким родичем з інвалідністю.
      • На кого поширюється: Це може стосуватися батьків, дружини, дітей, рідних братів або сестер, якщо вони мають інвалідність.
    2. Інші умови:
      • Наявність працюючої матері і сестри може вплинути на рішення щодо звільнення, оскільки вони можуть також брати участь у догляді за батьком.
    Процедура
    1. Подання заяви: Військовослужбовець повинен подати заяву на звільнення з поясненням обставин і наданням підтверджуючих документів (медичних довідок, довідок про інвалідність батька, документів, що підтверджують сімейний стан).
    2. Розгляд комісією: Заява розглядається відповідною комісією, яка визначає, чи відповідає ситуація військовослужбовця вимогам для звільнення.
    3. Прийняття рішення: Після розгляду заяви та документів, комісія приймає рішення про можливість звільнення від служби.
    Рекомендації
    1. Консультація з військовим юристом: Найкраще звернутися до військового юриста або адвоката, який спеціалізується на військовому праві, для отримання консультації та допомоги в підготовці документів.
    2. Збір документів: Збирайте всі необхідні документи, які можуть підтвердити інвалідність батька та вашу роль як єдиного опікуна.
    3. Звернення до командування: Офіційно зверніться до командування з проханням про звільнення, надавши всі підтверджуючі документи.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України