Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 09 июля 2024, вопрос №114796 350₴

Відстрочка від мобілізації

Добрий день! Як трактувати поняття "поточний навчальний рік" щодо відстрочки на навчання? Йдеться тільки про навчальний рік 2023-2024 р.р.? Якщо я зарахований наразі на 2 курс магістратури і загальний термін навчання закінчується 31.12.2024 чи не можна вважати цей термін до 31.12 поточним навчальним роком? В довідці з ЄДЕБО вказано, що послідовність порушено (маю вже диплом спеціаліста). Дякую!

Ответы юристов (29)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Як правило кінець навчального року - 30.06.2024 року.

    Проте законодавством це стосовно ВНЗ не встановлено.

    Все залежить від навчального плану ВНЗ де Ви навчаєтесь.

    Зверніться до них з відповідним запитом.

    Дерій Владислав Олегович
    15.1%

    Вітаю Вас!

    Згідно прикінцевих положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    Тому, якщо у довідці з ЄДБО вказано, що порушена послідовність здобуття освіти - Ви зберігаєте право на відстрочку лише до кінця поточного навчального року, яка вказана в Положенні ВНЗ. Як правило, це 31 серпня. Але, останній рік навчання може закінчуватись і в іншу дату. Тому Вам потрібно уточнити даний момент у Вашому ВНЗ, та взяти офіційну довідку або Витяг з положення ВНЗ, який підтверджує, що навчальний рік закінчується 31 серня або 31 грудня.

    За цей час Вас не мають права мобілізувати, проте йти оформляти відстрочку краще в тому випадку, якщо буде вручена повістка на уточнення даних, адже існує ризик отримати неправомірне мобілізаційне розпорядження.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

      Дякую за відповідь! Я можу замовити довідку у ВНЗ. Там буде вказано, шо я є студентом і термін навчання до 31.12. 2024р. I те, що довідка дійсна до 31.12.2024р

      • Дерій Владислав Олегович

        Вам потрібно замовити довідку не коли закінчується навчання, а коли закінчується поточний навчальний рік.

        На бакалавраті навчальний рік триває з 1 вересня по 31 серпня. На магістратурі можуть бути інші дати.

        • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

          навчальний рік 23-24 вже закінчився 30.06, а новий почитанється 01.09

          • Дерій Владислав Олегович

            Якщо поточний навчальний рік закінчився 30.06 - на жаль, Ви вже не маєте права на відстрочку.

            • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

              але ж, якщо умовно отримати повістку у вересні, то це ж знов таки буде поточний навчальний рік і відповідно відстрочка до кінця поточного навчального року. У прикінцевих положеннях не сказано, про який саме поточний рік йдеться.

    Карпенко Андрій Володимирович
    15.1%

    Вітаю!

    ПОТОЧНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ РІК В КОЖНОМУ УЧБОВОМУ ЗАКЛАДІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ІНДИВІДУАЛЬНО НАКАЗОМ.

    ВАМ ТРЕБА НАДАТИ ДО ТЦКСП ВИТЯГ З НАКАЗУ УНІВЕРСИТЕТУ.

    Ви зберігаєте право на відстрочку до завершення поточного навчального року.

    Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX (даліЗакон № 3633) виклав у новій редакції статтю 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон № 3543). Вона визначає підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

    Із 18.05.2024 норма щодо відстрочки військовозобов’язаним, які здобувають освіту, передбачатиме, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають:

    Громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону № 3543 зберігають таке право до завершення поточного навчального року (п. 3 ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633).

    ВАМ ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ДО ЗАВЕРШЕННЯ ПОТОЧНОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ.

    2. ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВАМ ПОТРІБНА ДОВІДКА З УНІВЕРСИТЕТУ ПРО ТЕ ЩО ВИ СТУДЕНТ І ЩО НАВЧАЛЬНИЙ РІК ЗАКІНЧУЄТЬСЯ ___ 2024 РОКУ.

    • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

      Дякую за відповідь! Як я розумію, поточний навчальний рік закінчився 30.06. Але новий навчальний рік триватиме лише до 31.12 (як і весь термін навчання)

      • Карпенко Андрій Володимирович

        До 31.12.2024 року Вам скоріше за все відстрочку не НАДАДУТЬ.

    Карпенко Андрій Володимирович

    КОЛИ ЗАКІНЧИВСЯ ПОТОЧНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ РІК В УНІВЕРСИТЕТІ МОЖЕ НАДАТИ ВІДПОВІДЬ ТІЛЬКИ АДМІНІСТРАЦІЯ ВИШУ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15.1%

    Доброго дня, В'ячеславе!

    Кінець поточного навчального року повинен бути зазначений у Положенні Вашого ВНЗ.

    У прикінцевих положеннях Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" зазначено, що студенти, які втрачають право на відстрочку у зв'язку із непослідовним здобуттям освіти, зберігають за собою право на останню до кінця поточного навчального року.

    Ви можете подати заяву на відстрочку до ТЦК та прикласти до неї довідку з ЄДЕБО і довідку з ВНЗ із зазначенням дати кінця поточного навчального року відповідно до Положення.

    Проте, деякі ТЦК станом на зараз не приймають заяви від студентів, які втратили право на відстрочку у зв'язку із тим, що мають "розпорядження" із зазначенням дати кінця поточного навчального року - 30.06.2024 року.

    Отже, Ви можете спробувати подати заяву із зазначеними довідками, але 100% впевненності в тому, що ТЦК прийме в Вас останню та надасть відстрочку до 31 серпня, я Вам не надам.

    Крім того, для подання заяви на відстрочку Вам знадобиться військово-обліковий документ. Чи маєте Ви останній?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

      Дякую за відповідь! Військово-обліковий документ маю. Кінець навчального року 30.06

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Доброго дня, В'ячеславе!

        У такому випадку, на жаль, я не бачу в Вас можливості оформити відстрочку в ТЦК. Вам потрібно шукати іншу підставу для відстрочки. У Вас або взагалі не зареєструють заяву, або дадуть відмову (додаток 7 до Постанови).

        З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15.1%

    Вітаю Вас.

    Все дуже просто. У контексті прийнятого мобілізаційного Закону поточним вважався навчальний рік, який тривав у момент набрання Законом чинності (18 травня 2024 року). Відповідний навчальний рік у кожному закладі вищої освіти завершувався або ще завершиться по-різному. Є заклади, де навчальний рік вже завершився 30.06., в деяких - 31.08, в деяких - лютий 2025 року. Тому у кожному закладі дата завершення поточного навчального року є різною. Якщо зможете отримати довідку із закладу освіти про завершення Вашого навчального року хоча б 31.08., є сенс діяти. Якщо ні - раджу забути про цю підставу для відстрочки.

    З повагою!

    • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

      Дякую за відповідь! Як я можу отримати таку довідку? ВНЗ надає лише стандартну довідку, в якій йдеться проте, що я є студентом вже 2 курсу магістратури і термін навчання до 31.12.2024. Нічого про тривалість навчального року там не сказано.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Треба говорити із закладом освіти, аби вони Вам видали відповідну довідку.

        • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

          Ви можете скласти запит до ВНЗ таким чином, щоб отримати вiдповідну довідку?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Тут не потрібний запит, раджу Вам спробувати звернутися до закладу спочатку усно, аби не витрачати дорогоцінний час. За потреби такий запит можу підготувати.

            • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

              якщо запит стосуватиметься саме тривалостi навчального року, то відповідь буде, що він закінчився 30.06

    Кирда Вячеслав Володимирович

    якщо запит стосуватиметься саме тривалостi навчального року, то відповідь буде, що він закінчився 30.06

    Тоді станом на зараз Ви не маєте права на відстрочку, оскільки поточний навчальний рік у контексті мобілізаційного Закону вже завершився.

    Турчин Ярослав
    15.1%
    Турчин Ярослав 2 месяца назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, ВЯЧЕСЛАВЕ!

    Ви дані оновлювали в Резерв+? Який статус пише? Відстрочка відображається? Якщо дата закінчення відстрочки не вказана, то теоретично можете "пропетляти" з мобілізацією до кінця року, але не факт.

    В будь-якому разі спочатку мобілізації буде передувати повістка ТЦК на оновлення даних, потім повістка на ВЛК... і лише потім мобілізація.

    Бажано подібні повістки не отримувати.

    Матимемо надію, що протягом пів року війна завершиться і людям дозволять вільно виїздити з Україну і приїздити туди, не думаючи, що це квиток в одну сторону на роки.

    Щодо відстрочки по навчанню та законодавства, то на жаль, у спірних випадках ТЦК тлумачить їх НА СВОЮ КОРИСТЬ.

    Власне так роблять усі органи державної влади, чхаючи на принципи адміністрування, які кажуть, що у разі неоднозначності тлумачення - воно тлумачиться на користь громадянина. Але на жаль подібну правову культуру тим особам, які помилково займають посади державної служби - не прищепили. Риба гниє з голови. Якщо вищим керівникам можна ставити Конституцію на паузу, нехтувати законами, чхати на суди... то й нижчий рівень чиновництва робить так само... А що.. всеодно відповідальності ніякої.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

      Добрий день! Щодо відстрочки в резерві взагалі нічого не написано

      • Турчин Ярослав
        Турчин Ярослав 2 месяца назад

        Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

        Общаться в чате

        Тоді ТЦК вважає, що у Вас відстрочки немає. І Ви їм ніколи не доведете, що відстрочка є. Навіть через суди.

        При цьому - суд не є підставою для немобілізації. А там вже будучи в армії навіть рішення суду не зарадить. Назад відмотати ситуацію не вийде.

        Єдиний Ваш шанс - що не вручать повістку та не надішлють її на Вашу адресу реєстрації.

        Якщо є змога, щоб власник житла зняв Вас з реєстрації місця проживання, то це шанс не отримувати повістки. Хоча якщо вже оновили дані, то це не зарадить. Бо ж повістку мають право прислати на ту адресу, яку Ви власноручно вказали їм.

    Корнійчук Євген Іванович
    14.3%

    Доброго дня. У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

      Добрий день! Дякую за відповідь! Не зовсім розумію про які зміни Ви кажете? І в мене ж вже є диплом спеціаліста (про що я написав у питанні), що як я розумію, прирівнюється до диплому магістра. Тому послідовність порушена. Чи ні?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Так, у такому випадку послідовність вважається порушеною, для отримання відстрочки вам треба навчатися на аспірантурі.

        Але на разі Ви маєте право на відстрочку до кінця поточного навчального року вашого навчального закладу. Коли він закінчується передбачено відповідним документом відповідного навчального закладу.

        • Вячеслав Клиент 2 месяца назад

          Навчальний рік закінчився 30 червня. Новий починається 26 серпня і закінчується, як і весь термін навчання 31 грудня 2024 року.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України