Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 июля 2024, вопрос №114981 500₴

Чи можуть мобілізувати в іншому місті, якщо за місцем проживання пройшов ВЛК?

Вітаю! Шановні юристи, якщо людина на обліку, РЕЗЕРВ+ є, ВЛК пройдено, не в розшуку(дали час трохи погуляти, моб.розпорядження ще не виписали) - чи можуть мобілізувати в іншій області/місті/? Щиро дякую!
І що робити, на що ссилатись, якщо така ситуація трапилась.

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    В Вашій ситуації ні.

    Ви оновили облікові дані, пройшли ВЛК, не перебуваєте в розшуку.

    Підстав до примусового доставляння до ТЦКСП немає.

    Карпенко Андрій Володимирович
    25%

    Вітаю!

    СКОРІШЕ ЗА ВСЕ НІ, ЯКЩО ВИ НЕ ЗМІНЕТЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ БЕЗ ДОЗВОЛУ ТЦКСП.

    САМЕ ГОЛОВНЕ ЩОБ У ВАС БУВ ДІЮЧИЙ ВОД ТА ОНОВЛЕНІ ДАНІ.

    ОЗНАЙОМТИСЯ:

    https://protocol.ua/ua/zaborona_na_zminu_mistsya_p...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Віталію!

    Не бачу підстави видавати Вам повістку на уточнення даних у іншому місті або області. Ви стоїте на обліку, оновили дані, останні відповідають інформації у Реєстрі, правила військового обліку не порушуєте, проходження ВЛК не потребуєте, оскільки вже пройшли.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    На законних підставах мобілізувати Вас не мають права, але в реаліях сьогодення, якщо Вам вручили повістку під особистий підпис вона вважається належно врученою незалежно від місця реєстрації проживання. Крім того, тепер щоб взяти Вас на військовий облік в ТЦК іншого міста - не обов'язково спочатку зніматися з обліку в попередньому ТЦК (це відбувається без Вашої присутності)..

    На даний час, головна задача ТЦК - виписати повістку на уточнення даних, аргументувати вони це можуть тим, що вони вважають, що Ви проживаєте в іншому місті, але не стоїте на військовому обліку, хоча згідно законодавства повинні.

    Відповідно до ч. 3 ст. 33 Закону України «Про військовий облік і військову службу» військовий облік усіх призовників, військовозобов`язаних та резервістів ведеться за місцем їх проживання і відповідно до обсягу та деталізації поділяється на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний.

    Згідно ч. З статті 37 Закону України «Про військовий облік і військову службу» встановлює, що призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік.

    Раніше ключовим моментом при набутті обов`язку постановки на військовий облік до РТЦК та СП за новим місцем проживання та реєстрації, була наявність обов`язкового зняття з військового обліку за старим місцем проживання та реєстрації. Тобто ці відомості повинні бути зафіксовані у належний законом спосіб, з відповідними відмітками суб`єктів владних повноважень. Проте, з 18 травня дану вимогу виключили.

    На сьогоднішній день ТЦК можуть взяти громадянина на військовий облік без зняття з попереднього.

    Згідно частини 1 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання.

    Згідно частини 5 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" зняттю з військового обліку військовозобов’язаних підлягають військовозобов’язані, які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання.

    На жаль, ризик бути неправомірно мобілізованим в іншому місті все ж таки залишається.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Vitalii Клиент 2 месяца назад
      На даний час, головна задача ТЦК - виписати повістку на уточнення даних, аргументувати вони це можуть тим, що вони вважають, що Ви проживаєте в іншому місті, але не стоїте на військовому обліку, хоча згідно законодавства повинні.

      Але ж я на обліку - і відразу показую їм документ або витяг з РЕЗЕРВу з підтвердженням і пройденою ВЛК. Все одно будуть проблеми? І як тоді грамотно відмовитись від повістки і чи буде потім відповідальність за це?

      • Дерій Владислав Олегович

        Говоріть, що Ви правил військового обліку не порушуєте і перебуваєте на ньому за місцем реєстрації. За відмову від повістки в кращому випадку складуть Акт відмови, в гіршому - поліцейський Вас затримає.

        Найкращий варіант - не потрапляти на очі ТЦК або мати оформлену відстрочку.

        Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

        • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
        • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

        У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України