Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 11 июля 2024, вопрос №115019 350₴

Доверенность на распоряжение имуществом

Добрый день, уважаемые юристы! Я гражданин Украины, в данный момент нахожусь в Чехии.
В Украине есть документ о приватизации квартиры, где я вписан как один из 5 других "совладельцев". Владелец данной квартиры (мой отец) умер в 2020 году, до сегодняшнего дня в право наследства никто не вступал (есть живая жена умершего владельца, моя родная мать). Я хочу, чтобы в право наследства вступила моя родная сестра (родная дочь умершего собственника квартиры), а я свою часть квартиры отдал сестре.
Подскажите ,пожалуйста, наиболее БЫСТРЫЙ и ОПТИМАЛЬНЫЙ алгоритм действия. Я представляю примерно так:
1. Я в Чехии оформляю доверенность на мать (лицо первой линии родства к умершему мужу), по которой передаю ей право распоряжаться своей частью квартиры.
2. Мать вступает в право наследства на квартиру.
3. Мать передает по договору дарения уже свою собственную квартиру (включая и мою доверенную ей часть) моей сестре (своей родной дочери).
Заранее благодарен за ответ!

Ответы юристов (2)

    Карпенко Андрій Володимирович
    14.3%

    Вітаю!

    В НЕ ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТОГО, ПИСАЛИ ВИ ВСІ НОТАРІУСУ ЗАЯВУ НА ВСТУП У СПАДЩИНУ ЧИ НІ, САМ ПРОЦЕС ВСТУПУ ВЖЕ ПРОЙШОВ АВТОМАТИЧНО, ПІСЛЯ 6 МІСЯЦІВ З ДНЯ СМЕРТІ БАТЬКА.

    ІНША РІЧ, ЩО НІХТО ІЗ СПАДКОЄМЦІВ НЕ ОФОРМИВ СВІДОЦТВО ПРО СПАДЩИНУ.

    У СПАДЩИНУ ВСТУПИЛИ ВСІ ОСОБИ ПЕРШОЇ ЧЕРГИ СПОРІДНЕННЯ, КОТРІ БУЛИ ЗАРЕЄСТРОВАНІ ЗА ОДНІЄЮ АДРЕСОЮ З БАТЬКОМ НА МОМЕНТ ЙОГО СМЕРТІ.

    В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст. 1261 ЦК).

    Айвазян Юрий Климентьевич
    85.7%

    Доброго дня, Олеже!

    Ви всі були зареєстровані у квартирі на момент смерті Вашого батька?

    Ким Вам доводиться п'ята особа? Який ступінь рідства остання має до батька?

    Питання в тому, що у разі Вашого спільного місця реєстрації разом з батьком Ви всі (родичі першого ступеня споріднення) вважаєтесь такими, які вступили у спадщину автоматично. Отже, оскільки Ви не відмовились від вступу упродовж 6 місяців з дня смерті, то станом на зараз Вам потрібно отримати свідоцтво на право власності на частку у частці Вашого батька.

    Після того Ви можете зробити довіреність на матір з правом дарування й остання подарує вже свою частку та Вашу Вашій сестрі.

    Стаття 1296 ЦКУ. Право спадкоємця на одержання свідоцтва про право на спадщину.

    1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

    2. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.

    3. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Стаття 1258 ЦКУ. Черговість спадкування за законом.

    1. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

    2. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

    Стаття 1261 ЦКУ. Перша черга спадкоємців за законом.

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Стаття 1267. Розмір частки у спадщині спадкоємців за законом.

    1. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

    2. Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

    3. Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

    Стаття 1268. Прийняття спадщини.

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України