Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 июля 2024, вопрос №115032 340₴

Оновлення даних із приписним

Доброго дня. на руках тільки приписне, не був в військкоматі з 2007р, скачав резерв - помилка даних, пішов в цнап - скрізь прочерки, статус не на обліку і не у розшуку, результат - немає в реєстрах, рекомендовано звернутись в тцк. Працюю, їжджу по всій країні, якраз після 16.07 в командируванні яке я не можу ні на кого скинути, або їду, або звільняюсь. І фірма дає бронювання… Якесь коло смерті - або кидати все і жити в чергах тцк без перспективи бронювання, або нарватись на повістку штраф і бусік до того ж тцк. Не приділяв цьому час, та тепер не знаю як вірно поступити. Підкажіть, буду дуже вдячний.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олеже!

    Ситуація не дуже, м'яко кажучи...

    1. Щодо груп оповіщення та блокпостів.

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    На жаль, у зв'язку з тим, що Ви маєте приписне і не можете сформувати е-ВОД, оскільки необхідні дані не підтягнулись, у кращому випадку Ви отримаєте повістку до ТЦК.

    Щодо бронювання.

    Роботодавець не зможе забронювати Вас з приписним свідоцтвом, так як для того йому потрібен чинний ВОД, яким приписне не є для Вашого віку.

    Отже, для можливості отримати ВОД Вам потрібно буде звернутись до ТЦК. Інші шляхи для Вас закриті, оскільки немає даних у Реєстрі для формування е-ВОД. Крім того, навіть за умови того, що Вам би вдалось сгенерувати останній, для бронювання обов'язковими є наявність у військово-обліковому документі: звання, ВОС та ТЦК, в якому Ви перебуваєте на обліку.

    Ваша явка до ТЦК для отримання ВОД, несе у собі великі ризики, оскільки Ви не маєте права на відстрочку.

    Гарантійний лист від роботодавця не надасть Вам жодної гарантії. Якщо раніше ТЦК приймали до уваги гарантійні листи, то станом на зараз це дуже рідкісне явище.

    Якщо розглядати теоретичну ситуацію, що Ви пройдете ВЛК та отримаєте мобілізаційне розпорядження, не з'явитесь за останнім, наприклад, через поважні причини, і за той час зможете оформити бронювання, то тут також є ризик. Останній полягає у тому, що при видач Вам МБ ВОД однозначно не видадуть, що знову ж таки не надасть Вам можливості бути заброньованим.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Тобто для отримання ВОД Вам необхідно подати заяву до ТЦКСП.

    Спробуйте цей варіант шляхом направлення заяви поштою.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Ситуація складна. Неможливо в нинішніх умовах не мати відстрочку та вільно пересувати по Україні.

    Для бронювання Ви повинні мати паперовий військово-обліковий документ, дані якого (номер, серія, дата видачі) подаються до органу бронювання. ЦНАП може надати Вам електронний ВОД, але за ними наразі не бронюють, на жаль. Крім того, Вам мають присвоїти звання, що є обов'язковим для бронювання. Цього зробити без ТЦК Ви ніяким чином не зможете.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    "...3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам та з обліковими документами відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони, в яких вони перебувають на військовому обліку, здійснюється в установленому законодавством порядку.

    8. ... Список подається в електронній формі засобами Порталу Дія (у разі наявності технічної можливості) відповідно до Порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу або у паперовій та/або електронній формі за формою згідно з додатком 1 разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

    В обґрунтуванні зазначається інформація про:

    дату прийняття і номер рішення центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ, Мінстратегпрому про визначення підприємства, установи та організації критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період.

    відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам..."

    На жаль, але у такій ситуації доволі складно знайти більш-менш безпечний варіант для отримання ВОД, а потім - бронювання. Дійсно, з гарантійними листами також бувають негативні моменти, особисто знаю не про один такий. Радив би зосередити увагу на інших підставах для відстрочки, які не залежать від ТЦК.

    Хоча, відверто кажучи, Закон надає Вам певні безпечні сценарії:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    68. У мирний час під час визначення призначення резервіста або військовозобов’язаного на особливий період та включення його до складу військових команд для комплектування військових частин (установ) вони проходять медичний огляд, за результатами якого таким особам оформляється довідка з висновком щодо придатності до військової служби. Строк дії такої довідки становить п’ять років. Придатним до військової служби резервістам та військовозобов’язаним вручається мобілізаційне розпорядження.

    69. Резервісти та військовозобов’язані, які в мирний час були призначені на комплектування військових частин (установ) з врученням мобілізаційних розпоряджень під час мобілізаційного розгортання Збройних Сил та інших військових формувань, призиваються на військову службу під час мобілізації, на особливий період за результатами раніше пройдених медичних оглядів та їх опитування про наявність або відсутність скарг на стан здоров’я. Резервісти або військовозобов’язані, у яких відсутні скарги на стан здоров’я, на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду не направляються.

    Особи, які не проходили медичний огляд або в яких закінчився строк дії рішення (постанови) про придатність до військової служби, направляються на військово-лікарську комісію.

    Громадяни України, які перебувають на військовому обліку та з набранням чинності Указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, прибули до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення своїх облікових даних (адреси місця проживання, номерів засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності) та інших персональних даних), на медичний огляд не направляються. На медичний огляд громадяни, які уточнили свої облікові дані, викликаються повісткою.

    У разі проходження резервістами та військовозобов’язаними медичного огляду під час мобілізації та/або воєнного стану строк дії довідки з висновком щодо придатності до військової служби становить один рік.

    Процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки, передбаченої підпунктами 16-23 пункту 1 додатка 5, не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    На жаль, поки Ви не маєте права на відстрочку з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. - похід до ТЦК можете закінчитись направлення на ВЛК та повісткою на відправку.

    Згідно пунтку 11 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану лише Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Лист сприяння або інші документи, які надає підприємство - не підтверджує надання відстрочки, тому ТЦК може не взяти його до уваги.

    На жаль, забронювати Вас зможуть лише якщо у Вас буде належний військово-обліковий документ, де вказане звання та військово-облікова спеціальність.

    На даний час, при перевірці ВОД Вам 100 % вручать повістку на уточнення даних. За відмову від повістки поліцейські можуть Вас затримати.

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560 Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бережіть себе!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, поки ви не отримаєте військовий квиток ви не зможете отримати бронь. Тому тут замкнуте коло, раджу взяти лікарняний і вирішити питання з квитком та броньою.

    Бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Дія)

    Постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 року № 650 затверджено Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

    Для цілей бронювання військовозобов’язаних засобами Порталу Дія Мінекономіки формує та веде Єдиний перелік органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій для бронювання військовозобов’язаних (далі - Єдиний перелік), до якого включаються державні органи, підприємства, установи.

    Важливо! Мінекономіки вносить до Єдиного переліку - державні органи. Відповідний державний орган вносить до Єдиного переліку - підприємства та установи.

    Включення державного органу, підприємства, установи до Єдиного переліку здійснюється на підставі поданого Мінекономіки або державним органом повідомлення про включення до Єдиного переліку, яке формується засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття його змісту.

    Повідомлення формується уповноваженою особою Мінекономіки, державного органу засобами Порталу Дія шляхом підключення до робочих місць після проходження нею ідентифікації та автентифікації з використанням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису.У повідомленні зазначаються такі відомості щодо:

    державного органу, який подає повідомлення:

    повне найменування;

    код згідно з ЄДРПОУ;

    прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) уповноваженої особи державного органу;

    державного органу, підприємства, установи, стосовно якого подається повідомлення:

    повне найменування;

    код згідно з ЄДРПОУ;

    прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) керівника;

    підстави для бронювання військовозобов’язаних працівників державного органу, підприємства та установи:

    дата прийняття і номер рішення про визначення підприємства критично важливим для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;

    дата прийняття і номер рішення про визначення установи критично важливою для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період або рішення МЗС, Мінреінтеграції, Секретаріату Кабінету Міністрів України чи органів, які здійснюють управління державним майном, що забезпечує діяльність відповідно Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, про затвердження переліку таких установ.

    Формування повідомлення автоматично припиняється або його подання блокується , якщо зазначені у повідомленні відомості:

    1. не підтверджуються відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;
    2. надані не в повному обсязі;
    3. не узгоджуються між собою.

    Завершується формування повідомлення накладенням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису уповноваженою особою державного органу.

    Військовозобов’язаний не підлягає бронюванню, про що керівнику державного органу, підприємства, установи повідомляється засобами Порталу Дія, у разі:

    ▶ відсутності в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про військовозобов’язаного;

    ▶ відсутності в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про перебування військовозобов’язаного у трудових відносинах з державним органом, підприємством, установою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 3 0 7 сент. 2024
P2P
Законы 110 0 27 авг. 2024