Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 13 июля 2024, вопрос №115255 500₴

Чи можуть бути перешкоди при продажі майна через незакритий (незаконний) кредит?(Банк Михайлівський)

Потрібна порада юристів, які безпосередньо знайомі з ситуацією навколо банка Михайлівський.
Взяла на свою голову колись там кредитну картку на 2000 грн ліміт. Прийшла погашати, а банку вже немає. Потім цей кредит перекупляли 300 разів різні колекторські компанії, а сам перепродаж кредиту визнали незаконним, потім законним, потім знов незаконним. Через це в мене і в кредитній історії він до сих пір висить як відкритий і кредитний рейтинг- дефолт. Чи могли накласти арешт на нерухоме майно через це? Як це перевірити?
Квартира числиться на мені по старому реєстру, в новому реєстрі її немає, потрібно ще окремо вносити, щоб виписатись звідти через Дію.
Складність ще в тому, що я закордоном.
Основне питання - чи вплине якось цей кредит на купівлю-продаж нерухомості? І як це дізнатися?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Ірина!

    Кредит може вплинути на укладання угоди купівлі-продажу нерухомості лише у тому випадку, якщо відкрите виконавче провадження або накладено арешт на квартиру.

    Закон України "Про нотаріат":

    Стаття 49. Відмова у вчиненні нотаріальних дій

    "Нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо:

    8-1) особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії щодо відчуження належного їй майна, внесена до Єдиного реєстру боржників.

    На вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, зобов’язані викласти причини відмови в письмовій формі і роз’яснити порядок її оскарження. Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову".

    Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень":

    Стаття 24. Відмова в державній реєстрації прав

    1. Підстави для відмови в державній реєстрації прав:

    "6) наявні зареєстровані обтяження речових прав на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва, майбутній об’єкт нерухомості, крім випадків, визначених цим Законом;

    12) заявник звернувся із заявою про державну реєстрацію права власності щодо майна, що відповідно до поданих для такої реєстрації документів відчужено особою, яка на момент проведення такої реєстрації внесена до Єдиного реєстру боржників, у тому числі за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів за наявності заборгованості з відповідних платежів понад три місяці"

    Арешт може бути накладений:

    • У межах кримінального судочинства. Нерухомість може виступати об’єктом злочину чи на неї можуть накласти арешт для забезпечення конфіскації майна у кримінальному провадженні. Бувають випадки коли у кримінальних провадженнях накладається арешт на майно власника, який не має жодного відношення до справи. У такому разі необхідно оскаржити такий арешт слідчому судді у цій кримінальній справі.
    • У рамках господарського, адміністративного чи цивільного провадження. Об’єкт нерухомості може виступати предметом спору або як забезпечення виконання зобов’язань власника. Якщо арешт накладено на виконання рішення (ухвали) суду, його можна оскаржити в рамках тієї судової справи, в якій накладено такий арешт. Тоді треба оскаржити або ухвалу суду, або дії виконавчої служби, залежно від ситуації.
    • Виконавчим написом нотаріус також може накласти арешт. Тоді необхідно оскаржити такий виконавчий напис.
    • Бувають випадки, що арешт на майно накладається за зобов’язаннями іншої особи, наприклад попереднього власника. В такому разі необхідно звертатися з позовом до суду, до виконавчої служби та доводити, що арешт накладено неправомірно і власник майна до боргів третьої особи не має жодного відношення.

    Як перевірити, чи накладено арешт на нерухомість

    Існує декілька способів отримати інформацію щодо стану майна:

    • На сайті ДП “Національні інформаційні системи”. Обираємо реєстр “Майно та обтяження”- “Державний реєстр речових прав на нерухоме майно”. Тут кожен охочий може отримати витяг за кілька хвилин, заплативши лише 30 грн. Зокрема, можна дізнатися, хто є власником нерухомості, реєстраційний номер майна та найголовніше – чи не перебуває воно під арештом.
    • Також дані з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, можна отримати через мобільний додаток Дія, за посиланням . Ця послуга коштуватиме також 30 гривень (може змінюватись вартість послуги, у залежності від обсягу наданої інформації).
    • Ще одним способом з’ясувати яким є стан нерухомості, перевірити чи перебуває майно під арештом – чат-ботом Opendatabot.

    https://opendatabot.ua/open/drorm

    Для отримання отримання витягу з реєстру нерухомого майна

    • Відкрийте Опендатабот та зробіть запит за власником— введіть ІПН фізичної особи або код ЄДРПОУ юридичної особи.
    • Перейдіть у розділ «Нерухомість, борги, штрафи».
    • Оберіть потрібний об’єкт нерухомості з переліку та сплатіть за його замовлення.
    • Отримайте витяг.

    https://yur-gazeta.com/golovna/na-yakih-resursah-p...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    33%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО РАНКУ, пані ІРИНО!

    Суд був?

    Без суду ніхто ніякі арешти на Ваше майно накласти не може.

    Його накладає державний виконавець у випадку ухвалення рішення судом про стягнення з Вас відповідної заборгованості за кредитом, після набрання рішенням суду законної сили.

    Якщо Ви не знаєте чи був суд, то дізнайтеся на сайті "Судова влада України", ввівши свої Прізвище, ім"я та по батькові і розпізнавши саме себе, якщо видасть Ваших повних тезок з такими ж прізвищем, ім"ям та по батькові.

    https://court.gov.ua/fair/

    Якщо суд був, то треба розбиратися що це було, чому Ви не отримували повісток, чому Ваше право на захист не забезпечено.

    Я розумію громадян, які думали, що якщо банк розвалився, то платити по кредиту не треба. На жаль тут діє закон збереження енергії, який вивчали у фізичному курсі фізики... який у адаптованому до суспільних відносин вигляді звучить як - Ніщо ні звідки не береться і нікуди не зникає.

    Звісно борги з великим дисконтом продали фейковим фінансовим компаніям для стягнення їх з наївних громадян України, які подумали, що якщо держава кидає на депозити, то і на кредити можна кинути банк.

    Якщо суду не було, а лише лякалки колекторів, то 1000 %, що ніхто нічого Вам не заблокував і не арештував, бо це неможливо відповідно до законодавства.

    Чи є виконавче можна дізнатися у Реєстрі боржників за посиланням:

    https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    В іншому - чи є можливість списати борг, оскаржити його, застосувати строки давності та ін., сказати в умовах зазначеної Вами інформації неможливо. Не зовсім зрозуміло щодо визнання незаконним - законним - незаконним. Це рішення судів були?! - Треба аналізувати рішення, чи є виконавче провадження, чи було воно закрито, якщо є... бо якщо було рішення апеляції не на Вашу користь, то могли отримати виконавчий лист і зробити Вам проблеми. При цьому якщо Ви не повідомили виконавця про скасування судового рішення, то цілком може бути виконавче провадження відкрите. Його треба закривати. Якщо у Вас є ДІЯ.Підпис або Електронний цифровий підпис, або закордонний біометричний паспорт та модуль NFC на телефоні для реєстрації в застосунку ДІЯ, то Ви зможете подати усі заяви дистанційно.

    Відповідно до положень частини другої статті 432 ЦПК України, суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов`язок боржника відсутній повністю чи частково у зв`язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

    За змістом вказаної норми виконавчий лист може бути визнаний судом таким, що не підлягає виконанню лише у випадку:

    1) якщо його було видано помилково;

    2) якщо обов`язок боржника відсутній повністю чи частково у зв`язку з його припиненням добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

    Процесуальними підставами для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, є обставини, що свідчать про помилкову видачу судом виконавчого листа, зокрема:

    - видача виконавчого листа за рішенням, яке не набрало законної сили (крім тих, що підлягають негайному виконанню);

    - коли виконавчий лист виданий помилково за рішенням, яке взагалі не підлягає примусовому виконанню;

    - видача виконавчого листа на підставі ухвали суду про затвердження мирової угоди, яка не передбачала вжиття будь-яких примусових заходів або можливості її примусового виконання і, як наслідок, видачі виконавчого листа;

    - помилкової видачі виконавчого листа, якщо вже після видачі виконавчого листа у справі рішення суду було скасоване;

    - видачі виконавчого листа двічі з одного й того ж питання у разі віднайдення оригіналу виконавчого листа вже після видачі його дубліката;

    - пред`явлення виконавчого листа до виконання вже після закінчення строку на пред`явлення цього листа до виконання.

    Тож як вже зазначив, треба розбиратися в деталях справи.

    Додаткомо лише зазначу, що ПАТ Банк Михайлівський не ліквідовано, а перебуває в стані ліквідації, адже адміністрацією банку тепер керує представниу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Тобто Ваш борг, якщо його продаж визнано незаконним - цілком можуть долучити до ліквідаційної маси... позиватися до Вас до суду вже знову від імені Банку Михайлівський.

    При цьому від часів введення КОВІД-каратниту, в Україні строки позовної давності зупинені, що не дозволяє громадянам застосувати строки позовної давності у таких справах.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    9%

    Вітаю Вас!

    А чи було рішення суду про примусове стягненняя з Вас коштів?

    Перевірте інформацію щодо себе у Реєстрі боржників: https://erb.minjust.gov.ua/

    Загалом арешт на нерухоме майно "на рівному місці" ніхто не встановить, має бути відкрите виконавче провадженя.

    Крім того, щодо вилучення нерухомості, то звертаю увагу на статтю 47 Закону України "Про виконавче провадження", зокрема частину сьому.

    "7...У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника..."

    Що означає?

    1. Якщо сума боргу не перевищує 160 тис грн, у Вас не мають права "забрати" єдине житло та земельну ділянку, на якому воно розташоване.

    2. Якщо Ви маєте декілька об'єктів нерухомості, ТЕОРЕТИЧНО одне з них може бути реалізоване в якості боргу. Але довести справу до цього моменту - ще треба вміти.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    33%

    Доброго дня, пані Ірино!

    Основне питання - чи вплине якось цей кредит на купівлю-продаж нерухомості? І як це дізнатися?

    Якщо Вас немає в реєстрі боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors та не відкрите виконавче провадження https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors - то Ви зможете продати нерухомість.

    Якщо Вам не приходило повідомлення про відкриття виконавчого провадження через ДІЮ та виконавча служба не блокувала рахунок , то у Вас все в порядку.

    Якщо право власності на нерухоме майно виникло до 2013 року, Вам потрібно додати його в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

    Наразі передбачено внесення інформації про власника до Державного реєстру прав на нерухоме майно: через портал Дія або через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи) чи нотаріуса.

    Для внесення інформації через Дію https://diia.gov.ua/services/derzhavna-reyestaciya... необхідно:

    • створити електронний підпис (кваліфікований електронний підпис);
    • зареєструватися чи авторизуватися в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису;
    • перевірити особисті дані у профілі користувача, оновити їх за необхідності;
    • заповнити онлайн-форму на отримання послуги;
    • завантажити документи про зареєстровані речові права на об’єкт нерухомості до 01 січня 2013 року у форматі PDF або JPEG;
    • перевірити сформовану заяву та підписати її електронним підписом (кваліфікованим електронним підписом).

    Продати нерухоме майно можна лише на території України. Для цього Вам потрібно особисто прибути до нотаріуса для укладення договору купівлі продажу нерухомості або уповноважити свого представника здійснити відповідні дії.

    Для цього Вам потрібно звернутися в консульство або до іноземного нотаріуса та оформити довіреність. Документи, які складені в іноземного нотаріуса, в україні приймаються за наявності апостиля та нотаріального перекладу на державну мову.

    Слід зазначити, що окремими міжнародними договорами, учасницею яких є Україна, скасоване будь-яке додаткове засвідчення офіційних документів, що подаються до установ держав - учасниць такого Договору, зокрема з розгляду цивільних, сімейних та кримінальних справ. У зв’язку з цим дотримання процедури легалізації чи проставлення апостиля не може вимагатися державами - учасницями такого Договору.

    На сьогодні - це: Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Литва, Естонія, Латвія, Чехія, Угорщина, Польща, Монголія, В′єтнам та КНР.

    Отже, якщо Ви не перебуваєте в Реєстрі боржників - Ви зможете продати нерухомість, але спочатку Вам потрібно внести необхідні відомості про Ваше житло в Реєстр речових прав на нерухоме майно, а потім укласти договір купівлі-продажу нерухомості в нотаріуса на території України. Якщо до України не плануєте повертатись, то Ви можете оформити довіреність в консульстві або у іноземного нотаріуса, в якій упоноважите свого представника вчиняти всі необхідні дії.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Тут все залежить від стадії на якій перебуває Ваша справа.

    Вам необхідно вияснити чи наразі відкрите виконавче провадження по примусовому стягненню кредитної заборгованості.

    https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Якщо так - виясніть чи перебуває нерухомість під арештом, а самі Ви в реєстрі боржників.

    https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Якщо все "чисто" зможете продати нерухомість без проблем.

    Наразі згадуваний Вами банк знаходиться в стадії ліквідації.

    https://www.fg.gov.ua/banki-v-upravlinni-fondu/ban...

    Можете звернутися з офіційним запитом щодо себе.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 3 0 7 сент. 2024
P2P
Законы 110 0 27 авг. 2024