Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 13 июля 2024, вопрос №115333 650₴

Вопрос по поводу отсрочки

Здравствуйте!
О себе: мне 36 лет, не служил, из военно-учетных документов имею только приписное свидетельство, полученное во время визита в военкомат еще во время обучения в школе.
Мой отец инвалид 2-й группы, родственников у него нет, с моей мамой (его женой) в разводе, я единственный родственник (детей больше также нет). На основании этого я хочу получить право на отсрочку от мобилизации согласно Закону у мобилизации.
Мой папа составил афидевит (заявление под присягой у нотариуса), что я единственный его сын и больше у него детей и родственников нет.
Я прописан по тому же адресу, что и был на момент получения приписного свидетельства. Никакие мои данные не менялись.

Вопросы следующие:
1. Что будет, если я данные в Резерве+ не обновлю, а меня остановит полиция? Я являюсь ФОП, а значит мои данные могут быть получены из государственного реестра (а значит штраф мне не грозит, а если даже его выпишут, то через суд его можно отменить). Как я понимаю, после истечения срока на обновление данных, если я их не обновлю, полиция имеет право доставить в ТЦК?
2. Стоит ли отправить документы на получение отсрочки по почте в военкомат? Свой телефон я указывать не буду, но с папой они смогут связаться, укажу его телефон. Логика следующая: если придет повестка, а я по ней не являюсь в ТЦК, смогу ли я отменить штраф через суд на основании того, что я отправил необходимые документы в ТЦК (рекомендованным письмом с описью вложения), а они мне не ответили (я думаю, что ответа не будет). Или лучше пока вообще "не светиться"? Ваше мнение.

В ТЦК идти не планирую, даже с наличием всех оснований для отсрочки от мобилизации они могут не выпустить.

Ответы юристов (15)

    Карпенко Андрій Володимирович
    14.3%

    Вітаю!

    СХОВАТИСЯ НЕ ВИЙДЕ.

    1.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Я РАДЖУ ВАМ ОНОВИТИ ДАНІ, ЩОБ ПОТІМ НЕ ОСКАРЖУВАТИ ПРОТОКОЛ ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТА НЕ НАРАЖАТИСЯ НА НЕПРИЄМНОСТІ ПРИ ПЕРЕВІРЦІ ДОКУМЕНТІВ.

    2.

    ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ МОЖЛИВО ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ОСОБИСТОГО ЗВЕРНЕННЯ ДО ТЦКСП ТА ОФОРМЛЕННЯ ДІЙСНОГО ВОД.

    ПРИ НАДАННІ ЗАЯВИ НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ТЦКСП НЕ МАЄ ПРАВА ВАС МОБІЛІЗУВАТИ.

    11 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт № 10449 Закону про мобілізацію та порядок проходження військової служби. Закон підписан Президентом та оприлюднен - він вступив в дію 18.05.24р.

    Закон УкраїниПро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    8. У Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір'ю (батьком чи матір'ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім'ї, які зобов'язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду;

    САМЕ ГОЛОВНЕ, ЩОБ У БАТЬКА БУЛА ДОВІДКА ЛКК АБО МСЕК ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ.

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 16 травня 2024 р. № 560

    ПОРЯДОК

    проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення

    56. Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    57. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії...

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    61. Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

    Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відокремлений відділ перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаної особи та особи, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших зареєстрованих/задекларованих осіб за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи, яка потребує догляду, з використанням відомостей Державного електронного реєстру військовозобов’язаних України, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну. Матеріали за результатами перевірки надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

    У разі виявлення невідповідності наведених у заяві військовозобов’язаного даних або непідтвердження факту встановлення здійснення ним догляду (постійного догляду) комісією заява не розглядається.

    Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

    Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

    До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

    За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    У разі відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, за умови наявності кількох військовозобов’язаних осіб, особа з інвалідністю I чи II групи складає заяву за формою згідно з додатком 15, де зазначає особу, яку вона обирає для здійснення свого утримання (догляду).

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    ДОДАТОК 5 ПОСТАНОВИ КМУ 560 ВИЗНАЧАЄ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА ПУНКТОМ 9 ст.23):

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд, та свідоцтво про народження дружини (чоловіка), документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншим працездатним членом сім’ї, який зобов’язаний здійснювати догляд (висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу іншого працездатного члена сім’ї в постійному догляді, довідка про смерть такого члена сім’ї, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, або рішення суду про оголошення померлим, або витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин), документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;для особи, яка потребує догляду, - довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

    ПУНКТОМ п.13 ст.23):

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, здійснювати догляд за ними: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, - один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ НЕОБХІДНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО МІСЦЕВИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ.

    • Георгий Клиент месяц назад

      Дополнения:

      1. Что такое факт "догляду"? Что он в себя включает? Ну, например, я должен сидеть целый день с отцом дома? Или ходить за покупками для него? Справка МСЕК об инвалидности есть.

      2. Если я отправлю документы по почте, то согласно постановлению 560 Кабмина, ТЦК должен назначить комиссию для установления факта догляду. ТЦК для этого будет вызывать в военкомат?

      • Карпенко Андрій Володимирович

        1. Комісія вивчає, чи дійсно Ви проживаєте разом та здійснюєте догляд.

        2. Заяву на відстрочку від мобілізації можна надати тільки особисто.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.3%

    Доброго дня, Георію!

    1. Что будет, если я данные в Резерве+ не обновлю, а меня остановит полиция?

    При зустрічі з групою оповіщення й за умови, що Ви маєте приписне свідоцтво, яке не є належним документом для Вашого віку, ТЦК вручить Вам повістку на уточнення даних.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    Я являюсь ФОП, а значит мои данные могут быть получены из государственного реестра (а значит штраф мне не грозит, а если даже его выпишут, то через суд его можно отменить).

    Так, оскільки Ви є ФОП, то Ваші дані можуть бути отримані Міноборони із реєстрів.

    Відповідно примітки до статті 210 КУпАП положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, якщо Міністерство оборони України як держатель такого реєстру може отримати відомості про особу шляхом синхронізації з іншими державними електронними реєстрами, то особу не може бути притягнуто до відповідальності за неповідомлення таких відомостей.

    Как я понимаю, после истечения срока на обновление данных, если я их не обновлю, полиция имеет право доставить в ТЦК?

    Поліція має право доставити Вас до ТЦК у разі відмови від отримання повістки або ж у випадку відповідної заяви від ТЦК до поліції, яка є підставою для внесення Вас до бази АРМОР.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Згідно із статтею 24 Закону України "Про Національну поліцію"

    "5. За зверненням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів Служби безпеки України або розвідувальних органів України органи та підрозділи, що входять до системи поліції, беруть участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також здійснюють адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення".

    2. Стоит ли отправить документы на получение отсрочки по почте в военкомат?

    Можете направити поштою, проте, немає впевненності, що ТЦК взагалі надасть Вам відповідь. Крім того, у разі її надання в останній може бути зазначено, що необхідна Ваша особиста явка для подання заяви. Також для оформлення відстрочки Вам необхідно отримати акт встановлення факту догляду. Якщо направите заяву без останнього - отримаєте відмову. Вже є випадки відмови у зв'язку із неподанням чинного ВОД до заяви та поданням неповного переліку документів.

    если придет повестка, а я по ней не являюсь в ТЦК, смогу ли я отменить штраф через суд на основании того, что я отправил необходимые документы в ТЦК (рекомендованным письмом с описью вложения), а они мне не ответили (я думаю, что ответа не будет). Или лучше пока вообще "не светиться"? Ваше мнение.

    Якщо Ви не з'явитесь за повісткою, то можлива адмінистративна відповідальність вже не за порушення правил військового обліку (стаття 210 КУпАП), а за порушення законодавства про оборону та мобілізацію (стаття 210-1 КУпАП).

    Щодо оскарження, то як і у випадку з порушенням правил військового обліку може бути застосована примітка статті 210 КУпАП, наведена мною вище.

    Також, згідно статті 268 КУпАП Ви повинні бути присутні особисто при складанні постанови про притягнення Вас до відповідальності або належним чином повідомлені про розгляд справи. Отже, у випадку відсутності цих двох умов, Ви зможете оскаржити постанову у судовому порядку.

    Стаття 268 КУпАП. Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності:

    Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення у сферах забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, безпеки на автомобільному транспорті та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), встановлюються статтями 279 - 1-279 - 8 цього Кодексу.

    30 січня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 482/9/17, адміністративне провадження №К/9901/38702/18 (ЄДРСРУ № 87268086) та справі №308/12552/16-а, адміністративне провадження №К/9901/32526/18 (ЄДРСРУ № 87268082) досліджував принцип належного повідомлення особи про розгляд справи про притягнення до адміністративної відповідальності.

    Верховний суд вказує, що особі до якої застосовується адміністративна санкція, повинно бути забезпечено право завчасно знати про час та місце розгляду справи. Це право є гарантією реалізації інших прав - на участь в розгляді справи про адміністративне правопорушення, висловлення заперечень, надання доказів, захист тощо.

    Законодавство покладає обов`язок щодо своєчасного повідомлення особи про час та місце розгляду справи на уповноважену посадову особу. Зміст цього обов`язку не вичерпується надсиланням тексту відповідного повідомлення, оскільки саме лише надсилання, без отримання, не свідчить про поінформованість особи про час та місце розгляду справи, а отже робить це право недієвим.

    Ваша підстава для відстрочки та перелік документів для оформлення останньої.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки,

    та один із документів, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними:

    інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі,

    документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики,

    Процедура оформлення акту встановлення факту догляду:

    Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

    Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відокремлений відділ перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаної особи та особи, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших зареєстрованих/задекларованих осіб за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи, яка потребує догляду, з використанням відомостей Державного електронного реєстру військовозобов’язаних України, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну. Матеріали за результатами перевірки надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

    У разі виявлення невідповідності наведених у заяві військовозобов’язаного даних або непідтвердження факту встановлення здійснення ним догляду (постійного догляду) комісією заява не розглядається.

    Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

    Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

    До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

    За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Георгий Клиент месяц назад

      Дополнения:

      1. Что такое факт "догляду"? Что он в себя включает? Ну, например, я должен сидеть целый день с отцом дома? Или ходить за покупками для него? Справка МСЕК об инвалидности есть.

      2. Если я отправлю документы по почте, то согласно постановлению 560 Кабмина, ТЦК должен назначить комиссию для установления факта догляду. ТЦК для этого будет вызывать в военкомат?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        1. У Вашому випадку мова йде про утримання. Проте назва акту така, як є.

        2. У Вас є два шляхи:

        1. Звернутись до місцевої ради та дізнатись чи вадають вони акт встановлення догляду без матеріалів перевірки від ТЦК. Якщо видають, то проблем немає. Пишите заяву, чекаєте на коміссію, яка складає та видає акт. Після того направляєте заяву разом з актом та іншими документами до ТЦК.

        2. Якщо ж потрібно попередньо звертатись до ТЦК, то у такому випадку Вам необхідно надати до останнього заяву у довільній формі з проханням провести перевірку та направити матеріали за результатом перевірки до виконавчого органу міської ради. Разом зі своєю заявою Вам необхідно подати заяву від батька, що він не має інших невійськовозобов'язаних осіб, якіб могли його утримувати.

        Не впевнений, що ТЦК прийме ці заяви без Вашої присутності. Проте, можете спробувати.

        Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

    Дерій Владислав Олегович
    14.3%

    Доброго дня!

    1. Что будет, если я данные в Резерве+ не обновлю, а меня остановит полиция? Я являюсь ФОП, а значит мои данные могут быть получены из государственного реестра (а значит штраф мне не грозит, а если даже его выпишут, то через суд его можно отменить). Как я понимаю, после истечения срока на обновление данных, если я их не обновлю, полиция имеет право доставить в ТЦК?

    Незалежно від того оновите Ви свої дані чи ні, при зустрічі з представниками ТЦК Вам 100 % вручать повістку на уточнення даних.

    Затримання та доставлення до ТЦК може здійснювати лише поліцейський, який входить в групу оповіщення і лише в тому разі, якщо Ви відмовитесь від повістки. Проте, поліція не має права вручати повістки.

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560 Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    2. Стоит ли отправить документы на получение отсрочки по почте в военкомат? Свой телефон я указывать не буду, но с папой они смогут связаться, укажу его телефон. Логика следующая: если придет повестка, а я по ней не являюсь в ТЦК, смогу ли я отменить штраф через суд на основании того, что я отправил необходимые документы в ТЦК (рекомендованным письмом с описью вложения), а они мне не ответили (я думаю, что ответа не будет). Или лучше пока вообще "не светиться"?

    На Вашому місці краще завчасно підготувати та возити з собою звичайні копії документів, які підтверджують Ваше право на відстрочку, щоб у разі неправомірних дій ТЦК Ви могли відразу подати заяву про відстрочку.

    Відправка поштою документів про відстрочку корисна в тому випадку, якщо Ви плануєте згодом йти до ТЦК та оформлювати відстрочку особисто в ТЦК.

    У зв'язку з тим, що у Вас лише приписне, то Вас зобов'яжуть спочатку пройти ВЛК та оформити належний військово-обліковий документ.

    Згідно пункту 13 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Згідно додатку 5 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період для оформлення відстрочки за пунктом 13 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Вам потрібно подати такі документи:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними:

    • інвалідність такої особи,
    • її потребу у постійному догляді,
    • перебування під арештом (крім домашнього арешту),
    • відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі,
    • документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду:

    • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або
    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або
    • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або
    • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    Якщо коротко, Вам потрібно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку )

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт батька

    4. Один із документів що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними утримувати батька (у Вашому випадку Акт встановлення факту здійснення догляду)

    5. Довідка МСЕК батька

    6. Письмова заява батька довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані його утримувати.

    В майбутньому відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але поки що такого функціоналу немає.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    У разі позитивного рішення Вам нададуть ДОВІДКУ із зазначенням строку відстрочки.

    У разі відмови у наданні відстрочки Вас повідомлять письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Георгий Клиент месяц назад

      Дополнения:

      1. Что такое факт "догляду"? Что он в себя включает? Ну, например, я должен сидеть целый день с отцом дома? Или ходить за покупками для него? Справка МСЕК об инвалидности есть.

      2. Если я отправлю документы по почте, то согласно постановлению 560 Кабмина, ТЦК должен назначить комиссию для установления факта догляду. ТЦК для этого будет вызывать в военкомат?

      • Дерій Владислав Олегович
        1. Что такое факт "догляду"? Что он в себя включает? Ну, например, я должен сидеть целый день с отцом дома? Или ходить за покупками для него? Справка МСЕК от инвалидности есть.

        Акт встановлення факту здійснення догляду це документ, який включає відомості про те, що відсутні інші невійськовозобов'язані особи, які зобов'язані утримувати Вашого батька.

        Ці, це не означає, що повинні сидіти цілий день з батьком, це означає, що Ви єдина особа, яка зобов'язана надавати йому матеріальну допомогу.

        2. Если я отправлю документы по почте, то согласно постановлению 560 Кабмина, ТЦК должен назначить комиссию для установления факта догляду. ТЦК для этого будет вызывать в военкомат?

        Я раджу завчасно звернутися до Департаменту праці та соціальної політики та спробувати оформити Акт встановлення здійснення догляду без звернення до ТЦК. https://omr.gov.ua/ua/news/238321

        Згідно пункту 61 постанови КМУ 560 Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

        Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

        До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

        За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Корнійчук Євген Іванович
    14.3%

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання.

    1.Что будет, если я данные в Резерве+ не обновлю, а меня остановит полиция? Я являюсь ФОП, а значит мои данные могут быть получены из государственного реестра (а значит штраф мне не грозит, а если даже его выпишут, то через суд его можно отменить). Как я понимаю, после истечения срока на обновление данных, если я их не обновлю, полиция имеет право доставить в ТЦК?

    Так ви маєте рацію. До ТЦК вас мають право доставити, якщо є постанова про адміністративне затримання, яку ТЦК надало поліції. Вимагайте ознайомлення з неї.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи

    2. Стоит ли отправить документы на получение отсрочки по почте в военкомат? Свой телефон я указывать не буду, но с папой они смогут связаться, укажу его телефон. Логика следующая: если придет повестка, а я по ней не являюсь в ТЦК, смогу ли я отменить штраф через суд на основании того, что я отправил необходимые документы в ТЦК (рекомендованным письмом с описью вложения), а они мне не ответили (я думаю, что ответа не будет). Или лучше пока вообще "не светиться"? Ваше мнение.

    В ТЦК идти не планирую, даже с наличием всех оснований для отсрочки от мобилизации они могут не выпустить.

    Ви не отримаєте відстрочку по пошті. Також враховуючи, що у вас відсутній військовий квиток, вам треба буде спочатку його отримати. А для цього вам треба буде пройти ВЛК.

    У разі отримання повістки на ВЛК одразу подайте заяву на відстрочку. Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас як доказ її подачі.

    Для отримання відстрочки. Треба подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    свідоцтво про народження

    Додаток 8 до постанови 560 Акт встановлення факту здійснення догляду)

    Довідка МСЕК + акт огляду, пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда.

    Вашу Нотаріально завірену заяву , де батько зазначає, що ви один в сім'ї.

    Якщо не бажає відвідувати ТЦк то раджу вам носити весь пакет документів постійно з собою, щоб у разі бусифікації ви могли подати заяву на відстрочку.

    Зразок заяви додаю.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Вітаю Вас.

    Чинний Закон України "Про МПтаМ" передбачає:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Яку послідовність дій краще виконати, якщо дані ще не оновлював та має лише приписне з відміткою про взяття на облік від 2014 року? Спочатку оновити дані чи обміняти приписне на військовий, чи подати документи на відстрочку?

    Нижче опишу Вам повний алгоритм дій, аби Ви розуміли, що, як і коли варто робити.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    Постанова № 560 передбачає, що:

    "… 61. Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

    Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відокремлений відділ перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаної особи та особи, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших зареєстрованих/задекларованих осіб за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи, яка потребує догляду, з використанням відомостей Державного електронного реєстру військовозобов’язаних України, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну. Матеріали за результатами перевірки надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

    У разі виявлення невідповідності наведених у заяві військовозобов’язаного даних або непідтвердження факту встановлення здійснення ним догляду (постійного догляду) комісією заява не розглядається.

    Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

    Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

    До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

    За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    У разі відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, за умови наявності кількох військовозобов’язаних осіб, особа з інвалідністю I чи II групи складає заяву за формою згідно з додатком 15, де зазначає особу, яку вона обирає для здійснення свого утримання (догляду).

    По даній підставі Вам потрібно буде подати:

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, здійснювати догляд за ними: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, - один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Щодо порядку оформлення відстрочки, він так само чітко врегульований.

    "...63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    64. Заяви військовозобов’язаних про надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та підтвердні документи зберігаються у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки протягом п’яти років..."

    Так, до речі, зверніть увагу на таке:

    "Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, *але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.* У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

    Тепер щодо алгоритму дій:

    По документам, загалом що треба готувати:

    - заява (оригінал) на ТЦК з проханням провести перевірку та направити матеріали на комісію для видачі акту.

    - письмова заява (оригінал) матері довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані його утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

    нотаріальні копії:

    - паспорту та РНОКПП сина;

    - паспорту та РНОКПП матері;

    - свідоцтва про народження сина

    - один із документів, що підтверджує інвалідність матері: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

    - оригінал Акту про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду). Загалом я вважаю, що з точки зору Закону отримувати такий АКТ, коли син один, потреби немає, але ТЦК може вважати по-іншому, на жаль. Тому отримувати його чи сперечатися з ними, вирішувати Вам. На мою точку зору, треба буде отримувати.

    На даному етапі, я б звертався до місцевої ради, чи видають вони вже такі Акти, та чи вимагають результати аналізу документів від ТЦК, адже комісія видає акт на підставі заяви військовозобов’язаного та матеріалів перевірки, надісланих ТЦК та СП. Матеріали перевірки надсилаються на підставі звернення військовозобов’язаного. Втім, на практиці деякі комісії видають акти і без цих матеріалів, що позбавляє необхідності зайвий раз звертатись до ТЦК та СП. Треба з'ясувати дане питання, а потім буде зрозуміло, куди саме варто рухатися.

    Спішити робити нотаріальні копії документів також не раджу, треба розбиратися з Актом, це очевидно.

    Згідно із законодавством, Ви повинні уточнити свої дані.

    З 18 травня законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку , зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані...".

    Чи треба це робити з точки зору доцільності - питання виключно суб'єктивне і не зовсім коректно його обговорювати у публічному просторі.

    Чи Прискорить таке оновлення вірогідність бути мобілізованим?

    Все може бути, але точної відповіді на це питання Вам ніхто не надасть. Цілком очевидно, шо уточнення даних, зокрема місця проживання, здійснюється з метою надсилання по цим адресам поштових повісток. Навіть постанова КМУ № 560 це підтверджує:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Щодо подвоювання розміру штрафу, на даний момент це питання точно не досліджено, але формально виконавча служба має на це право, що передбачено статтею 308 КУпАП.

    Стаття 308. Примусове виконання постанови про стягнення штрафу

    У разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений частиною першою статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

    У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

    подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

    витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

    Як краще за все дізнатись коли цей штраф був виписаний?

    На жаль, але дана система не прив'язана до Дії. Адміністративні матеріали ТЦК має направляти по місцю проживання особи, але це не дає гарантій, що Ви оперативно дізнаєтеся про наявний штраф. Раджу періодично відстежувати про себе інформацію у Реєстрі боржників: https://erb.minjust.gov.ua/

    Знову ж таки, обговорювати такі речі щодо доцільності оновлення або не оновлення конкретно у Вашій ситуації публічно не зовсім коректно.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    14.3%

    Доброго дня.

    Ви маєте абсолютне право на відстрочку.

    Для реалізації права на відстрочку Вам необхідно подати до ТЦКСП разом з заявою документи визначені Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №560, а саме:

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, здійснювати догляд за ними: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, - один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    Перелік документів має імперативний характер та є вичерпним.

    Без надання зазначених документів Ви своє право на відстрочку не реалізуєте.

    Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №560

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №560

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби (п. 63).

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Облікові дані обновити необхідно.

    Відповідальність за Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку визначена ст. 210 КУпАП:

    «Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.»

    Також Вам буде потрібен актуальний ВОД.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Тобто для отримання ВОД в письмовій формі Вам необхідно подати заяву до ТЦКСП. Е-ВОД можна сформувати в Резерв+.

    Турчин Ярослав
    14.2%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ГЕОРГИЙ! Крайне рисково, т.к. у Вас нет военно-учётного документа, который Вы должны были получить после зачисления в запас по достижению граничного срока призыва на срочную воинскую службу (в 27 лет). Документ военно-учётный у Вас, согласно правил, утверждённых постановлением КМУ № 560, проверить могут на улице уполномоченные на то лица или сотрудники полиции. В случае невыявления данных - могут забрать в полицию.

    1 проблема - остановка на улице и "бусификация".

    2 проблема - в случае обращения в ТЦК получение штрафов, направление на ВЛК для постановки на учёт военнообязанных и почти одновременная отправка в ВСУ по боевой повестки - без возможности подать заявление на отсрочку.

    3 проблема - территориальная принадлежность к районным в городе отделениям ТЦК города Одессы, в которых стоят глушилки и творится полный беспредел. Многие люди, имевшие право на отсрочку, входили в ТЦК и не выходили пока не согласятся на мобилизацию.

    Теперь по каждой проблеме отдельно.

    1. ШТРАФЫ и ОСТАВНОВКА НА УЛИЦЕ.

    Если обратить внимание на действующую редакцию статей 210, 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях, она содержит следующее примечание:

    Примечание. Положения статей 210, 210-1 настоящего Кодекса не применяются в случае возможности получения держателем Единого государственного реестра призывников, военнообязанных и резервистов персональных данных призывника, военнообязанного, резервиста путем электронного информационного взаимодействия с другими информационно-коммуникационными системами, реестрами числе публичными), базами (банками) данных, держателями (распорядителями, администраторами) которых являются государственные органы.

    ТО ЕСТЬ ВЫ ФОРМАЛЬНО ПРАВЫ. Обязанность уточнить данные в Резерв+ у Вас вроде бы и была, но привлечь Вас к ответственности за необновление по закону не могут, т.к. согласно примечанию к ст.ст. 210, 210-1 - не применяются в случае возможности получения держателем ЕГРПВР персональных данных призывника, военнообязанного, резервиста путём доступа к реестрам, базам данных государства.

    Но ТЦК в большой степени закон не писан и постановление могут выписать. Или вообще нагло требовать оплатить штраф даже не выписывая постановление. Уже есть такие прецеденты наглого и бесцеремонного поведения ТЦК и спекуляции тем, что если не оплатишь - не дадут отсрочку.

    Единственный риск - патруль или официально "группа оповещения ТЦК". У Вас на руках есть действующее приписное. В виду Вашего возраста - почти 100 % прицепятся.

    Если Вам выпишут повестку в какой-то ТЦК - вы ее смело можете игнорировать. Но учитывайте, что это Одесса-мама... и Вас спокойно могут пытаться по беспределу крутить на бусификацию и потом уламывать написать добровольное согласие служить по контракту. Желательно все внимательно читать и НИЧЕГО такого не подписывать.

    Разумеется проверять уточнение данных бродячие по городам группы оповещения не имеют право, но могут пытаться это делать. Закон не требует носить с собой подтверждение уточнения данных. Только речь идёт о военно-учётных документах.

    ПОРЯДОК ПРОВЕРКИ ВОЕННО_УЧЁТНЫХ ДОКУМЕНТОВ тоже утверждён Постановлением КМУ № 560 от 16.05.2024 г. в действующей редакции от 12.07.2024 г.

    Право проверки документов имеют сотрудники полиции. Сотрудником полиции является лицо, имеющее нагрудный жетон размещенный на форме полицейского и нагрудную боди-камеру, а не любой в форме канцелярский работник или сотрудник пресс-службы Нацполиции, который по штатной должности тоже носит форму.

    Согласно статье 17 Закона Украины "О Национальной полиции":

    1. Поліцейським є громадянин України, який склав Присягу поліцейського, проходить службу в поліції і якому присвоєно спеціальне звання поліції.

    2. Поліцейський має службове посвідчення та спеціальний жетон. Зразки та порядок видання службових посвідчень та спеціальних жетонів затверджуються Міністерством внутрішніх справ України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B...

    Согласно пунктам 49 - 55 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    50. Право на перевірку військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у резервістів та військовозобов’язаних під час мобілізації надається представникам територіального центру комплектування та соціальної підтримки, уповноваженим вручати повістки (далі - уповноважені представники).

    51. Перевірка військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися:

    • у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України - представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби;
    • за місцем проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах) - уповноваженими представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або поліцейськими.

    52. Під час перевірки військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.

    У разі коли під час перевірки військово-облікового документа встановлено, що особа перебуває на військовому обліку в розвідувальних органах, то процес фото- і відеофіксації пред’явлення такими особами документів не здійснюється.

    53. Застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції автоматичної фото- та відеофіксації, уповноваженими представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки визначається Міноборони, а органами та підрозділами поліції - МВС.

    54. Під час перевірки військово-облікового документа:

    • уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком);
    • поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку, визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    МОЕ ПРИМЕЧАНИЕ. Следует обратить внимание, что удостоверение лица, уполномоченного вручать повестки, должно быть подписано не руководителем ТЦК, а главой местной военной администрации и печать там должна стоять не ТЦК-шная, а Администрации. По состоянию на июль таких удостоверений у "людоловов" не было. Появились ли они сейчас - неизвестно. Проверка документов людьми без удостоверений и без полиции - незаконна. Хотя конечно, что Вы сделаете в случае применения силы.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    ЧАСТЬ 1. ПРОДОЛЖЕНИЕ СЛЕДУЕТ. В 1 сообщении не умещается.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ПРОДОЛЖЕНИЕ ЧАСТИ 1.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності.

    Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    То есть, если во время проверки Вас остановят, начнут рыться в Реестре (сомневаюсь, что у них с собой есть доступ к Реестру без сканирования QR-кода, а то это были бы ходячие мишени для врага... похитил одного такого и получил доступ ко всем базам, включая сотрудников разведки, контрразведки и т.д., которых тоже якобы должны внести в этот реестр - проходной двор к которому доступ у каждого сотрудника ТЦК, которых 100 тысяч, у пограничников и полиции) могут найти Ваши данные, а могут не найти. Если не найдут - выпишут повестку в ТЦК. Это незаконно, но проще взять и выбросить, чем доказывать лицам без высшего какого-либо образования прописные истины.

    В любом случае, сейчас участились случаи нарушения сотрудниками ТЦК правил штрафования. Они не имеют право:

    1) Выписывать штраф на месте

    2) Выписывать штраф без оформления начальником ТЦК и СП постановления и рассмотрения админ.дела.

    3) Взымать средства не на казначейский счёт или на месте.

    К сожалению, используя страх и властебоязненность граждан - отдельные неблагонадёжные сотрудники ТЦК занимаются мошенничеством, выписывая штрафы на бумажке, не составляя ни постановление, ни протоколы. Просто - Вам штраф, вот реквизиты - идите, платите. Это полный беспредел и незаконно.

    Такие штрафы платить не стоит. ДА и любые не стоит.

    Большинство штрафов в случае чего можно обжаловать в суде.

    Согласно ч. 1 ст. 307 Кодекса Украины об административных правонарушениях, Штраф должен быть уплачен нарушителем не позднее чем через пятнадцать дней со дня вручения ему постановления о наложении штрафа, кроме случаев, предусмотренных статьями 300-1, 300-2 настоящего Кодекса, а в случае обжалования такого постановления - не позднее чем через пятнадцать дней со дня уведомления об оставлении жалобы без удовлетворения.

    Если постановление вручено лицу под подпись не было, то и сроки добровольной оплаты штрафа не могут быть начаты. А потому, передача постановления на принудительное исполнение в гос.исполнительную службу - незаконно и легко отменяется даже без обжалования постановления ТЦК. Потому по возможности нужно избегать получения штрафа на руки. Еще ни одного человека не штрафанули заочно, только тех наивных, кто своими ногами пришёл в ТЦК, или кого приволокли силой, якобы в рамках админ. задержания.

    Если Вам будут вменять нарушение правил воинского учёта, то штраф можно отменить по срокам. Статьей 38 КУпАП предусмотрен ограничивающий срок в 1 год с момента совершения нарушения, когда может быть наложено административное взыскание (штраф). ТЦК это делать не захотят скорее всего, что есть основанием обжаловать постановление в суд.

    Но тут оказия. Некоторые ТЦК по наглому отказываются оформлять и принимать заявление об отсрочке до уплаты штрафа. Это злоупотребление и грубейшее, но кого это волнует после "бусификаций", странных смертей в ТЦК и т.д.

    Постановка на учёт военнообязанных для получения отсрочки.

    Увы, это делается не автоматически, а путём обращения в ТЦК.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    15. За умови запровадження інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами, базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи, відповідно до Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”:

    взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відомості про яких наявні та актуалізовані (верифіковані) в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, за умови дотримання ними правил військового обліку здійснюється на підставі відомостей про декларування, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання осіб в електронній формі, надісланих органами, що здійснюють реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб (далі - органи реєстрації) через єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    відомості про декларування/зняття із задекларованого/ зареєстрованого місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів, надіслані органом реєстрації через єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, є підставою для взяття особи на військовий облік або зняття з військового обліку районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, органом СБУ, відповідним підрозділом розвідувального органу.

    У разі звернення призовника, військовозобов’язаного або резервіста до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за новим задекларованим місцем проживання в його військово-облікових документах проставляються відповідні відмітки про взяття на військовий облік за новим місцем проживання.

    {Абзац четвертий пункту 15 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 563 від 16.05.2024}

    У разі коли відомості про призовника, військовозобов’язаного або резервіста не включено до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, призовник, військовозобов’язаний або резервіст може за власним бажанням подати відомості для включення до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів під час формування декларації про місце проживання з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) за умови запровадження інформаційної взаємодії. Механізм та вимоги до технічного опису сервісу електронної інформаційної взаємодії між Порталом Дія та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів встановлюються Міноборони.

    Відомості про декларування/зняття із задекларованого/ зареєстрованого місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів за декларацією (заявою), поданою в електронній формі з використанням засобів Порталу Дія, не включаються органом реєстрації до повідомлення, передбаченого додатком 18.

    15-1. До запровадження електронної інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами, базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи, відповідно до Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів” призовники, військовозобов’язані та резервісти (за наявності у них дійсних військово-облікових документів) можуть надавати інформацію про зміну своїх облікових даних шляхом подання заяв та відповідних підтвердних документів через центри надання адміністративних послуг, на підставі яких районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, орган СБУ, відповідні підрозділи розвідувальних органів вносять зміни до відповідних облікових документів та Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    {Порядок доповнено пунктом 15-1 згідно з Постановою КМ № 563 від 16.05.2024}

    20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    У разі зміни місця проживання або у разі, коли в паспорті громадянина України відсутні відмітки про реєстрацію місця проживання, призовниками, військовозобов’язаними та резервістами подається інформація, яка підтверджується документами або відомостями відповідно до Закону України “Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні” та Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1234).

    Для внесення запису/актуалізації даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів ними надаються персональні дані відповідно до вимог Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”.

    22. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    Під час воєнного стану направлення призовників на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду здійснюється лише у разі їх прийняття на військову службу у добровільному порядку.

    81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    {Пункт 81 в редакції Постанови КМ № 675 від 07.06.2024}

    Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛАвійськового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    • за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    {Абзац другий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 563 від 16.05.2024}

    • за місцем роботи (навчання) - в центральних і місцевих органах виконавчої влади, в інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, в органах військового управління (органах управління), військових частинах (підрозділах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органах спеціального призначення, на підприємствах, в установах, організаціях, закладах освіти, закладах охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності;

    {Абзац четвертий підпункту 1 пункту 1 виключено на підставі Постанови КМ № 563 від 16.05.2024}

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    {Підпункт 3 пункту 1 виключено на підставі Постанови КМ № 563 від 16.05.2024}

    4) проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань взяття на військовий облік, направлення для проходження базової військової служби або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я СБУ, а у розвідувальних органах - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії розвідувальних органів;

    {Підпункт 4 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 563 від 16.05.2024, № 675 від 07.06.2024}

    5) проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі, проходити службу у військовому резерві;

    {Підпункт 6 пункту 1 виключено на підставі Постанови КМ № 563 від 16.05.2024}

    7) особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік;

    {Підпункт 7 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 563 від 16.05.2024}

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

    9) негайно повідомляти районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, відповідним підрозділам розвідувальних органів за місцем військового обліку про втрату військово-облікового документа;

    10) звіряти не рідше одного разу на п’ять років власні персональні дані з обліковими даними районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів;

    10-1) у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану:

    • у разі залишення свого місця проживання стати в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи (військовозобов’язані та резервісти СБУ - в Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, а військовозобов’язані та резервісти розвідувальних органів - у зазначений строк повідомити про зміну місця проживання відповідним підрозділам розвідувальних органів);
    • мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Держприкордонслужби у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон;
    • уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    ...

    11) подавати щороку до 1 жовтня до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують право громадян на відстрочку від призову на базову військову службу.

    2. Якщо за будь-яких обставин повістка районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки не надійшла, громадяни призовного віку прибувають до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову на базову військову службу, визначеного указом Президента України.

    3. Призовники, військовозобов’язані та резервісти за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів, яке спричинило їх втрату, притягуються до адміністративної відповідальності згідно із Кодексом України про адміністративні правопорушення.

    4. Громадяни, які ухиляються від військового обліку, навчальних (перевірочних) або спеціальних зборів, від призову на базову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, несуть кримінальну відповідальність.

    ПРОДОЛЖЕНИЕ СЛЕДУЕТ.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ПРОДОЛЖЕНИЕ ЧАСТИ 2.

    ...

    Стаття 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу". "Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього"

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов’язаних:

    • які звільнені з військової служби в запас та не зараховані до військового оперативного резерву;
    • призовники, які пройшли базову загальновійськову підготовку з додержанням умов, передбачених частиною одинадцятою статті 1 цього Закону;
    • які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" та підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних;
    • військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • які набули громадянство України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов’язаних;
    • зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;
    • які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби;
    • які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;
    • які звільнені із служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі;
    • які старші 25 років і раніше не перебували на військовому обліку;
    • які прибули після відбування покарання з установ виконання покарань;

    То есть, ТЦК будет трактовать это таким образом, что Вы обязаны были стать на воинский учёт в 27 лет. Не стали. А стало быть нарушили правила воинского учёта (ст. 210 КУоАП).

    Кроме того, в любом случае - Вас для постановки на учёт отправят на ВЛК.

    Несмотря на то, что ни закон, ни правила воинского учёта не предусматривают направление на ВЛК в случае постановки на учёт военнобязанных, а только на учёт призывников, но Вы это им не докажете. Вон чёрным по белому написано, что призывников нельзя направлять во время военного положения на ВЛК ("Під час воєнного стану направлення призовників на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду здійснюється лише у разі їх прийняття на військову службу у добровільному порядку"), что не мешает ТЦК делать вид, что они об этом не знают, не слышали и т.д.

    Могут навязывать штраф заплатить, а то не примем заявление об отсрочке.

    Рекомендую, если будете идти-таки в ТЦК - посылать точно такой же пакет документов по "Укрпочте" - рекомендованным письмом с описью вложения и бумажным уведомлением о получении.

    Заявление при этом удостоверить нотариально, чтоб не было рассказов, что это не ОСОБИСТО.

    В сопроводительном письме напишите, что - "У зв"язку з реалізацією свого права на відстрочку від мобілізації на підставі ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та з метою виключення помилок при проведенні процедури прийняття на військовий облік військовозобов"язаних на підставі п. 2 ч. 1 ст. 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", а саме видачі мобілізаційного розпорядження та повістки на відправку після проходження ВЛК, направляю на адресу РТЦК та СП особисту заяву про відстрочку, підпис на якій посвідчено нотаріально, а також посвідчені нотаріально копії документів, які підтверджують право на відстрочку. Прошу розглянути заяву про відстрочку та вирішити її по суті, в порядку, визначеному постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р., після постановки на військовий облік військовозобов"язаних в РТЦК та СП".

    Подпись на заявлении желательно заверить у нотариуса, чтоб не было спекуляций на тему - "тільки особиста явка".

    Одеський окружний адміністративний суд, Рішення від 05 квітня 2024 року

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/118268600

    П’ятий апеляційний адміністративний суд (м. Одеса), Постанова від 04 червня 2024 р

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/119500498

    Таким чином, військовозобов`язані повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних та надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    В той же час, обов`язок «особисто повідомити» та «особисто прибути» не є тотожнім у спірних правовідносинах. При цьому, відповідачем не ставиться під сумнів, що заява позивача була направлена ним особисто.

    З огляду на наведене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про необґрунтованість доводів відповідача щодо неналежного звернення позивача із заявою про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

    ___

    ОФОРМЛЕНИЕ ОТСРОЧКИ

    Но, как Вы понимаете ТЦК это не останавливает. И возможно будут действия, которые идут в разрез с законностью.

    Ваше право на отсрочку установлено п. 13 ч. 1 ст. 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и моблиизаци" Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    ТОБТО МОВА ЙДЕ НЕ ПРО ДОГЛЯД, А ПРО ПРАВО НА УТРИМАННЯ.

    По закону діти та той з подружжя, який може надавати таку підтримку зобов"язані утримувати своїх батьків. Обов"язку доглядати немає.

    Тому, Ви маєте законне право на відстрочку.

    І ніякий факт догляду та потребу в ньому доводити не треба.

    Для оформлення відстрочки Вам знадобляться докази того, що Ваш батько не має більше інших дітей - заява від нього про це, посвідчена нотаріусом (форма заяви, затверджена КМУ, додаю її до відповіді)... а також докази неперебування в шлюбі. Це також можна підтвердити або випискою з ДРАЦС або свідоцтвом про смерть дружини.

    Якщо відмовлять - слід йти до суду. Уже є відповідна практика.

    Щодо п. 13. По суті п. 13 об’єднує в собі 3 варіації:

    1) Військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати.

    2) Військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови наявності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати, але ці особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі).

    3) Військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім осіб, визначених Законом) і за наявністю декількох військовозобов’язаних осіб, які зобов’язані утримувати, та виборі особою з інвалідністю для догляду відповідного військовозобов’язаного.

    При цьому для варіантів 1 та 2 Закон не встановлює вимоги про здійснення догляду.

    Догляд вимагається лише для третього варіанту – і немає вимоги, щоб такий догляд мав характер постійного.

    Відповідно, вимога про подачу документального підтвердження здійснення догляду для всіх інших випадків, крім випадку вибору для догляду одного з військовозобов’язаних (варіант 3) суперечило б Закону

    Наводжу алгоритм оформлення відстрочки для цих підстав згідно Постанови КМУ 560:

    Крок 1️. Зібрати необхідні документи (для подачі до ТЦК раджу зробити нотаріально засвідчені копії):

    Для п. 13:

    Документи, що підтверджують родинні зв’язки:

    ОДИН із документів, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними:

    - інвалідність такої особи,

    - її потребу у постійному догляді,

    - перебування під арештом (крім домашнього арешту),

    - відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі

    По кожному з таких осіб – документ, що підтверджує їх родинні відносини з особою з інвалідністю.

    Для особи, яка потребує догляду, — ОДИН з таких документів:

    - довідка МСЕК

    - посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

    - пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності

    Документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд – якщо він є.

    Крок 2️.

    Якщо немає документа про отримання компенсації за догляд, необхідно отримати акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) згідно додатку 8 до Постанови КМУ 560.

    Зверніть увагу! Це не той акт, який отримували для перетину кордону! Акт для перетину кордону не підходить для оформлення відстрочки!

    Чи потрібно отримувати цей акт, якщо, скажімо, відстрочку оформлює єдиний син?

    Я вважаю, що ні. Але комісія може вважати інакше. Отримувати цей акт чи готуватись до спору із ТЦК та СП – вирішувати вам!

    На даний момент формування відповідних комісій та налагодження їх роботи досі триває, тому раджу таку послідовність дій:

    1 В місцевій раді за місцем проживання військовозобов’язаного і особи, за якої він доглядає, дізнатись, чи визначений орган, який видає такий акт.

    2 У визначеного для видачі акту органі дізнатись:

    - Чи затверджена форма заяви

    - Чи визначений перелік необхідних документів

    - Чи вимагає комісія для складання акту матеріали перевірки з ТЦК та СП.

    На останньому зупинюсь. Згідно п. 61 Постанови КМУ 560 комісія видає акт на підставі заяви військовозобов’язаного та матеріалів перевірки, надісланих ТЦК та СП. Матеріали перевірки надсилаються на підставі звернення військовозобов’язаного. Втім, на практиці деякі комісії видають акти і без цих матеріалів, що позбавляє необхідності зайвий раз звертатись до ТЦК та СП.

    Крок 3.

    Подаєте до Комісії ТЦК та СП:

    Заяву про оформлення відстрочки за затвердженою формою з відповідними додатками на підставі п. 13 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Крок 4.

    Очікуєте на рішення комісії. У разі протиправної відмови - оскаржуєте його до суду.

    Удачи Вам!

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України