Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 14 июля 2024, вопрос №115389 650₴

20-річний студент і мобілізація: чи можу я отримати повістку якщо оновлю свої дані?

Вітаю,
Мене звати Олексій, і я хотів би проконсультуватися з приводу своєї ситуації у зв'язку з мобілізацією. На даний момент мені 20 років, маю приписне, тому є призовником, і я є студентом університету, тому маю відстрочку від призову до армії (яка я так розумію немає цінності особисто для мене, оскільки мені менше 25 років).

Планую сьогодні оновити свої дані через електронний кабінет. Однак мене турбує можливість отримання повісток від ТЦК.
Наскільки мені відомо, існує три види повісток: повістка для уточнення даних, повістка для проходження ВЛК, та повістка для відправлення на фронт.

Наскільки я розумію, мені не має прийти повістка для уточнення даних, оскільки я оновлю їх через застосунок, тому не буде сенсу її мені надсилати.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 07.06.24 №675, чоловіки до 25 років які є призовниками не направляються на ВЛК, якщо тільки вони не виявлять бажання добровільно. Тому згідно цієї постанови мене не можуть направити на ВЛК без моєї згоди, а одже і немає сенсу відправляти мені повістку для проходження ВЛК.

Проте я розумію, що система може бути неідеальною, і можуть статися помилки в системі ведення обліку.

Чи могли б ви підтвердити правильність мого розуміння поточного законодавства та моїх прав? Чи правильно я зрозумів що мені не можуть вислати жодної повістки?
Які дії мені слід зробити у разі отримання повістки для уточнення даних і повістки для проходження ВЛК?
Відповідь на це питання допоможе мені зрозуміти чи будуть спроби надсилання мені повістки або ж наскільки це ймовірно. Оскільки я просто не хочу з цим возитися.
Заздалегідь дякую за вашу допомогу. З повагою, Олексій

Ответы юристов (5)

    Турчин Ярослав
    15.4%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, ОЛЕКСІЙ!

    До 25 років Вас не можуть мобілізувати. Вам немає чого турбуватися. Я розумію, яка зараз істерія у засобах масової інформації і серед різноманітних хайпожерів - блогерів, які в цій темі взагалі нічого не розуміють і працюють по принципу "Чув дзвін, та не знає де він"... Вік мобілізації в Україні - 25 років станом на зараз.

    Раніше цього строку його мобілізувати за таких обставин не можуть.

    Особи, придатні до служби - у період з 18 до 25 років проходять 3-х місячну базову військову службу (аналог колишньої строкової служби в ускореному режимі).

    Після її проходження - заборонено мобілізувати до 25 років (пряма норма ч. 5 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію").

    . Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    При цьому, згідно з приписами Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" (абз. 2 ч. 1 ст. 15) Ваш хлопець має право обрати строк проходження базової військової служби до 24 років. Тобто можна її зараз не проходити, а пройти вже по досягненню 24 років.

    Для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

    Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

    В будь-якому разі в закладах освіти з 2025 року буде базова військова підготовка як обов"язковий предмет програми навчання - аналог військової кафедри, але без присвоєння офіцерських звань.

    Порядок призову на базову військову службу має регулюватися Постановою КМУ, але Уряд не сподобився досі оновити цю Постанову і вона ще оперує віком 27 років і поняття строкова військова служба.

    Тому на базову військову наразі нікого і не призивають. Немає нормативної бази.

    Ось стара постанова КМУ.. як її оновлять чи видадуть нову, скасувавши цю, там буде вказано нові правила гри... https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%B...

    Наразі нічим це не регулюється. Це має регулюватися главою 2 розділу ІІ "Медичний огляд призовників"(допризовників)" Положення про військово-лікарську експертизу у ЗСУ, затвердженого наказом Міноборони № 402 від 2008 року (в чинній редакції), але цей наказ так само наразі не відповідає закону і ще згадує строкову військову службу. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    Тобто повні непонятки до належного врегулювання цього питання. на рівні постанови Уряду та Наказу МОУ № 402 щодо БАЗОВОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    Не переживайте Ви так. Якби Ви були б трохи старше - тоді дійсно є причина переживати. А зараз - ні, бо Ви не підлягає мобілізації 100 %. Лише добровольцем.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    • Олексій Клиент месяц назад
      Дякую вам за розгорнуту відповідь і за те що заспокоїли. При всій повазі я розумію що мобілізувати мене за законом не можуть. Я не боюся потрапити на фронт. Я боюся отримати повістку, бо мені доведеться кидати роботу, і їхати дуже далеко щоб прибути в ТЦК за пропискою. А я не хочу собі таких незапланованих справ, в цьому в полягає сенс мого питання. Дякую за ваші знання і досвід!
      • Турчин Ярослав
        Турчин Ярослав месяц назад

        Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

        Общаться в чате

        Наразі немає законних підстав викликати Вас повісткою в ТЦК.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    84.6%

    Доброго дня, Олексію!

    Мене звати Олексій, і я хотів би проконсультуватися з приводу своєї ситуації у зв'язку з мобілізацією. На даний момент мені 20 років, маю приписне, тому є призовником, і я є студентом університету, тому маю відстрочку від призову до армії (яка я так розумію немає цінності особисто для мене, оскільки мені менше 25 років).

    Як відстрочка від призову за мобілізацією, то так - немає цінності.

    Якщо ж говорити про майбутню базову військову службу, то навчання є однією з підстав щодо відстрочки від проходження останньої до 24 років.

    Хоча у 2025 році, якщо будете навчатись й надалі, повинні будете пройти базову військову підготовку у ВНЗ.

    Планую сьогодні оновити свої дані через електронний кабінет. Однак мене турбує можливість отримання повісток від ТЦК.Наскільки мені відомо, існує три види повісток: повістка для уточнення даних, повістка для проходження ВЛК, та повістка для відправлення на фронт.

    Так, Ви все вірно розумієте, саме такі три різновіди повісток існуюють.

    Наскільки я розумію, мені не має прийти повістка для уточнення даних, оскільки я оновлю їх через застосунок, тому не буде сенсу її мені надсилати.

    Оновлення даних у Резерв+ не убезпечує від "не надсилання повісток", проте, оскільки Ви є призовником, то Вам не повинні надсилати останні у будь якому випадку.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання".

    Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 07.06.24 №675, чоловіки до 25 років які є призовниками не направляються на ВЛК, якщо тільки вони не виявлять бажання добровільно. Тому згідно цієї постанови мене не можуть направити на ВЛК без моєї згоди, а одже і немає сенсу відправляти мені повістку для проходження ВЛК.

    Так, все вірно, до 25 років Вас не мають права направити на проходження ВЛК.

    Проте я розумію, що система може бути неідеальною, і можуть статися помилки в системі ведення обліку.

    Я не думаю, що у Вашому випадку можлива якась помилка в системі ведення обліку. Зазвичай відповідні складнощі виникають у військовозобов'язаних.

    Чи могли б ви підтвердити правильність мого розуміння поточного законодавства та моїх прав? Чи правильно я зрозумів що мені не можуть вислати жодної повістки?Які дії мені слід зробити у разі отримання повістки для уточнення даних і повістки для проходження ВЛК?

    Ви правильно розумієте. Вам не можуть надіслати повістку рекомендованим листом, оскільки надсилання останніх особам призовного віку законодавством не передбачено.

    То ж, я не вбачаю це можливим та імовірним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви можете стати на військовий облік за новим місцем проживання. Бажано зареєструвати місце проживання або мати ВПО, або договір оренди, або документ про право власності на житло, тощо. Проте, деякі ТЦК беруть на військовий облік без зайвих питань.

    Зверніться до ТЦК за місцем фактичного проживання із заявою про взяття на військовий облік. А потім повідомте ТЦК за місцем реєстрації, щоб зняли Вас з військового обліку без Вашої присутності.

    Так як Ви є призовником - Вас не мають права мобілізувати, тому можете спокійно звертатись до ТЦК за новим місцем проживання.

    Згідно правил військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    • перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;
    • особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік;

    Згідно пункту 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для ЗНЯТТЯ або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    Згідно частини 1 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"

    • взяттю на військовий облік призовників - підлягають призовники, що прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • взяттю на військовий облік військовозобов’язаних - підлягають військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання.

    Згідно частини 5 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"

    • зняттю з військового обліку призовників - які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік в іншому районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за новим місцем проживання;
    • зняттю з військового обліку військовозобов’язаних - підлягають військовозобов’язані, які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання.
    Чи могли б ви підтвердити правильність мого розуміння поточного законодавства та моїх прав? Чи правильно я зрозумів що мені не можуть вислати жодної повістки?

    До 25 років Вас не мають права мобілізувати, адже по віку Ви являєтесь призовником. Проте, якщо на вулиці Ви зустрінетесь з представниками ТЦК - у Вас можуть вимагати військово-обліковий документ і при його відсутності Вам вручать повістку на уточнення даних.

    Згідно Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» під час мобілізації здійснюється призов військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;
    • призовники - особи, які взяті на військовий облік;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Тобто, якщо Ви не проходили строкову службу, не закінчували військову кафедру - до 25 років Ви не підлягає мобілізації.

    Скоріш за все, Вас з часом направлять на базову загальновійськову підготовку (у ВНЗ) чи базову військову службу (порядок ще не розроблений).

    Проте, згідно частини 5 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    Представники ТЦК мають право здійнювати оповіщення призовників.

    Згідно статті 15 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    1. Для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

    Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

    2. Громадяни України, які перебувають на військовому обліку призовників, у добровільному порядку можуть бути прийняті на військову службу за контрактом на умовах, передбачених частиною першою статті 20 цього Закону, та в порядку, визначеному положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    3. Направлення громадян України для проходження базової військової служби включає:

    • прибуття на медичний огляд, професійно-психологічний відбір та засідання комісії з питань направлення для проходження базової військової служби;
    • проходження медичного огляду (у тому числі, за необхідності, направлення на додаткове медичне обстеження);
    • проведення професійно-психологічного відбору;
    • засідання комісії з питань направлення для проходження базової військової служби;
    • прибуття за зазначеними в повістці районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки адресою та часом для відправлення у навчальну частину (центр) для проходження базової військової служби та знаходження у відповідному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (обласному збірному пункті) до відправлення у навчальну частину (центр).

    4. Організація направлення громадян України для проходження базової військової служби здійснюється районними державними адміністраціями (виконавчими органами міських рад) у взаємодії з відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки та органами місцевого самоврядування.

    Які дії мені слід зробити у разі отримання повістки для уточнення даних і повістки для проходження ВЛК?

    Якщо Вам належним чином вручать повістку - то у Вас є обов'язок прибути до ТЦК на час вказаний у повістці.

    Згідно правил військового обліку призовники повинні прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    Згідно пункту 23 постанови КМУ 560. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    Згідно пункту 24 постанови КМУ 560 У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    За неприбуття без поважної причини до ТЦК передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210 КУпАП

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 3 0 7 сент. 2024
P2P
Законы 110 0 27 авг. 2024