Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 15 июля 2024, вопрос №115552 350₴

Оновлення облікових даних

Добрий день. Зайшов в резерв+ хотів обновити дані, а мені написало - що в системі оберіг не має моїх даних. В мене є не погашена судимість за особливо тяжкий злочин. Я підпадаю під штрафи після 16-го ? І в ЦНАП ходив але по черзі не встиг.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Андрію!

    Якщо Ви зареєструвались у Резерв+, то виконали вимогу законодавства щодо оновлення даних. У такому випадку штрафи Вам не загрожують. В Вас немає потреби оновлювати дані ще й через ЦНАП, оскільки Ви отримаєте таку ж саму інформацію.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    З приводу відсутності даних щодо Вас у реєстрі, то з цим потрібно розбиратись. Чи стойте Ви на обліку в ТЦК, чи маєте військово-обліковий документ?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    На сьогодні були проблеми з Резерв +, а тому раджу Вам спробувати оновитися повторно. Щодо Вашої ситуації, то вона складна.

    З 18 травня частина шоста статті 37 Закону України "Про ВОіВС" виглядає наступним чином:

    "...6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі..."

    Про що це свідчить?

    Влада дає чіткий сигнал, що виключення з військового обліку за наявністю засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину більше не здійснюватиметься. Відповідно - очевидним є курс на мобілізацію, хоч і поступову, таких осіб.

    Щодо Вашої ситуації, то чоловік наразі невійськовозобов'язаний і не повине уточнювати дані.

    З 18 травня законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Зокрема, постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає:

    "...4. На військову службу під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані:

    особи, звільнені з військової служби у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України “Про очищення влади”. Такі особи, призвані на військову службу під час мобілізації, призначаються на військові посади, крім посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання, тяжкого злочину, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за особливо тяжкий злочин, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи призиваються на військову службу під час мобілізації за рішенням Генерального штабу Збройних Сил, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин..."

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 39. Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація

    ...

    4. На військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи засуджені за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 Кримінального кодексу України, а також засуджені службові особи, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 Кримінального кодексу України займали особливо відповідальне становище.

    Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Вам необхідно ще раз зайти в Резерв +.

    Наразі, якщо дані Ви оновили дані вчасно, в Резерв + (в лівому верхньому куті) буде зелена відмітка і зазначено "дані уточнено вчасно".

    Турчин Ярослав
    20%
    Турчин Ярослав 28 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, пане АНДРІЙ!

    Ви нічого в ЦНАПі не втратили. Бо у ЦНАПУ точно така ж програма, як і Ви самостійно робили в Резерв+.

    Якщо Ви не перебували ніколи на військовому обліку і у Вас немає військово-облікових документів, то скоріш за все їх немає і у ТЦК.

    Чи зняли (виключили) Вас з військового обліку автоматично, коли це робили, гарантувати не можна. Формально завжди було в Правилах військового обліку право ТЦК (військкомату до нього) на зняття з обліку без особистої явки військовозобов"язаного.

    Але не завжди ТЦК цим користувалося і зараз зловживає з такими ситуаціями як у Вас.

    Крім того, наразі ТЦК нахабно стверджує, що засуджені особи мають відновитись на обліку з 18.05.2024 р., бо Верховна Рада заднім числом прийняла закон, яким засудження не є підставою для виключення з обліку.

    Зважаючи на це, ТЦК може намагатися оштрафувати Вас за ст. 210 КУпАП (порушення правил військового обліку).

    Водночас, навіть якщо не буде штрафу - це не вирішує проблеми перевірки документів.

    Тобто перший же патруль оповіщення буде вимагати у Вас пред"явити військово-обліковий документ або Резерв+.

    З такою інформацією як у Вас - випишуть повістку до ТЦК для уточнення даних там.

    ТЦК звісно ж відправить на ВЛК і скаже, що треба поновлюватись на військовому обліку або, що Ви там взагалі є і лише не маєте військово-облікового документу. А далі по результатам ВЛК - цілком можлива мобілізація.

    Звісно громадянин не має нести тягар відповідальності за те, що державний орган не виконав свій обов"язок.

    Але по факту в питаннях мобілізації - суди не на боці громадян. Стверджується, що тут чомусь закон зворотню дію має. Суддям, які приймали такі рішення, я щиро бажаю, щоб закон і щодо розміру їх пенсій також мав зворотню дію в часі. Але по факту практика така і змінити її в існуючих умовах буде дуже складно.

    Тобто, без явки до ТЦК Ви ситуацію прояснити не зможете, а явка до ТЦК - буде майже 100 % мобілізацією.

    ОТЖЕ, рекомендую по можливості залишити як є. Бо якби Вас ТЦК шукало, то дані про Вас би в Реєстрі були. Як і помітка - в розшуку. Якщо цього немає - то в ТЦК взагалі немає про Вас даних. Але це не добре в плані того, що ТЦК буде стверджувати, що Ви свавільно не перебуваєте на обліку, а не були зняті, бо у Вас немає доказів зняття / виключення з обліку за судимістю. З архівними ж документами у ТЦК не склалося, тому вони як ні один державний орган дозволяють собі стверджуватися, що даних немає, знищені, не існувало, відсутні. І це випливає в проблему для людей, а не для органів влади.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня. Вас повинні були виключити з військового обліку за вчинення тяжкого злочину. Якщо вас було виключено у вас не має обов'язку оновлювати свої дан,так як ви не військовозабов язаний.

    На мою думку всі штрафи за не поновлення даних можно буде з легкістю скасувати у судовому порядку.

    З таких підстав:

    1. Нормою прийнятого закону зазначається , що всі військово'язані повинні оновити свої дані протягом 60 днів з моменту отримання мобілізації. Указом президента оголошення мобілізації було у 2022 році, всі інші укази мають іншу назву а саме "продовження мобілізації" тому це вже різні речі і тут вступаю в силу норма ст. 58 Конституції України. Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.
    2. Особа не може бути притягнена до відповідальності, тому що термін 60 днів для оновлення даних вже давно сплив. Штрафи,додаток Резерв, це є пряма маніпуляція свідомістю людини примушення до цивільних відносин, які можно охарактеризувати як шахрайство зі сторони держави.

    Також є примітка до ст.210

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто у нас діджетал країна і новити дані вони можуть самостійно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України