Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 15 июля 2024, вопрос №115557 350₴

Чи справді добровольцям дають 2 місяці відстрочки?

У статті ТСН "Закон про мобілізацію набув чинності: оновлення даних, штрафи, конфіскація авто, відстрочка, ВЛК – всі зміни від 18 травня" від 19.05.24 пзазначаеється, що "дбровольці, які самостійно прийдуть до ТЦК для включення їх до лав ЗСУ без повістки, отримають відстрочку на два місяці для вирішення особистих справ та підготовку". Але у законі я такої норми знайти не зміг.
Питання: чи насправді існує така норма закону, і якщо існує, то де саме вона прописана і який порядок її застосування

Ответы юристов (2)

    Карпенко Андрій Володимирович
    100%

    Вітаю!

    Особиста, самостійна (без повістки та примусу) явка до ТЦК та СП з 18.05.2024 р. надає такі переваги:

    1. на ВЛК не направляються, а викликаються повісткою (лише для тих, хто перебував на військовому обліку);
    2. (абз. 3 п. 69 постанови КМУ № 560):

    "Громадяни України, які перебувають на військовому обліку та з набранням чинності Указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, прибули до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення своїх облікових даних (адреси місця проживання, номерів засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності) та інших персональних даних), на медичний огляд не направляються. На медичний огляд громадяни, які уточнили свої облікові дані, викликаються повісткою."

    3. час явки до ТЦК на навчання (підготовку) у зв’язку з призовом встановлюється протягом двох місяців з дня проходження ВЛК (стосується і тих, хто не перебував на військовому обліку).

    Має сенс для тих військовозобов’язаних, хто не перебуває на військовому обліку (крім питання щодо ВЛК) та/або не мав чи втратив ВОД. Оскільки в таких випадках уточнення даних все одно відбувається через особисту явку до ТЦК. Це і є той люфт, протягом якого можливо встигнути забронювати працівника або просто підготуватися до призову та відправки. Тому не слід зволікати з особистим прибуттям до ТЦК та СП і дочекатися повістки або примусового доставлення. Водночас, в ТЦК та СП потрібно наполягати на видачі військово-облікового документу та внесенні відповідних уточнених даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, якщо самостійно через Резерв+ або ЦНАП це не виходить або генеруються некоректні дані.

    • Сергій Клиент месяц назад
      Тобто, якщо особа, не перебуваючи на обліку (був знятий по 342 наказу), прийде добровідьно до ТЦК для взяття на облік і отримання ВОД, то строк явки до ТЦК на навчання їй буде встановлений через 2 місяці автоматично (бо при взятті на облік будуть наданаватись оновлені дані)? Чм має були якась окрема заява з проханням на встановлення такого строку?

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України