Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 17 июля 2024, вопрос №115746 350₴

Перетин кордону зі статусом "виключено"

Доброго дня, панове. Дуже вагоме для мене питання. Частина моїх рідних перебуває за кордоном, є потреба їх відвідати та й загалом відпочити від спеки змінивши ненадовго клімат. Мені 26 років і я є непридатним з виключенням з військового обліку у 16 років (у 2014) - ще при першому ж ВЛК. Був інвалідом дитинства, а виключений по статті 77а наказу 402. Дані оновив та у резерві+ є статус "невійськовозобов'язаний" з відміткою "непридатний з виключенням з військового обліку". Та інвалідності зараз у мене немає (мені радили її поновити ще після 18 ліття в зв'язку з діагнозом та я вважав це непотрібним мені), а оригінал "взамін військового квитка" де вказано про виключення - було втрачено, є лише копія. Висновок ВЛК втрачено теж. Отже питання: чи можуть на кордоні заборонити виїзд бо відсутня інвалідність? Тобто вимагати від мене документи про мій медичний стан окрім qr-коду з е-ВОД? Або на блокпостах перед ним вручити повістку чи взагалі витягти з транспорту на вулицю? Наперед дуже дякую! Сподіваюсь на допомогу. Це терміново бо хочу встигнути до дня народження дівчинки.

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Андрію!

    По суті відповідь на Ваше питання, здавалось би, дуже проста: якщо рішенням ВЛК Ви були визнані непридатним до військової служби з виключенням з обліку, то Ви наразі не є військовозобов'язаним, а отже маєте право на вільне перетинання кордону без будь яких умов., коли діло доходить до процедури проходження пункту пропуску на кордоні України виникає багато правових і, доречи, зовсім "неправових" нюансів з прикордонниками, про які ми і поговоримо нижче.

    Підстави та порядок виїзду чоловіків з України у віці від 18 до 60 років під час воєнного стану детально врегульований Постановою Кабінету міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України", проте, що стосується викладених Вами обставин, то вони тут навіть не згадуються. В цому правовому документі чітко йдеться лише про таку підставу, як інвалідність. Згідно названих Правил:

    "2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);".

    Раніше, усього лише пару місяців назад, на офіційному сайті ДПСУ існували роз'яснення від 02.02.23 року щодо виїзду з України осіб, які за станом здоров'я виключені з військового обліку. В зазначених роз'ясненнях такі особи мали право на безперешкодне перетинання кордону. Для того вони повинні були тільки пред'явити на пункті пропуску військовий квиток з відміткою "непридатний до військової служби з виключенням з обліку" та довідку ВЛК з висновком аналогічного змісту.

    На жаль, ці роз'яснення були прибрані з сайта ДПСУ, а отже без огляду на Ваше безумовне право на виїзд сама процедура перетину кордону в таких випадках, як також перелік необхідних для того документів залишились поза правовим полем.

    В той самий час це зовсім не означає, що через недолугість та помітну костурбатість нашого законодавства в цьому питанні повинні страждати Ви та особи, які входять до цієї категорії громадян України!

    Повторюю: оскільки Ви не є військовозобов'язаним, Ви маєте право на вільне і безперешкодне перетинання кордону, і це навіть не потребує додаткових тлумачень з боку уповноважених органів влади, зокрема, Державної прикордонної служби. Тим не менш, без огляду на очевидність цього твердження, на українському кордоні доволі часто виникають проблеми з його перетинанням саме тих чоловіків, які визнані непридатними до служби з виключенням з обліку. Відмови на виїзд з боку прикордонників мають самі різні причини: то відмітка у ВОД не така, як треба, і немає вклеєного штрих-коду, то відсутня довідка ВЛК тощо. На жаль, тут не діє відомий правовий принцип будь якої правової держави - "що не заборонено, те можливе".

    Але повернемося до Вашого головного питання: чи достатньо буде для перетинання Вами кордону мати окрім закордонного паспорту лише е-ВОД з QR-кодом?

    Моя відповідь - цілком достатньо!

    Постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 559 "Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа" визначено порядок формування та надання громадянам е-ВОДу або QR-коду.

    QR-код у застосунку Резерв+ є витягом з реєстру призовників та військовозобов'язаних Оберіг. Це електронний військово-обліковий документ, який має таку ж юридичну силу, як і паперові ВОД. Тобто на вимогу QR-код можна пред’явити для перевірки замість приписного посвідчення чи військового квитка.

    Право надавати для перевірки прикордорнникам е-ВОД передбачено законом.

    Відповідно до пункту 51 Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Перевірка військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися:

    у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України — представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби;"

    В е-ВОД повинна зберігатися вся інформація про Вас, включно із фактом визнання Вас непридатним до служби з виключенням з обліку. За наявності відповідних технічних засобів зчитування Ваших персональних електронних даних прикордонники зможуть легко з нею ознайомитись.

    Проте, аби уникнути можливих проблем на українському кордоні, я би порадив Вам також мати при собі про всяк випадок довідку ВЛК, яка б підтверджувала Ваше виключення з військового обліку. Отримати дублікат замість втраченої Вами довідки можна в ТЦК, де Вам зазначений документ видали. Зробити це не складно. Для того навіть не обов'язково з'являтись до ТЦК. Таку послугу може надати Вам адвокат, надіславши до ТЦК відповідний адвокатський запит. Наприкалад, я таке робив для своїх клієнтів неодноразово й успішно.

    Втім, все ж таки хочу наголосити ще раз: для перетину кордону Вам (оскільки Ви не є військовозобов'язаним!) достатньо мати при собі закордонний паспорт і QR-код.

    У разі письмової відмови у перетині кордону з боку керівника пункту пропуску Ви маєте законне право таку відмову оскаржити, як до вищого за рівнем органу ДПСУ, так і прямо до суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас.

    Загалом, на мою точку зору, Вас повинні пропустити через пункт перетину, адже "Оберіг " передбачає інформацію про визнання Вас непридатним з виключенням з військового обліку. Відповідно Ви маєте право на перетинання кордону. Використати можливо електронний ВОД.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559 Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    11. Перевірка військово-облікового документа в електронній формі здійснюється шляхом зчитування QR-коду ініціатором перевірки за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі у формі інформаційного повідомлення.

    QR-код повинен бути придатним для зчитування технічними засобами ініціатора перевірки, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.

    Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    ВИСНОВОК: Ви маєте право на перетинанняя державного кордону України.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Доброго дня!

    Отже питання: чи можуть на кордоні заборонити виїзд бо відсутня інвалідність?

    Вам не мають права забороняти виїзд, адже Ви будете перетинати кордон по зовсім іншій підставі.

    Тобто вимагати від мене документи про мій медичний стан окрім qr-коду з е-ВОД?

    Вам потрібно роздрукувати в ЦНАП електронний військово-обліковий документ.

    Якщо у Вас буде в ньому штрих-код та відмітка про виключення з військового обліку тоді проблем з виїздом не повинно бути.

    Проте, якби у Вас була довідка ВЛК - тоді взагалі без зайвих вагань можна претинати кордон.

    Єдиний варіант коли Вам можуть заборонити виїзд за кордон - це якщо Ви держслужбовець, депутат, суддя та ін. посадовці.

    Згідно пункту 2-14 Правил перетину кордону.

    У разі введення в Україні воєнного стану члени Кабінету Міністрів України, перші заступники та заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади, їх перші заступники та заступники, Державний секретар Кабінету Міністрів України, його перший заступник та заступники, Керівник Апарату Верховної Ради України, його перший заступник та заступники, державні секретарі міністерств, Керівник Офісу Президента України та його заступники, керівники інших допоміжних органів і служб, утворених Президентом України, та їх заступники, Голова Служби безпеки, його перший заступник та заступники, Голова та члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Голова та члени Рахункової палати, Голова та члени Центральної виборчої комісії, голови та члени інших державних колегіальних органів, Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступники, народні депутати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та його представники, Голова Національного банку України, його перший заступник та заступники, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим та його заступники, голови місцевих держадміністрацій, їх перші заступники та заступники, судді Конституційного Суду України, судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники, депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

    Адже, були випадки коли людина маючи право на виїзд по одній підставі перетинала кордон, а потім на пункті пропуску виявлялось, що вона є депутатом селищної ради - їй забороняли виїзд.

    Згідно частини 6 статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" У період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Під час перевірки документів уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, а також може використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Або на блокпостах перед ним вручити повістку чи взагалі витягти з транспорту на вулицю?

    Не мають права. Ви є невійськовозобов'язаним. Головне - майте при собі військово-обліковий документ, який підтверджує виключення з військового обліку.

    Вручити повістку, поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    24.6%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, пане АНДРІЙ!

    З юридичної точки зору - так, Ви маєте право на виїзд безперешкодно, адже Ви не є війскьковозобов"язаним і на Вас не розповсюджуються неконституційні обмеження, встановлені Урядом України в 2022 році щодо перетинання кордону військовозобов"язаними.

    В той же час, враховуючи інтелектуальний рівень та непідготовленість до повноважень по перевірці та оцінці документів, дуже часто прикордонники замість того, аби розбиратися - краще обирають шлях відмови у перетині.

    Зараз он дідусьі в 60 років не можуть виїхати.. бо їм кажуть - докажіть, що зняті з військового обліку, їдьте в ТЦК та знімайтесь за віком.

    У Вас наче в цьому плані все добре.

    Тепер щодо військово-облікових документів.

    Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу (пункт 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.)

    Порядком оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 передбачено:

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    5. Військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі — військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    6. Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами:

    • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
    • Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    7. Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації. Формування та відображення військово-облікового документа в електронній формі здійснюється автоматично за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей, визначених у пункті 8 цього Порядку.

    ОТЖЕ, еВОД - є належним документом, який вказує на виключення з обліку.

    Але, щоб не мати проблем на кордоні - рекомендую звернутися за офіційними роз"ясненнями до Державної прикордонної служби.

    Раніше їх листи дуже часто допомагали у питанні перетину кордону, коли прикордонник починав вигадувати свої правила перетину кордону чи із зарактеру такого, чи натякаючи на хабар.

    https://dpsu.gov.ua/ua/elektronne-zvernennya/

    В будь-якому разі, Ви наразі маєте законне право перетину державного кордону як невійськовозобов"язана особа і його обмежити ніхто на законних підставах не може.

    Якщо відмовляють на одному пункті пропуску - це не заважає спробувати виїхати через інший, адже на полі відсутності чіткого правового регулювання - важливе значення має особистісний фактор особи, що здійснює пропуск.

    Звісно, що теоретично можуть відмовити з будь-яких надуманих підстав, чи взагалі без підстав. Ситуація щодо кордону неоднозначна і кожним прикордонним законом тлумачиться по-своєму.. залежно від думки керівника такого прикордонного загону чи навіть наявності негласних вказівок з Києва не випускати навіть дітей 16-17 річних... Нажаль це факт, що підтверджується і судовою практикою. Одні прикордонники випускають людину з одним пакетом документів, він повертається потім до України, пробує виїхати з тими ж документами вже через інший пункт пропуску і його не випускають.

    Тож у разі відмови, Вам необхідно отримати письмове Рішення про відмову у перетинанні державного кордону України, за формою, затвердженою Наказом МВС України від 05.06.2023 № 457. Це обов'язкова умова. Не видати таке рішення прикордонники не можуть, хоча судячи з практики деяких людей, можуть бути спроби ввести в оману, що таке рішення не видається. У разі відмови надати рішення можна оскаржувати такі дії посадової особи шляхом вимоги проінформувати безпосереднього керівника пункту пропуску. Так само можна фіксувати протиправні дії на диктофон телефона та / або на відео...

    Крім цього, ефективним є дзвінок на гарячу лінію Адміністрації ДПС України - +38(044) 527-63-63 (міський номер для дзвінків з України та із за кордону) або на багатоканальний номер 1598 (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв"язку або мобільних оператрів зв"язку на території України). Телефони є цілодобовими.

    Також можна звернутися через Телеграм бот служби "Довіра" ДПСУ. https://t.me/DPSUkr

    Ви маєте знати, що Рішення про відмову складається у 2-х екземплярах, а тому варіант, коли вам просто дають сфотографувати оригінал недопустимий. У вас має бути 1 примірник в оригіналі!!!

    Обов’язково потрібно перевірити на правильність усі відомості вказані у Рішенні про відмову. Зокрема Ваші дані, дані пункту пропуску та посадової особи, яка його прийняла. У формулювання підстав відмови бажано не лізти, тому що чим кривіше воно сформульовано прикордонниками, тим краще для Вас і Вашого юриста.

    Часто виникає запитання громадян чи потрібно підписувати Рішення про відому у виїзді за кордон. Це не обов’язково, але якщо Ви отримуєте свій примірник, то підписати треба і в цьому немає нічого страшного. Єдине, що з моменту отримання Рішення почнеться відлік строків на оскарження цього рішення і скаргу можна буде подати протягом 30 днів. З іншого боку, навіть якщо Рішення ви не отримуєте і відповідно не розписуєтесь на місці, то в подальшому, коли Ви отримаєте рішення і захочете подати скаргу, можуть виникнути проблеми із строками.

    Адміністрація ДПСУ скоріше за все займе позицію відносно пропуску вами строку на оскарження. З цим звісно можна боротись, але це додаткова проблема яка потребуватиме багато часу на її вирішення.

    Після отримання Рішення, потрібно невідкладно писати і подавати Скаргу на Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України. Скарга подається на ім"я Начальника органу охорони державного кордону. Моя думка така, що скаргу краще писати і подавати за підтримки юриста, тому що тут важливо дуже добре обґрунтувати позицію громадянина, який має намір виїхати за кордон і переконати ДПСУ, що така позиція правильна.

    Хоча, як правило, звісно нікого Ви не переконаєте, бо у них на усе одна позиція - "Вони Боги, вони праві, а всі інші - дурні і гуляти вийшли".

    У випадку незадоволення Скарги начальником, потрібно оскаржувати таке рішення в судовому порядку.

    Завжди раджу йти паралельно і не чекати відповіді з Державної прикорднної служби, а йти до суду. Якщо скаргу задовільнять, це може бути підставою для суду визнати факт примирення сторін. З іншого боку, Ви точно не пропустите строк оскарження, адже дуже часто в адміністративних судах скорочують строк позовної давності після досудового оскарження - з 6 до 1 місяця і потім залишають позовні заяви без розгляду - за пропущеним строком звернення.

    Звісно мною описані крайні випадки, які все ж інколи трапляються. Тож краще бути обізнаним та попередньо готовим, ніж коли протиправна поведінка військовослужбовця АДПСУ застане зненацька.

    Щасти Вам у реалізації задуманого!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 3 0 7 сент. 2024
P2P
Законы 110 0 27 авг. 2024