Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

18 июля 2024, вопрос №115863 350₴

Передача прав на нерухомість дружині

Вопрос по передаче прав на недвижимость.
Первый случай:
В браке была куплена квартира, которая находится в общей совместной собственности. Какой простейший способ передать свои права жене, чтобы по итогу она стала единоличным владельцем.
Второй случай:
Квартира была приватизирована на 4 человека (мои родители, я и брат). Собственность также совместная общая. Есть ли способ передать свою часть жене или дочери ?
Дополнительная информация. Я и жена находимся за рубежом, родители в Украине

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    В браке была куплена квартира, которая находится в общей совместной собственности. Какой простейший способ передать свои права жене, чтобы по итогу она стала единоличным владельцем.

    Хто власник квартири по документам? Якщо це дружина, у цьому взагалі немає ніякого сенсу, адже контролюючі органи не будуть відстежувати дату укладення шлюбу, набуття права власності на майно, а також правовий статус такого майна.

    Второй случай:Квартира была приватизирована на 4 человека (мои родители, я и брат). Собственность также совместная общая. Есть ли способ передать свою часть жене или дочери ?

    Можливо, якщо частки у власності виділені. У Вас спільна часткова власність?

    Богун Сергій Павлович

    Добро дня.

    Найкращий варіант - договір дарування.

    ПДФО = 00.

    Для укладення угоди неохідно буде посвідчити дві довіреності для Ваших представників в Україні.

    Такими представниками можуть бути Ваші батьки.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ДНЯ, пане МИХАЙЛО! Переживаєте за штрафи ТЦК? - В принципі не слід. Майно за це відбирати ніхто не буде.

    Якщо є бажання переоформити - немає перепон у цьому в рамках дарчої.

    Але я особисто порекомендував би більш хитрий шлях. Тобто оформлення шлюбного договору або договору про поділ майна подружжя (розлучатись для цього не треба), в якому визначити, що відповідна квартира за ним переходить уже зараз до власності дружини з відповідною перереєстрацією прав. Також за бажанням клієнтів можна передбачити особливі умови щодо поділу такого майна потім, якщо наприклад дружина стане ініціатором розірвання шлюбу. Що убезпечує чоловіка від різного роду оказій, в які він може втрапити внаслідок побоювання, що держава забере по штрафам ТЦК майно.

    Статею 69 СК України передбачено право дружини і чоловіка на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Так, дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою зокрема уклавши договір про поділ майна, що є у спільній сумісній власності.

    Ніхто не забороняє поєднувати елементи обидвох договорів у шлюбному. Тут вже як то кажуть які є бажання у клієнтів і чи адекватний нотаріус.

    Звісно вирішувати Вам.

    Також треба пам"ятати, що майно переходить до власника не з моменту укладення угоди, а з моменту державної реєстрації речових прав (ч. 4 ст. 334 Цивільного кодексу України). Тож у відносинах з ТЦК і виконавчою, якщо такі передбачаються, треба розуміти, що виконавча накладає арешт на майно по Реєстру речових прав, а не по факту наявності договору дарування чи шлюбного договору.

    Ще одна проблема.

    Наша держава постійно розповідаючи на рівні декларацій та виступів на телебаченні, про свою європейськість, залишається на рівні найганебніших пережитків СРСР.

    Тому, незважаючи на наявність вимог статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право", Документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

    Легалізація для більшості країн світу - це проставлення в країні укладення документу штампу АПОСТИЛЬ, а в Україні - нотаріальний переклад через Бюро перекладів.

    Більшість державних органів, некомпетентних нотаріусів (на жаль таких більшість) - відмовляються визнавати іноземні документи. Якби чого не вийшло...

    Тож Вам доведеться шукати нотаріуса, який виконає закон і зареєструє як державний реєстратор відповідний договір, укладений Вами та дружиною у іноземного нотаріуса.

    Якщо Ви будете реалізовувати своє право на підставі іноземних довіреностей - також може бути проблема. Бо це теж іноземний документ і його теж можуть не визнати в дуже європейській Україні, яка на практиці ганьбиться кожен день дивлячись "на нові ворота" на документи Німеччини, Бельгії, Італії, Франції, Великобританії... навіть Польші.

    Ну не написали ще державним службовцям і нотаріусам листа з роз"ясненнями чи інструкцію як діяти. А самим кеби не вистчає. Бо вони звикли до стандартних механічних функцій. А все інше викликає страх, бо рівень компетентності близький до нуля.

    Хай щастить! Як то кажуть, бажаю Ні штрафів, ні мобілізації!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Первый случай:В браке была куплена квартира, которая находится в общей совместной собственности. Какой простейший способ передать свои права жене, чтобы по итогу она стала единоличным владельцем.

    Якщо нерухомість зареєстрована на дружину, то нічого переоформляти не потрібно, адже в разі відкриття виконавчого провадження - державний виконавець буде шукати квартиру в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно по ПІП боржника.

    Якщо квартира зареєстрована на Вас - щоб подарувати свою частину квартири дружині Вам потрібно оформити в консульстві або іноземного нотаріуса довіреність на свого представника. Якщо дарувати квартиру будете дружині - то оформляти довіреність на неї не можна.

    Довіреність, яка складена в іноземного нотаріуса приймається українським нотаріусом за наявності нотаріального перекладу на державну мову та апостиля.

    У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику.

    У довіреності на укладання договору дарування обов'язково зазначаються прізвище, ім'я, по батькові або повне найменування обдаровуваного. У разі невиконання такої умови довіреність є нікчемною.

    У тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження - для юридичної особи) представника і особи, яку представляють.

    У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер).

    Відповідно до статті 247 Цивільного кодексу України строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Довіреність, у якій не зазначена дата її вчинення, її нікчемною.

    Подарувати квартиру можна лише на території України звернувшись до нотаріуса за місцем розташування квартири.

    Якщо ні Ви, ні дружина не будете повертатися до України, то переоформити квартиру Ви зможете якщо Ви оформите довіреність на дарування нерухомості, а Ваша дружина довірність на прийняття в дар нерухомості.

    Потім Ваші представники на території України вчинять всі необхідні дії.

    Второй случай:Квартира была приватизирована на 4 человека (мои родители, я и брат). Собственность также совместная общая. Есть ли способ передать свою часть жене или дочери ?Дополнительная информация. Я и жена находимся за рубежом, родители в Украине

    Якщо у Вас спільна часткова власність - то свою частку можете подарувати дружині або дочці, за схемою яку я описав вище.

    Якщо квартира знаходиться у спільній сумісній власності і записана на когось із невійськовозобов'язаних членів сім'ї, то ніяких дій вчиняти не потрібно, адже виконавець просто може не знайти дану нерухомість.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайло!

    Первый случай:В браке была куплена квартира, которая находится в общей совместной собственности. Какой простейший способ передать свои права жене, чтобы по итогу она стала единоличным владельцем.

    Якщо власником квартири є Ви, то алгоритм дій описав нище. Якщо ж дружина, то проблем не виникне, оскільки Ви не є власником нерухомості.

    Второй случай:Квартира была приватизирована на 4 человека (мои родители, я и брат). Собственность также совместная общая. Есть ли способ передать свою часть жене или дочери ?

    Тільки за умови, що це спільна часткова власніть.

    Якщо ж це спільна сумісна, то Ви не маєте права подарувати свою частку, тільки квартиру повністю за згодою усіх співвласників.

    Особливістю спільного сумісного майна є те що є співвласники, володіють і користуються і розпоряджаються ним спільно.

    Згідно з ст. 369 ЦК України розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників.

    Згідно ч.4 ст. 369 ЦК УКраїни правочин (договір) щодо розпорядження спільним майном може бути визнаний судом недійсним за позовом іншого співвласника у разі відсутності у співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень.

    Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації (як наприклад договір купівлі-продажу чи дарування), має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена всіма співвласниками цього майна.

    В іншому випадку прийдеться виділяти частки в натурі.

    Виділення в натурі частки нерухомого майна можливе в разі дотримання наступних умов:

    • поділ на самостійні об’єкти нерухомого майна повинен відповідати умовам, що передбачені чинними будівельними нормами;
    • виділення в натурі частки об’єкта нерухомого майна, що є спільною власністю, можливе, якщо кожному співвласнику може бути виділено відокремлене приміщення з власним входом;
    • наявність реєстрації земельної ділянки на якій розташований об’єкт нерухомого майна в Державному земельному кадастрі та реєстрації права власності на неї в установленому законом порядку.

    Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (майно є неподільним), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

    Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою.

    Право на частку у праві спільної власності у співвласника, який отримав таку компенсацію, припиняється з дня її отримання.

    Дополнительная информация. Я и жена находимся за рубежом, родители в Украине.

    Ситуація ускладнюється, оскільки, Вам та дружині прийдеться оформлювати довіреності на третіх осіб в Україні, які у якості Ваших представників укладуть угоду дарування у випадку із квартирою, яку Ви придбали у шлюбі.

    Крім того, якщо Ваша дружина зможе оформити довіреність у консульстві, то Ви зможете зробити останнє лише за наявності е-ВОД. Тому Вам прийдеться звертатись до місцевого нотаріуса, після чого легалізувати довіреність, надсилати її в Україну, робити переклад та завіряти його нотаріально.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Михайло Клиент месяц назад

      Доброго дня.

      Ми з дружиною купили квартиру вдвох у спільну сумісну власність, в розділі власник вказані ми обоє. Чи потрібні якісь додаткові діі перед даруванням? Я так розумію що в мене немає конкретної виокремленої частини майна яке я можу подарувати дружині.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%

        Доброго дня, Михайло!

        Ні, ніяких додаткових дій перед угодою дарування вчиняти не потрібно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 3 0 7 сент. 2024
P2P
Законы 110 0 27 авг. 2024