Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Судебная практика, 18 июля 2024, вопрос №115896 350₴

Як оформити Додаток з фото до позовної заяви у електр суді?

Підкажіть будь ласка як зробіти додаток до позовної заяви у електронному суді, а саме як додати фото ID картки що посвідчує проживання/перебування особи в іншій країні. Треба буде перевести у PDF формат? Що треба написати над фото та внизу під ним? Чи треба засвідчувати цей додаток своїм КЕП?
Порадьте чи буде достатньо цього доказу про перебування особи за межами України? Чи краще ще додатково довідку з ДПС де зазначені відомості про перетин кордону?

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Сергію!

    Треба буде перевести у PDF формат?

    Вам потрібно зробити скан документу.

    Що треба написати над фото та внизу під ним?

    "Згідно з оригіналом", дата та підпис.

    Чи треба засвідчувати цей додаток своїм КЕП?

    Ні, не потрібно. Ви будете підписувати заяву за допомогою КЕП.

    Порадьте чи буде достатньо цього доказу про перебування особи за межами України? Чи краще ще додатково довідку з ДПС де зазначені відомості про перетин кордону?

    Яку саме картку Ви додаєте до заяви?

    Покрокова інструкція, як створити та подати заяву через Електронний суд

    https://wiki-ccs.court.gov.ua/w/Як_створити_та_подати_заяву_через_Електронний_суд

    https://ks.rv.court.gov.ua/sud1710/gromadyanam/ins...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Сергій Клиент месяц назад

    -Яку саме картку Ви додаєте до заяви?

    New York State Identification Card, з зазначенням адреси проживання, дати видачі та строку дії. У США є юридичним документом посвідчення особи

    -"Згідно з оригіналом", дата та підпис

    Треба підпісати всеж-таки? підпісом від руки?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, але цей документ на англійській мові, а отже, для подання останнього до суду Ви повинні зробити переклад на українську мову та завірити останній нотаріально.

      Згідно з ч. 1, 2, 4, 5 ст. 95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

      До письмових доказів, викладених іноземною мовою, повинні додаватися переклади українською мовою, засвідчені належним чином. Вірність перекладу документів юридичного характеру повинна бути нотаріально засвідченою в порядку статті 79 Закону України «Про нотаріат». Пунктом 2.1. глави 8 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України №296/5 від 22.02.2012, визначено, якщо нотаріус не знає відповідних мов (однієї з них), переклад документа може бути зроблено перекладачем, справжність підпису якого засвідчує нотаріус за правилами, передбаченими цим Порядком.

      З повагою, адвокат Айвазян.

      • Сергій Клиент месяц назад

        Дякую. Нотаріус має бути тільки в Україні? Чи можна нотаріус іншої держави?

        Адресу позивача у позовній заяві писати англійською як в оригіналі чи перевести на українську?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Нотаріус повинен бути український.

          Адресу можете написати на двох мовах.

    Богун Сергій Павлович
    39.7%

    Доброго дня.

    https://wiki-ccs.court.gov.ua/w/%D0%86%D0%BD%D1%81...

    "12.10. Крок «Додатки»

    12.10.1. На кроці «Додатки» слід завантажити всі документі, відео-, аудіо- та інші файли, які підтверджують позовні вимоги.

    Для кожного виду заяви у даному розділі ЕС міститься перелік типових рекомендованих додатків.

    12.10.2. Щоб завантажити додаток, потрібно натиснути відповідну кнопку та обрати файл для прикріплення. Файл також можна просто перетягнути до відповідного вікна.

    12.10.3. Під час процедури завантаження додатків є можливість змінити назву файлів. Назва файлу буде відображатись у сформованій заяві та в описі справи. Після додавання документу, змінити зміна назви неможлива.

    В разі потреби можна видалити завантажений файл, для цього слід натиснути на знак «Х».

    12.10.4. Після завершення всіх необхідних дій на кроці «Додатки», здійснюється перехід до наступного кроку."

    Документи викладені на іноземній мові мають бути апостилізовані та перекладені на українську мову.

    Відповідно до ст.13 Закону України "Про міжнародне приватне право" від 3 червня 2005 року № 2709-IV документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

    Існує два способи такого засвідчення: консульська легалізація та проставлення апостиля.

    Щодо перекладу:

    Позиція суду:

    "Враховуючи вищенаведене, суд зазначає, що при звернення із позовною заявою позивачем разом із документами, які виготовлені на іноземній мові, повинні бути подані належним чином (нотаріально) засвідчені переклади на державну мову.

    За наведених обставин, суд звертає увагу позивача на необхідність офіційного перекладу доданих до позовної заяви документів, що викладені іноземною мовою."

    Турчин Ярослав
    25.1%
    Турчин Ярослав 28 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, СЕРГІЙ!

    Суто формально - Максимальний розмір одного файлу: 500.0 MB(MiB)

    Допустимі формати: зображення, аудіо, відео, PDF документ, документ Word, ZIP архів/

    Але з практики - це не відповідає дійсності.

    Непоодинокі випадки у практиці, коли клієнти додавали файли в форматі JPG, BMP та ін., а суддя своєю ухвалою залишав без руху позов чи інший документ по суті чи процесуального характеру.

    Підстава - неможливо прочитати файл. Чи це правда, чи ні - доказувати - марта трата часу.

    Цілком свідомий того, що технічне забезпечення судів навіть у м. Києві - залишає бажати кращого.

    "Електронний суд" сервіс досить примхливий та дуже часто виробляє фортелі навіть на дуже гарному "залізі".

    Крім того відзначаю не завжди стабільну взаємодію ЄСІТС з АСД судів загальної юрисдикції.

    Тому може й дійсно не читає, адже на відміну від громадян - суди не можуть міняти техніку кожні 1 - 2 роки.

    Програмісти ж працюють зі своїх потужних комп"ютерів і не завжди проводять тестування і адаптацію програмових засобів до реалій сьогодення, тобто не дуже потужної техніки з якою реально працює суд і можуть працювати окремі громадяни.

    Зважаючи на це, дійсно бажано конвертувати файл JPG або одразу здійснити сканування в формат PDF. З цим форматом в мене ще не було жодних проблем у практиці за останні 7-8 років користування "Електронним судом".

    Підписувати чи позначати немає потреби. При додаванні файлу - зазначається його назва. Вона ж відображається у додатках до документу, до якого додається такий файл. Бажано, щоб назва була такою, яка дасть змогу співставити документ і його назву.

    Рекомендую додавати у такому форматі. Додаток 1. Назва додатку (наприклад - копія паспорта громадянина у формі ID-картки).

    Також у тексті процесуального документу чи по суті справи можна робити посилання на відповідний додаток, але бажано, щоб його нумерація в порядку додавання - співпадала з посиланням

    Підписувати ЕЦП окремо файл не треба.

    У Електронному кабінеті реалізовано функцію підписання усіх файлів при відправці до суду та / або іншим учасникам судового процесу.

    Документи, які подаються до суду - мають бути подані державною мовою. Якщо це іноземні документи - то треба здійснити їх офіційний переклад. Окремі бюро перекладів в Україні здійснюють дистанційно ці послуги і за Вашу плату можуть Вам вислати відсканований переклад та посвідчувальний напис нотаріуса.

    Якщо терміни не дозволяють чекати, то можна у документі яким підкріплюється доказ - зазначити, що документ подається в оригіналі. Нотаріально посвідчений переклад буде надано додатково у зв"язку з відсутністю можливості вкластися в процесуальні строки.

    Також врахуйте, що процесуальні кодекси вимагають направлення іншим учасникам справи копій доказів, які Ви додаєте до справи. Якщо у учасника справи немає електронного кабінету, то треба докази направлення такій особі відповідного документу з додатками засобами поштового зв"язку (квитанція Укрпошти та опис вкладення тощо).

    Дуже часто через процесуальні помилки або з незнання технічної сторони питання - відповдіні документи, надіслані через "Електронний суд", залишаються без руху, без розгляду або взагалі без уваги.

    Також врахуйте, що у судах працює досить міцний прошарок опозиціонерів реформам і діджиталізації судової системи. Тому вони використовують будь-які можливості, щоб порушити права людини з певних формальних причин чи неточностей, які можуть бути навіть не з вини людини, а з вини розробників системи "Електронний суд".

    Крім того, якщо Ви плануєте паспортом доказувати відповідний факт, то подумайте - може можна підкріпити це ще й українським документом.

    Наприклад, закордонним паспортом громадянина України з відміткою про перетин кордону з США.

    Також пам"ятайте, що Ви маєте право на збереження у себе анульованого паспорта в якому містяться потрібні візи та відмітки про в"їзд до країни перебування.

    Недійсні паспорти для виїзду за кордон анулюються працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, закордонної дипломатичної установи шляхом пробиття не менш як двох отворів у машинозчитуваній зоні, після чого дані вносяться до відомчих інформаційних систем.

    За письмовою заявою заявника анульований паспорт для виїзду за кордон повертається йому працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, закордонної дипломатичної установи, якщо в ньому проставлені одна чи декілька віз або якщо такий паспорт є підставою для отримання/продовження дозвільних документів на проживання в іноземній державі (пункт 92 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2016 р. № 1001).

    Хай Вам щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня,

    12. Подача первинної заяви до суду

    12.1.1. Подача заяв відбувається покроково, кількість кроків може відрізнятися в залежності від типу судочинства та обраного шаблону.

    12.1.2. Загальний принцип подачі позову (первинної заяви) до суду складається з наступних кроків:

    - вхід до власного електронного кабінету за допомогою електронного ключа;

    - перехід до розділу «заяви» та натискання кнопки «створити»;

    - вибір потрібного способу подачі заяви: «особисто» або «як представник (захисник)»;

    - натискання кнопки «наступний крок»;

    - у разі необхідності, повернення до попереднього кроку здійснюється шляхом натискання кнопки «повернутись»;

    12.2. Перелік можливих кроків при подачі первинної заяви до суду

    12.2.1.1. Крок «регіон та суд» є обов’язковим та буде присутній у всіх шаблонах первинних заяв та складається з кількох етапів:

    - вибір виду судочинства (адміністративні правопорушення, адміністративне, господарське, цивільне, кримінальне або звернення до ВРП), категорію та підкатегорію справи;

    - вибір з переліку потрібної форми заяви. пошук необхідної форми можливо здійснити через поле пошуку (якщо у наведених варіантах заяв відсутній потрібний шаблон, слід надіслати лист адміністратору на поштову скриньку help@ccs.court.gov.ua із назвою, описом та, за можливістю, прикладом тексту нової заяви. вона буде додана до переліку найближчим часом);

    - вибір регіону, типу та суду, до якого подається заява. відповідно до обраного типу заяви система ес надає перелік лише тих судів, в які таку заяву можна подати. якщо в переліку судів відсутній потрібний вам суд, ймовірно що обрано шаблон, який не відноситься до необхідного виду судочинства;

    - перехід до наступного кроку.

    12.3. Крок «Позивач»

    12.3.1. На кроці «Позивач» ПІБ, РНОКПП, адреса електронної пошти, та контактний номер телефону, які були зазначені під час реєстрації в системі, автоматично заповнюються у необхідні поля.

    12.3.2. У разі необхідності, на даному кроці, можливо змінити електронну пошту та контактний номер телефону.

    12.3.3. Внесення повної адресу проживання необхідно здійснювати наступному форматі: область, район, місто (село, селище), вулиця (бульвар, провулок, узвіз тощо), будинок, квартира, поштовий індекс.

    12.3.4. Якщо користувач є представником юридичної чи фізичної особи на підставі електронної довіреності, на кроці «Позивач» в систему ЕС будуть автоматично вноситись данні (ПІБ, РНОКПП або назва та ЄДРПОУ, електронна адреса, номер телефону) особи, яку користувач представляє в суді. У разі необхідності, на даному кроці, можливо змінити електронну пошту та контактний номер телефону.

    12.3.5. Якщо користувач є представником юридичної чи фізичної особи на підставі паперової довіреності, на кроці «Позивач» всі дані про позивача в систему слід необхідно вносити самостійно:

    - обравши кнопку «Фізична особа», необхідно заповніть ПІБ, РНОКПП, адресу проживання/перебування, адресу електронної пошти та контактний номер телефону позивача (для фізичної особи);

    - обравши кнопку «Юридична особа», необхідно заповніть повну назву, ЄДРПОУ, адресу місцезнаходження, адресу електронної пошти та контактний номер телефону позивача (для юридичної особи);

    - відсканована копія паперової довіреності має бути завантажена до системи.

    12.3.6. Після завершення всіх необхідних дій на кроці «Позивач», здійснюється перехід до наступного кроку.

    12.4. Крок «Представник позивача»

    12.4.1. Якщо Користувач подаєте заяву особисто, але у нього є представник, користувач зобов’язаний самостійно ввести дані представника (ПІБ, РНОКПП, адресу проживання/перебування, адресу електронної пошти та контактний номер телефону представника).

    12.4.2. Якщо Користувач є представником, його дані підтягуються до форми автоматично, окрім поля адреси.

    12.4.3. Поле адреси Користувач маєте заповнити самостійно у форматі: область, район, місто (село, селище), вулиця (бульвар, провулок, узвіз тощо), будинок, квартира, поштовий індекс.

    12.4.4. Якщо представник відсутній, всі поля залишаються порожніми, Користувач нічого не заповнює, а здійснює перехід одразу до наступного кроку.

    12.5. Крок «Відповідач»

    12.5.1. На кроці «Відповідач» натискання кнопки «Додати іншого відповідача» дозволяє ввести будь-яку потрібну кількість відповідачів.

    За допомогою кнопки «Х» можна видалити помилково внесеного відповідача.

    12.5.2. Якщо відповідач є фізичною особою, необхідно обрати кнопку «Фізична особа» та ввести дані про відповідача: ПІБ та адреса проживання/перебування – обов’язкові поля для заповнення, РНОКПП, адреса електронної пошти та контактний номер телефону відповідача заповнюються в тому разі, якщо така інформація відома.

    12.5.3. Якщо відповідач є юридичною особою, необхідно обрати кнопку «Юридична особа» та ввести дані про відповідача: повне найменування юридичної особи, ЄДРПОУ та адреса місцезнаходження – обов’язкові поля для заповнення, адреса електронної пошти та контактний номер телефону відповідача заповнюються в тому разі, якщо така інформація відома.

    12.6. Крок «Інші учасники»

    12.6.1. На кроці «Інші учасники» натискання кнопки «Додати іншого учасника» дозволяє ввести будь-яку потрібну кількість відповідачів.

    Під час введення відповідача необхідно обрати вид іншого учасника: «Фізична особа» чи «Юридична особа».

    За допомогою кнопки «Х» можна видалити помилково внесеного іншого учасника.

    12.6.2. Якщо інший учасник – фізична особа, необхідно обрати кнопку «Фізична особа». Після цього, необхідно обрати тип іншого учасника (третя особа, представник третьої особи, тощо (в залежності від типу обраного шаблону)) та ввести дані про нього: ПІБ та адреса проживання/перебування – обов’язкові поля для заповнення, РНОКПП, адреса електронної пошти та контактний номер телефону відповідача заповнюються в тому разі, якщо така інформація відома.

    12.6.3. Якщо інший учасник – юридична особа необхідно обрати кнопку «Юридична особа» та ввести дані про іншого учасника: повне найменування юридичної особи, ЄДРПОУ та адреса місцезнаходження – обов’язкові поля для заповнення, адреса електронної пошти та контактний номер телефону відповідача заповнюються в тому разі, якщо така інформація відома.

    12.7. Крок «Ціна позову»

    12.7.1. На кроці «Ціна позову», у випадку, якщо, відповідно до вимог процесуального законодавства, позов підлягає грошовій оцінці, необхідно зазначити його ціну.

    12.7.2. Якщо позов містить вимоги матеріального характеру, потрібно самостійно визначити його ціну та ввести цифрами в полі «Розмір позову в гривні».

    12.7.3. Якщо позов не містить вимог матеріального характеру, слід залишити поле «Розмір позову в гривні» порожнім або поставити відмітку «Позов не містить вимог матеріального характеру».

    Після завершення всіх необхідних дій на кроці «Ціна Позову», здійснюється перехід до наступного кроку.

    12.8. Крок «Текст заяви».

    12.8.1. На кроці «Текст заяви» для створення тексту заяви можна скористатись вбудованими редакторами, або скопіювати та вставити заздалегідь підготовлений текст.

    12.8.2. В тексті заяви не потрібно зазначати назву заяви та додатків до неї, найменування суду та учасників. Вказані атрибути автоматично формуються засобами ЕС та будуть відображені на завершальній стадії створення заяви.

    12.8.3. Кожен шаблон заяви містить зразок, який розташований за посиланням «Ознайомитись із прикладом». Його можна як переглянути, так і скопіювати до редактора для написання власної заяви.

    Система ЕС автоматично зберігає інформацію під час роботи Користувача. Якщо Користувач не закінчив створювати текст заяви, існує можливість знову повернутись для доопрацювання в будь-який момент.

    12.9. Крок «Підтвердження»

    12.9.1. На кроці «Підтвердження», відповідно до вимог чинного законодавства, необхідно підтвердити, що позивачем не подано іншого позову до цього ж позивача з тим самим предметом та з тих самих підстав. Для цього слід поставити прапорець у потрібному полі та перейти до наступного кроку.

    12.10. Крок «Додатки»

    12.10.1. На кроці «Додатки» слід завантажити всі документі, відео-, аудіо- та інші файли, які підтверджують позовні вимоги.

    Для кожного виду заяви у даному розділі ЕС міститься перелік типових рекомендованих додатків.

    12.10.2. Щоб завантажити додаток, потрібно натиснути відповідну кнопку та обрати файл для прикріплення. Файл також можна просто перетягнути до відповідного вікна.

    12.10.3. Під час процедури завантаження додатків є можливість змінити назву файлів. Назва файлу буде відображатись у сформованій заяві та в описі справи. Після додавання документу, змінити зміна назви неможлива.

    В разі потреби можна видалити завантажений файл, для цього слід натиснути на знак «Х».

    12.10.4. Після завершення всіх необхідних дій на кроці «Додатки», здійснюється перехід до наступного кроку.

    12.11. Крок «Судовий збір».

    12.11.1. Засобами ЕС сума судового збору розраховується автоматично та зазначається у графі «До сплати».

    12.11.2. Якщо Користувач погоджується із сумою судового збору та у нього відсутні об’єктивні підстави для зменшення її розміру, необхідно натиснути кнопку «Сплатити».

    12.11.3. Якщо Користувачу необхідно ввести іншу суму судового збору, замість вказаної системою ЕС, слід проставити відмітку «Я хочу сплатити іншу суму» та власноруч зазначити потрібну цифру. Після цього натиснути кнопку «Сплатити».

    12.11.4. До оплати підлягає сума судового збору з урахуванням додаткової комісії фінансової установи. Сума комісії зазначена окремим рядком «Додаткова комісія». Загальна сума судового збору буде розміщена в рядку «Разом до сплати».

    12.11.5. Користувачу потрібно ознайомитись з договором-офертою на переказ коштів при здійсненні інтернет-платежів та поставити відмітку про ознайомлення у відповідному полі та натиснути кнопку «Оплата» для переходу на сторінку онлайн-оплати судового збору та виконати наступне:

    - ввести реквізити банківської картки (номер картки, термін дії, CVV2-код);

    - підтвердити оплату.

    12.11.6. У разі проведення оплати, на кроці «Судовий збір» з’явиться повідомлення, що судовий збір сплачено. На кроці «Додатки» автоматично додається файл-квитанція.

    12.11.7. На сторінці ЕС, яка інформує про успішний платіж, одразу можна завантажити квитанцію на свій електронний пристрій за допомогою кнопки «Зберегти чек» та/або надіслати електронну квитанцію на електронну пошту. Для цього слід ввести у відповідне поле електронну адресу та натиснути кнопку «Відправити чек».

    12.11.8. Після завершення всіх необхідних дій на кроці «Судовий збір» необхідно натиснути кнопку «Продовжити».

    12.11.9. Якщо квитанцію не було сформовано необхідно:

    - у правому нижньому куті запустити онлайн помічник;

    - обрати пункт «Кабінет самообслуговування»;

    - натиснути «Розпочати роботу»;

    - обрати розділ «Судовий збір»;

    - обрати пункт «Після сплати судового збору в режимі «ONLINE» квитанція (підтвердження) не сформувалось/не прийшло на електронну пошту»;

    - відповісти «Так»;

    - заповнити всі поля у формі «Запит квитанції».

    Запит оброблюється впродовж робочого дня в порядку черги.

    12.11.10. Якщо судовий збір було заздалегідь сплачено та мається відповідна квитанція, необхідно завантажити квитанцію в додатки.

    Для цього необхідно виконати наступні дії:

    - поставити відмітку у полі «Я звільнений(-а) від сплати судового збору згідно статті 5 Закону України «Про судовий збір» або збір вже сплачено»;

    - обрати зі списку «Судовий збір сплачено»;

    - завантажити квитанцію про сплату.

    Завантаження документу здійснюється так само, як і на кроці завантаження додатків.

    12.11.11. Якщо позивач звільнений від сплати судового збору згідно статті 5 Закону України «Про судовий збір», необхідно виконати наступні дії:

    - необхідно встановити відмітку у полі «Я звільнений(-а) від сплати судового збору згідно статті 5 Закону України «Про судовий збір»;

    - обрати необхідну категорію в графі «Пільги».

    12.11.12. У разі відсутності необхідного пункту у списку пільг щодо сплати судового збору, необхідно пропустити цей крок та обов’язково прикріпити електронну копію підтверджуючого документу за допомогою кнопки «Завантажити документ». Процедура завантаження здійснюється так само, як і на кроці завантаження додатків.

    12.11.13. В разі наявності пільг, прохання до суду зменшити суму судового збору, відстрочити, розстрочити або звільнити від його сплати в описовій частині тексту заяви потрібно обов’язково зазначити відповідну підставу із посиланням на документи, які обґрунтовують вашу позицію. Далі потрібно натиснути кнопку «Сформувати заяву».


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України