Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 20 июля 2024, вопрос №116029 500₴

Рассмотрение "Заяви", хочу узнать её юридическую силу.

Мне родные советую поехать к нотариусу и написать заявление. (Пример заявления прикрепил файлом).
Я хочу узнать его юридическую силу и пользу в моей ситуации, чтобы понять, есть ли смысл его делать.

Перед тем как читать дальше, прочтите пожалуйста пример заявления, который прикреплён файлом, чтобы лучше понять суть.


Детали:

Я мужчина 31 год, в армии не служил, был списан по болезни. Последний раз проходил медкомиссию для военкомата в 2018 году. В «Тимчасовому посвідченні» указано «непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний в військовий за гр. ІІ ст.23б». В 2023 году срок действия этой медкомиссии истек, повторно не проходил.

Повестки лично в руки не получал, ничего не подписывал, в приложении «Резерв+» не регистрировался.

Сейчас проживаю с родной бабушкой.

Бабушка - 78 лет, инвалидностей не имеет, но по факту дальше дверей дома выйти не может, ей нужен уход.

Из близкий родственников первой линии у неё остались брат и старший сын.
Брат – находится в том же городе, 66 лет, на пенсии.
Сын – ещё при развале CCCР взял Русский паспорт, сейчас он гражданин России и находится там же.

В данный момент за ней присматриваю три её внука, я нахожусь непосредственно с ней, двое других помогают финансово.

Вопрос:

Так как у меня нет каких либо отсрочек или брони, если меня призовут, я откажусь и дойдет дело до суда, это заявление, где моя бабушка укажет что выбрала меня как опекуна, сможет помочь, смогу ли я как-то применить его для защиты себя?

Если нужный дополнительный уточняющие вопросы, пишите на Viber.

Спасибо.

Ответы юристов (8)

    Дерій Владислав Олегович
    14.2%

    Вітаю Вас!

    Дана заява не надасть Вам права на відстрочку та скоріш за все до уваги не прийметься.

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у бабусі

    2. Необхідність постійного догляду за бабусею, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    До членів сім'ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    З огляду на те, що бабуся не має довідки про інвалідність та потреби у сторонньому - Ви не маєте право на відстрочку саме по цій підставі.

    Теоретично у Вас є шанс оформити відстрочку, якщо бабусю у судовому порядку визнають недієздатною, а Вас призначать опікуном.

    Згідно пункту 10 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язаний опікун особи, визнаної судом недієздатною.

    Тому, для отримання відстрочки Вам потрібно, щоб було рішення суду, де бабусю визнано недіздатним та Вас визнано опікуном.

    Згідно статті 63 ЦКУ. Призначення опікуна або піклувальника

    1. Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

    2. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

    3. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    4. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

    Згідно статті 58 ЦКУ. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка

    1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    Згідно статті 39 ЦКУ. Визнання фізичної особи недієздатною

    1. Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    2. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

    3. Якщо суд відмовить у задоволенні заяви про визнання особи недієздатною і буде встановлено, що вимога була заявлена недобросовісно без достатньої для цього підстави, фізична особа, якій такими діями було завдано моральної шкоди, має право вимагати від заявника її відшкодування.

    ВИСНОВОК

    Ви матимете право на відстрочку якщо:

    1. Бабуся буде визнана недієздатною у судовому порядку, якщо вона внаслідок хронічного стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    2. Вас рішенням суду призначено опікуном.

    3. Якщо ж Ви планували оформити відстрочку на підставі здійснення постійного догляду за бабусею на підставі пункту 14 ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" - це буде неможливо, адже вона не має інвалідності.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    14.2%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ВИТАЛИЙ!

    Всё зависит от суда и его адекватной оценки ситуации.

    Объективно - такое заявление может быть основанием утверждать факт наличия у Вас права на отсрочку, что исключает состав уголовного правонарушения.

    Плюс при попытке мобилизовать - всегда можно подать заявление об отсрочке в ТЦК. В том числе путём направления его Вашими родственниками в ТЦК и СП почтой.

    На всякий случай пусть сделают нотариальные копии такого заявления, а оригинал держите у себя, чтоб не затерялось.

    ТЦК конечно же в 99 случаях из 100 - откажет. Вы можете обжаловать это в судах Украины.

    Сейчас в реестре судебных решений закрыта информация по уголовным делам по ст. 336 УК Украины "Уклонение от мобилизации", т.к. как правило судьи давали при подобных обстоятельствах и отказе служить - условный срок.

    Но, Вам следует понимать, что уголовное правонарушение может быть Вам вменено только если Вы пройдёте ВЛК, будете признаны годным к мобилизации и проигнорируете боевую повестку или напишите отказ на этом этапе.

    До этого максимум, что может светить Вам - это штрафы за нарушение правил мобилизации и учёта. И то.

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.2%

    Доброго дня, Віталію!

    Ваша бабуся може скласти відповідну заяву у нотаріуса, але, на жаль, остання не допоможе Вам у оформленні відстрочки.

    Пункт 14 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" надає Вам право на відстрочку, як родичу другого ступеня споріднення, за наступних обставин:

    1. Бабуся повинна мати інвалідність І або ІІ групи.2. Бабуся повинна потребувати постійного догляду.3. У бабусі повинні бути відсутні родичі першого ступеня споріднення (діти, чоловік, батьки) або ж таки родичі самі потребують постійного догляду.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або ІІ групи:

    інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі,

    та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді".

    Отже, при поданні заяви на відстрочку Вам 100% буде відмовленно у наданні останньої, незважаючи на оформлену заяву у нотаріуса.

    Єдиний вихід у подальшому - це оскарження відмови ТЦК в порядку адмінистративного судочинства. Щодо позиції суду, то, на мою думку, рішення буде не на Вашу користь, оскільки норма закону чітко передбачає, що родич повинен мати групу інвалідності.

    Як варіант, позбавлення бабусі дієздатності у судовому порядку та призначення Вас опікуном, проте, для того потрібно розуміти чи можливо це взагалі, або ж отримання бабусею інвалідності І або ІІ групи, що також залежить від захворювання останньої.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович
    14.2%

    Вітаю!

    САМЕ ГОЛОВНЕ - ВИ НЕ ПЕРШОГО СТУПЕНЮ СПОРІДНЕННЯ.

    ПРИ ПЕВНИХ ОБСТАВИНАХ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    10) опікун особи, визнаної судом недієздатною;

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

    ОТЖЕ БАЧИМО, ЩО ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ В РАЗІ:

    • ЯКЩО БАБУШКУ БУДЕ ВИЗНАНО В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ НЕДІЄЗДАТНОЮ, А ВАС ВИЗНАЧЕНО В ЯКОСТІ ОПІКУНА;
    • У БАБУШКИ БУДЕ ВСТАНОВЛЕНО ІІ ГРУПУ ІНВАЛІДНОСТІ, А ВИ ЗГІДНО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ БУДЕТЕ ВИЗНАНІ ЄДИНОЮ ОСОБОЮ, КОТРА МОЖЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ДОГЛЯД.

    РІШЕННЯ ЛКК У ВАШОМУ ВИПАДКУ НЕ ПІДХОДИТЬ.

    ЗАЯВА, КОТРУ ВИ НАВЕЛИ, НІЯКИМ ОБРАЗОМ НА ВПЛИВАЄ НА МОЖЛИВІСТЬ ОТРИМАННЯ ВАМИ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ЯКЩО БАБЦЮ НЕ БУДЕ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ВИЗНАНО НЕДІЄЗДАТНОЮ АБО НЕ БУДЕ У НЕЇ ВСТАНОВЛЕНО ЯК МІНІМУМ ІІ ГРУПИ ІНВАЛІДНОСТІ.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    САМЕ ГОЛОВНЕ - ВИ НЕ ПЕРШОГО СТУПЕНЮ СПОРІДНЕННЯ.

    ПРИ ПЕВНИХ ОБСТАВИНАХ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    10) опікун особи, визнаної судом недієздатною;

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

    ОТЖЕ БАЧИМО, ЩО ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ В РАЗІ:

    • ЯКЩО БАБУШКУ БУДЕ ВИЗНАНО В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ НЕДІЄЗДАТНОЮ, А ВАС ВИЗНАЧЕНО В ЯКОСТІ ОПІКУНА;
    • У БАБУШКИ БУДЕ ВСТАНОВЛЕНО ІІ ГРУПУ ІНВАЛІДНОСТІ, А ВИ ЗГІДНО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ БУДЕТЕ ВИЗНАНІ ЄДИНОЮ ОСОБОЮ, КОТРА МОЖЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ДОГЛЯД.

    РІШЕННЯ ЛКК У ВАШОМУ ВИПАДКУ НЕ ПІДХОДИТЬ.

    ЗАЯВА, КОТРУ ВИ НАВЕЛИ, НІЯКИМ ОБРАЗОМ НА ВПЛИВАЄ НА МОЖЛИВІСТЬ ОТРИМАННЯ ВАМИ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ЯКЩО БАБЦЮ НЕ БУДЕ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ВИЗНАНО НЕДІЄЗДАТНОЮ АБО НЕ БУДЕ У НЕЇ ВСТАНОВЛЕНО ЯК МІНІМУМ ІІ ГРУПИ ІНВАЛІДНОСТІ.

    Богун Сергій Павлович
    14.2%

    Доброго дня.

    Ця заява Вам абсолютно нічого не дасть.

    Не витрачайте час та гроші.

    Згідно законодавства право відстрочки мають:

    члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього підпункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи.

    Для отримання відстрочки надаються наступні документи:

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або II групи: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, - один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляд.і

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Вітаю Вас.

    На жаль, але за даних обставин Ваше право на відстрочку доволі суперечливе. Бабуся повинна мати, як мінімум, групу інвалідності.

    Складна підстава для відстрочки, відверто кажучи.

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи...".

    Згідно із законодавством, Ви повинні уточнити свої дані.

    З 18 травня законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку , зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані...".

    Чи треба це робити з точки зору доцільності - питання виключно суб'єктивне і не зовсім коректно його обговорювати у публічному просторі.

    Чи Прискорить таке оновлення вірогідність бути мобілізованим?

    Все може бути, але точної відповіді на це питання Вам ніхто не надасть. Цілком очевидно, шо уточнення даних, зокрема місця проживання, здійснюється з метою надсилання по цим адресам поштових повісток. Навіть постанова КМУ № 560 це підтверджує:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Щодо подвоювання розміру штрафу, на даний момент це питання точно не досліджено, але формально виконавча служба має на це право, що передбачено статтею 308 КУпАП.

    Стаття 308. Примусове виконання постанови про стягнення штрафу

    У разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений частиною першою статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

    У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

    подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

    витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

    З повггою!

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, ви не маєте право на відстрочку. Треба, щоб бабуся мала групу інвалідності.

    14. члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього підпункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або II групи: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;для особи, яка потребує догляду, - один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України