Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 21 июля 2024, вопрос №116052 1300₴

Чи дають відстрочку за доглядом племінникам?

Є чоловік, інвалід 2 групи, потребує догляду, років 55.
Батьки вже померли. Має двох дітей - одна дитина живе за кордоном, інша припинила будь-які звʼязки. Нещодавно розлучений. Має брата та сестру. Брат живе в іншому місті.
У цієї сестри є дитина (племінник) який разом з сестрою допомагає доглядати за ним.
Чи можливо офіційно оформити догляд на племінника? Чи дає таке оформлення право на відстрочку?

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович
    75%

    Вітаю Вас!

    Оформити відстрочку буде надзвичайно складно, адже племінник відноситься до третього ступеня споріднення, а наявність членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення буде підставою для відмови у відстрочці.

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у дядька

    2. Необхідність постійного догляду за дядьком, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    До членів сім'ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    З огляду на те, що дядько має дітей, брата та сестру - племінник, на жаль, не матиме право на відстрочку саме по цій підставі.

    Але у племінника є шанс оформити відстрочку, якщо дядька у судовому порядку визнають недієздатним, а племінника призначать опікуном.

    Згідно пункту 10 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язаний опікун особи, визнаної судом недієздатною.

    Тому, для отримання відстрочки племіннику потрібно, щоб було рішення суду, де дядька визнано недіздатним та племінника визнано опікуном.

    Згідно статті 63 ЦКУ. Призначення опікуна або піклувальника

    1. Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

    2. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

    3. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    4. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

    Згідно статті 58 ЦКУ. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка

    1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    Згідно статті 39 ЦКУ. Визнання фізичної особи недієздатною

    1. Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    2. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

    3. Якщо суд відмовить у задоволенні заяви про визнання особи недієздатною і буде встановлено, що вимога була заявлена недобросовісно без достатньої для цього підстави, фізична особа, якій такими діями було завдано моральної шкоди, має право вимагати від заявника її відшкодування.

    ВИСНОВОК

    Племінник матиме право на відстрочку якщо:

    1. Дядько буде визнаний недієздатним у судовому порядку, якщо він внаслідок хронічного стійкого психічного розладу не здатний усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    2. Племінника рішенням суду призначено опікуном.

    3. Якщо ж племінник планував оформити відстрочку на підставі здійснення постійного догляду за дядьком на підставі пункту 14 ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" - це буде неможливо, адже діти, брат та сестра дядька, мають першочерговий обов'язок здійснювати догляд за ним.

    Краще пошукати інші підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Можливо вступити на навчання або працевлаштуватися на підприємство, яке здійснює бронювання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Дмитро Клиент месяц назад

      Тобто не має значення, чи згодні інші родичі доглядати, має значення лише наявність родичів 1-2 рівня спорідненості?

      • Дерій Владислав Олегович

        Для ТЦК немає значення згодні чи не згодні інші родичі здійснювати догляд за дядьком, адже в законі чітко вказано "за умови відсутності членів сім’ї першого або другого ступенів споріднення або якщо члени сім’ї даних ступенів споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я"

        Проте, Ви можете оскаржити рішення ТЦК про відмову у відстрочці у судовому порядку.

        У суді потрібно довести, що лише у племінника є змога доглядати за дядьком. На жаль, в реаліях сьогодення отримати позитивне рішення суду буде досить складно.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Дмитро!

    На жаль, але це неможливо. Племінник по відношенню до чоловіка з інвалідністю ІІ групи має третій ступень споріднення, а отже, оформити відстрочку він зможе лише за відсутності родичів першого та другого ступеня споріднення, або якщо такі родичі самі потребуть постійного догляду. Тобто, у чоловіка з ІІ групою інвалідності не повинно бути: батьків, дружини, дітей, братів та сестер.

    Підстава по догляду за особами з інвалідністю не першої черги споріднення виглядає наступним чином:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або ІІ групи:

    інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі,

    та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді".

    Отже, племіннику потрібно зосередити увагу на іншій підставі для відстрочки. Можливо, це навчання, бронювання на підприємсті... Чи розглядає племінник такі варіанти? Внаслідок якої хвороби чоловіку призначена інвалідність?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    САМЕ ГОЛОВНЕ - ВИ НЕ ПЕРШОГО СТУПЕНЮ СПОРІДНЕННЯ.

    ПРИ ПЕВНИХ ОБСТАВИНАХ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    10) опікун особи, визнаної судом недієздатною;

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

    ОТЖЕ БАЧИМО, ЩО ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ В РАЗІ:

    • ЯКЩО РОДИЧА БУДЕ ВИЗНАНО В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ НЕДІЄЗДАТНОЮ, ОСОБОЮ А ВАС ВИЗНАЧЕНО В ЯКОСТІ ОПІКУНА;
    • ВИ ЗГІДНО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ БУДЕТЕ ВИЗНАНІ ЄДИНОЮ ОСОБОЮ, КОТРА МОЖЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ДОГЛЯД. ЦЕЙ ФАКТ МОЖНА ВСТАНОВИТИ ТІЛЬКИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України