Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 26 июля 2024, вопрос №116451 500₴

Машина зареєстрована на маму, мама в окупації

Добрий день. Нам потрібно продати машину, яка зареєстрована на мою маму, машина знаходиться зі мною за кордоном, а мама в окупації. Довіреності на машину вже немає (десь загубилась). Приїхати мама на територію України не може, бо працює в окупації і боїться що заберуть все що вона там має. Із документів вона має внутрішній український паспорт та закордонний російський паспорт, виданий на окупованій території. Які взагалі у нас є варіанти?
Ми розглядали можливість виїзду в Грузію для того щоб там оформити довіреність, але я не знаю чи зможуть оформити довіреність по внутрішньому українському паспорту.
Тож моє питання полягає у тому: як нам продати машину?

Ответы юристов (5)

    Даша Клиент 2 месяца назад

    Нажаль, варіант через ДІЮ не підходить через те що мама не оформляла собі ніколи ні айді карту ні закордонний український паспорт, ми пробували - не вийшло. Чи оформляють іноземні (грузинські) нотаріуси довіреність по внутрішньому Українському паспорту? І якщо розглянути варіант з оформленням довіреності на території рф (не ТОТ), чи прийму цей документ на території України? чи немає якоїсь заборони на документи з рф?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дар'я!

    Посольство України в Грузії повідомляє https://georgia.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/grom...:

    "Нотаріальні дії вчиняються в день пред'явлення всіх необхідних для того документів:

    • особистої заяви щодо вчинення нотаріальної дії;
    • паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
    • сплати консульського збору.

    Нотаріальні дії вчинюються в день пред'явлення всіх необхідних для цього та підготовлених (надрукованих) відповідно до вимог закону документів, сплати консульського збору і відшкодування фактичних витрат. Вчинення нотаріальних дій може бути відкладене при необхідності витребування додаткових відомостей чи документів або направлення документів на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України.

    Нотаріально посвідчувані угоди, а також доручення, заяви та інші документи підписуються заявником особисто в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії. Якщо угоду, доручення, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

    Якщо вчинення нотаріальної дії суперечить законодавству України, консул відмовляє у вчиненні такої дії. Консул не приймає для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам законодавства України, або можуть за своїм змістом завдати шкоди інтересам України, або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян.

    Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, а також документи, написані олівцем".

    Отже, у посольстві оформити довіреність Ваша матір не зможе, оскільки відсутній закордоний паспорт.

    Як варіан оформити угоду купівлі-продажу через Дію, але ж для того угоду потрібно підписати Дія підписом.

    Дія.Підпис — кваліфікований електронний підпис, який ви можете використовувати для підписання документів, оформлення послуг у застосунку та на порталі Дія, а також авторизації в застосунках і на сайтах партнерів Дії.

    Його можна отримати, якщо у матері є хоча б один з цих документів у застосунку Дія: ID-картка, біометричний закордонний паспорт, закордонний паспорт, виданий після 2015 року або посвідка на тимчасове чи постійне місце проживання. Я так розумію, що Ваша матір має паспорт у формі книжки?

    Єдиний варіант - це оформлення довіреності у закордоного нотаріуса в Грузії з подальшим перекладом на українську мову та посвідченням останнього нотаріально. Проте він також може не пройти, оскільки матір не має українського закордоного паспорту. То ж Вам потрібно дізнатись чи можливо оформлення довіреності по внутрішньому паспорту у Грузії.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Добрий день. У вашій ситуації є кілька варіантів для вирішення питання продажу автомобіля, зареєстрованого на вашу маму, яка знаходиться в окупації. Ось кілька можливих кроків:

    Варіант 1: Оформлення довіреності в Грузії
    1. Виїзд до Грузії: Якщо мама може виїхати до Грузії, то там можна оформити довіреність у місцевого нотаріуса. Важливо дізнатися заздалегідь, які документи будуть потрібні для цього.
    2. Документи: Для оформлення довіреності, швидше за все, знадобиться внутрішній український паспорт мами. Варто уточнити у грузинських нотаріусів, чи можна використовувати внутрішній український паспорт для оформлення довіреності.
    3. Апостиль: Якщо довіреність буде оформлена в Грузії, можливо, вам знадобиться апостиль на документ для того, щоб він мав юридичну силу в Україні.
    Варіант 2: Довіреність через Консульство України
    1. Консульство України: Зверніться до консульства України в країні, де ви перебуваєте. Деякі консульства можуть видати довіреність на основі внутрішнього українського паспорта. Заздалегідь зателефонуйте або напишіть до консульства, щоб дізнатися про можливість і умови оформлення такої довіреності.
    2. Документи: Мамі знадобиться її внутрішній український паспорт для оформлення довіреності.
    Варіант 3: Використання українського суду
    1. Судове рішення: Ви можете звернутися до українського суду з позовом про визнання вашого права розпоряджатися майном (автомобілем) через неможливість вашої мами здійснювати ці дії самостійно через об'єктивні обставини.
    2. Документи: Підготуйте всі необхідні документи та докази, які підтверджують неможливість вашої мами приїхати на підконтрольну Україні територію і видати довіреність.
    Варіант 4: Використання послуг посередників
    1. Посередницькі послуги: Існують компанії або юридичні фірми, які можуть допомогти в оформленні необхідних документів навіть в складних умовах. Зверніться до таких організацій, які спеціалізуються на подібних питаннях, і проконсультуйтеся з ними.
    Загальні рекомендації:
    • Консультація з юристом: Зверніться до юриста, який спеціалізується на міжнародному праві та питаннях довіреностей. Він допоможе вам визначити найбільш оптимальний варіант для вашої ситуації.
    • Документи: Завжди переконайтеся, що всі документи, які ви надаєте, є чинними та правильно оформленими.
    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Для того щоб вчинити нотаріальні дії в Грузії, спочатку потрібно в Посольстві України оформити закордонний паспорт, а вже потім вирішувати питання з авто.

    Посольство України в Грузії:

    https://georgia.mfa.gov.ua/

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас.

    Відверто кажучи, доволі складна ситуація. Оформити довіреність у Грузії із внутрішнім паспортом громадянина України мати не зможе, скоріше за все. Принаймні така інформація виходить із аналізу сайту Посольства України в Грузії.

    https://georgia.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/grom...

    Під час звернення необхідно пред’явити такі документи:
    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
    • примірник документу, який необхідно посвідчити або засвідчити;
    • довідку про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків;
    • квитанцію про сплату тарифу (залежно від консульської дії);
    • інші документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії (свідоцтво про право власності на нерухоме майно, свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про смерть тощо).

    Водночас, треба спробувати звернутися до Посольства в індивідуальному порядку, адже, до прикладу, Генеральне консульство України в Мілані зазначає наступну інформацію:

    https://milan.mfa.gov.ua/consular-services/notaria...

    ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ДОВІРЕНОСТІ У ДЕНЬ ПРИЙОМУ НЕОБХІДНО ПОДАТИ ДО УСТАНОВИ ТАКІ ДОКУМЕНТИ:

    1. Заповнена та власноручно підписана заява - на прийомі заява подається вже заповненою!

    Бланк для заповнення: заява

    2. Діючий паспорт громадянина України для виїзду за кордон заявника (закордонний паспорт) + копія першої сторінки (у випадку відсутності закордонного паспорта можна подати діючий внутрішній паспорт + копії сторінок з відмітками);

    3. Копія українського ідентифікаційного номера заявника;

    4. Копія документів довіреної особи, а саме копії 1-2 сторінки паспорта громадянина України (внутрішній паспорт), копію сторінки з пропискою, а також копію українського ідентифікаційного номера довіреної особи,

    5. Копія технічного паспорта транспортного засобу, в разі посвідчення довіреності на розпорядження автомобілем.

    ВИСНОВОК: раджу спробувати прокомунікувати з Посольством України в Грузії та домовитися про посвідчення угоди.

    Контакти

    Адреса:

    0162 Грузія, м. Тбілісі, пр-т І.Чавчавадзе 76-г

    телефон:

    факс:

    E-mail:

    Графік роботи:

    • Понеділок - П'ятниця 10:00-19:00
    • Прийом громадян з консульських питань: Понеділок - П'ятниця з 10:30 до 14:00, видача готових документів з 15:00 до 17:00

    Якщо не вийде даний варіант, з огляду на відсутність Дії, шанси нульові.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України