Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 июля 2024, вопрос №116453 340₴

Получу ли я мобилизацию если поступлю в университет на новую специальность? Мне 29 лет

Мне 29 лет. В прошлом я окончил техникум по одной специальности и продолжил обучение в университете на бакалавра, однако был отчислен.

Сейчас в этом же университете мне говорят, что по новому указу лица старше 25 лет не могут восстановиться на учебу.

Могу ли я сейчас поступить на новую специальность в другой университет, или мне обязательно нужно пытаться восстановиться на той же специальности в том же университете?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Законодавство надає Вам право на відстрочку, оскільки Ви не здобули рівень освіти бакалавр та не отримали відповідний диплом про освіту.

    Проте, для оформлення відстрочки Ви повинні в обов'язковому порядку надати до ТЦК довідку з ЄДЕБО. Оскільки МОН у своєму листі про формування довідки з ЄДЕБО вважає, що студент порушує послідовність освіти навіть при відрахуванні, то при повторному вступі до ВНЗ Ви отримаєте довідку з написом "Ні, порушує", а, отже, ТЦК відмовить Вам у наданні відстрочки.

    Ви мали б право на відстрочку у разі поновлення на бакалавратурі, але Наказом МОН №910 поновлення на дену форму навчання призупинено до січня 2025 року.

    В результаті, на жаль, Ви не зможете отримати відстрочку станом на зараз.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Згідно листа МОН "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти":

    "якщо в даних здобувача освіти, що містяться в ЄДЕБО, зокрема, у Реєстрі документів про освіту, є діючий документ про освіту з рівнем, не нижчим ніж рівень поточного навчання за денною або дуальною формою,за яким формується Довідка (за таблицею послідовності рівнів), в полі «На підставі даних, що містяться в ЄДЕБО, поточне здобуття освіти не порушує послідовності, визначеної частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту"» зазначається «Ні, порушує»".

    Відповідно до Наказу МОН від 24.06.2024№ 910 «Про деякі особливості набуття та поновлення статусу здобувача вищої освіти у 2024 році»:

    1. Тимчасово до 01 січня 2025 року призупинити:

    поновлення (включаючи допуск до освітнього процесу після завершення строку переривання навчання) на денну або дуальну форми здобуття освіти, крім наступних категорій осіб:

    особи, визначені частинами першою, третьою, п’ятою, шостою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», за умови підтвердження відповідного права засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Порталу Дія) або шляхом електронної інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром призовників,

    військовозобов’язаних та резервістів та Єдиною державною електронною базою з питань освіти;

    особи, які на дату поновлення не досягли 25-річного віку, за умови наявності інформації про попереднє навчання в Єдиній державній електронній базі з питань освіти;

    здобувачі вищої освіти, які мали перерву у навчання у зв’язку з вагітністю та пологами або доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку у передбачених законодавством випадках);

    особи, звільнені з військової служби після 24 лютого 2022 року;

    особи, які поновлюються для здобуття освіти за медичними або фармацевтичними спеціальностями, за умови наявності інформації про попереднє навчання в Єдиній державній електронній базі з питань освіти;

    особи, яким було надано академічну відпустку тривалістю не більше одного року за медичними показаннями, у зв’язку з участю в програмі академічної мобільності або у зв’язку із сімейними обставинами, за умови наявності інформації про попереднє навчання в Єдиній державній електронній базі з питань освіти;

    особи, які поновлюються до складу курсантів вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Ви повинні мати право на відстрочку навчаючись на бакалавраті, адже Ви здобуватимете рівень освіти, який є вищим за раніше здобутий.

    АЛЕ, на жаль, керівники закладів освіти керуються рекомендаційним листом МОН (не є нормативно-правовим актом, має лише роз’яснювальний, інформаційний характер і не встановлює правових норм) розцінюють це як непослідовність здобуття освіти. В їхньому розумінні для збереження послідовності освіти - студент повинен ПОНОВЛЮВАТИСЬ у закладі освіти, а не повторно вступати.

    Тому, якщо вступивши на бакалаврат у Вас не буде статус поновлено - Ви не матимете право на відстрочку.

    Проте, ситуація ускладнюється тим, що згідно Наказу МОН № 910 від 24.06.2024 року: https://ips.ligazakon.net/document/RE42290?from=legislation&hide=true тимчасово до 01 січня 2025 року призупиняється поновлення (включаючи допуск до освітнього процесу після завершення строку переривання навчання) на денну або дуальну форми здобуття освіти (крім певних категорій осіб).

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за РАНІШЕ ЗДОБУТИЙ рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, спеціальність та вік не мають значення, але щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо Ви відрахувались з бакалаврата та не отримали диплом бакалавра - при повторному вступі на бакалаврат- згідно закону Ви повинні мати право на відстрочку.

    Проте, для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    3. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Як бачите, головним документом для оформлення відстрочки є саме довідка з ЄДБО, яка формується відповідальними особами ВНЗ.

    Якщо в довідці буде зазначено, що послідовність освіти зберігається - тоді Ви можете сміливо йти до ТЦК та оформлювати відстрочку.

    Якщо в довідці з ЄДБО зазначено, що Ви порушуєте послідовність освіти - Ви можете спробувати оскаржити дане рішення ВНЗ у судовому порядку

    Якщо Ви не готові судитися із закладом освіти - Вам потрібно спробувати поновитися у ВНЗ або розглянути інші підстави для відстрочки передбачені статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    На жаль, згідно Наказу МОН № 910 від 24.06.2024 року: https://ips.ligazakon.net/document/RE42290?from=legislation&hide=true тимчасово до 01 січня 2025 року призупиняється поновлення (включаючи допуск до освітнього процесу після завершення строку переривання навчання) на денну або дуальну форми здобуття освіти, крім наступних категорій осіб:

    • особи, визначені частинами першою, третьою, п'ятою, шостою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", за умови підтвердження відповідного права засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Порталу Дія) або шляхом електронної інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних та резервістів та Єдиною державною електронною базою з питань освіти;
    • особи, які на дату поновлення не досягли 25-річного віку, за умови наявності інформації про попереднє навчання в Єдиній державній електронній базі з питань освіти;
    • здобувачі вищої освіти, які мали перерву у навчання у зв'язку з вагітністю та пологами або доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку у передбачених законодавством випадках);
    • особи, звільнені з військової служби після 24 лютого 2022 року;
    • особи, які поновлюються для здобуття освіти за медичними або фармацевтичними спеціальностями, за умови наявності інформації про попереднє навчання в Єдиній державній електронній базі з питань освіти;
    • особи, яким було надано академічну відпустку тривалістю не більше одного року за медичними показаннями, у зв'язку з участю в програмі академічної мобільності або у зв'язку із сімейними обставинами, за умови наявності інформації про попереднє навчання в Єдиній державній електронній базі з питань освіти;
    • особи, які поновлюються до складу курсантів вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти.

    Тому Вам потрібно перед вступом проконсультаватися з ВНЗ чи будуть слідувати рекомендаціям МОН та який у Вас буде статус після вступу до навчання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас!

    Сейчас в этом же университете мне говорят, что по новому указу лица старше 25 лет не могут восстановиться на учебу.Могу ли я сейчас поступить на новую специальность в другой университет, или мне обязательно нужно пытаться восстановиться на той же специальности в том же университете?

    Обов'язково потрібно поновлюватися на навчанні, повторне зарахування права на відстрочку не надасть.

    За логікою МОН, Ви вже використали шанс на здобуття освіти бакалавра, який ба надавав Вам право на відстрочку.

    Нова постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    До того ж, 03 червня 2024 року о 18.55 год Міністерство освіти і науки публікує новину - "ДОВІДКА ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ ВІДТЕПЕР ДОСТУПНА ДЛЯ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО".

    До новини додано за окремою вкладкою лист МОН від 03.06.2024 № 1/9758 "ПРО ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО ДОВІДКИ ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ".

    Коротко позиція МОН є наступною - якщо Ви вступили на ОС бакалавра або магістра, були відраховані з цього рівня за певних причин, потім повторно були зараховані (не поновлені або переведені), ПОСЛІДОВНІСТЬ за логікою МОН ПОРУШУЄТЬСЯ.

    !!! Моя позиція з цього питання однозначна: раніше здобутий рівень має підтверджуватися дипломом.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 7. Документи про вищу освіту1. Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    2. Встановлюються такі види документів про вищу освіту за відповідними ступенями:

    диплом молодшого бакалавра;

    диплом бакалавра;

    диплом магістра;

    диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    5. Невід’ємною частиною диплома молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва є додаток до диплома європейського зразка, що містить структуровану інформацію про завершене навчання. У додатку до диплома наводиться інформація про результати навчання особи, освітні компоненти, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС, а також відомості про національну систему вищої освіти України.

    10. Інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових навчальних закладів, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Нічого цього і близько щодо Вас у них немає, але реалії є складними. Мусимо розуміти, якою є політика влади з цього питання.

    Щодо судового оскарження, то у даній ситуації ключовим елементом даного питання є ДОВІДКА, по якій заклади освіти мають право вносити корективи у графу щодо послідовності. Якщо це так, варто звертатися до закладу освіти, вимагати від них керуватися вимогами ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а не листом МОНу.

    Звісно, вони відмовлять, і у такій ситуації проти закладу освіти потрібно подавати позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії.

    Якщо все таки ВУЗи не мають права вносити свої корективи, належним відповідачем я б обрав Міністерство освіти і науки України.

    Є інший варіант - готувати документи про здобуття освіти в обхід ДОВІДКИ, а потім оскаржувати відмову ТЦК та СП у наданні відстрочки. Але проблема полягає в тому, що сам по собі процес оскарження не зупиняє мобілізацію.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович месяц назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Вітаю, у вашій ситуації важливо розуміти правила та умови щодо мобілізації та права на відстрочку від військової служби для студентів.

    Мобілізація та відстрочка для студентів

    За чинним законодавством України, право на відстрочку від мобілізації надається студентам, які навчаються на денній формі у вищих навчальних закладах до закінчення навчання. Це означає, що якщо ви поступите на нову спеціальність в університет на денну форму навчання, ви маєте право на відстрочку від мобілізації.

    Ваша ситуація
    1. Вік та новий вступ:
      • Указ про вікові обмеження може стосуватися лише поновлення на навчання, а не нового вступу. Тому ви можете подати документи до іншого університету на нову спеціальність, і якщо вас зарахують на денну форму навчання, ви будете мати право на відстрочку від мобілізації.
    2. Поновлення на старій спеціальності:
      • Якщо поновлення у тому ж університеті на тій же спеціальності для осіб старше 25 років дійсно заборонено, то цей шлях для вас недоступний. Вам залишається можливість вступити на нову спеціальність в інший університет.
    Рекомендації:
    1. Проконсультуйтеся з приймальною комісією університету:
      • Зв'яжіться з приймальними комісіями університетів, куди ви плануєте вступати, та уточніть умови вступу для вашої вікової категорії.
    2. Денна форма навчання:
      • Важливо, щоб ви навчалися саме на денній формі навчання, адже лише вона надає право на відстрочку від мобілізації.
    3. Документи:
      • Підготуйте всі необхідні документи для вступу та переконайтеся, що у вас є всі підтвердження вашого попереднього навчання.
    4. Законодавство:
      • Перевірте актуальні законодавчі норми щодо мобілізації та відстрочки для студентів, адже вони можуть змінюватися.
    5. Консультація з військовим комісаріатом:
      • Зверніться до вашого місцевого військового комісаріату для уточнення деталей щодо вашого права на відстрочку у разі вступу на навчання.

    Таким чином, ви можете вступити на нову спеціальність в інший університет і, за умови зарахування на денну форму навчання, отримати відстрочку від мобілізації.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України