Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 августа 2024, вопрос №116796 650₴

Заміна приписного на ВОД

Доброго дня. Син в 16 років отримав приписне з  записом " потребує лікування". Зараз , в 17 років , в ТЦК сказали ще раз пройти ВЛК. Пройшов ВЛК і був визнаний придатний. В ТЦК вимагають написати заяву на видачу нового ВОД замість приписного, кажуть , що приписне старого зразка, а потрібно отримати ВОД нового зразка. Запевняють, що в новому ВОД буде статус " призовник".Чи дійсно обов'язково потрібно міняти приписне на ВОД? Якою постановою , яким розділом це регулюється? Якщо не потрібно, як діяти , щоб не міняти приписне на ВОД?

Ответы юристов (24)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.5%

    Доброго дня, Інна!

    Ні, Вашому сину не обов'язково замінювати приписне на ВОД нового зразка. Я не бачу у Вашому випадку причини для заміни приписного, оскільки Постановою КМУ №559 чітко визначені підстави, коли саме потрібно це зробити. Можливо, у приписному немає місця для внесення змін або ж приписне зіпсоване?

    Щодо Ваших дій, то Ви можете послатись на обидві Постанови КМУ (559 та 560), які не зобов'язують Вашого сина отримувати ВОД нового зразка. Нехай син напише відповідну заяву до ТЦК, у якій зазначить, що його приписне свідоцтво є чинним й не потребує обов'язкової заміни та він не має бажання змінювати свій військово-обліковий документ. У заяві необхідно надати посилання на норми обох Постанов.

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
    • зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • відсутності місця для внесення змін;
    • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
    • втрати (зіпсування);
    • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559.

    Призовникам військово-обліковий документ на бланку оформляється та видається районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    .З повагою, адвокат Айвазян.

    • Інна Клиент месяц назад

      Дякую за швидку відповідь. Приписне не зіпсоване і там є достатньо місця. Отже, потрібно написати заяву про відмову від нового ВОД і тоді вони повинні внести дані про придатність у наявне приписне?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Інна! Не бачу в тому проблеми. Законодавство не зазначає, що громадянин повинен змінювати ВОД кожного разу після проходження ВЛК. Крім того, аргументація ТЦК щодо "приписного старого зразка" є недоречною, оскільки не існує приписного старого зразка, а є чинний документ "посвідчення про приписку до призовної дільниці", який не підлягає обов'язковій заміні. на ВОД нового зразка

        • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста; - Ваш син вже стоїть на обліку призовників, оскільки має приписне свідоцтво
        • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного; - Ваш син має приписне свідоцтво.
        • зміни категорії щодо військового обов’язку; - категорія обліку не змінюється, Ваш син залишається у статусі призовника.
        • відсутності місця для внесення змін; - місце є.
        • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку; - з цим також проблем немає.
        • втрати (зіпсування); - приписне в наявності та незіпсоване.
        • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559. - бажання немає.
    Інна Клиент месяц назад

    Дуже дякую за відповідь. Ще питання, заяву про відмову отримання ВОД на чиє ім'я( посаду) писати і чи потрібно її реєструвати? Вони повинні надати відповідь на заяву і у який термін?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго ранку, Інна! Заяву про відмову в отриманні ВОД писати не треба. Приписне Вашого сина за умовчанням є чинним, і будь які наміри з боку ТЦК поставити це під сумнів можна дуже легко оскаржити, бо я не бачу для того жодного законного приводу.

      Якщо ж бажання написати таку заяву є рішучим, то зробити це можна на ім'я начальника відповідного РТЦК та СП, де син стоїть на обліку призовника. Термін подання заяви у таких випадках законом не визначений.

    Інна Клиент месяц назад

    Дуже дякую за відповіді!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Вдачи Вам! Завжди готовий Вам допомогти. Мої знання та досвід дають мені право так казати.

    Карпенко Андрій Володимирович
    18.5%

    Вітаю!

    ВАМ НЕ ПОТРІБНО НІЧЬОГО ЗМІНЮВАТИ.

    Наразі в Україні є декілька видів військово-облікового документа:

    • Приписне (для неповнолітніх, які стали на облік, але ще не є військовозобов’язаними)
    • Військовий квиток або посвідчення офіцера запасу
    • Тимчасове посвідчення
    • Військово-обліковий документ на бланку нового зразка
    • Електронний військово-обліковий документ (у додатку «Резерв+»)

    Згідно із постановою Кабміну, всі військово-облікові документи, оформлені раніше вважаються дійсними до видачі документа нового зразка.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/559-2024-%D0%B...

    "2. Установити, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка."

    В САМОМУ ПОПЯДКУ В П.14 ВИЗНАЧЕНО, КОЛИ ЗМІНЮЄТЬСЯ СТАРЕ ПРИПИСНЕ НА НОВИЙ ВОД - ТАКОЇ ПІДСТАВИ, ЯК ПІСЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК, НЕМАЄ.

    • Інна Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь.

    Дерій Владислав Олегович
    18.5%

    Вітаю Вас, пані Інно!

    У військово-облікових документах не допускається виправлення, тому ніхто не буде закреслювати у посвідченні про приписку до призовної дільниці рішення призовної комісії про потребу у лікуванні та писати придатний.

    З травня вже видається нова форма ВОД (затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559)

    Якщо в ТЦК говорять, що вони не будуть видавати приписне, то цілком можливо, що поки не буде написана заява про видачу нового ВОД - вони не будуть вносити зміни у приписне.

    Єдиний дієвий спосіб оскаржити їх бездіяльність - звернутись до суду, а це час та гроші.

    Згідно частини 9 статті 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» :

    • призовники - особи, які взяті на військовий облік;
    • військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

    Згідно пункту 14 постанови КМУ 559. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
    • зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • відсутності місця для внесення змін;
    • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
    • втрати (зіпсування);
    • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Призовникам військово-обліковий документ на бланку оформляється та видається районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом.

    Так як Вашому сину 17 років - його ніяким чином не визнають військовозобов'язаним, тому Вам не потрібно хвилюватися, він не підлягає мобілізації до досягнення 25-річного віку.

    Можливо, раціональше оформити новий ВОД, а не доводити ТЦК, що вони діють протиправно. Крім того, вся інформація про сина буде міститися в Реєстрі призовників.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Інна Клиент месяц назад

      Дуже дякую за відповідь!

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Успіхів Вам!

        В реаліях сьогодення, головним є те, щоб про Вашого сина були відомості в Реєстрі призовників, а який у нього нього буде військово-обліковий документ немає значення хоч то приписне, хоч ВОД нової форми.

        Крім того, Ваш син може через Резерв+ або через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do... самостійно оформити собі електронний військово-обліковий документ і там буде вказано, що він призовник.

    Богун Сергій Павлович
    18.5%

    Доброго дня.

    Статус "призивник" не змінюється на статус "військовозобов'язаного" видачею нового ВОД.

    Згідно п. 9 ст. 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

    призовники - особи, які взяті на військовий облік;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Зокрема на військовий облік військовозобов’язаних беруться

    призовники, які пройшли базову загальновійськову підготовку з додержанням умов, передбачених частиною одинадцятою статті 1 цього Закону;

    які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби (які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби).

    При цьому Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Тобто наявний у Вашого сина документ є чинним.

    Я особисто раджу отримати новий ВОД.

    Жодних ризиків я не вбачаю.

    • Інна Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня!

    З питання, яке ви підняли, щодо заміни приписного свідоцтва на військово-обліковий документ (ВОД) нового зразка, ситуація виглядає так:

    1. Нормативно-правова база:
      • Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року №921 "Про затвердження Положення про військовий облік військовозобов'язаних і призовників", встановлено новий порядок ведення військового обліку, включаючи оновлену систему облікових документів.
      • Відповідно до цієї постанови, передбачено, що всі військовозобов'язані і призовники повинні мати військово-обліковий документ нового зразка.
    2. Причини для заміни:
      • ТЦК (Територіальний центр комплектування) можуть вимагати заміну приписного свідоцтва на ВОД нового зразка з метою забезпечення актуальності та уніфікації даних обліку.
      • Нові ВОД містять оновлену інформацію та відповідають сучасним вимогам військового обліку.
    3. Як діяти:
      • Якщо ТЦК вимагає заміну приписного на ВОД нового зразка, це, ймовірно, відповідає чинним нормативним вимогам.
      • Рекомендується звернутися до військового комісаріату для отримання детальної інформації та, при необхідності, написати заяву на заміну документу.
      • Якщо є сумніви щодо законності вимоги, можна звернутися за роз'ясненням до вищого органу (обласного військкомату) або до юридичного консультанта для отримання більш детальної інформації та захисту своїх прав.
    • Інна Клиент месяц назад

      Дуже дякую за відповідь.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Син в 16 років отримав приписне з записом " потребує лікування". Зараз , в 17 років , в ТЦК сказали ще раз пройти ВЛК. Пройшов ВЛК і був визнаний придатний. В ТЦК вимагають написати заяву на видачу нового ВОД замість приписного, кажуть , що приписне старого зразка, а потрібно отримати ВОД нового зразка. Запевняють, що в новому ВОД буде статус " призовник".Чи дійсно обов'язково потрібно міняти приписне на ВОД? Якою постановою , яким розділом це регулюється? Якщо не потрібно, як діяти , щоб не міняти приписне на ВОД?

    ТЦК по своєму праві, адже з середини травня в Україні видається загальний для всіх категорій ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ нової форми. Само по собі документу у вигляді приписного свідоцтва видавати вже не мають права. Це регулюється постановою КМУ від 16.05.2024 № 559 "Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа".

    Дана постанова визначає, що:

    "...1. Військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до пунктів 3 і 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та не отримував такий документ до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 “Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа.."

    Але я не згодний з тим, що приписне Вашого сина вже недійсне і потрібно подавати заяву на його заміну.

    Що підтверджує факт дійсності приписного свідоцтва у даній ситуації?

    1. Постанова КМУ від 30.12.2022 № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" більше не передбачає форм належних ВОД.

    Раніше пункт 20 мав наступний вигляд:

    "...20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток..."

    2. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", де сказано, що:

    "...Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа...".

    3. ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    ...

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    З огляду на те, що склалося, у Вас три варіанти:

    1. Взагалі "забити" на ситуацію, адже у хлопця є приписне свідоцтво, що головне. У свій час я сам 10 років проходив з приписним свідоцтвом, де було зазначено про потребу в дообстеженні.

    2. Подати заяву про видачу нового ВОД, але у заяві обов'язково вказати військово-обліковий статус хлопця - ПРИЗОВНИК.

    3. Відмовитися від подачі заяви про видачу нового ВОД та подати до ТЦК свої пояснення.

    Впевнений, що питання можливо вирішити.

    З повагою!

    Інна Клиент месяц назад

    Дуже дякую за корисну консультацію!

    Турчин Ярослав
    26.2%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС!

    Питання вибачте. А навіщо Ви пішли в ТЦК? Ваш син підлягає мобілізації? - Ні.

    У нього строкове приписне було терміном на 1 рік?

    Перш за все маю наголосити, що ТЦК взагалі не має права зараз здійснювати військово-лікарську експертизу призовників, бо їх підзаконні акти не відповідають чинному закону щодо цього питання.

    В законі визначено, що вік призову на базову військову службу, якою замінено з 18.05.2024 р. строкову військову службу - зменшено до 25 років.

    У зв"язку з цим, Уряд був зобов"язаний прийняти замість Порядку призову на строкову військову службу - ПОРЯДОК призову на базову військову службу, в якому врахувати закладені законодавчо параметри Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу". Цього станом на зараз зроблено не було.

    Так само Міністерство оборони України мало б внести зміни до свого Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, прибравши хоча б термінологію "строкова військова служба" та зазначення віку призову - 27 років. Я вже промовчу про вимоги до призовників та осіб, які підлягають мобілізації, які звісно мають бути різними. Зараз Положення повністю прописано під умови воєнного стану та мобілізації.

    Але це також не зроблено, бо вони не ввели ще базову військову службу - 3 місяці.

    Планувалося ввести це все не раніше 01.01. - 01.09.2025 р.

    Враховуючи, що порядку призову на базову військову службу немає і призов не здійснюється, кожен ТЦК сходе з розуму зараз як хоче... займаючись перевищенням службових повноважень та навіть не усвідомлюючи, що вони творять і навіщо.

    З іншого боку, дійсно Вам це нічим не загрожує. Бо до 25 років Вашого сина призвати за мобілізацією не мають права.

    Базова ж військова служба, як уже зазначав, наразі ще не запущена.

    Стаття 15 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу". Направлення громадян України для проходження базової військової служби

    1. Для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

    Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

    2. Громадяни України, які перебувають на військовому обліку призовників, у добровільному порядку можуть бути прийняті на військову службу за контрактом на умовах, передбачених частиною першою статті 20 цього Закону, та в порядку, визначеному положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    Жодних інших положень, які б обмежували право обрання дати проходження базової військової служби під час дії воєнного стану до досягнення призовником 24 років - немає.

    Призвати по мобілізації можуть лише у разі ДОБРОВІЛЬНОЇ ЗГОДИ як і на контракт в ЗСУ. Тобто уважно читайте, що підписуєте. Бо можуть нахабно підсунути заяву про згоду піти на мобілізацію чи контракт та інші документи.

    Потім довести щось буде дуже складно, якщо взагалі можливо.

    В іншому - законних підстав змінити статус особи та зарахувати в запас - наразі не існує.

    Можливість призвати до 25 років була лише з особами, які були визнані обмежено придатними, зараховані в запас, а після квітня 2024 року перекомісовані на придатних. Таких осіб дійсно могли мобілізувати, бо вони вже раніше зараховані у статус "військовозобов"язані в запасі", а не "призовники".

    Хай Вам щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Інна Клиент месяц назад
    1. Щиро дякую Вам за відповідь!
    • Турчин Ярослав
      Турчин Ярослав месяц назад

      Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

      Общаться в чате

      Прошу. Маю надію, що мої відповіді дадуть Вам можливість прояснити ситуацію з Вашим питанням.

      Хай щастить!

      З повагою, юрист Я. Турчин

    Токмач Галина Миколаївна

    Добрий день, Інно!

    Згідно з Постановою №559, всі військово-облікові документи, оформлені раніше, вважаються дійсними до видачі документа нового зразка. Проте є випадки, коли новий документ отримати потрібно:

    - після взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов'язаного або резервіста;

    - якщо призовник, який перебував на військовому обліку до 18 травня 2024 року, не отримував військово-облікового документа;

    - у разі зміни категорії щодо військового обов'язку;

    - у разі відсутності місця для внесення змін в наявному документі;

    - якщо відомості у військово-обліковому документі не відповідають інформації, яка є в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

    - у разі втрати (зіпсування) документа;

    - якщо є бажання змінити військово-обліковий документ старого зразка на новий.

    Як отримати військово-обліковий документ:

    Мабуть, найпростіший варіант отримати військово-обліковий документ - зробити все в смартфоні. З 18 червня електронний військово-обліковий документ має таку ж юридичну силу, як і паперовий. Сформувати його досить просто. Потрібно встановити додаток «Резерв+», оновити дані (якщо раніше це не було зроблено) і далі буде сформовано документ з QR-кодом. Його також можна роздрукувати (обов'язково має бути QR-код придатний для зчитування) - у застосунку можна сформувати PDF-версію документа.

    Якщо QR-коду немає, документ не вважається дійсним. Крім того, при його зчитуванні перевірятиметься інформація з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Якщо інформація в «Резерв+» не відповідатиме відомостям реєстру, то такий військово-обліковий документ також вважатиметься недійсним.

    Строк дії електронного військово-облікового документа - 1 рік з моменту формування.

    Для отримання документа на бланку потрібно звернутися до ТЦК та СП, адже саме вони оформлюють та видають такий документ. Необхідно написати заяву - і впродовж 5 робочих днів після її реєстрації вам мають видати готовий військово-обліковий документ. Видають його під особистий підпис.

    Всього найкращого!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, надаю відповідь на ваше запитання:

    . Син в 16 років отримав приписне з записом " потребує лікування". Зараз , в 17 років , в ТЦК сказали ще раз пройти ВЛК. Пройшов ВЛК і був визнаний придатний. В ТЦК вимагають написати заяву на видачу нового ВОД замість приписного, кажуть , що приписне старого зразка, а потрібно отримати ВОД нового зразка. Запевняють, що в новому ВОД буде статус " призовник".Чи дійсно обов'язково потрібно міняти приписне на ВОД? Якою постановою , яким розділом це регулюється? Якщо не потрібно, як діяти , щоб не міняти приписне на ВОД?

    Відповідно до пункту 55 постанови 560 ваше приписне є дійсне і не підлягає обов'язкової заміни, тому вас вводять в оману. Ви маєте повне право нічого не змінбювати. Керуйтесь данною нормативною базою.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B...

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    У разі тиску на вакс, раджу записати посади, ПІБ, та залишити скаргу на гарячу лінію міністерсва оборони України.

    для якісної комунікації та реагування на звернення громадян в Міноборони функціонує “гаряча лінія” – 1512. “Гаряча лінія” є інструментом реалізації права громадян на усні звернення з питань, що належать до компетенції Міністерства оборони України.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024