Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 августа 2024, вопрос №116841 340₴

Відстрочка від мобілізації

Доброго дня. Чи можливо зараз отримати відстрочку від мобілізаціії за п.13. ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", якщо мати з інвалідністю перебуває на лікуванні закордоном?

Суть питання:
1) Мати інвалід 1 групи (+потребує постійного догляду за рішенням МСЕК)
2) Інші невійськовозобов'язані особи, які можуть здійснювати догляд за нею відсутні.
3) Є заява мами, передбачена п.61 Постанови КМУ №560.
4) Є заява мами, передбачена Додатком 15 до Постанови КМУ №560, що з числа військовозобов'язаних членів родини, вона обирає для здійснення догляду мене.
5) Постанова 560 вимагає серед документів, які подаються в ТЦК разом із заявою про вістрочку, подати Акт догляду, який видається органом місцевого самоврядування (далі-ОМС). Акт догляду видається ОМС після здійснення комісійного обстеження місця проживання особи з інвалідністю,
Враховуючи факт, що мама закордоном, Акт догляду я отримати не зможу.
Чи є якийсь гіпотетичний алгоритм дій на такий випадок, чи чекати на відмову від ТКЦ та оскаржувати її в суді?

Ответы юристов (7)

    Дерій Владислав Олегович
    20.6%

    Вітаю Вас!

    Поки Ваша мама за кордоном - отримати відстрочку неможливо.

    Згідно додатку 5 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»для оформлення відстрочки за пунктом 9 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Вам потрібно мати Акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8) АБО документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    Для оформлення обох цих документів потрібно звертатися в соцзахист, де скликається комісія, яка проводить обстеження житлових умов.

    Якщо Ваша мама за кордоном - комісія не видасть Акт або докумети про компенсацію, отже Ви 100 % отримаєте відмову у відстрочці.

    Згідно пункту 60 постанови КМУ 560 у разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    Проте, немає гарантій, що Ви зможете оскаржити дану відмову у судовому порядку, адже фактично Ви не здійнюєте догляд поки Ваша мама за кордоном. Тому Вам краще зайвий раз про себе не нагадувати ТЦК та зачекати поки мама повернеться до України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.6%

    Вітаю Вас, Максиме!

    Чи є якийсь гіпотетичний алгоритм дій на такий випадок, чи чекати на відмову від ТКЦ та оскаржувати її в суді?

    Складне питання, адже логіка нам підказують, що спільного проживання для пункту 13 ЗАКОНОМ не вимагається. Водночас є постанова КМУ № 560, по якій обов'язковим документом за цією підставою є Акт із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду).

    Водночас !!! Згідно із даною постановою (пункт 61),

    Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

    Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

    До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

    За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    У разі відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, за умови наявності кількох військовозобов’язаних осіб, особа з інвалідністю I чи II групи складає заяву за формою згідно з додатком 15, де зазначає особу, яку вона обирає для здійснення свого утримання (догляду).

    Звертаю увагу, що постановою КМУ № 560 не передбачено обов'язковий виїзд на місце проживання військовозобов'язаного та одного з батьків, натомість сама форма АКТУ містить посилання на адресу, за якою проводиться обстеження.

    Звертаю увагу, що дане питання в конкретних громадах вирішується по-різному. Знаю випадки, коли комісія взагалі нікуди не виїздила, відомі випадки виїзду. Тому так чи інакше, але Вам потрібно питання вирішувати із головою комісії, що створена за Вашим місцем проживання.

    Моє бачення таке, що без приїзду матері до України оформити відстрочку буде складно, адже на прикладі мого ТЦК та СП додатково вимагаєтьмя її нотаріальна заява про відсутність інших осіб. Якось так.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.4%

    Доброго дня, Максиме!

    Доброго дня. Чи можливо зараз отримати відстрочку від мобілізаціії за п.13. ст.23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", якщо мати з інвалідністю перебуває на лікуванні закордоном?

    Не просте питання. У Вашому випадку взагалі то потрібно підтверджувати тільки факт утримання, а не факт догляду. Проте, з урахуванням того, як прописаний Додаток 8 і обов'язкової наявності підпису Вашої матері в останньму, комісія може відмовити Вам у наданні такого акту. Хоча, Ви можете спробувати вирішити дане питання із головою комісії, можливо Вам підуть на зустріч.

    Що стосується ТЦК, то останній також, скорше за все, відмовить Вам у наданні відстрочки (у разівідсутності вищезгаданого акту) з причини подання до заяви неповного пакету документів, які передбачені Додатком 5 до Постанови КМУ №560.

    Гіпотетичного алгоритму у даному випадку не існує, окрім як домовлятись із головою комісії. Можна було б замінити акт на довідку про отримання компенсації за догляд на непрофесійній основі, але тут так само виникне проблема з актом обстеження умов, який складається комісією соцзахисту.

    То ж у кінцевому варіанті без акту Ви можете отримати відмову від ТЦК й надалі Вам прийдеться оскаржувати останню у суді. Для того, аби визнати дії ТЦК протиправними Вам прийдеться довести, що останній повинен був надати Вам відстрочку не спираючись на перелік документів, визначений у Додатку 5.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович
    14.4%

    Вітаю!

    ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА НАВЕДЕНИМИ ВАМИ ОБСТАВИНАМИ.

    СПРОБУЙТЕ ЗДІЙСНИТИ НАСТУПНІ КРОКИ:

    1. НЕХАЙ ВАША МАМА ЗБЕРЕ ВСІ МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ ТА ЗВЕРНІТЬСЯ В ПОСОЛЬСТВО УКРАЇНИ З ПРОХАННЯМ ЗАСВІДЧИТИ ВАШУ СИТУАЦІЮ.

    2. З ДОКУМЕНТАМИ ВІД ПОСОЛЬСТВА ЗВЕРНІТЬСЯ ДО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ З ПРОХАННЯМ ЗВЕРНУТИСЯ ВІД ІМЕНІ МІНІСТЕРСТВА ДО ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ЗА ДОЗВОЛОМ ВАМ ПРО ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    3. В РАЗІ ПОГОДЖЕННЯ ДОЗВОЛУ НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ВИ ПЕРЕТНЕТЕ КОРДОН.

    Богун Сергій Павлович
    14.4%

    Доброго дня.

    За таких обставин Ви не зможете оформити відстрочку.

    Згідно з п. 61 Порядку №560 військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

    Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відокремлений відділ перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаної особи та особи, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших зареєстрованих/задекларованих осіб за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи, яка потребує догляду, з використанням відомостей Державного електронного реєстру військовозобов’язаних України, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну. Матеріали за результатами перевірки надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

    У разі виявлення невідповідності наведених у заяві військовозобов’язаного даних або непідтвердження факту встановлення здійснення ним догляду (постійного догляду) комісією заява не розглядається.

    Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

    Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

    До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

    За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня!

    Ситуація, яку ви описуєте, дійсно складна з огляду на вимоги законодавства, але є кілька можливих шляхів для вирішення цього питання.

    1. Особливості п. 13 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    Згідно з цим пунктом, відстрочку від призову можуть отримати військовозобов'язані, які здійснюють постійний догляд за особою з інвалідністю I групи, якщо інші особи, що можуть здійснювати догляд, відсутні. У вашому випадку мати перебуває за кордоном, що ускладнює отримання необхідних документів, зокрема акту догляду.

    2. Документальне підтвердження факту догляду:

    З огляду на те, що ви не можете отримати акт догляду через відсутність матері в Україні, можливо, ви зможете надати інші документи, які підтверджують ваш статус доглядальника. Це можуть бути:

    • Медичні документи, які підтверджують стан здоров'я матері та необхідність догляду.
    • Документи, що підтверджують відсутність інших осіб, які могли б здійснювати догляд.
    • Підтвердження від відповідних іноземних органів (якщо можливо), що мати перебуває на лікуванні за кордоном і що їй потрібен догляд.
    3. Можливий алгоритм дій:
    1. Звернення до ТЦК: Подайте всі наявні документи разом із заявою на відстрочку, поясніть ситуацію, що отримання акту догляду неможливе через перебування матері за кордоном. Додайте медичні довідки та рішення МСЕК, а також заяви від матері.
    2. Запит роз'яснень або консультації: Зверніться до відповідних органів, наприклад, до Міністерства соціальної політики або до юридичного відділу ТЦК, з проханням надати роз'яснення щодо вашої ситуації. Це може бути корисно для підтвердження вашої позиції.
    3. Звернення до суду: Якщо ТЦК відмовить у відстрочці, у вас буде підстава для оскарження цього рішення в суді. У цьому випадку буде важливо довести, що ви надавали всі можливі докази для підтвердження вашого права на відстрочку.
    4. Отримання підтримки адвоката: Рекомендується проконсультуватися з юристом, який спеціалізується на військовому праві, щоб правильно підготувати всі документи та, за потреби, представляти ваші інтереси в суді.
    4. Гіпотетичні варіанти:

    Якщо акт догляду неможливо отримати через об'єктивні причини, варто зосередитися на зборі альтернативних доказів та, можливо, звернутися до суду для вирішення цього питання.

    Зараз ситуація може вимагати гнучкого підходу, оскільки законодавство не завжди передбачає такі унікальні обставини. Головне — зібрати максимум документальних доказів і підготуватися до можливих юридичних процедур.

    Корнійчук Євген Іванович
    13.5%

    Доброго дня, Надаю відповіді на ваші запитання:

    1) Мати інвалід 1 групи (+потребує постійного догляду за рішенням МСЕК)2) Інші невійськовозобов'язані особи, які можуть здійснювати догляд за нею відсутні.3) Є заява мами, передбачена п.61 Постанови КМУ №560.4) Є заява мами, передбачена Додатком 15 до Постанови КМУ №560, що з числа військовозобов'язаних членів родини, вона обирає для здійснення догляду мене.5) Постанова 560 вимагає серед документів, які подаються в ТЦК разом із заявою про вістрочку, подати Акт догляду, який видається органом місцевого самоврядування (далі-ОМС). Акт догляду видається ОМС після здійснення комісійного обстеження місця проживання особи з інвалідністю,Враховуючи факт, що мама закордоном, Акт догляду я отримати не зможу.Чи є якийсь гіпотетичний алгоритм дій на такий випадок, чи чекати на відмову від ТКЦ та оскаржувати її в суді?

    вирішити ваше питання можно таким чином, щоб мати приїхала на территорію України , і ви потім зможете виїхати разом з нею за кордон.

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024