Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 07 августа 2024, вопрос №117194

Чи можна засудити насильницю, якщо вона була не 18-річною та пройшло вже 10 років?

Доброго дня. Прошу проконсультувати мене з приводу зґвалтування. С 6 до 9 років моя сусідка на рік старша від мене робила все, що хотіла зі мною. АБСОЛЮТНО ВСЕ. Так само воня примушувала мене дивитися порнографію та відео де народжуються діти( Мені було 7 років). Зараз мені 16 років, і я планую подати на неї скаргу в суд коли мені виповнеться 18 років. Маю два питання: 1) Яке максимальне покарання вона може дістати по закону? 2) Які треба докази цього інцеденту? Можліво підтвердження психолога того, що зі мною це 100% сталося? Чи треба зв'язатіся з нею та винудити признати провину? Дякую за відповідь

Ответы юристов (2)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович месяц назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    Доброго вечора. Довести сексуальне насильство буде складно, бо важко отримати докази. Показання свідків можуть слугувати доказами в цій справі. До батьків винної дочки можуть прийматись міри, щоправда терміни давності для притягнення до адміністративної відповідальності за невиконання обов'язків з догляду за дітьми вже спливли.

    Нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п’яти років.

    5. Тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

    6. Особливо тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

    Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

    1) два роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

    2) три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років;

    3) п'ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини;

    4) десять років - у разі вчинення тяжкого злочину;

    5) п'ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

    За статеві зносини з малолітньою особою, розбещення неповнолітніх та статеве насильство щодо малолітньої особи Кримінальним кодексом України було передбачено небагато років позбавлення волі, Наприклад, за розбещення малолітньої передбачалось покарання у вигляді позбавлення волі терміном до трьох років. За статтею 153 Кримінального кодексу України в редакції від 21.ІІІ.2014 року, задоволення статевої пристрасті неприродним способом із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи, вчинене щодо малолітньої чи малолітнього, або якщо воно спричинило особливо тяжкі наслідки, - каралося позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років. Таку саму редакцію стаття 153 мала і 3-го вересня 2017-го року.

    Тобто терміни давності щодо Вас ще не спливли і тому Ви маєте право подати до поліції заяву як потерпіла! Такі справи мають розглядатись за закритими дверима, щоб не ображали потерпілу. До винної особи можуть застосовуватись примусові міри психіатричного характеру. Ви можете обережно звернутись в поліцію.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович месяц назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    Це-редакція статті 153 від 2010-го року. 18 квітня 2018 року стаття 153 була в тій самій редакції від 2010-го року.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024