Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 12 августа 2024, вопрос №117448 340₴

Військомат не хоче приймати заяву на продовження відстрочки по навчання

Доброго дня , звернувся до військкомату на продовження відстрочки по навчанню з завіреною нотаріально довідкою в ЄДБО , на що в військкоматі відповіли що треба свіжа довідка з університету з ЕДБО довідка перевіряється з нею все гаразд , що мені робити і чи правомірні дії віськомата ?
А також хочеться розуміти дію строк дійсності довідки з ЕДБО ?

Ответы юристов (12)

    Карпенко Андрій Володимирович
    14.4%

    Вітаю!

    ВИМОГИ ТЦКСП УМОВНО ПРАВОМІРНІ.

    Постанова КМУ 560 містить таку норму: "Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України".

    Та ж Постанова 560 містить таку норму: "У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів."

    Тому для тих, хто має відстрочку до 11 серпня, алгоритм дій такий:

    1️.Дочекатись видання Указу Президента (Указ є) про продовження строку проведення загальної мобілізації (не плутати із прийняттям закону, подачею законопроекту і т.д. - нас цікавить саме Указ!)

    2️. Скласти заяву про продовження строку дії раніше наданої відстрочки. Форми такої заяви немає - тобто вона подається в довільній формі.

    3️. Зібрати пакет документів, які будете прикладати до заяви (якщо є нові обставини).

    Наполягаю на тому, що необхідності подавати заново ті ж документи, які вже подавали разом із заявою на відстрочку, не потрібно, якщо ситуація не змінилась, - Постанова 560 цього не вимагає.

    4️. Подати заяву до комісії при ТЦК. Вважаю. що можливими є такі способи:

    - особисто (як і заява на відстрочку)

    -поштою

    -через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (коли буде реалізована така технічна можливість).

    Також попереджаю про своє побоювання, що ТЦК не розділятиме мою позицію щодо можливості направлення поштою, хоча Постанова КМУ це передбачає.

    5️. Чекати результати розгляду.

    Зверніть увагу - комісія сама буде перевіряти інформацію через реєстр. Якщо інформації буде недостатньо - ТЦК та СП направить військовозобов’язаному повідомлення про необхідність подання додаткових документів.

    Це означає, що відмова в продовженні відстрочки через недостатній пакет документів можлива тільки у випадку, коли ТЦК та СП повідомив про необхідність подачі додаткових документів, але ця вимога була проігнорована. Також побоююсь, що на практиці буде інакше.

    На жаль, строки розгляду такої заяви Постановою КМУ 560 не передбачено, як і заборона направляти на ВЛК чи мобілізувати, доки заява розглядається.

    Тому в якості варіанта уникнути ризику мобілізації в цей період можу запропонувати подачу не заяви на продовження відстрочки, а нової заяви на відстрочку з усіма необхідними документами.

    Маю сподівання, що КМУ такі усуне прогалини і, як мінімум, пропише строк розгляду цієї заяву і заборону мобілізації та направлення на ВЛК, доки заява розглядається.

    Також маю очікування, що в серпні ТЦК та СП будуть, м'яко кажучи, в шоці від обсягу заяв, які надійдуть протягом кількох днів - з цим обсягом очевидно неможливо буде впоратись оперативно. І це стане підставою для КМУ (а точніше - для МО) для того, щоб переглянути свій підхід до необхідності "поновлювати" відстрочку кожні 3 місяці.

    Чи буде так - покаже час...

    ПОРАДА: НАДАЙТЕ НОВУ ДОВІДКУ ЄДЕБО, ЩОБ НЕ ПСУВАТИ СОБІ НЕРВИ В ЦЕЙ РАЗ.

    Дерій Владислав Олегович
    14.4%

    Вітаю Вас!

    Вимоги ТЦК про свіжу довідку ЄДБО законодавчо нічим не закріплені.

    Кім того, дійсність довідки з ЄДБО легко перевіряється через реєстр https://info.edbo.gov.ua/check-study

    У Вас є два варіанти:

    1. Звернутись до відповідальних осіб закладу освіти та сформувати довідку з ЄДБО зі свіжою датою.

    2. Оскаржувати незаконну бездіяльність ТЦК

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.4%

    Доброго дня, Дмитро!

    Довідка з ЄДЕБО немає строку дійсності. Крім того, остання містить QR код за яким можна перевірити всю необхідну інформацію.

    Законодавство не зазначає, що Ви кожні три місяці повинні подавати до ТЦК нову довідку з ЄДЕБО.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Оскільки ВНЗ надає всі необхідні дані до ТЦК з приводу зарахування та відрахування військовозобов'язаних, то ТЦК має можливість самостійно перевірити дану інформацію.

    Згідно Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "Стаття 14. Ведення Реєстру

    1. Ведення Реєстру включає:

    3. Актуалізація бази даних Реєстру здійснюється на підставі відомостей, що вносяться органами ведення Реєстру, а також шляхом електронної інформаційної взаємодії (обміну відомостями) між Реєстром та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи, передбачені цією частиною.

    5) центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти і науки, - відомості, зазначені у пунктах 16 і 16-1 частини першої статті 7 цього Закону".

    Як також, Постанова КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" зазначає наступне:

    "34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4)".

    Отже, наразі Ви маєте два шляхи вирішення цього питання:

    1. Виконати вимогу ТЦК та отримати у ВНЗ "свіжу" довідку з ЄДЕБО, якщо ВНЗ сформує Вам довідку вдруге.

    2. Отримати письмову відмову від ТЦК та оскаржувати останню спочатку у досудовому порядку, направляючи скарги до обласного ТЦК, ОК, Генштабу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дмитро Клиент месяц назад

    В університеті пояснили , що довідка сформована і ніхто переформовувати дану довідку не буде ,и що вона дійсна рік

    • Дерій Владислав Олегович

      В такому разі подайте університу письмову заяву з вимогою видати довідку з ЄДБО, якщо відмовляють - вимагайте в них письмову відмову з обгрунтованим поясненням (термін дії довідки та що вона є чинною на даний час).

      ТЦК подасте довідку з ЄДБО та відповідь ВНЗ.

      В діях ТЦК та ВНЗ вбачається явна бездіяльність, тому подавайте Ваші звернення письмово. Обов'язково реєструйте заяви - для цього їх необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ВНЗ або ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ звернення до відповідних установ/організацій.

      Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Я тому Вам так і написав "якщо ВНЗ сформує Вам довідку вдруге.". Як варіант, можете взяти у ВНЗ "довідку", в якій буде зазначено, що вони не мають можливості сформувати довіку з ЄДЕБО вдруге і, що остання дійсна рік.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас.

    Доброго дня , звернувся до військкомату на продовження відстрочки по навчанню з завіреною нотаріально довідкою в ЄДБО , на що в військкоматі відповіли що треба свіжа довідка з університету з ЕДБО довідка перевіряється з нею все гаразд , що мені робити і чи правомірні дії віськомата ?А також хочеться розуміти дію строк дійсності довідки з ЕДБО ?

    За моєю практикою спілкування з ВУЗами, довідка ЄДЕБО дійсна протягом 6 місяців. Втім, на рівні законодавства це не передбачено, як не передбачено і вимоги ТЦК та СП. Коли сформована Ваша довідка ЄДЕБО?

    • Дмитро Клиент месяц назад

      20.06.2024

      сформовано в Єдиній державній електронній базі з питань освіти 20.06.2024 13:18:01

      Підписано

      Сертифікат

      Керівник проектів та програм

      SE984D526F82F38F040009FC0FD00261B0205

      Дійсний

      з 09.04.2024 12:12 по 09.04.2025 23:59

    Кирда Вячеслав Володимирович

    На мою точку зору, це абсолютно "свіжа" довідка ЄДЕБО, дії ТЦК тут точно неправомірні. Тому раджу подавати пакет документів разом з даною довідкою. Чи можете отримати інформацію із закладу про строк дії довідки ЄДЕБО?

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня! Ваша ситуація стосується продовження відстрочки від призову на підставі навчання, і є кілька важливих аспектів, які слід врахувати.

    1. Дійсність довідки з ЄДБО:
    • Довідка з ЄДБО (Єдина державна електронна база з питань освіти) є офіційним документом, що підтверджує ваше навчання у закладі освіти. Вона видається університетом і є підтвердженням для отримання відстрочки від призову на військову службу.
    • Строк дії довідки з ЄДБО: Стандартний строк дії довідки залежить від дати її видачі та того, чи актуальна інформація в ній на момент подання до військкомату. Якщо довідка підтверджує ваше навчання на поточний навчальний рік, вона має бути дійсною протягом цього навчального року, але військкомати часто вимагають актуалізовану інформацію перед новим призовом.
    2. Вимога військкомату надати "свіжу" довідку:
    • Військкомат може вимагати більш актуальну довідку безпосередньо від університету, якщо на їхню думку, довідка з ЄДБО застаріла або не містить достатньо інформації.
    • Правомірність дій військкомату: Військкомат має право перевіряти достовірність наданої інформації, але вимога "свіжої" довідки, якщо вже є нотаріально завірена довідка з ЄДБО, може бути спірною. Дії військкомату можуть бути правомірними, якщо є обґрунтовані сумніви щодо актуальності або повноти інформації в довідці.
    3. Що робити:
    • Зверніться до університету: Якщо є можливість, можна отримати оновлену довідку безпосередньо від університету. Це може зняти всі питання з боку військкомату та уникнути зайвих ускладнень.
    • Письмове пояснення від військкомату: Ви маєте право вимагати від військкомату письмове пояснення, чому наявна довідка з ЄДБО не підходить. Це може допомогти вам захистити свої права в разі необхідності.
    • Консультація з юристом: Якщо ситуація не вирішується і вам продовжують відмовляти в продовженні відстрочки, варто проконсультуватися з юристом, який допоможе зрозуміти законність вимог і підказати подальші кроки.
    Висновок:

    Довідка з ЄДБО є дійсним документом, але військкомат може вимагати більш актуальну інформацію. Найкращий варіант — отримати "свіжу" довідку з університету або отримати від військкомату письмове пояснення відмови, після чого можна вжити відповідних заходів.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, вони не мають право не приймати у вас заяву. Надсилайте її укрпоштою замовним листом з описом вкладеного.

    треба повторно подати заяву на отримання відстрочки.

    У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається.

    Богун Сергій Павлович
    6.8%

    Доброго дня.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Нормативно визначеного терміну дії Довідки з ЄДЕБО немає.

    Тому дії ТЦКСП є незаконними.

    Направляйте заяву і документи поштовим зв'язком з описом вкладення.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA