Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Договорное право, 19 августа 2024, вопрос №117858

нарахування пені можливе лише за умови відгрузки товару ?

маємо договір з клієнтом,
умови такі що:
- клієнт платить 100% грошей і ми поставляємо товар

А в розділі відповідальність вказано, що якщо клієнт вчасно не сплачує, то ми нараховуємо пеню за несплату.

Інша сторона стверджує, що за несвоєчасну оплат БЕЗ ОТРИМАННЯ ТОВАРУ пеня не може нараховуватись

це правда ?для нарахування пені має бути відгрузка товару?

Ответы юристов (7)

    Перепьолкіна Юлія Вячеславівна

    Добрий день, Валентино.

    Пеня - це засіб забезпечення виконання грошового зобов'язання та не пов'язано з фактом поставки товару якщо умовами договору передбачена передоплата.

    з повагою, адвокат

    Перепьолкіна Юлія

    • Валя Клиент 28 дней назад

      Тобто, така відповідальність може бути прописана в договорі зі 100% передплатою ?Вірно?Щиро дякую!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 28 дней назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Добрий день!

    це правда ?для нарахування пені має бути відгрузка товару? - вважаю, що так. А то виходить, що клієнт може і декілька місяців не робити 100% передоплату, і ви будете весь цей час нараховувати пеню, не поставивши при цьому товар.

    Відсутність 100% передоплати может бути підставою для непоставки товару або порушення строків поставки, однак ніяк не для нарахування пені.

    Успіхів!

    • Валя Клиент 28 дней назад

      Щиро дякую за відповідь!

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 28 дней назад

    Юрист, г. Сумы, 31 год опыта

    Вітаю ! Згідно загальних вимог законодавства про зобов*язання - останні повинні виконуватися кожною стороною згідно закону та договору.

    Якщо договором передбачена сплата пені за прострочення оплати товару, незалежно від факту його поставки, вона може бути нарахованою, а надалі витребуваною через суд.

    Перепьолкіна Юлія Вячеславівна

    Добрий день. Навожу практику судів щодо стягнення пені за несвоєчасну сплату авансу: 17.07.2023 Справа № 910/5701/23 Господарський суд м. Києва вказує що пеня за несвоєчасну сплату авансу не може бути застосована лише в тому випадку якщо не вказаний строк оплати авансу за договором. на мою думку, прямої норми, ЦК щодо неможливості застосування пені за несвоєчасну оплату авансу, ЦК не містить.

    Також Господарський суд Житомирської області у справі Справа № 906/70/23 Рішення від "09" березня 2023 р. вказав про те, що пеня за несвоєчасну сплату авансу не може бути стягнута лише через те, що виконавець розпочав виконання зобов'язання з договором не зважаючи на те що умовами договору бела передбачена 100% передоплата.

    Є судові рішення про стягнення пені за несвоєчасну оплату авансу також.

    Тож я особисто не згодна з наявністю законодавчого обмеження щодо неможливості застосування пені як засобу забезпечення виконання зобов'язання по сплаті авансового платежу. Але ж... де я два юристи, там є три думки.

    Як то кажуть - суд розсудить. Можливо є судова практика де суд відмовляє у стягненні саме через неможливість застосування саме цього виду забезпечення до авансу.

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 28 дней назад

    Адвокат, г. Николаев, 28 лет опыта

    Наскільки я зрозуміла мова в договорі йде не про аванс, а про 100% передплату за товар. В данному випадку сплата суми - є першою дією і несплата може бути розцінена тільки як невиконання умов договору, але пеня, на мою точку зору, тут не може застосовуватися. А вот поставляти товар за вітсутністю оплати чи ні - то вже на думку постачальника


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024