Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 августа 2024, вопрос №117895 350₴

Відстрочка від призову

Доброго дня. Зробили операцію видалили жовчний міхур і кісту на нирці в Липні місяці, після двух неділь операції проходив ВЛК дали тільки місяць відстрочки. Не прийняли до уваги що є ще кісти на нирках і заключення КТ з контрастом. Що робити?

20:24

Ответы юристов (15)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Потрібно оскаржувати рішення ВЛК.

    Список причин, чому особа може оскаржити висновок ВЛК:

    • встановлення лікарем не тієї спеціалізації наявності або відсутності захворювання;
    • лікарем при винесенні рішення не була врахована взаємозалежність двох і більше хвороб;
    • лікар неправильно вибрав ступінь порушення функції організму внаслідок хвороби відповідно до таблиці Розкладу хвороб, станів і фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби;
    • у процесі визначення обмеженої придатності особи ВЛК не індивідуалізувала таку придатність відповідно до можливості або неможливості виконувати ті чи інші обов'язки військовослужбовця.

    Цей перелік не є вичерпним, тому підставою для оскарження можуть бути й інші обставини. Зокрема, формальне проходження ВЛК, лише "на папері", або примусово за 20 хвилин, без реального обстеження, що також є підставою для оскарження рішення військово-лікарської комісії.

    Порядок проходження медичного огляду, пов’язаного із виконанням військового обов’язку регулюється наказом Міноборони та Постановою КМУ № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період".

    Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК. В разі прибуття до ТЦК уповноважені особи можуть вказати на необхідність проходження ВЛК. На кожну особу заводиться картка обстеження та медичного огляду.

    Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов’язаних, встановлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям. Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії, які діють відповідно до "Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", затвердженого наказом Міноборони", — пояснює помічник адвоката АО "Verity Group" Владислав Лук'яненко.

    Загалом військово-лікарська експертиза включає медичний огляд призовників, військовослужбовців, військовозобов’язаних, резервістів (кандидатів у резервісти), громадян, які приймаються на військову службу за контрактом та інших.

    Кожного військовозобов’язаного оглядає ціла комісія лікарів, а саме хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог, а за медичними показаннями — і лікарі інших спеціальностей, наголошує Анна Даніель, адвокатка, керуюча "Адвокатського бюро Анни Даніель".

    Перед оглядом військовозобов’язані мають здати низку аналізів:

    - загальний аналіз крові, сечі;

    - серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту "В" (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту "С" (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW);

    - визначення групи крові та резусу-належності;

    - рентгенологічне обстеження органів грудної клітини:

    - ЕКГ.

    Важливо: особам понад 40 років обов’язково виміряють внутрішньоочний тиск, досліджують кров на цукор.

    Тож, медики на ВЛК визначають ступінь придатності до військової служби, а також встановлюють причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) військовослужбовців, військовозобов’язаних, резервістів.

    Лікарі визначають необхідність додаткових обстежень з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини. Термін проведення медоглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження становить не більше 14 днів. Після проведення медичного огляду, ВЛК виносить постанову про придатність чи непридатність до військової служби.

    Згідно із постановою Кабміну, придатність резервістів та військовозобов’язаних до військової служби за станом здоров’я кожний лікар визначає індивідуально

    Згідно із постановою Кабміну, придатність резервістів та військовозобов’язаних до військової служби за станом здоров’я кожний лікар визначає індивідуально.

    Висновки про придатність або непридатність резервістів та військовозобов’язаних до військової служби, подані ними скарги та об’єктивні дані, виявлені у процесі медичного огляду, а також установлений діагноз вносяться кожним лікарем до картки обстеження та медичного огляду та до інших документів, що засвідчується особистим підписом лікаря та скріплюється його особистою печаткою, із зазначенням дати проведення медичного огляду відповідно до вимог, визначених Міноборони.

    Під придатністю до військової служби розуміється такий стан здоров'я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов'язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

    Той факт, що у нас всі, згідно висновків ВЛК, раптом стали придатними, і є корінь зла. Громадяни, маючи певні хвороби, які не взяті до уваги членами ВЛК під час огляду і визначені придатними, намагаються оскаржити свою придатність

    Згідно із законом, у разі незгоди військовозобов’язаного з рішенням ВЛК при районному (міському) ТЦК він пише заяву і направляється для проходження ВЛК при обласному ТЦК.

    Якщо громадянин не погоджується із висновком військово-лікарської комісії, оформленим постановою, то така постанова може бути оскаржена до ВЛК вищого рівня або до суду. Рішення постанови ВЛК вищого рівня можуть бути оскаржені в судовому порядку. Якщо військовозобов’язаний відмовляється від проходження військово-лікарської комісії, то він притягується до адмінвідповідальності, передбаченої ст. 210 КУпАП, яка передбачає штраф від 510 грн.

    ххх

    Проходження медичного огляду під час мобілізації регулюється пунктом 3 глави II Наказу МО від 14.08.2008 року №402.

    Зокрема, відповідно до підпункту 3.4 перед оглядом проводиться загальний аналіз крові, в тому рахунку на ВІЛ, гепатит, цукор, загальний аналіз, визначається група крові, резус, проводиться рентген, а особам за 40 років обов’язково вимірюють тиск та проводиться ЕКГ.

    Відповідно до підпункту 3.5 до початку проведення медичного огляду ТЦК та СП отримує дані від органів соціального забезпечення щодо осіб з інвалідністю.

    А військовозобов’язаний під час проведення медогляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою №025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року №110, виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в електронній базі.

    Долучіть заявою до особової справи всі без винятку лікарські виписки, висновки, заключення та виписку з амбулаторної картки. Зверніть увагу: виписку з амбулаторної книги ви не просто можете надати, ви зобов’язані це зробити. Для чого – зараз зрозумієте.

    Згідно з тим же підпунктом 3.5 зазначені документи, а на офіцерів і прапорщиків запасу – також особові справи, ТЦК та СП до початку огляду подає для вивчення у ВЛК.

    Тобто всі ваші виписки та висновки з лікарень і амбулаторної книжки передаються на ВЛК. Не просто картку обходу лікарів, як у нас часто відбувається зараз, а справу, щоб лікарі ознайомилися із висновками та виписками. Чому?

    Спеціалісти, які входять до складу ВЛК, не ставлять діагнозів, а лише дають експертну оцінку стану особи та ступеня порушень функцій організму. Тобто, діагнози встановлюються до медогляду ВЛК, або за її направленням.

    Закріплено колегіальний порядок встановлення (підтвердження) діагнозу при результатах попередніх досліджень та наявних документів. Огляд та прийняття рішення здійснюється консиліумом за участі провідних (головних) медичних фахівців.

    Якщо спростимо, то вашу придатність ВЛК визначає за діагнозами, які ви подали або при додатковому обстеженні, коли вас направляє сама ВЛК.

    Майже у 90% випадках після проходження ВЛК вам намагаються вручити повістку на відправку, не надавши висновку ВЛК про придатність, оформленого у вигляді довідки.

    Фактично мобілізовують в сліпу: ви не знаєте свій статус, а від вас вже щось вимагають. Саму довідку видають разом із військовим квитком і пропонують поставити підпис, правда, без дати, бо вона вже там стоїть. Чому?

    Щоб ви не змогли скористатися правом на оскарження, перебуваючи ще вдома. Адже якщо ви потрапляєте у військову частину, тоді оскаржити висновок ВЛК, звісно, можна, але на проведення повторного огляду вас просто не відпустять.

    А чому такий переполох із датою отримання довідки? Строк оскарження складає один місяць для оскарження висновку. А як показують ситуації, в довідці стоїть дата місячної давнини або ж тиждень до закінчення строку оскарження.

    Тож першочергово вам повинні видати довідку про придатність, ви повинні розписатися за її отримання, поставити правильну дату і, якщо не погоджуєтеся з висновком ВЛК, можете написати заяву на оскарження і до моменту переогляду вас не можуть мобілізувати.

    Це написано - В пункті 72 Постанови Кабміну №560 від 14.05.2024 року:

    «У разі незгоди громадянина з рішенням ВЛК при ТЦК та СП на підставі його заяви громадянин направляється для проходження військово-лікарської комісії при обласному ТЦК та СП».

    Тобто, якщо ви не погоджуєтеся з довідкою ВЛК, вам потрібно зазначити, що ви будете писати заяву про направлення на повторний огляд.

    ххх

    Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення).Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

    Законодавством передбачено можливість оскарження постанов ВЛК у досудовому порядку. Зокрема, відповідно до абзацу 3 пункту 2.12 наказу Міноборони № 402, у спірних питаннях, пов'язаних із незгодою призовника з висновками лікарів, питаннях контролю за об'єктивністю висновків лікарів, за рішенням штатної ВЛК призовник може бути направлений на контрольне обстеження у військовий лікувальний заклад.

    Досудовий порядок оскарження передбачає перегляд постанови ВЛК вищою інстанцією за принципом інстанційності:

    1. Постанови ВЛК районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки можна оскаржити до ВЛК області або м. Києва.

    2. Перегляд постанов підпорядкованих ВЛК (ВЛК областей) мають право здійснювати ВЛК регіонів.

    3. Постанови будь-яких ВЛК має право переглядати Центральна ВЛК, яка є керівним органом.

    За наслідками розгляду заяви вища інстанція ВЛК може прийняти рішення про проведення повторного або контрольного медичного огляду з метою остаточного вирішення питання щодо придатності до військової служби.

    Для оскарження постанови ВЛК у досудовому порядку необхідно підготувати відповідну заяву про перегляд такої постанови та додати всі необхідні документи, видані військово-лікарською комісією. У заяві важливо чітко викласти підстави для оскарження, наприклад, непомічену хворобу, помилку ВЛК у встановленні причинного зв'язку захворювання тощо.

    Крім досудового порядку, постанови ВЛК можуть бути оскаржені й у судовому порядку відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ). Оскарження рішень ВЛК у суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства, оскільки ВЛК є органами військового управління, які виконують владні управлінські функції.

    Строки для оскарження регулюються статтею 122 КАСУ:

    1. Три місяці з дня вручення відповідного рішення за результатами розгляду заяви щодо оскарження постанови, тобто у разі попереднього застосування досудового порядку. Цей строк починає свій перебіг із дня вручення рішення вищої інстанції ВЛК за результатами розгляду заяви про перегляд постанови.

    2. Шість місяців із дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів, тобто з дня винесення відповідної постанови ВЛК.

    Розмір судового збору за подання заяви до суду фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2024 році це складає 1211,20 грн.

    Вимоги до позовної заяви та необхідні додатки подаються з урахуванням вимог статей 160 і 161 КАСУ. Зокрема, позовна заява має містити:

    • найменування адміністративного суду, до якого подається заява;
    • повне найменування сторін та їх місцезнаходження (місце проживання);
    • зміст оспорюваного рішення (постанови ВЛК);
    • виклад обставин, на яких ґрунтуються вимоги;
    • вимоги позивача і їх обґрунтування;
    • перелік документів, що додаються до заяви.

    До заяви мають бути додані копії оскаржуваної постанови ВЛК та документи, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються вимоги (наприклад, медичні висновки, довідки тощо).

    Верховний Суд у своїй практиці виробив низку важливих позицій щодо оскарження постанов військово-лікарських комісій. Зокрема, у постанові від 12 червня 2020 року у справі № 810/5009/18 Верховний Суд висловив такі ключові положення:

    1. Судовий контроль за рішеннями ВЛК здійснюється в межах компетенції адміністративних судів. Суд не може підміняти собою ВЛК та самостійно визначати ступінь придатності до військової служби, однак має право оцінити повноту й об'єктивність проведеного медичного огляду та встановлення причинного зв'язку захворювання.

    2. Суд зобов'язаний перевірити дотримання процедури проведення медичного огляду та прийняття рішення ВЛК, а також проаналізувати наявність усіх необхідних документів, на підставі яких приймалося рішення.

    3. У випадку встановлення судом недоліків у процедурі проведення медичного огляду або прийняття рішення ВЛК, постанова ВЛК може бути визнана незаконною та скасована із зобов'язанням провести повторний медичний огляд.

    4. Суд не має права самостійно встановлювати причинний зв'язок хвороби з проходженням військової служби або визначати ступінь втрати працездатності. Це належить до компетенції ВЛК.

    Обґрунтуйте свій позов такими міркуваннями:

    1) При проведенні медичного огляду позивача членами ВЛК не було дотримано встановленої Положенням № 402 процедури. Зокрема, у медичній картці позивача відсутні результати обов'язкових досліджень - рентгенологічного, аналізів крові та сечі, електрокардіограми тощо, що свідчить про неповний медогляд і порушення вимог законодавства.

    2) Спірне рішення ВЛК про непридатність позивача до військової служби прийнято необґрунтовано, без урахування всіх наявних матеріалів справи та обставин. Воно є непропорційним можливому обмеженню прав особи та таким, що не забезпечує належного балансу приватних і публічних інтересів. Відповідач (ВЛК) не довів правомірність свого рішення.

    3) Хоча питання визначення придатності до військової служби є дискреційним повноваженням ВЛК, проте оскільки оскаржуване рішення прийнято з порушенням встановленої законом процедури, воно підлягає скасуванню судом.

    4) Суд не має компетенції для оцінки правильності медичних висновків ВЛК щодо діагнозу та ступеня придатності особи до військової служби. Однак суд уповноважений перевіряти законність самого рішення ВЛК в частині дотримання встановленої процедури його прийняття.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    Яке призначення щодо лікування Ви маєте з приводу кист на нирках?

    Стаття 72 Розкладу хвороб зазначає, що тимчасова непридатність надається у зв'язку із станами після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб сечостатевої системи, хірургічного лікування.

    Відповідно до Наказу МОУ №402:

    Пункт 3.4 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Пункт 3.11 глави 3 розділу II:

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Відповідно до пункту 3.10 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    Якщо Ви не згодні з постановою ВЛК, то маєте право на оскарження останньої.

    Відповідно до глави 3 розділу І Наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», яка регулює порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК:

    «3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Віталій Клиент месяц назад

    Наблюдатися сказали лікарі ,слідкувати за станом як ростуть раз в рік-пів року робити КТ з контрастом,якщо не тривожать.Не піднімати важкого,дієта так як одна кіста велика 5*5 см і є малі кісти.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      На жаль, але це не є підставою для тимчасової непридатності. Вам надали останню саме у зв'язку з хірургічним втручанням з приводу видалення однієї кісти та жовчного міхура. Що стосується наявності в Вас ще певної кількості кіст,то це вже повинно відіграти роль при визначенні Вашої придатності до проходження військової служби.

    Віталій Клиент месяц назад

    А чому тільки на місяць?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      ВЛК має право надати Вам тимчасову непридатність від 1 до 6 місяців. Щодо строку на який Вам надали тимчасову непридатнісь, то останній залежить від тяжкості операції, яку Вам провели та подальшого реабілітаційного періоду. Вам відкрили лікарняний після операції? Яке лікування Вам призначено та на який термін? Коли у Вас настпний візит до лікаря щодо перевірки стану здоров'я після проведенної операції? Чи можливі негативні наслідки після проведення операції у стані Вашого здоров'я?

      • Віталій Клиент месяц назад
        Лікування призначали таблетки мазі і дієта на рік ,а там дивитись як реагує органиізм.
        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Рекомендації профільного лікаря щодо Вашого реабілітаційного періоду та можливі післяопераційні негативні наслідки як раз і повинні були слугувати для ВЛК орієнтиром для строку надання тимчасової непридатності. До ВЛК в таких випадках подається виписка з лікарні (епікриз) з відповідними дописами зазначеного характеру. Бажано аби виписка була підписана профільним лікарем з державної лікарні. Документи такого типу з приватних лікарен ВЛК під увагу не приймаються.

          Якщо є істотні розходження між рекомендаціями профільного лікаря на строк реабілітаційного періода та рішенням ВЛК щодо терміну визнання Вас тимчасово непридатним, висновок ВЛК можна і треба оскаржувати! Про порядок оскарження я написав Вам у своїй попередній відповіді. Також Ви маєте повне право шукати справедливість у окружному адміністративному суді, звернувшись туди із заявою про незаконне рішення ВЛК.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Вам вручили повістку на повторне ВЛК?

    Згідно правил військового обліку військовозобов'язані повинні прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів

    Щодо Вашого діагнозу, то до пункту «в» статті 54 Розкладу хвороб наказу МОУ 402 належить відсутність жовчного міхура без проявів післяхолецистектомічного синдрому протягом 12 місяців після оперативного лікування.

    Отже, повністю придатним до військової служби Вас визнати не мають права, адже 12 місяців з моменту операції ще не пройшло, тому скоріш за все Вас ВЛК може винести постанову про придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони за статтею 54 "б" розкладу хвороб.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня! У вашій ситуації важливо діяти систематично, щоб забезпечити належну медичну оцінку та захист своїх прав. Ось що можна зробити:

    1. Повторне медичне обстеження:
      • Якщо у вас є медичні документи, які підтверджують наявність кіст на нирках, а також результати КТ з контрастом, зверніться до свого лікаря, щоб отримати детальний висновок про стан вашого здоров'я та рекомендації щодо подальшого лікування.
    2. Подання скарги або звернення до військово-лікарської комісії (ВЛК):
      • На підставі нових або додаткових медичних документів можна подати заяву до ВЛК з проханням про повторне медичне обстеження. У заяві вкажіть, що нові медичні висновки свідчать про стан здоров'я, який потребує додаткової уваги.
    3. Звернення до апеляційної комісії:
      • Якщо ВЛК відмовиться переглядати своє рішення або ви не погоджуєтесь з наданою відстрочкою, можна подати апеляцію. Апеляційна комісія зобов'язана розглянути вашу скаргу та провести новий медичний огляд.
    4. Консультація з юристом:
      • Якщо виникають труднощі з ВЛК або апеляційною комісією, варто звернутися до юриста, який спеціалізується на військових справах. Він допоможе вам правильно підготувати документи та представляти ваші інтереси.
    5. Подання заяви до Міністерства оборони або суду:
      • У разі, якщо всі попередні спроби вирішити ситуацію не принесуть результату, ви можете звернутися до суду або подати заяву до Міністерства оборони для захисту своїх прав.

    Пам'ятайте, що всі дії мають бути документовані, а копії всіх медичних висновків та заяв слід зберігати. Це допоможе у випадку необхідності захищати свої права в майбутньому.

    Віталій Клиент месяц назад

    Ще запитання,якщо я поступив на навчання в іноземний ВНЗ на денне відділення по польській програмі. Чи буде відстрочка від мобілізації?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      100%

      Тут є нюанси.

      Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 560 від 16 травня 2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період», для підтвердження навчання Вам необхідно надати довідку, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО). Це створює певну проблему, адже іноземні навчальні заклади не мають доступу до цієї системи.

      Однак це не означає, що у Вас немає підстав для відстрочки.

      Для підтвердження навчання також може бути використана довідка іноземного закладу освіти про зарахування на навчання або інші відповідні документи. Таким чином,Ви маєте можливість подати довідку з іноземного ВНЗ замість довідки з ЄДЕБО.

      Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» має вищу силу ніж будь-який нормативно-правовий акт, включаючи постанови Кабінету Міністрів. Тому, якщо в Постанові КМУ № 560 не враховано форму документа для студентів іноземних ВНЗ, це не означає, що вони позбавлені права на відстрочку.

      В численних постановах Верховний Суд висловлював, що суди не повинні застосовувати положення нормативно-правових актів, які не відповідають Конституції та законам України, незалежно від того, чи оскаржувалися такі акти в судовому порядку та чи є вони чинними на момент розгляду справи. (постанови від 12.03.2019 у справі № 913/204/18, від 10.03.2020 у справі № 160/1088/19).

      Згідно з принципом пропорційності, органи влади повинні забезпечувати адекватні умови для реалізації прав громадян і уникати створення несправедливих перешкод. У цьому контексті, вимога довідки з ЄДЕБО для студентів іноземних вишів, що не мають доступу до цієї системи, є непропорційною. Органи влади повинні приймати такі процедури, які дозволяють громадянам скористатися своїми правами, навіть якщо технічні можливості не дозволяють подати документи у встановленій формі.

      Водночас відсутність спеціального закону, який визначає порядок реалізації цих повноважень владного суб'єкта, також не означає, що такий суб'єкт має право діяти на власний розсуд або відповідно до підзаконного акта, який вочевидь суперечить вимогам закону. Враховуючи позитивний обов'язок, установлений для всіх суб'єктів владних повноважень статтею 19 Конституції України, за відсутності спеціального закону, який установлює конкретний спосіб вчинення дій чи прийняття рішень, будь-який суб'єкт владних повноважень повинен у першу чергу брати до уваги вимоги вже чинного закону.

      Відсутність механізму формування довідок у системі ЄДЕБО для іноземних вишів не повинна створювати перешкоди для студентів у реалізації їхнього права на відстрочку, отже не може бути підставою для відмови в розгляді документів про надання відстрочки.

      Для отримання відстрочки Вам, як студенту іноземного ВНЗ, необхідно подати такі документи:

      1. Довідку про навчання на денній формі в іноземному виші. Ця довідка має бути оригіналом (зверніть увагу, що ми не працюємо з підробленими документами) і бажано містити інформацію, яка дозволяє визначити послідовність освіти.

      2. Контракт (договір) з іноземним навчальним закладом.

      3. Переклад і нотаріально засвідчені копії довідки та контракту (договору) на українську мову.

      4. Документи, що можуть підтвердити факт оплат за навчання.

      5. Нотаріально засвідчені копії документів про освіту, які передували вступу студента до іноземного ВНЗ.

      6. Заяву про відстрочку за формою, передбаченою ПКМУ № 560.

      Право на відстрочку пов'язане з обов'язковим послідовним здобуттям освіти. Це означає, що Ви повинні бути готовим представити в ТЦК документи, які підтверджують послідовність здобуття освіти відповідно до Закону України «Про освіту». Зокрема, довідка з іноземного ВНЗ має містити інформацію, яка підтверджує послідовність здобуття освіти, якщо це можливо.

      Заява про відстрочку з усіма необхідними додатками розглядається спеціальними комісіями при ТЦК протягом семи днів з дати надходження. Комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки, яке оформлюється протоколом. Рішення комісії повідомляється заявнику не пізніше наступного дня після ухвалення рішення.

      У разі позитивного рішення студенту видається довідка із зазначенням строку відстрочки.

      У разі відмови таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    Віталій Клиент месяц назад

    І чи лікарні документи від приватних клінік, приймають в ТЦК СП і ВЛК?Ато не зрозуміло.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Я вже на це Вам відповів у попередній відповіді. Тобто документи з приватних лікарен - довідки, виписки, рекомендації тощо - у ВЛК, яка правило, не приймаються. Тому треба старатися отримувати такі документи в медичних установах державної форми власності.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Доброго дня. Зробили операцію видалили жовчний міхур і кісту на нирці в Липні місяці, після двух неділь операції проходив ВЛК дали тільки місяць відстрочки. Не прийняли до уваги що є ще кісти на нирках і заключення КТ з контрастом. Що робити?

    На жаль, але особливо нічого Ви не зробите. Не вперше чую про 1 місяць тимчасової непридатності після оперативних втручань, це взагалі норма. Єдиний варіант - оскаржувати ВЛК, але Вам ТЦК навіть не видасть направлення. Згоден, що чути слово "змиритися" від юриста не зовсім те, що хотілося б, але по правді кажучи можливих дій у Вас не так багато.

    Потрібно працювати зараз, у період тимчасової непридатності, отримувати медичні заключення з рекомендоаціями продовжити лікування і так далі, аби була змога отримати знову тимчасову непридатність. Загальну картину Ваших захворювань оцінити просто за словами неможливо. Самі по собі кисти в нирках не є чимось таким, що тягне на непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, на жаль...

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA