Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 20 августа 2024, вопрос №117928 350₴

Военнообязанный или нет?

Добрый день.
1. Считаюсь ли я не военнообязанным если имею военный билет старого образца, в котором есть отметки:
- Не служил.
- Не имеющий военной подготовки. Годен к нестроевой службе по гр.I ст. 21б
- Признан непридатний до в/служби в мирний час, обмежено придатний в воєнний час.
- знятий з в/облику.
40 лет мне было до 2014 года, когда повысили возраст снятия с учета.

2. Что делать, если выписали повестку на обновление данных?

Ответы юристов (6)

    Середницький Євгеній Вікторович
    50%

    Доброго дня!

    1. Статус військовозобов'язаного:

    Ваша ситуація свідчить про те, що ви не є військовозобов'язаним, оскільки у вашому військовому квитку є наступні позначки:

    • "Не служил" та "Не имеющий военной подготовки": Це свідчить про те, що ви не проходили військову службу і не маєте відповідної підготовки.
    • "Годен к нестроевой службе по гр.I ст. 21б": Ця позначка означає, що ви придатні лише до нестройової служби, тобто до виконання не бойових завдань.
    • "Признан непридатний до в/служби в мирний час, обмежено придатний в воєнний час": Це означає, що ви не підлягаєте призову на службу в мирний час, а під час воєнного часу придатні лише з обмеженнями.
    • "Знятий з в/обліку": Ця позначка означає, що ви були зняті з військового обліку, що, як правило, означає, що ви не підлягаєте призову.

    Однак, варто враховувати, що з 2014 року в Україні було підвищено граничний вік для зняття з військового обліку. У вашому випадку, якщо вам було 40 років до 2014 року, то ви могли бути зняті з обліку за старими правилами, проте ці зміни могли не бути враховані у вашому військовому квитку.

    2. Дії у випадку отримання повістки на оновлення даних:

    Якщо ви отримали повістку на оновлення даних, вам слід:

    1. З'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату) у визначений час з усіма наявними у вас документами, включаючи військовий квиток.
    2. Пояснити свою ситуацію та надати всі наявні документи, що підтверджують ваш статус і зняття з обліку.
    3. Попросити актуалізувати ваші дані в базі, враховуючи ваші відмітки у військовому квитку, щоб уникнути будь-яких непорозумінь у майбутньому.

    Якщо ви вважаєте, що вам не потрібно було отримувати повістку або що ви були зняті з обліку неправомірно, ви можете звернутися до юриста для отримання правової консультації та, за необхідності, складання відповідних заяв або скарг.

    Зрештою, ситуація з військовим обліком є динамічною, тому важливо підтримувати свої дані в актуальному стані та співпрацювати з відповідними органами.

    Карпенко Андрій Володимирович
    8.6%

    Вітаю!

    1.

    ВИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ, ТОМУ ВАМ МАЛИ ПРАВО НАДАТИ ПОВІСТКУ.

    Є В ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ ПОЗНАЧКА ПРО ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А Є ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    Є велика різниця між цими поняттями, а також наслідками для військовозобов’язаного щодо відмітки знятий з обліку та виключений з військового обліку на підставі норм Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі змінами від 18.05.2024 року та Постанови Верховної ради України № 560 від 16.05.2024 року.

    «Виключений з військового обліку» означає, що особа втрачає статус військовозобов’язаного та на неї не поширюються обовʼязки з військового обліку. Зокрема така особа не може бути призвана під час мобілізації, після виключення з обліку не зобов’язана проходити ВЛК, оновлювати облікові дані, такій особі не можна вручати повістку. Це поняття є постійним і особа не повинна знову ставати на військовий облік.

    «Знятий з військового обліку» це тимчасове поняття та воно не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Після зняття з військового обліку військовозобов’язаний продовжує виконувати обовʼязки військового обліку (проходження ВЛК, оновлення військово-облікових даних, повідомлення ТЦК та СП про зміну місця проживання тощо) та повинен стати на військовий облік в іншому органі, до прикладу в ТЦК та СП іншої області або ж в консульстві України в іншій країні.

    ВСІ ХТО БУВ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТАКИМ ЧИНОМ ЯК ВИ ( СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ПО НАКАЗУ МОУ 342), ПОВИННІ БУЛИ БУТИ ПОНОВЛЕНІ НА ОБЛІКУ.

    Додаток №2

    до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск «Організаційно-методичні вказівки щодо порядку проведення призову військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації, в особливий період та його документального оформлення».

    Пункт 11. Поновлення громадян на військовому обліку військовозобов`язаних, які були виключені (зняті) з нього за старим законодавством, проводяться у такому порядку:

    на підставі отриманої інформації про місце реєстрації (перебування) громадянина на території яку обслуговує Р(М)ВК і який повинен за віком перебувати на військовому обліку, військовий комісар Р(М)ВК здійснює його виклик за допомогою повідомлення до Р(М)ВК;

    перевіряє наявність військово-облікових документів, вилучає з архіву особову справу та обліково-послужну картку офіцера запасу (облікову картку рядового, сержанта, старшини запасу) та уточнює підстави виключення з військового обліку (якщо під час уточнення військово-облікових ознак буде встановлено, що громадянин був виключений з військового обліку за діючим законодавством, він на військовому обліку не поновлюється) і робить запис у військово-облікових документах про постановку громадянина на військовий облік військовозобов`язаних;

    направляє громадянина для проходження військово-лікарської комісії для встановлення його придатності до військової служби за станом здоров`я;

    за умови встановлення придатності громадянина за станом здоров`я до військової служби здійснюється оформлення військового квитка та облікових документів. Після оформлення військово-облікових документів військовий квиток повертається його власникові, а особову справу офіцера запасу та обліково-послужну картку або облікову картку рядового, сержанта, старшини запасу долучається до відповідних діючих картотек Р(М)ВК;

    якщо за результатами військово-лікарської комісії було встановлено, що громадянин визнаний непридатним для проходження військової служби зі зняттям з військового облік, у військово-облікових документах робляться відповідні записи стосовно виключення даного громадянина з військового обліку за станом здоров`я.

    НАКАЗ МОУ 342 ВІДМІНЕНИЙ.

    ОСЬ РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ З ЦЬОГО ПРИВОДУ:

    https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/87...

    2. ВАМ ТРЕБА ПРИБУТИ ЗА ПОВІСТКОЮ ДО ТЦКСП.

    Згідно зі ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України, за нез’явлення за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час встановлена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17000 грн до 25500 грн.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас!

    1. Считаюсь ли я не военнообязанным если имею военный билет старого образц

    На жаль, Ви є військовозобов'язаним, адже Ви не ВИКЛЮЧЕНИЙ, а лише ЗНЯТИЙ з військового обліку.

    Вас можуть взяти (поновити) на військовому обліку згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" , в якому вказано, що "взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають громадяни України зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.

    Крім того, Ви визнані обмежено придатним у військовий час, тому підлягаєте медичному переогляду протягом 9 місяців.

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    2. Что делать, если выписали повестку на обновление данных?

    Якщо Вам вручили повістку під особистий підпис або рекомендованим листом, то явка обов'язкова. За неявку до ТЦК без поважної причини - можлива адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП (штраф від 17 тис грн.)

    Згідно частини 3 статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки АБО В БУДЬ-ЯКИЙ ІНШИЙ СПОСІБ з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Тобто, якщо Ви по поважним причинам не явитесь до ТЦК, наприклад, відкриєте лікарняний, то у Вас все ж таки залишається обов'язок прибути до ТЦК після закінчення лікарняного.

    Якщо Ви маєте серйозні проблеми зі здоров'ям, то можливо є шанс отримати непридатність до військової служби, але як показує практика це досить складно реалізувати в умовах воєнного часу.

    Якщо Ви прийдете до ТЦК без права на відстрочку з підстав, які передбачені в статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, то існує великий ризик бути мобілізованим.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    21.4%

    Доброго дня, Олеже!

    Так, Ви вважаєтесь військовозобов'язаною особою, оскільки були визнані непридатним лише у мирний час, а у воєнний час - обмежено придатним до проходження служби. Останнє, на жаль, не надає Вам підстав бути виключеним з обліку та вважатись невійськовозобов'язаною особою. Зняття з обліку зазначає, що Ви були відправлені у запас у зв'язку із непридатністю до сулжби у мирний час.

    Той факт, що Вам виповнилось 40 років до 2014 року та Ви досягли гранічного віку перебування у запасі на той час, також не надає Вам підстав для виключення з обліку. Станом на зараз навіть тих чоловіків, які мають печатку у ВОД щодо виключення з обліку на цій підставі - поновлюють на обліку.

    Отже, оскільки Ви є військовозобов'язаним, то Вам необхідно з'явитись до ТЦК по повістці. У іншому випадку можливе притягнення Вам до адмінистративної відповідальності за статтею 210-1 КУпАП. Наразі сума штрафу становить від 17000 грн до 25500 грн.Уникнути штрафу можливо тільки за неявку по поважній причині.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    23. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    24. У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Крім того, як обмежено придатний Ви підлягаєте переогляду ВЛК до лютого 2025 року.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Отже, головне питання до Вас - чи маєте Ви підставу для відстрочки, перелік який визначений у статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text?

    Якщо ні, то Ваш похід до ТЦК дуже ризикований, оскільки після проходження ВЛК Вам вручать мобілізаційне розпорядження та мобілізують.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Наразі Ви є військовозобов'язаним.

    Більш того згідно пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Відповідальність за Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку визначена ст. 210 КУпАП:

    «Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.»

    Штраф має бути сплачений порушником:

    - не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу,

    - а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення (ст. 307 КУпАП).

    Штраф, накладений за вчинення адміністративного правопорушення, вноситься порушником в установу банку України, за винятком штрафу, що стягується на місці вчинення правопорушення, якщо інше не встановлено законодавством України.

    У разі несплати правопорушником штрафу у зазначений строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом (ст. 308 КУпАП).

    У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

    -подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті КУпАП та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

    -витрати на облік зазначених правопорушень.

    Примусові заходи включають звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно боржника, а також на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. У разі відсутності у боржника достатніх коштів та цінностей для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається на інше майно.

    Якщо сума боргу перевищує 160 тисяч гривень, стягнення може бути звернено на нерухомість боржника.

    Крім того, згідно з Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період від затвердженого ПКМУ від 16 травня 2024 р. №560 у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності.

    Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На жаль, але Ви рахуєтеся військовозобов'язаним.

    В теорії - Вас можливо і повинні були виключити з військового обліку, але наразі такої підстави для виключення з військового обліку немає. До того ж, граничний вік перебування в запасі складає 60 років. Ті позови, предметом яких є оскарження поновлення на обліку осіб, виключених з нього у зв'язку із досягненням граничного віку, нічим не закінчуються, суди приймають сторону ТЦК та СП. Тому розраховувати на цю підставу не варто і шкодувати про те, що цього не сталося - так само.

    Наразі Вас мають право взяти на військовий облік. Аби не бути мобілізованим, Ви повинні мати підставу для відстрочки від мобілізації.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA