Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 23 августа 2024, вопрос №118151

податок на розкіш при придбанні будинку під дачу в селі і чи зніметься поточна субсидія після покупки.

Доброго дня.Я пенсіонер,живу в однокімнатній квартирі 37кв/м, в міст. Хотілось би придбати не дорогий будиночок в селі під дачу.Тому хотів би зрозуміти,що можна рахувати податком на розкіш.Якщо припустим будинок в селі без особливих комунікацій, є криниця,чи скважина,туалет на вілиці,пічне опалення на дровах,або взагалі відсутнє,а в місті користуюсь субсидією на свою квартиру однокімнатну.Чи буде знята субсидія при покупці будинку в селі,а якщо таки буде знята,то це на постійно чи на якийсь певний термін? І яка сума купівлі будинку рахується приводом для зняття субсидії. Допустим будинок буде придбаний через купівлю продаж законним методом в суммі 50-80 тис. гривень.?

Ответы юристов (7)

    Перепьолкіна Юлія Вячеславівна
    Перепьолкіна Юлія Вячеславівна 24 дня назад

    Адвокат, г. Киев, 5 лет опыта

    Доброго дня, пане Анатолій.

    Відповідно до п. 14 ПОЛОЖЕННЯ про порядок призначення житлових субсидій

    14. Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:

    4) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед місяцем звернення за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив на суму, яка на дату проведення операції перевищує 50 тис. гривень:

    купівлю земельної ділянки, квартири (будинку) (крім житла, отриманого або придбаного за рахунок державного чи місцевого бюджету), іншого нерухомого майна, транспортного засобу (механізму), цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів (у значенні, наведеному в Законі України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які роботи або послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла (в тому числі понаднормової площі житла у випадку, зазначеному в пункті 10 цього Положення) та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування);

    Тож, у випадку придбання Вами будинку у власність на суму понад 50 тис грн. може стати причиною відмови у наданні субсидії.

    з повагою, адвокат Перепьолкіна Юлія

    • Анатолій Клиент 24 дня назад

      Дякую,але чи це на постійно чи просто на якийсь термін?

    Перепьолкіна Юлія Вячеславівна
    Перепьолкіна Юлія Вячеславівна 24 дня назад

    Адвокат, г. Киев, 5 лет опыта

    Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:

    4) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед місяцем звернення за призначенням

    Тобто, якщо покупка була здійснена більше ніж 12 міс до звернення за призначенням субсидії, то субсидія може бути призначена.

    Від дати покупки Ви втратите право на субсидію. І знов зможете знов звертатись за призначенням субсидії не раніше ніж через 12 міс після покупки.

    • Анатолій Клиент 24 дня назад

      дякую, Але в загальному все рівно,площа квартири в місті додається до площі будинку в селі і це може бути також приводом оплати податку на розкіш,чи будинок в селі не додається? Тоїсть будинок для дачі мені не світитить бо це вважається розкішшю?

    Перепьолкіна Юлія Вячеславівна
    Перепьолкіна Юлія Вячеславівна 24 дня назад

    Адвокат, г. Киев, 5 лет опыта

    Немає в законодавстві поняття "податку на розкіш".

    Якщо Ви маєте на увазі податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, то ось положення Податкового кодексу щодо пільгових площ нерухомого майна, на яку зменшується база оподаткування таким податком:

    П. 266.4. Податкового кодексу України:

    Пільги із сплати податку

    266.4.1. База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

    а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

    б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

    в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

    Так, площі різних обєктів нерухомості сумуються. Площа, що перевищуватиме 180 кв.м. буде оподатковуватись.

    Анатолій Клиент 24 дня назад

    Дякую за відповіді. І ще запитання. Податок на нерухоме майно узагальнюється, незалежно якщо майно знаходиться у місті і в селі, то це додається площа до загальної суми оподаткування,в тому числі земельна ділянка для ведення господарства?

    Перепьолкіна Юлія Вячеславівна
    Перепьолкіна Юлія Вячеславівна 24 дня назад

    Адвокат, г. Киев, 5 лет опыта

    місцезнаходження об'єкта може впливати лише на ставку податку ,яку визначає місцевий орган влади.

    п. 266.4.2. Податкового кодексу України. Сільські, селищні, міські ради встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

    податок, який ми обговорюємо, стосується нерухомості, відмінної від земельної діялянки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024