Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 23 августа 2024, вопрос №118158 750₴

Законність прокладених комунальних мереж

1.Чи може власник земельноі ділянки №2 будувати на лінії прокладених комунікацій, що проходять через означену ділянку під землею, які погоджені та введені в експлуатацію в установленному порядку згідно проектів і зареєстровані в дозвольних підрозділах комунальних структур м. Києва?
2.Чи може власник земельноі ділянки №2 ініцювати позов до власників №1, №3 для перекладання комунікацій або заборону використання, якщо навіть немає інших варіантів перепідключення комунікацій до міських мереж?
3. Конкретизувати нормативні акти, закони, статті, що можуть використовувати обидві сторони для відстоювання своїх інтересів (вимог)?

Ответы юристов (3)

    Середницький Євгеній Вікторович
    50%
    Середницький Євгеній Вікторович 24 дня назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Вітаю

    1. Будівництво на лінії прокладених комунікацій:

    Власник земельної ділянки №2 не може будувати на лінії підземних комунікацій, які прокладені відповідно до проектів і зареєстровані в дозвільних органах. Це пов'язано з тим, що комунікації (трубопроводи, електромережі тощо) мають охоронні зони, в межах яких забороняється будівництво або встановлення будь-яких об'єктів, які можуть перешкоджати експлуатації комунікацій або створювати загрозу для їх цілісності. Відповідно до Земельного кодексу України (ст. 111), в таких охоронних зонах встановлюються обмеження на використання земельних ділянок.

    1. Ініціювання позову щодо перекладання комунікацій:

    Власник земельної ділянки №2 може ініціювати позов до власників ділянок №1 і №3 для перекладання комунікацій, однак успіх такого позову залежить від обґрунтованості вимог. Якщо комунікації були прокладені законно, відповідно до затверджених проектів і з дотриманням всіх нормативних вимог, ймовірність задоволення такого позову є низькою. Власник ділянки №2 може звернутися до суду лише в разі, якщо є докази порушення прав власності чи інтересів, наприклад, якщо прокладка комунікацій була здійснена з порушенням законодавства або без належного погодження.

    1. Нормативні акти, закони, статті:
      • Земельний кодекс України (ст. 111) — визначає поняття охоронних зон і обмеження на використання земельних ділянок у таких зонах.
      • Цивільний кодекс України (ст. 319, ст. 373) — регулює право власності та користування майном, в тому числі земельними ділянками, а також права та обов’язки власників щодо сусідніх земельних ділянок.
      • Закон України "Про регулювання містобудівної діяльності" — визначає порядок розробки, затвердження і виконання містобудівної документації, а також регулює питання щодо охоронних зон інженерних мереж.
      • Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" — встановлює повноваження органів місцевого самоврядування у сфері регулювання землекористування та затвердження схем розміщення інженерних мереж.
      • Наказ Держкомітету України з питань містобудування і архітектури від 15.06.1992 №117 "Про затвердження Положення про розміщення інженерних мереж" — визначає нормативи щодо прокладки та експлуатації інженерних мереж.
      • Державні будівельні норми (ДБН) — встановлюють вимоги до проектування та будівництва об’єктів на ділянках з інженерними мережами.

    Ці нормативні акти можуть використовуватися обома сторонами для захисту своїх інтересів в суді або під час переговорів щодо врегулювання спору.

    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    Вітаю!

    Відповідно до ст.152 Земельного кодексу України, держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю.

    Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

    Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: визнання прав, відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав, визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, відшкодування збитків, застосування інших, передбачених законом способів.

    Право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує це право, та його державної реєстрації (ст.125 ЗК України). Таким документом є Державний акт на право власності на земельну ділянку.

    За положеннями ст.12 ЗК України, питання розпорядження землями територіальної громади віднесено до повноважень сільських, селищних, міських рад.

    Відповідно до ч.2 ст.79 Земельного Кодексу України, право власності на земельну ділянку поширюється в її межах на поверхневий (ґрунтовий) шар, а також на водні об'єкти, ліси, багаторічні насадження, які на ній знаходяться, якщо інше не встановлено законом та не порушує прав інших осіб, такі положення узгоджуються з вимогами ст.373 ч.3 Цивільного Кодексу України.

    АЛЕ,

    якщо роботи по прокладанню комунікацій здійснювались на підставі і відповідно до робочого проекту, завдань на розробку робочого проекту після погоджень з відповідними органами, то щось оскаржити в судовому порядку буде тяжко.

    ТАКОЖ ВАЖЛИВО, ЧОМУ НЕ УЗГОДИЛИ З ВАМИ ПРОКЛАДЕННЯ КОМУНІКАЦІЙ.

    Приклад:

    https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/court-documen...

    Не можна будувати безпосередньо над підземними комунікаціями, такими як газові, водопровідні, каналізаційні труби і електрокабель, оскільки до них потрібен завжди вільний доступ.

    Існують ділянки, на яких через ширину захисних зон різних комунікацій місця для розміщення будинку, майстерні або бізнес-центру не залишається зовсім. Поруч з газопроводом під заборону потрапляє навіть нешкідливий паркан.

    Ігнорувати заборони дорого, безглуздо і небезпечно. Порушника чекають:

    • штрафи;
    • відмова прийняти побудований або реконструйований об'єкт в експлуатацію;
    • неможливість зареєструвати право власності на об'єкт в держреєстрах;
    • неможливість законного розпорядження об'єктом - продаж, дарування, оренда, оформлення спадщини, отримання кредиту під іпотечну програму;
    • судове рішення про примусове знесення об'єкта.

    ЗАМОВТЕ ВИТЯГ З ДЗК ТА ПОБАЧИТЕ МОЖЛИВІСТЬ БІДІВНИЦТВА.

    Стандартна виписка складається з переліку відомостей про ділянку, план і експлікації. Після загальних відомостей про кадастровий номер, площі, власника, статус володіння або користування надається інформація про обмеження у використанні.

    По кожній забороні окремо викладена інформація:

    • вид обмеження;
    • площа, на якій не можна зводити будівлі або вести певну діяльність;
    • підстава для заборони;
    • термін дії;
    • на плані ділянки всі зони відзначені спеціальними лініями.

    Необхідно пам'ятати про те, що інформація про обмеження в земельний кадастр дуже часто не повна або просто відсутня, тому потрібна додаткова перевірка на місцевості і по містобудівній документації.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Стаття 321 ЦК України закріплює принцип непорушності права власності, вказуючи, що ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    В свою чергу, частина перша статті 391 ЦК України передбачає право власника майна вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

    Чи власник земельної ділянки 2 надавав дозвіл на прокладення комунікацій, адже якщо вони здійнені без дозволу - то потрібно звернутись до власників 1 та 3 із претензією про порушення права власності на земельну ділянку і зобов'язати їх усунути перешкоди у здійсненні права власності на належну власнику 2 на праві власності земельну ділянку шляхом винесення комунікацій за межі земельної ділянки.

    Якщо добровільно вирішити питання не вдасться - тоді потрібно звертатись до суду.

    Крім того, про які саме лінії комунікацій йде мова (газопровід, підземний кабель лінії електропередач)? Адже, якщо вони прокладені з порушенням Державних будівельних норм - то вони підлягають демонтажу.

    1.Чи може власник земельноі ділянки №2 будувати на лінії прокладених комунікацій, що проходять через означену ділянку під землею, які погоджені та введені в експлуатацію в установленному порядку згідно проектів і зареєстровані в дозвольних підрозділах комунальних структур м. Києва?

    Як правило, не можна, адже повинен бути доступ для їхнього технічного обслуговування.

    Про які саме комунікації йде мова? Якщо про підземні кабельні лінії електропередач - то забудова над ними 100 % заборонена.

    Згідно пункту 13 Правила охорони електричних мереж В охоронних зонах кабельних ліній електропередачі додатково до обмежень, встановлених статтею 32 Закону України “Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів”, забороняється:

    • виконувати будівельні роботи та зводити об’єкти будівництва будь-якого призначення;
    • виконувати роботи із застосуванням автотранспорту та техніки з навантаженням на вісь понад 5 тонн.
    2.Чи може власник земельноі ділянки №2 ініцювати позов до власників №1, №3 для перекладання комунікацій або заборону використання, якщо навіть немає інших варіантів перепідключення комунікацій до міських мереж?

    Згідно статті 319 ЦКУ

    1. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

    2. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

    При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

    3. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

    4. Власність зобов'язує.

    5. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

    6. Держава не втручається у здійснення власником права власності.

    7. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    Якщо комунікації прокладені без дозволу власника земельної ділянки - тоді він може в судовому порядку вимагати демонтувати дані комунікації.

    Якщо ж Ви купили земельну і дізналися, що на її території прокладені приховані підземні каналізаційні системи, газопроводи високого тиску, магістральні кабелі телекомунікацій, кабельні лінії електропередач - уточніть у попереднього власника чи надавав він дозвіл на їх монтаж.

    Якщо так - тоді в судовому порядку навряд чи вдасться зобов'язати їх пренести.

    Проте, Ви маєте право звернутися до компанії , яка укладала комунікаційні мережі та замовити послугу з перенесення даних мереж, що знаходяться в зоні забудови, відповідно до технічних умов. Але такі роботи будуть виконуваться за Ваші за власні кошти.

    По Вашому питанню є як позитивна судова практика для власника земельної ділянки - https://reyestr.court.gov.ua/Review/106527386, так і негативна - https://reyestr.court.gov.ua/Review/102959631

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024