Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 31 августа 2024, вопрос №118572 340₴

Відстрочка від мобілізації (вчитель) та стан здоров'я

Добрий день!
До 02.09.2024 року працюю в ліцеї на посаді інженера-електроніка та вчителя інформатики (є документи про атестацію на I категорію). Мав 12 годин уроків інформатики (67% від 18 годин).

З 02.09 мене буде переведено на посаду вчителя інформатики із тижневим навантаженням 13,5 годин (75 % від 18 годин), одночасно буду виконувати обов’язки інженера-елекроніка на 0,75 ставки.

Після 02.09 наша секретар занесе до ТЦК наказ про зміну моєї основної посади на вчителя.
Чи можу я подати всі необхідні документи згідно Закону України про мобілізацію та постанови №560
цінним листом і як вони мають бути правильно завірені. Зрозуміло, що наказ на переведення має бути оригіналом з печаткою.
В постанові написано, що треба подавати особисто.
Але на даний момент попасти до ТЦК можна лише через електронну чергу через доволі тривалий період.
Крім цього я маю діагноз фібросаркоми та поширеного бляшкового псоріазу з ускладненнями. У червні стався другий рецидив фібросаркоми, було проведено оперативне втручання.
На даний момент я приймаю 25 сеансів радіотерапії. Станом на сьогодні в мене лише 7 сеанс.

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Заяву щодо відстрочки та документи що надають право на її оформлення можна направити поштовим відправленням.

    Наразі є позитивна судова практика, що підтверджує правомірність таких дій.

    В подальшому разі необхідності подасте документ особисто.

    Документи, що будуть направлятися Вами поштовим зв'язком необхідно посвідчити нотаріально.

    Карпенко Андрій Володимирович
    2.1%

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12/conv#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 16 травня 2024 р. № 560

    ПОРЯДОК

    проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення56. Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    57. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії...

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    ДОДАТОК 5 ПОСТАНОВИ КМУ 560 ВИЗНАЧАЄ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА ЦИМ ПУНКТОМ (НАУКОВІ ПРАЦІВНИКИ):

    "довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь".

    ПОДАВАЙТЕ ПОШТОЮ ДО ТЦКСП ЗАЯВУ НА НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    СЕКРЕТАР НЕ МОЖЕ ЦЕ ЗА ВАС ЗРОБИТИ.

    ПИТАННЯ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВІЙСЬКОВОГО ЛІКАРСЬКА КОМІСІЯ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Руслане!

    З таких умов Ви маєте право на відстрочку.

    Перш за все, стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в пункті 2 частини третьої згаданої статті зазначено:

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    "2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу такий:

    №довідка закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.".

    Крім того, відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення мають наступні правила:

    56. Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    57. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії у такому складі:

    голова комісії — керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відокремленого відділу);

    члени комісії — представники апарату, структурних підрозділів (освіти та науки, охорони здоров’я, соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації).

    Для розгляду питань надання військовозобов’язаним, які перебувають на військовому обліку в розвідувальних органах, СБУ, відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період наказами керівників відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ утворюються відповідні комісії.

    Надання військовозобов’язаним відстрочок комісіями, утвореними в розвідувальних органах, СБУ, здійснюється відповідно до цього Порядку.

    Питання надання відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації заброньованим на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями комісією не розглядаються.

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Стосовно ВЛК...

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    СТОСОВНО СТАНУ ЗДОРОВ'Я І ВІДСТРОЧКИ

    Для відповіді на Ваше питання стосовно Вашого стану здоров'я і відстрочки одного тільки переліку діагнозів не достатньо. Для більш-менш правдивого прогнозу щодо Ващої придатності чи непридатності до служби я мушу мати висновки профільних лікарів з відповідними рекомендаціями. При тому бажано, аби такі висновки були не більш як щорічної давнині.

    СТОСОВНО НАПРАВЛЕННЯ ЗАЯВИ ПРО ВІДСТРОЧКУ ПОШТОЮ

    Теоретично можливо, але на практиці нічого не дасть. Знаю по досвіду. Більш того, комісія по наданню відстрочки може Вам відмовити у Вашій заяві, посилаючись на неправильну форму її подання. Так що я не радив би. Тим більше Ви стовідсотково маєте право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Руслан Авсієвич Клиент 16 дней назад

    А можна взагалі не подавати зараз документи, а взяти їх із собою, коли буде повістка, так я є обмежено-придатним і маю пройти ВЛК?

    • Богун Сергій Павлович
      10%

      Ви повинні реалізовувати право на відстрочку. Самі по собі документи Вам автоматично відстрочку не надають.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      10%

      Оскільки Ви маєте право на відстрочку, то Вам необхідно оформити останню, аби не мати у подальшому зайвих проблем із ТЦК.

    Середницький Євгеній Вікторович
    25%

    Вітаю! Ваша ситуація має кілька важливих аспектів, які потрібно врахувати. Ось покрокові дії та рекомендації щодо того, як краще діяти:

    1. Подання документів до ТЦК

    • Особисте подання: Згідно з чинним законодавством, документи, пов'язані з мобілізацією та військовим обліком, дійсно потрібно подавати особисто. Це включає оригінали документів з підписом та печаткою, наприклад, наказ на переведення.
    • Затвердження документів: Якщо ви не можете подати документи особисто через складнощі з відвідуванням ТЦК, можна розглянути можливість надання документів через довірену особу. Однак така дія має бути узгоджена з ТЦК і підтверджена належними довіреностями та іншими документами.
    • Цінний лист: В деяких випадках можна надсилати документи цінним листом з описом вкладення, але це варто робити тільки після узгодження з вашим ТЦК, адже вони можуть мати свої правила щодо отримання та обробки таких документів.

    2. Лікування та діагнози

    • Фібросаркома та псоріаз: Ваші медичні умови можуть мати суттєвий вплив на питання мобілізації. Рекомендується мати всі медичні висновки та довідки, що підтверджують ваш стан здоров’я, готовими для подання до ТЦК. Ці документи можуть стати підставою для отримання відстрочки від мобілізації або навіть звільнення від військового обов'язку.
    • Проведення радіотерапії: Це також суттєвий фактор, який потрібно враховувати. Ви можете надати медичну довідку, що підтверджує проходження лікування, разом із заявою до ТЦК.

    3. Процедура переведення та зміни основної посади

    • Наказ на переведення: Після 02.09, коли вас офіційно переведуть на посаду вчителя інформатики, наказ має бути наданий до ТЦК. Якщо на цей момент ви не зможете особисто з'явитися в ТЦК, варто узгодити можливість подання цього документа через представника або іншим шляхом (наприклад, електронною поштою з електронним підписом, якщо ТЦК це дозволяє).
    • Електронна черга: Рекомендується заздалегідь зареєструватися в електронній черзі, щоб мати можливість відвідати ТЦК у найближчий доступний час.

    4. Юридична допомога

    • Консультація з юристом: Якщо ви відчуваєте складнощі або сумніви щодо правомірності своїх дій, варто звернутися до юриста, який спеціалізується на військовому праві та питаннях мобілізації. Це допоможе уникнути можливих непорозумінь та забезпечити правильність усіх дій.

    Сподіваюся, ці рекомендації допоможуть вам правильно діяти в вашій ситуації. З огляду на ваш стан здоров’я, важливо, щоб усі ваші права були захищені належним чином.

    З повагою, адвокат Середницький

    Бережіть себе

    Карпенко Андрій Володимирович

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    АЛЕ ЦЕ ПРАВО ТРЕБА РЕАЛІЗУВАТИ.

    ВЛК ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИХ - ТО ПАРАЛЕЛЬНИЙ ПРОЦЕС

    Турчин Ярослав
    32.9%
    Турчин Ярослав 16 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, пане РУСЛАНЕ!

    У Вас все добре з військово-обліковими документами? Перебуваєте на обліку? Перевіряли свій статус в Резерв+? Якщо Вас, як і інших обмежено придатних умисно не внесли в Реєстр, щоб Ви до них прибігли і пройшли ВЛК, або були при першій же перевірці бусифіковані, то Вам вкрай необхідно оформлювати відстрочку.

    По-перше, в Постанові КМУ № 560 від 16.05.2024 р. (в чинній редакції) немає жодного слова про особисту явку в ТЦК для подання заяви на відстрочку. Йдеться про особисте подання.

    Звісно ТЦК, яке має на меті неправомірний тиск на особу з метою її незаконної мобілізації, кажуть інакше, бо по пошті не попогрожуєш і не позастосовуєш фізичне насилля.

    Але я більше довіряю компетентним юристам - суддям, а не некомпетентним працівникам ТЦК (з невідомо якою освітою) в тлумаченні цього питання.

    Особисте подання за практикою судів України, яку я розділяю - це означає, що заяву підписуєте і подаєте Ви, а не Ваша секретар школи.

    Наприклад, процитую постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду, м. Одеса

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/119500498

    В той же час, обов`язок «особисто повідомити» та «особисто прибути» не є тотожнім у спірних правовідносинах. При цьому, відповідачем не ставиться під сумнів, що заява позивача була направлена ним особисто.

    З огляду на наведене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про необґрунтованість доводів відповідача щодо неналежного звернення позивача із заявою про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

    А ось уже цитата зі свіженького рішення Запоріжського окружного адміністративного суду від 15 серпня 2024 року по справі № 280/5857/24:

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов`язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    Однак, в спірному випадку відповідач не розглянув заяву позивача від 27.05.2024 та не ухвалив рішення про надання або відмову у наданні відстрочки, а залишив заяву без опрацювання з підстав направлення її поштою, а також пославшись на неправильне зазначення позивачем норми закону, на підставі якої він просить надати відстрочку від призову на військову службу за призовом під час мобілізації.

    Разом з тим, ані положення Закону № 2232-ХІІ, ані положення Порядку № 560 не передбачають обов`язку особистого відвідування особою територіального центру комплектування та соціальної підтримки для подання заяви та документів на відстрочку. Обов`язок «особисто подати заяву» не означає «особисто прибути».

    При цьому у спірних правовідносинах відповідач не ставив під сумнів факт, що заява про відстрочку направлена військовозобов`язаним особисто.

    З огляду на наведене, суд приходить до висновку, що позивач, надіславши особисто поштовим зв`язком заяву та документи для вирішення питання про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації дотримався процедури особистого їх подання (направлення).

    Отримавши таку заяву з додатками, відповідач, до компетенції якого належить вирішення питання щодо надання відстрочки, після отримання цієї заяви, повинен був прийняти відповідне рішення за наслідком її розгляду по суті щодо надання відстрочки або відмови у наданні відстрочки.

    У даних правовідносинах суб`єкт владних повноважень не може утриматись від прийняття рішення, що входить до його виключної компетенції.

    Крім того, посилання на те, що у заяві позивачем неправильно зазначено норму закону, на підставі якої він просить надати відстрочку від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, не можуть слугувати підставою для залишення заяви без опрацювання.

    Відсутність належним чином оформленого рішення про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації або мотивованої відмови в наданні відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, свідчить про протиправну бездіяльність суб`єкта владних повноважень.

    Відповідно до Закону України "Про звернення громадян" - заяви можуть подаватися усно, письмово. Письмові заяви можуть бути подані до органу як до канцелярії, так і засобами поштового зв"язку.

    В окремих випадках, як от з органами ДРАЦС, ЦНАПи при реєстрації ФОП, юридичної особи або змін - вимагається нотаріальне посвідчення підпису на заяві.

    Тобто, формально зараз адвокати допомагають людям подати заяву на відстрочку Укрпоштою.

    Як на мене - в ідеалі, підпис на такій заяві та додані до нього копії документів (якщо не оригінали) мають бути посвідчені нотаріально.

    Лист треба відправляти Укрпоштою. Бажано з супровідним накшталт - "Направляю особисто на Вашу адресу Заяву на відстрочку, відповідно до вимог Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 560.

    Додається: Заява на відстрочку, пвідпис на якій посвідчений нотаріально з додатками в оригіналах або нотаріально посвідчених копіях всього на ___ аркушах".

    Заява надсилається через відділення УДППЗ "Укрпошта" рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення (паперовим бланком за формою Укрпошти, а не СМСкою).

    Бланк опису вкладення Укрпошти за посиланням:

    https://www.ukrposhta.ua/doc/samples/Blank_opysu_v...

    Бланк рекомендованого повідомлення про вручення за посиланням:

    https://www.ukrposhta.ua/doc/samples/Blank_rekomen...

    По-друге. ВАМ ТРЕБА НЕ НАКАЗ ПРО ПЕРЕВЕДЕННЯ, А ДОВІДКА закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    В постанові КМУ № 560 йдеться саме про довідку, тому будь-який інший документ може бути залишений поза увагою.

    Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Тобто обов"язковими критеріями надання відстрочки у комплексі (поєднанні) є:

    • наявність статусу педагогічного працівника закладу фахової передвищої освіти;
    • робота (праця) у закладі фахової передвищої освіти;
    • робота у такому закладі за основним місцем роботи;
    • робота у такому закладі не менш як на 0.75 ставки.

    ДОДАТКОМ ДО ЗАЯВИ ПРО ВІДСТРОЧКУ, ЯКА ПОДАЄТЬСЯ В ТЦК - є Довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період , затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 560 .

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    {Абзац перший пункту 58 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 675 від 07.06.2024}

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    "..."

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    "..."

    62. Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    Здобувачі освіти, які навчаються за державним замовленням у закладах освіти із специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління МВС та ДСНС, для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти за формою, визначеною у додатку 9, видану закладом освіти із специфічними умовами навчання.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    64. Заяви військовозобов’язаних про надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та підтвердні документи зберігаються у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки протягом п’яти років.

    65. У разі втрати (зміни) підстав щодо надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період комісія може скасувати (змінити) раніше прийняте нею рішення, про що повідомляється заявнику письмово не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення за формою, визначеною у додатку 10.

    До відповіді додаю зразок заяви на відстрочку за формою, встановленою з серпня 2024 року згідно з постанвою КМУ № 560 від 16.05.2024 р.

    По-третє. СТАТУС ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИЙ і ВЛК.

    Також пам"ятайте, що не існує закону, який би зобов"язував Вас прийти в ТЦК для проходження ВЛК і визначення придатності до служби (після скасування у квітні 2024 р. категорії придатності "обмежено придатний у воєнний час"). Обов"язок забезпечити ВЛК існує для ТЦК. Закінчується строк проходження ВЛК в лютому 2025 року.

    З цього приводу можуть посилатися, що Закон має вищу силу, ніж постанова КМУ № 560 і Ви зобов"язані проходити ВЛК.

    Якщо ТЦК не подобається Уряд, до складу якого входить Міністерство оборони України, якому вони підпорядковуються, то хай звертаються до суду на Уряд. Поки що для них діє припис Постанови КМУ, який уточнює порядок проходження ВЛК військовозобов"язаними. Тому ніякого спору тут бути не може без судового втручання. Органи виконавчої влади не можуть без суду обирати які акти їм виконувати.

    При правомірних посиланнях на акти законодавства побутує серед не дуже вихованих працівників ТЦК реакція типу - "Що, самий розумний? Наслухалися своїх адвокатів". Це має місце, але переконаний, що такий рівень спілкування не може мати місце навіть на вулицях з безробітніми, які згадали 90-ті, не те, що в державному органі.

    Але будемо мати надію, що кримінальні справи, суспільний осуд, осуд з боку ЗСУ, в якому навіть лунали заклики зняти з ТЦК форму, щоб не ганьбили Армію, та інші засоби впливу - спонукали Міністерство оборони та командування сухопутних військ хоч якийсь лад навести в роботі з громадянами відповідальних за це працівників ТЦК!

    Педагогічним працівникам надається не бронь, а відстрочка. В принципі це одне й те саме, але ключова різниця в тому, що педагогічний працівник САМОСТІЙНО її оформлює в ТЦК, а не це робить роботодавець як із бронюванням. І військово-облікова спеціальність впливу не має. Тобто навіть якщо у Вас була б рідкісна ВОС, Вам не мають права не надати відстрочку. А от при бронюванні - могли б відмовити. В цьому позитив для освітян, на відміну від працівників критичної інфраструктури та державних службовців і прирівняних до них осіб, яких бронюють.

    Особисто я вважаю, що посилання на те, що Закон має вищу юридичну силу ніж постанова КМУ№ 560 - з боку ТЦК абсолютно жалюгідне.

    Бо закон не може виконуватися лише з бюрократичних міркувань. ЗАКОН МАЄ ПЕРЕСЛІДУВАТИ ПЕВНУ ЗАКОННУ МЕТУ.

    Яка мета перевантажувати ВЛК особами, які мають право на відстрочку і не будуть мобілізовані з цього приводу?! - Це шкідництво звичайне.

    Маю процитувати в цьому плані рішення Європейського суду з прав людини, який діє на підставі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є частиною національного законодавства України.

    Так от. Пункт 7 Рішення ЄСПЛ у справі "Скачкова та Рижа проти України" (Заяви № 41710/19 та № 42550/19), в якому суд вчергове нагадав,

    що втручання у право власності повинно не лише бути законним та переслідувати за фактами та у принципі "законну мету" "відповідно до загальних інтересів", але також має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між вжитими заходами та метою, яку прагнули досягти будь-якими заходами, застосованими державою, у тому числі заходами, спрямованими на здійснення контролю за користуванням майном фізичної особи. Ця вимога виражена у понятті "справедливий баланс", який має бути встановлений між вимогами загального інтересу суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи (див. рішення у справі "Хуттен-Чапська проти Польщі" [ВП] (Hutten-Czapska v. Poland) [GC], заява № 35014/97, пункт 167, ЄСПЛ 2006-VIII).

    ОТЖЕ, ТЦК на моє глибоке переконання не має право вимагати у громадян проходження ВЛК, бо їм треба поставити галочку. Це порушує справедливий баланс, оскільки така вимога не переслідує законну мету, а є розведенням ганебної бюрократії... ще й в умовах воєнного стану.

    Хай Вам щастить у позитивному вирішенні Вашої ситуації!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина).

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Вітаю Вас!

    Чкий Ви маєте військово-обліковий документ та чи перебуваєте на військовому обліку?

    Спочатку направте заяву та документи про відстрочку укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного, якщо, навіть, заяву про відстрочку не розглянуть - то у Вас залишаться докази, які підтверджують подачу документів.

    ПРОЦЕДУРА ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ

    Після того, як Вас працевлаштують вчителем на 0, 75 ставки - Ви матимете право на відстрочку, адже згідно пункту 2 частини 3 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Згідно додатку 5 постанови КММ 560 для оформлення відстрочки Вам потрібно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови)

    2. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    3. Військово-обліковий документ. Підійде Е-ВОД.

    Як бачите, головним документом для оформлення відстрочки є саме довідка закладу освіти, яка формується відповідальними особами закладу освіти.

    Якщо в довідці буде зазначено, що Ви працюєте за основним місцем роботи не менш як 0,75 ставки - Ви можете сміливо йти до ТЦК та оформлювати відстрочку.

    В майбутньому відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але поки що такого функціоналу немає.

    З самого початку відправляйте до ТЦКукрпоштою цінним листом з описом вкладеного заяву та копії документів, що підтверджують відстрочку. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - додатково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, заява про відстрочку підлягає обов'язковій реєстрації та під час розгляду заяви про відстрочку Вас не мають права направляти на ВЛК, але так як Ви визнані обмежено придатним у воєнний час - то на практиці спочатку направляють на ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024