Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 03 сентября 2024, вопрос №118749 500₴

Повістка на проходження ВЛК вручена в іншому місті де я був 1 день

Доброго дня. Ситуація в наступному:
1. Данні оновленні через резерв+, не в розшуку
2. ВЛК не проходив адже данні оновив черкз резерв+ і виклику від свого ТЦК не мав.
3. Офіційно є аспірантом бюджетником, наказ на зарахування був 2 дні тому. Тому ще офіційної відстрочки не маю.
Сьогодні, перебуваючи 1 день у місті Києві (реєстрація і мій тцк - Кривий Ріг), мене зупинила поліція і тцк. Показавши всі документи про оновлення данних і наказ на зарахування, мені почали казати що я маю сьогодні пройти влк в Києві. Резерв + є недійсним
1. Виписали повістку на влк на сьогоднішню дату, не дивлячись на мої заперечення що я не проживаю тут.
2. Від повістки на влк я відмовився, жодного акту про відмову ніхто не склав.
3. Поліцейські одразу сіли в авто, як я ввімкнув камеру а тцкшник слідом за ними, з криками що я ухилянт.
Питання:
1. Що мені робити в цьому випадку адже я відмовився від повістки на влк? Чи грозить за це штраф? (Мені ж виписали її не за адресою мого проживання чи реєстрації).
2. Чи потрібно якось цю повістку на влк анулювати? Чи можуть бути проблеми через цю повістку коли я звернусь до свого тцк для оформлення відстрочки через аспірантуру?
3. Чи законними були дії тцк?

Ответы юристов (7)

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня! У вашій ситуації виникло кілька важливих питань, які потребують ретельного розгляду. Ось як варто діяти:

    1. Відмова від повістки на ВЛК

    • Законність вручення повістки: Повістка має бути вручена за місцем вашої реєстрації або фактичного проживання. Оскільки ви зареєстровані в Кривому Розі, вручення повістки в Києві може бути визнано неправомірним.
    • Наслідки відмови: Відмова від повістки може призвести до адміністративної відповідальності, але оскільки її вручення могло бути неправомірним, це може бути аргументом на вашу користь.

    2. Анулювання повістки

    • Що робити з повісткою: Оскільки ви відмовилися від її підписання, і акт відмови не був складений, ця повістка не має офіційної сили. Проте, щоб уникнути проблем, вам варто звернутися до свого ТЦК у Кривому Розі для роз'яснення ситуації.
    • Можливі наслідки: При зверненні до свого ТЦК, варто повідомити про цей інцидент і надати всі документи, що підтверджують ваш статус аспіранта. Це допоможе уникнути проблем з оформленням відстрочки.

    3. Законність дій ТЦК і поліції

    • Дії ТЦК: Представники ТЦК мають право вручати повістки, але це повинно відбуватися за місцем реєстрації або проживання. Ваша ситуація може бути неправомірною, оскільки повістка була вручена не за місцем реєстрації.
    • Дії поліції: Поліція не має права затримувати вас або примушувати до підписання повістки, особливо якщо вона була вручена не за місцем вашої реєстрації.

    4. Рекомендації

    • Звернення до ТЦК: Якнайшвидше зверніться до свого ТЦК у Кривому Розі з усіма документами (наказ про зарахування на аспірантуру, довідка про оновлення даних через Резерв+, посвідчення особи). Повідомте їх про ситуацію, що сталася в Києві, і вимагайте роз'яснень.
    • Юридична підтримка: Рекомендується звернутися до юриста, особливо якщо вам погрожують адміністративними санкціями або інші дії ТЦК/поліції були неправомірними.
    • Документування випадку: Зберігайте всі докази (відео, документи, свідчення), що можуть підтвердити вашу позицію у разі виникнення спору.

    Ці дії допоможуть вам захистити свої права та уникнути можливих негативних наслідків у майбутньому.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Повістку Вам виписали правомірно.

    За нез'явлення за повісткою буде адміністративна відповідальність.

    Вам терміново необхідно подати заяву щодо оформлення відстрочки за місцем Вашого обліку.

    В такому разі направлення на ВЛК не буде до моменту розгляду заяви.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЦЯ ПОВІСТКА НЕ Є ДІЙСНОЮ, ТОМУ ЩО НА НІЙ НЕМАЄ ЧИСЛА, КОЛИ ПОСАДОВА ОСОБА ПІДПИСАЛА ЦЮ ПОВІСТКУ - СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ВАС НАМАГАЛИСЯ СХИЛИТИ ДО НАДАННЯ ХАБАРА. ТИМ БІЛЬШЕ ПРОЦЕС ВРУЧЕННЯ ПОВІСТКИ ПОВИНЕН БУВ ФІКСУВАТИСЯ ПРЕДСТАВНИКОМ ГРУПИ ОПОВІЩЕННЯ НА КАМЕРУ ТА ПОВИНЕН БУВ БУТИ СКЛАДЕНИЙ АКТ ПРО ВІДМОВУ.

    НА ЦЮ ПОВІСТКУ МОЖЕТЕ НЕ РЕАГУВАТИ.

    ПОРАДА: СКОРІШЕ ОФОРМЛЮЙТЕ ВІДСТРОЧКУ.

    Повістки, сформовані за допомогою Реєстру «Оберіг», у тому числі роздруковані, та повістки, оформлені на бланку, мають однакову юридичну силу. Відповідні уточнюючі зміни вніс Кабмін.

    Також Уряд затвердив новий зовнішній вигляд повісток від ТЦК. Вони будуть формуватися або на бланку, або за допомогу електронного Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг».

    У повістці має бути зазначено:

    • найменування посади, власне ім’я та прізвище, підпис посадової особи, яка видала повістку, та дата її підписання — для повісток, оформлених на бланку. Такі повістки скріплюються гербовою печаткою;
    • прізвище та власне ім’я керівника районного (міського) ТЦК або його відділу, дата накладення кваліфікованого електронного підпису — для повісток, сформованих за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Вищеописані зміни затверджені постановою Кабміну від 16 серпня 2024 р. №951.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    1. Що мені робити в цьому випадку адже я відмовився від повістки на влк? Чи грозить за це штраф? (Мені ж виписали її не за адресою мого проживання чи реєстрації).

    Взагалі представники поліції повинні були скласти протокол про відмову від повістки та мали б право доставити Вас до ТЦК. Крім того, відмова від повістки - це адмінистративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП.

    Проте, у Вашому випадку не було акту відмови від повістки, як також протоколу, який би свідчав про скоєння Вами правопорушення. Отже, не бачу за що саме навіть теоретично ТЦК буде притягати Вас до відповідальності без доказів щодо правопорушення.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    2. Чи потрібно якось цю повістку на влк анулювати?

    Оскільки Ви відмовились від отримання повістки, то і анулювати немає чого. Ви не проставили свій підпис за отримання повістки, не підписували акт відмови та протокол.

    Чи можуть бути проблеми через цю повістку коли я звернусь до свого тцк для оформлення відстрочки через аспірантуру?

    Право на оформлення відстрочки Ви маєте незалежно від того чи скоїли адмінистративне правопорушення, чи ні. Одне до одного не має жодного відношення.

    3. Чи законними були дії тцк?

    Так. ТЦК мають право вручити Вам повістку будь де, а не тільки за місцем Вашої реєстрації.

    35. Представники, уповноважені вручати повістки, здійснюють оповіщення громадян як самостійно, так і у складі груп оповіщення. Вручення повісток резервістам та військовозобов’язаним здійснюється цілодобово за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на пунктах пропуску (блок-постах), пунктах пропуску через державний кордон України.

    38. У громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах), пунктах пропуску через державний кордон України резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені:

    представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

    групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та поліцейські.

    Я би радив Вам йти до свого ТЦК, як найшвидше, та оформлювати відстрочку, оскільки кожного такого разу Ви сильно ризикуєте. Як на мене, сьогодня Вам пощастило не бути доставленим у ТЦК та направленим на експересс ВЛК. Ви вже отримали довідку з ЄДЕБО?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, пане Володимире!

    Питання:1. Що мені робити в цьому випадку адже я відмовився від повістки на влк? Чи грозить за це штраф? (Мені ж виписали її не за адресою мого проживання чи реєстрації).

    Помилково вважати, що повістка може бути вручена лише за місцем реєстрації або постійного проживання, або проживання як ВПО. ЦЕ НЕ ТАК!!!

    Мобілізація загалом відбувається без прив'язки до реєстрації особи, як передбачає постанова КМУ № 560.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    3. Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації, на особливий період проводиться незалежно від місця їх перебування на військовому обліку.

    Водночас до даної повістки є питання, адже вона не містить дати, що є суттєвим атрибутом даного документу. Крім того, номер 3 повістки виглядає, як мінімум, доволі дивним, адже номер має формувати та фіксуватися в Єдиному реєстрі "Оберіг". Там точно присвоюються не такі номери.

    30. Повістка може формуватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів або оформлюватися на бланку, який заповнюється представником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    У разі формування повістки за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу накладає на повістку кваліфікований електронний підпис у день її формування.

    У разі оформлення повістки на бланку керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу засвідчує її особистим підписом та скріплює гербовою печаткою.

    Реєстраційний номер повістки фіксується в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Втім, сенсу оскаржувати повістку - точно немає, адже за судовою практикою це не є документом, який взагалі може оскаржуватися. Оскаржувати потрібно штраф, який ТЕОРЕТИЧНО у даній ситуації є можливим.

    На мою точку зору, вчинили Ви правильно, відмовившись від ВЛК. Аби Ви проїхали з ними - вже сьогодні могли поїхати до навчального центру. НЕ РАДЖУ ПЕРЕСУВАТИСЯ ПО КРАЇНІ, ЯК МІНІМУМ, ДО ОТРИМАННЯ ДОВІДКИ ЄДЕБО.

    ТЦК може накласти на Вас адміністративне стягнення за неявку, ВИ - можете оскаржити цей штраф через суд. Шанси розцінюю як доволі високі.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    2. Чи потрібно якось цю повістку на влк анулювати? Чи можуть бути проблеми через цю повістку коли я звернусь до свого тцк для оформлення відстрочки через аспірантуру?

    Її вже ніхто не анулює, адже по суті вона втратила свою дію. Виклик здійснювався на 03.09. об 10.10 год. Проблем з оформленням відстрочки у Вашому ТЦК через це НЕ БУДЕ, не хвилюйтеся.

    Повний алгоритм для оформлення відстрочки у Вашій ситуації:

    1. Отримуєте довідку з ЄБЕДО із зазначенням "ТАК, не порушує" щодо послідовності здобуття освіти.

    2. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідку ЄДЕБО та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    3. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    4. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    5. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    6. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    7. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку про відстрочку від мобілізації.

    3. Чи законними були дії тцк?

    По суті - ТАК. Перепрошую, але це було доволі легковажно з Вашої сторони здійснити таку поїздку без оформленої відстрочки. Самі пересвідчилися, як все не просто.

    Тому їх дії загалом оцінюю як законні. По суті, вони могли навіть затримати Вас на відмову від отримання повістки, але не захотіли цього робити, на щастя.

    Єдине - є нюанси по повістці. Враховуючи вимоги постанови КМУ № 560, вони мали скласти Акт про відмову додатку 2.

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки - особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки.

    47. Старший групи оповіщення, представник, уповноважений вручати повістки, територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органах СБУ зупиняє (підходить до) громадянина та відрекомендовується, повідомляє про мету зупинки (прибуття) та спілкування.

    На вимогу громадянина пред’являє свій паспорт громадянина (посвідчення офіцера, військовий квиток, службове посвідчення), службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, а також пропонує громадянину пред’явити його паспорт та військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі).

    {Абзац другий пункту 47 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 748 від 18.06.2024}

    Якщо особа підлягає оповіщенню відповідно до розпорядження голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) або відповідного керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про проведення заходів мобілізації чи виклик резервістів та військовозобов’язаних районного (міського) територіального центру комплектування, їй вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності.

    Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Бережіть себе та скорше оформляйте відстрочку! З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    1. Що мені робити в цьому випадку адже я відмовився від повістки на влк? Чи грозить за це штраф? (Мені ж виписали її не за адресою мого проживання чи реєстрації).

    Чи були представники поліції при врученні повістки? Чи було зафіксовано на відео як Вам вручали повістку? Чи показав старший групи СЛУЖБОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ? Чи був складений Акт відмови?

    Згідно пункту 47 постанови КМУ 560 Старший групи оповіщення, представник, уповноважений вручати повістки, територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органах СБУ зупиняє (підходить до) громадянина та відрекомендовується, повідомляє про мету зупинки (прибуття) та спілкування.

    На вимогу громадянина пред’являє свій паспорт громадянина (посвідчення офіцера, військовий квиток, службове посвідчення), службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, а також пропонує громадянину пред’явити його паспорт та військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі).

    Якщо особа підлягає оповіщенню відповідно до розпорядження голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) або відповідного керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про проведення заходів мобілізації чи виклик резервістів та військовозобов’язаних районного (міського) територіального центру комплектування, їй вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності.

    Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    За відмову від повістки Вас можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності, але спочатку повинні повідомити про час та місце розгляду справи.

    . Відповідно до ст. 268 КУпАП, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    3. Після розгляду справи, керівник ТЦК виносить постанову, яка повинна містити:

    • найменування органу (прізвище, ім’я та по батькові, посада посадової особи), який виніс постанову;
    • дату розгляду справи;
    • відомості про особу, стосовно якої розглядається справа (прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування;
    • опис обставин, установлених під час розгляду справи;
    • зазначення нормативного акта, що передбачає відповідальність за таке адміністративне правопорушення;
    • прийняте у справі рішення.

    ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

    Для інформування особи про час та місце розгляду справи можуть використовуватися різні способи: рекомендований лист, особисте вручення повідомлення. При цьому, надсилання повідомлення (без доказів його отримання) не свідчить про її поінформованість. У разі неналежного поінформування особи, яка притягується до відповідальності, уповноважена особа не може розпочинати розгляд справи.

    ОТЖЕ, якщо ВАС не повідомлять про час та місце розгляд справи та винесуть постанову про накладення штрафу - ТЦК порушить ВАШІ права як особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Таке рішення ТЦК може бути оскаржене у судовому порядку.

    2. Чи потрібно якось цю повістку на влк анулювати? Чи можуть бути проблеми через цю повістку коли я звернусь до свого тцк для оформлення відстрочки через аспірантуру?

    Повістку Ви анулювати не зможете, але і проблем з оформленням відстрочки у Вас не повинно бути.

    Загалом повістку можуть вручити будь-де.

    3. Чи законними були дії тцк?

    Згідно частини 1 статті 39 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації, незалежно від місця їх перебування на військовому обліку.

    Згідно пункту 81 постанови КМУ 560 У разі призову резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації, на особливий період не за місцем їх перебування на військовому обліку такі особи перед призовом на військову службу беруться на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, який здійснює їх призов. Відомості про взяття таких осіб на військовий облік вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів перед їх направленням на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

    Тобто, якщо Ви ще не оформили відстрочку - то Вас можугли направити на ВЛК та призвати з будь-якого ТЦК, але спочатку Вас повинні були взяти на військовий облік, а потім направити на ВЛК.

    Тому, у діях ТЦК вбачається явне перевищення службових повноважень, адже Вас направили на ВЛК не взявши на військовий облік, тому Ви зможете оскаржити потенційний штраф.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ви не розписались про отримання повістки, вам нічого не загрржує. Це лише психологічний тиск і залякування. Тому можете не хвилюватися.

    Штраф можуть накласти лише у вашій присутності або якщо вас належним чином було повідомлено про дату час розгляду справи. Тому так просто штраф у будь якому випадку не накладуть.

    У разі його накладання, ви зможете його з легкістю оскаржити у судовому порядку протягом 10 днів з моменту отримання постанови про накладення адміністративного штрафу.

    Тому враховуючи вищевикладене, скоріше за все нічого не буде. Вас хотіли мобілізувати у не законний спосіб, і в них нічого не вийшло, на цьому кінець, пішли шукати когось іншого.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024