Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 03 сентября 2024, вопрос №118766

Як визнати договір дарування майна недійсним.

Під час шлюбу придбали недобудований будинок -51% незавершеного будівництва. В цілях економії, чоловік вирішив оформили договір дарування на себе . Дарувальник не являється родичем, виїхав жити за кордон.
Плануємо розлучитись, чоловік каже , що ні я ні наші повнолітні діти не можуть претендувати на це майно.
Питання
1.Чи зможе чоловік продати мвйно без нашої згоди поки ми знаходимось в шлюбі.
2.. Чи маю я шанси на чесний розподіл майна взагалі.

Ответы юристов (2)

    Левченко Ксенія Сергіївна
    Левченко Ксенія Сергіївна 13 дней назад

    Юрист, г. Винница, 17 лет опыта

    Доброго дня. Цей будинок зараз вже введений в експлуатацію, внесені відомості в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Поряд з загальними положеннями, Сімейний кодекс України містить перелік майна і обставин, що визначають певне майно особистою приватною власністю одного з подружжя, навіть якщо воно придбане в період шлюбу. Так, особистою приватною власністю одного з подружжя є:

    • майно, набуте до шлюбу;
    • майно, набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
    • майно, набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали одному з подружжя особисто;
    • житло, набуте одним з подружжя за час шлюбу внаслідок приватизації відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»;
    • земельна ділянка, набута внаслідок приватизації, що перебувала у її/його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана з земель державної і комунальної власності у межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    Цивільний кодекс України (ст. 235) дає точне визначення: удаваний правочин – це правочин, який вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили.

    Правовим наслідком вчинення правочину для приховання іншого правочину є наступне:

    1. Суд, на підставі статті 235 ЦК України, має визнати, що сторони вчинили саме той правочин, який вчинено насправді;
    2. Суд вирішує спір із застосуванням норм діючого законодавства, що регулюють саме дійсний, а не удаваний правочин;
    3. Якщо правочин, який насправді вчинено, суперечить закону, суд ухвалює рішення про встановлення його: нікчемним або недійсним.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024