Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 04 сентября 2024, вопрос №118835

Відстрочка по догляду за дідусем

Доброго дня!
Двоє батьків інваліди 2 групи. І батько і мати мають довідки ЛКК про потребу в постійному догляді. Не розлучені. Мають двох синів. Один військовозобов’язаний, інвалід 2 групи, довідки ЛКК не має про потребу в постійному догляді. Інший син мобілізований. Чи можливо сину інваліду оформити догляд за батьком по п.9 чи п.13 (утримання), а військовозобов’язаному внуку оформити догляд за п.14 за своєю бабусею? Чи може отримати внук відстрочку у такій ситуації?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайло!

    Навіщо сину інваліду оформлювати відстрочку по догляду за батьком (матір'ю), якщо він, має останню на підставі того, що є особою з інвалідністю?

    Щодо другого питання, то онук може отримати право на відстрочку, за умови відсутності родичів першого ступеня споріднення (діти, другий з подружжя) або ж, якщо такі родичі самі потребують постійного догляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Михаил Клиент 11 дней назад

      В цьому була і суть питання. Відповідно п. 14 внук не має право на відстрочку, бо є син-інвалід який не потребує догляду. Інший син, що мобілізований не може звільнитись по ст.26, бо знову ж таки є син –інвалід який не потребує догляду та внук. Поки все згідно закону. А якщо взяти Вашу аналогію відповіді на питання від 04 сентября 2024, вопрос №118817, то батько для утримання обирає військовозобов’язаного сина-інваліда. А матір може постійно глядіти внук по п.14. Чи син- інвалід, який ЛКК не має довідки про потребу в постійному догляді, в даній ситуації зобов’язаний глядіти чи утримувати обох батьків?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це залежить від його стану здоров'я. Інвалідність не завжди тягне за собою необхідність здійснення постійного догляду, а без такої довідки ЛКК (форма 080-4) син по закону вважатиметься таким, що може доглядати за одним з батьків.

        • Михаил Клиент 11 дней назад

          Так син з інвалідністю по закону вважатиметься по закону таким що може доглядати за батьком без довідки ЛКК (форма 080-4) але хто буде доглядати за матірю яка теж потребує постійного догляду у такому випадку якщо онук не може по пункту 14 про що було написано вищ

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це питання до мене, Михайло, а до законотворців. Онук може спробувати оформити відстрочку, але результат я Вам не гарантую. Ви посилаєтесь на питання №118817, проте останнє стосується пункту 13 із зовісім іншими підставами та умовами. За пунктом 14 право вибору особі, яка потребує догляду не надається.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024