Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 05 сентября 2024, вопрос №118848 340₴

Проходження МСЕК, наявні документи довідка замість військового квитка та військово обліковий документ з резерв +

Вітаю! Маєм наступну ситуацію, отримав інвалідність термін якої закінчується в кінці цього місяця, 2 місяці тому пройшов влк, яке відправило пакет документів на цвлк на затвердження про непридатність, маю продовжити інвалідність, але лкк не відправляє на мсек, аргументуючи там, що в мене документи : довідка видана замість військового квитка, я обмежено придатний і знятий з обліку, при цьому є військово обліковий документ з резерв +, в тцк військовий квиток не видаються без рішення цвлк, яке буде просто невідомо коли як виявилось. Чи маю я право на проходження мсек з наявними документами? ( питання в тому, що лікарі кажуть що цвлк зараз повертає пачками рішення і визнають людей придатними, боюсь як би під занавес не отримати бойову, не маючи можливості пройти мсек і отримати свою відстрочку)

Ответы юристов (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Дійсно, відповідні зміни були внесені до "Порядку, умови та критерії встановлення інвалідності" Постановою КМУ №501 від 03.05.2024 року.

    За наявної практики разом із медичними документами на МСЕК ЛКК одразу заповнює дані у Додатку 24 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів щодо військово-облікового документу, який має військовозобов'язаний.

    Проте, у Постанові КМУ №559 «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів» зазначено, що:

    "2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559. Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

    Отже, військово-обліковий документ в електроній формі має таку ж саме юридичну силу, як і паперовий ВОД. Тому, не бачу проблеми в тому, аби ЛКК прийняла у Вас вищезгаданий документ.

    Наразі з е-ВОД зараховують на навчання, влаштовуються на роботу, бронюють працівників, то ж чим відрізняється МСЕК від інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, закладів освіти тощо.

    Раджу Вам ще раз поговорити із комісією і у разі відмови останньої направити Вас на МСЕК, звертатись із відповідною скаргою до МОЗ. По суті, ЛКК позбавляє Вас права продовжити інвалідність, незважаючи на те, що Ви маєте е-ВОД - належний військово-обліковий документ.

    Відповідно до "Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності" затвердженого Постановою КМУ №1317:

    Порядок та умови встановлення інвалідності:

    4. Лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, на огляд комісії згідно з цим Положенням.

    Для проходження медико-соціальної експертизи особа, що звертається для встановлення інвалідності, повинна подати такі документи:

    паспорт громадянина України та витяг з реєстру територіальної громади (у разі пред’явлення паспорта громадянина України у формі пластикової картки (ID картки), довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи - для внутрішньо переміщеної особи (за наявності);

    довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відповідну відмітку в паспорті громадянина України, - копію сторінки паспорта з такою відміткою);

    військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного) чи посвідчення про приписку до призовної дільниці або довідку територіального центру комплектування та соціальної підтримки про перебування на військовому обліку (за наявності) - для чоловіків віком від 18 до 60 років;

    паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, - для іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах".

    Згідно із Законом України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    "Стаття 38. Обов’язки органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, закладів освіти, посадових осіб, призовників, військовозобов’язаних та резервістів щодо виконання правил військового обліку:

    7. Медико-соціальні експертні комісії зобов’язані в семиденний строк повідомити відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, яких визнано особами з інвалідністю, та про зміну групи інвалідності (про військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, про військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - розвідувальні органи України)".

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "60. Медико-соціальні експертні комісії повідомляють у семиденний строк відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, відповідним підрозділам розвідувальних органів про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, яких визнано особами з інвалідністю, та про зміну групи інвалідності (додаток 24)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клиент 11 дней назад

      військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного) чи посвідчення про приписку до призовної дільниці або довідку територіального центру комплектування та соціальної підтримки про перебування на військовому обліку (за наявності) - для чоловіків віком від 18 до 60 років; я перепрошую тут нічого не сказано про військово - обліковий докуменіт з резерв +, як аргументувати лкк що це дійсний документ?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Саме так визначено Постановою 559. Якщо ЛКК стверджує, що Ваша довідка не є чинним документом, то як раз е-ВОД є таким, оскільки Ваша довідка може бути замінена військово-обліковим документом в електроній або у паперовій формі.

        Якщо ж ми говоримо про перелік документів, який визначений у Положенні, то станом на зараз взагалі не видають ТП та приписне свідоцтво, оскільки вже є ВОД нового зразку, проте це не означає, що ЛКК не буде приймати даний військово-обліковий документ. Так само і е-ВОД. Даний документ затверджений нормативно-правовим актом та має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий. Це все, що потрібно знати ЛКК.

        "2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

        в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

        у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559. Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

        З повагою, адвокат Айвазян.

        • Сергій Клиент 11 дней назад

          Велике вам спасибі, бо я вже втратив надію і почав готуватись до можливої мобілізації.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Сергію! По-перше, Вас ніхто не мобілізує до того моменту, як не буде рішення ЦВЛК. По-друге, Вам потрібно розібратись із ЛКК, оскільки діє комісія неправомірно. Можете також звернутись на гарячу лінію Міноборони та подати скаргу, що у Вас не приймають е-ВОД. По-третє, чому Ви вирішили, що Вас визнають придатним? Яку хворобу маєте?

            • Сергій Клиент 11 дней назад

              В мене їх 4, але до цвлк прийняли двіі (питсати не буду які саме, бо питання не конфіденційне). Зараз багато справ дуже яких цвлк повертає і каже, що це придатні люди, тому ризик насправді такий є, виходить правовий колапс і на держ рівні людинине дають пройти медичну комісію МСЕК.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            50%

            Буде бажання і Ваша воля, я міг би дати більш менш точний прогноз щодо можливого висновку ЦВЛК. Проте для того мені треба бачити Ваші медичні документи з висновками профільних лікарів та їхніми рекомендаціями. Я розумію, що надання медичних документів для ознайомлення іншій особі - це справа дуже делікатна. Тому таке рішення можливе лише за Вашої доброї волі.

            В будь-якому разі вдачи Вам у Вашому борінні! У Вас все вийде!

            • Сергій Клиент 11 дней назад

              Надайте будь ласка ваші контакти та вартість такої послуги, бо медичні документи ми в інтернет викладати не будем, це в приватному порядку.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            На жаль у самому питанні за правилами сайту я не маю права поділитися своїми контактами. Проте Ви можете звернутись до мене, зробивши персональний лід через мій профіль, або перейти у чат для більш приватної переписки.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Директорат цифрової трансформації у сфері оборони Міністерства оборони України надає офіційне розʼяснення щодо юридичної сили електронного та паперового військово-облікового документу.

        Зокрема, наявність у особи військово-облікового документа в електронній формі, наприклад, у відповідному застосунку мобільного телефону, або у вигляді роздрукованого військово-облікового документу з QR кодом, є рівнозначним військово-обліковому документу у паперовій формі, оскільки усі вони мають однакову юридичну силу.

        Військово-обліковий документ в електронній формі дозволяє уповноваженим працівникам ТЦК та СП, Національної поліції, Держприкордонслужби зчитувати його за допомогою будь-яких засобів (телефони, планшети), на яких може бути встановлений застосунок Резерв+ та які мають камеру. А роботодавцю – формувати список військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

        https://www.mil.gov.ua/news/2024/07/31/rozʼyasnenn...

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Вітаю! Маєм наступну ситуацію, отримав інвалідність термін якої закінчується в кінці цього місяця, 2 місяці тому пройшов влк, яке відправило пакет документів на цвлк на затвердження про непридатність, маю продовжити інвалідність, але лкк не відправляє на мсек, аргументуючи там, що в мене документи : довідка видана замість військового квитка, я обмежено придатний і знятий з обліку, при цьому є військово обліковий документ з резерв +, в тцк військовий квиток не видаються без рішення цвлк, яке буде просто невідомо коли як виявилось. Чи маю я право на проходження мсек з наявними документами? ( питання в тому, що лікарі кажуть що цвлк зараз повертає пачками рішення і визнають людей придатними, боюсь як би під занавес не отримати бойову, не маючи можливості пройти мсек і отримати свою відстрочку)

    Це складне питання, адже нормативно-правові акти у сфері проходження МСЕК зазначають виключно про паперову версію військово-облікового документу.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 3 грудня 2009 р. № 1317 Київ

    Питання медико-соціальної експертизи

    4. Лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, на огляд комісії згідно з цим Положенням.

    Для проходження медико-соціальної експертизи особа, що звертається для встановлення інвалідності, повинна подати такі документи:

    ...

    військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного) чи посвідчення про приписку до призовної дільниці або довідку територіального центру комплектування та соціальної підтримки про перебування на військовому обліку (за наявності) - для чоловіків віком від 18 до 60 років.

    Мова про електронний ВОД у даній ситуації не йде, на жаль. Водночас є постанова КМУ № 559, яка передбачає, що:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559 Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    11. Перевірка військово-облікового документа в електронній формі здійснюється шляхом зчитування QR-коду ініціатором перевірки за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі у формі інформаційного повідомлення.

    QR-код повинен бути придатним для зчитування технічними засобами ініціатора перевірки, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.

    Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

    Зміни до Положення про діяльність МСЕК були внесені 03.05.2024 року, тобто до моменту ухвалення низки постанов щодо застосування е-ВОД. На мою точку зору, у зв'язку з цим, можна спробувати переговорити принаймні з головою ЛКК щодо прийняття Вашого е-ВОД, він має однакову до паперового юридичну силу.

    Як варіант також - отримати від ТЦК листа, що Ваші документи відправлено на затвердження до ЦВЛК і видача паперового ВОД у зв'язку з цим неможлива. Гадаю, за наявності такого листа Вас повинні направити на МСЕК.

    З повагою!

    • Сергій Клиент 11 дней назад

      Во на на жаль таке не напишуть, бо влк не надає цю інформацію, офійно, як я зрозумів я все ще проходжу комісію влк.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Дана інформація не є конфіденційною і отримувати її потрібно не у ВЛК, а через ТЦК, адже саме останні направляють документи до ЦВЛК, По суті, отримати таку інформацію можливо через адвокатський запит. Головне, аби цього було достатньо для ЛКК,


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024