Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 06 сентября 2024, вопрос №118913 340₴

Працевлаштування тимчасово непридатного

Мене визнали тимчасово непридатним до військової служби і списали у запас. Чи маю я право влаштуватися на роботу? Чи повинен я надати роботодавцю якісь документи, пов'язані з ТЦК чи військовою службою?

Ответы юристов (18)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Для працевлаштування Вам потрібно надати роботодавцю військово-обліковий документ та перебувати на військовому обліку в ТЦК.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки ПІСЛЯ взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.

    Ви перебуваєте на військовому обліку в ТЦК?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ігор Клиент 6 дней назад

      Добрий день. Я поновився на посаді вчителя. Чи треба у воєнкомат передавати з місця роботи якусь довідку про це? Мене списали на півроку

      • Дерій Владислав Олегович

        Доброго дня! Ви вже оформили відстрочку? Якщо так - то Вам вже нічого не потрібно подавати, адже ТЦК має відомості про Ваше місце роботи.

        Крім того, згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 заклад освіти сам повинен був надіслати у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повідомлення про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів

        • Ігор Клиент 6 дней назад

          Довідку про відстрочку отримав, але документів про те, що я знову повернувся на попередню роботу я не давав. У ТЦК є інформація, де я працював. Значить, знову подавати інформацію не треба?

          • Дерій Владислав Олегович

            Відстрочку оформили на підставі працевлаштування в школі? Загалом можете взяти довідку з місця роботи та направити її поштою до ТЦК.

            Проте можете нічого не повідомляти, Вас за це не оштрафують, так як дана інформація буде і так відома ТЦК, адже:

            1. Школа сама повинна повідомити ТЦК про Ваше працевлаштування.

            2. Відомості про Ваше працевлаштування вноситься до Реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду.

            Згідно Примітки до статті 210 КУпАП - положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

          • Дерій Владислав Олегович

            Тобто, згідно законодавства ТЦК повинен дізнатися інформацію про Ваше працевлаштування з інших реєстрів, тому Вас не повинні притягнути до відповідальності за неповідомлення даних.

            Додатково можете ознайомитись з корисним матеріалом за посиланням https://sud.ua/uk/news/publication/304961-begat-do...

    Ігор Клиент 10 дней назад

    Так, перебуваю на обліку

    • Дерій Владислав Олегович

      В такому випадку проблем з працевлашуванням не буде.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      У Вас абсолютно все нормально, і з таким рішенням ВЛК немає жодних підстав для хвилювання при влаштуванні на роботу. Якщо, звичайно, термін тимчасової непридатності ще не минув.

      Надалі, допоки Ви знаходитесь у згаданому статусі, наполегливо рекомендую визначитись з більш сталою підставою для відстрочки. Це може бути і стан здоров'я, але для більш менш точного прогнозу щодо Вашої придатності чи непридатності при проведенні повторного ВЛК, бажано було б бачити Ваші медичні документи.

      Крім того, Ви повинні пам'ятати, що тимчасова непридатність на строк 6 і більше місяців (до 12-ти) дає Вам право на виїзд за кордон.

      • Ігор Клиент 10 дней назад

        Я читав, що однієї непридатності мало для виїзду за кордон. Треба, щоб виключили з військового обліку. Чи це так?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Достатньо тимчасової непридатності на термін від 6 до 12 місяців. По суті на цей період особа не є військовозобов'язаною, і військомат повинен надавати дозвіл на виїзд. При тому бажано, щоби була така причина, як лікування за кордоном (в такому випадку треба мати запрошення лікувального закладу за кордоном та направлення МОЗ).

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.!

    Який Ваш вік? Який військово-обліковий документ Ви маєте? Чи маєте Ви Резерв +?

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів. В умовах правового режиму воєнного стану зарахування на навчання до закладів освіти громадян, які підлягають військовому обліку та перебувають на тимчасово окупованій території або вибули з тимчасово окупованої території та територій активних бойових дій за кордон, здійснюється з відстроченням взяття їх на військовий облік і оформлення військово-облікових документів у семиденний строк з дати припинення чи скасування правового режиму воєнного стану.

    Якщо Ви маєте електронний ВОД, його повинні прийняти для Вашого зарахування.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559 Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    11. Перевірка військово-облікового документа в електронній формі здійснюється шляхом зчитування QR-коду ініціатором перевірки за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі у формі інформаційного повідомлення.

    QR-код повинен бути придатним для зчитування технічними засобами ініціатора перевірки, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.

    Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Звичайно Ви маєте право на працевлаштування у разі визнання Вас тимчасово непридатним.

    Згідно роз'яснень Державної служби України з питань праці для укладання трудової або цивільно-правової угоди Ви повинні надати роботодавцю:

    "паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

    індивідуальний податковий номер;

    трудову книжку (за наявності).

    Якщо це необхідно для роботи, Вас можуть попросити надати документи про освіту, довідку про стан здоров’я тощо.".

    Крім того, відповідно до пункту 34 постанови КМУ 1487 про "Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" Ви зобов'язані надати роботодавцю свій військово-обліковий документ в паперовому або електронному вигляді:

    "З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки ПІСЛЯ взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів".

    Всі інші документи, які може вимагати роботодавець, по закону не є обов'язковими для пред'явлення, але таке право за останнім залишається на його розсуд.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ігор Клиент 6 дней назад

      Добрий день. Чи повинен я після влаштування на роботу подати в ТЦК якусь довідку про це?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Доброго дня, Ігоре!

        Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

        ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

        1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

        8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

        • Ігор Клиент 6 дней назад

          Відстрочку я вже отримав, а зі школи який документ потрібен?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Заклад освіти може надати Вам відповідну довідку про те, що Ви працюєте у останньому, як також копію наказу щодо прийняття на роботу. Ці документи надішліть або подайте особисто до ТЦК.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви маєте звичайно право на працевлаштування.

    При оформленні роботодавець зобов'язаний взяти у Вас військово- обліковий документ.

    Порядок прийняття на роботу, а також документи, які має подати кандидат на посаду визначає ст. 24 КЗпП, яка зобов'язує кандидатів на працевлаштування подати з-поміж іншого військово-обліковий документ.

    Згідно Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних. Роботодавець зобов'язаний перевірити в особи, яка працевлаштовується, наявність: військово-облікового документа; відмітки у військово-обліковому документі про взяття на військовий облік(абзац другий пункту 34 Порядку).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024