Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

06 сентября 2024, вопрос №118954 350₴

Мошенник заполучил мою сим карту Киевстар и взломал все данные

13.08 я обратился в салон Киевстара для замены утеряной симкарты, которой я пользовался более 4 лет, получив ее в специальном слоте для сим карты я ее активировал и продолжил пользование ( к ней привязан приват банк, почта Gmail, телеграмм аккаунт, вайбер)
5.09 проснувшись утром я увидел что все аккаунты в моем телефоне выбило и не подходят пароли, так же уведомление от приват 24 о смене пароля и попытке авторизации на сайте platon.ua(есть скриншот)в телеграмм он сменил двухэтапную аутентификацию и пароль, я завершил его сеанс и сменил пароль(есть скриншот) в вайбер зайти не могу без номера, знаю что он был в сети, к почте доступ имеет только он, я восстановить не смог, имеет доступ ко всей галереи(так как включена синхронизация с гугл фото)
Я отправился в приват банк и сменил финансовый номер, пароли и одну карту, поставил голосовое распознавание
Отправившись в Киевстар я написал заяву на восстановления номера, ввел те же три номера с которыми получил симкарту 13.08
На что на контактный номер телефона пришло смс с отказом в замене, после чего я снова обратился в салон для повторной заявы, написал более детальную заяву с ответами на их вопросы, к этому всему был прикреплен физический паспорт (есть фотография заявы) и сказали ждать до 30 дней
Послее чего написал заяву в полицию, вечером позвонил полицейский, уточнил несколько вопросов но толком ничем не помог, пока жду их реакции хоть какой-то
5.09 около 6 вечера мы с другом попробовали набрать на мой номер и взял трубку неизвестный, на мои вопросы отвечал угу ага угу ага и сказал в конце, цитирую: тебе пи*да и сбросил
Сегодня пришел повторный отказ в замене сим карты, якобы « ваше звернення розглянуте, юридичні підстави для його задоволення відсутні»
Каким образом человек получил мою симкату? Что мне делать дальше, у мошенника и дальше доступ к моим данным. Стоит ли судится с Киевстаром?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Що тут можна порадити?

    Почніть з заяви до правоохоронних органів.

    Нехай проведуть розслідування з цього питання.

    А там, за наслідками, будете дивитися щодо подальших кроків.

    Якщо звертались з офіційним листом до оператора мобільного зв'язку - добре. Якщо ні - зверніться.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Денисе!

    Послее чего написал заяву в полицию, вечером позвонил полицейский, уточнил несколько вопросов но толком ничем не помог, пока жду их реакции хоть какой-то

    Ви подали заяву про злочин по 190 ККУ? Якщо так, то Вам не потрібно очікувати реакцію, а необхідно 07.09.2024 року

    Стаття 214 ККУ:

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом Бюро економічної безпеки України.

    3. Здійснення досудового розслідування, крім випадків, передбачених цією частиною, до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. У невідкладних випадках до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути проведений огляд місця події (відомості вносяться невідкладно після завершення огляду).

    4. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

    Стоит ли судится с Киевстаром?

    Можна подати судовий позов до оператора мобільного зв’язку з вимогою компенсувати майнову та моральну шкоду. Якщо вину оператора мобільного зв’язку буде доведено (наприклад, неналежна ідентифікація особи, порушення нормативних вимог), заподіяна шкода підлягатиме відшкодуванню.

    Каким образом человек получил мою симкату?

    Зазвичай, шахраї збирають інформацію про людину в інтернеті та звертаються до мобільного оператора за перевипуском сім-карти, посилаючись на викрадення або втрату телефону.

    Якщо сім-карта не зареєстрована за паспортом чи немає заборони на її дистанційну заміну, шахрай може перевипустити сімку одним дзвінком до служби підтримки оператора.

    Якщо ж картка прив’язана до паспортних даних, викрасти її значно складніше. Для перевипуску необхідно пред’явити паспорт, на який зареєстровано номер, і бути присутнім в сервісному центрі особисто. Втім, і у такому випадку зловмисник може використати підроблений паспорт або довіреність нібито від імені абонента. Не слід виключати і людський фактор – дублікат сім-карти шахрай може отримати, змовившись з працівником сервісного центру або через його халатність.

    Что мне делать дальше, у мошенника и дальше доступ к моим данным.

    На мій погляд станом на зараз Ви вже зробили всі необхідні кроки. Заява до поліції, зміна номеру у ПриватБанку, звернулись із заявою до мобільного оператора із поясненням обставин, які призвели до цієї ситуації. Можна ще спробувати звернутись до підтримки Вайбер та Гугл (якщо пошта на gmail).

    Головне для Вас наразі, аби слідчий вніс дані до ЄРДР та відкрив кримінальне провадження.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 9 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый вечер!

    Проходили ли Вы регистрацию абонента со своим номером? https://kyivstar.ua/services/prepaid/registration

    Если да, то это откровенное мошенничество со стороны Киевстара, который, к сожалению, таким грешит. Формально, если Вы восстанавливали № по паспорту, то в базе должен быть Ваш номер и они не имели права отказывать в восстановлении сим-карты, которая фактически должна быть привязана к Вашим персональным данным.

    Можно попытаться написать им письмо-претензию, в котором сослаться, что за все нанесенные ненадлежащей работой убытки будет нести ответственность Киевстар по своим активам. Хотя, учитывая, что их наблюдательный совет возглавляет американец (бывший директор ЦРУ, бывший госсекретарь США), они, видимо, решили, что схватили Бога за бороду и больше не подотчетны ни законам, ни судам Украины.

    К сожалению, если преждевременно не обезопасить свои финансовые и аккаунтовые номера, то действительно может быть подобное. Особенно с блогерами и другими лицами, которые распространяют свои контактные телефоны. Украина едва ли не единственная страна в Европе в которой до сих пор существует такой позор как анонимные номера, не привязанные к паспортным данным, а потому и их восстановление происходит без паспорта. Как правило, такими схемами занимаются люди, которые досконально знают алгоритмы работы оператора по восстановлению сим-карт, то есть бывшие и действующие сотрудники правоохранительных органов, работники операторов мобильной связи, ИТ-специалисты.

    Вы в обычную полицию обращались или в киберполицию? https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    Обычно подобными видами мошенничества занимается именно Киберполиция, т.к. на остальных вообще рассчитывать смысла нет.

    В остальном, если киберполиция нормально не отработает, то обычная полиция, конечно, этим заниматься не будет. Особенно, если нет материального ущерба.

    Обратиться в суд на Киевстар конечно можно в рамках Закона Украины "О защите прав потребителей", но шансы восстановить сим-карту очень незначительны и зависить будет всё от доказательной базы.

    Из опыта. Обычно никто без вводной информации номера не крадёт. То есть где-то был слив Ваших данных, что на счёт должны зайти деньги / зашли... или личная месть кого-то. Просто так методом научного тыка никто номера не ворует.

    На будущее - обезопасьте свои номера посредством их привязки к персональным данным.

    Киевстар https://kyivstar.ua/services/prepaid/registration

    Водафон https://www.vodafone.ua/services/registration

    Лайфселл https://www.lifecell.ua/uk/bank-id/

    А так, увы, хоть на рынки Украины зашли и якобы цивилизованные иностранные бренды, но ведут себя позорно точно также, как вели себя под брендами МТС, Лайф и т.д. Видимо законы проклятые, а не бренды.

    К сожалению финансовый номер другой страны, где нормально работают законы, нельзя использовать как финансовый, но можно использовать как № для привязки аккаунтов в соц.сетях, почты.

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Ситуація максимально прикра, але Ви вже зверталися до поліції, це головне. При чому, цікаво до якої саме: звичайно чи можливо це була кіберполіція https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    Що сказали в поліції? Провадження відкрили?

    У будь-якому випадку, зараз раджу терміново звертатися до адвоката, який спробує змусити поліцію хоча б відкрити кримінальне провадження та загалом працювати по цій справі.

    Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом Бюро економічної безпеки України.

    3. Здійснення досудового розслідування, крім випадків, передбачених цією частиною, до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. У невідкладних випадках до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути проведений огляд місця події (відомості вносяться невідкладно після завершення огляду). Для з’ясування обставин вчинення кримінального проступку до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути:

    1) відібрано пояснення;

    2) проведено медичне освідування;

    3) отримано висновок спеціаліста і знято показання технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

    4) вилучено знаряддя і засоби вчинення кримінального проступку, речі і документи, що є безпосереднім предметом кримінального проступку, або які виявлені під час затримання особи, особистого огляду або огляду речей.

    У разі виявлення ознак кримінального правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно, відомості про нього вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань за першої можливості.

    4. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

    Крім того, подавали офіційне звернення до компанії "Київстар"? Якщо ні - терміново потрібно подати.

    https://kyivstar.ua/about/feedback

    Адреса, куди надсилати лист

    Поштова адреса 03113, м. Київ, Дегтярівська, 53

    Електронна адреса

    Для фізичних або юридичних осіб: info@kyivstar.net Для ЗМІ: pr@kyivstar.net

    Онлайн форма Подати звернення

    За потреби - одразу можна подати адвокатський запит до "Київстар", аби вони зрозуміли, що Ви працюєте з адвокатом.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024