Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 07 сентября 2024, вопрос №118959 500₴

Собака воет с 6 утра каждый день.

Вітаю. Потрібна допомога . У сусідів зверху (жевемо в багатоповерхівці) собака кожного дня майже без перерви виє з 6-ї ранку , коли хазяйка йде на роботу (працює майже без вихідних). мирного урегулювання не вдалося знайти. Вона каже собака стара 17 років і т.д. мною було запропоновано купити іграшки за мійрахунок і щоб вона давала собаці їх, коли йде на работу відповідь, що собака їми не грається . Було запропоновано за мій рахунок найняти " сиделку", вона сказала , що бажаючих так рано нема. У місті є її рідні я запропонував їх гроші на таксі , щоб вона відвозила , а я ввечері забирав. Вона теж не була згодна. Ошийник антілай вона теж сказала одягати не буде.... все що міг для мирного рішення проблем я зробив (хоча вона сказала в неї проблем ніяких нема, це суто наші проблеми , що її собака заважає нам). На днях була викликана поліція та написана заява. З нею побалакали , але нічого не змінилося! Потрібна допомога для вирішення ситуації так як ми родиною не можемо спати свої відведені часи ( як що тривога, ми стдимо у карідорі , коли більш спокійно лягаєм спати , але о 6.15 починається вий).. в нас стало більше сварок на підґрунті вою собаки бо ми не висипаємось. Я хворію на підвищений тиск , про що свідчать постійні мої звернення до лікарів і головне , щоб він не підіймався це нормальний сон. Дочка каже "тату зроби щьось". Дружина вже декілька разів плакала.... як з цим боротися? Дякую!

Морально дуже тяжко це переносити , особливо коли це кожного дня! Я веду відеофіксацію годинника та лаю .

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Насамперед поговоріть з сусідами по "людськи".

    Проблему необхідно вирішити у правовiй площинi - поскаржитись дiльничному поліцейському на те, що собака порушує спокiй оточуючих. Щоправда, до 23-ї години шумiти у себе в квартирi дозволяється. Але все одно варто написати заяву i пiдписатися мешканцям кiлькох квартир. Тодi дiльничний проведе з господарями собаки бесiду i, можливо, зобов’яже їх «виселити» тварину - наприклад, вiддати до родичiв, які проживають у приватному секторі. Взагалі утримання собак та котів у квартирах будинків регулюється відповідними правилами, за порушення яких ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає накладення штрафу у розмірі до трьох неоподатковуваних мінімумів. Якщо ж порушення скоюється повторно протягом року, то розмір штрафу збільшується, а тварина конфіскується.

    • Володимир Клиент 9 дней назад

      На даний час , з 2023 року на скільки прочитав вірну інфу в інтернеті нема штрафів за такі випадки і тим паче конфіскації тварини ( чогось відмінили і знову не ввели). Чи не так ? Також я писав що намагався знайти мирне рішення , але нічого не підійшло, а вона геть нічого не зробила ...

      • Богун Сергій Павлович

        Я писав в відповіді - ст. 154 КУПАП. Там є навіть конфіскація. Прямо не стосується Вашого випадку, але можна використати якщо іншого не має. Якщо дільничний не допоможе - звернення до суду з позовом про зобов'язання вчинення дій.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Володимире!

    Згідно зі статтею 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані:

    здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;

    забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами;

    вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):

    жилих будинків і прибудинкових територіях;

    лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;

    готелів і гуртожитків;

    розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

    інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

    парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

    Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів.

    Варто пам’ятати: при написанні скарги до органів державної влади бажано зібрати якомога більше підписів мешканців будинку та направити лист зі скаргою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

    У разі якщо порушення продовжуються, викликайте співробітників поліції за телефоном 102. Працівник поліції повинен зафіксувати факт порушення та скласти протокол про адміністративне правопорушення, який буде правовою підставою до подальшого покарання порушника тиші. Стаття 182 КУпАП передбачає відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

    Для боротьби зі злісними порушниками закону існує два методи: за участю поліції і судовий.

    За участю поліції. Порушення законодавчих, а також інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягнуть за собою наслідки, передбачені ст. 182 Кодексу України про адміністративні порушення.

    Звернутись у такій ситуації до органів Національної поліції України у два способи — усно або письмо.

    Усно бажано звертатись у випадку, коли подія, тобто порушення режиму тиші, відбувається прямо зараз. Нагадаємо, що викликати поліцію слід за номером “102”. Як правило, за викликом прибуває наряд патрульної поліції, який фіксує правопорушення, збирає пояснення свідків тощо, однак, притягнути чи не притягнути до відповідальності галасливого сусіда все-таки вирішує суд.

    Письмово бажано звертатись до органів Національної поліції у випадку систематичного порушення режиму тиші. Для цього потрібно зібрати докази порушення перевищення сусідами допустимого рівня шуму (ними може може аудіозапис, колективна скарга мешканців усіх прилеглих квартир, протокол та акт Держспоживслужби тощо) і направити заяву з доказами на адресу поліції.

    Через суд. Іншим можливим способом захисту своїх прав є звернення з позовом до суду. Так, особа може подати позов про відшкодування моральної чи навіть матеріальної шкоди, заподіяної систематичним порушенням режиму тиші.

    Але для того, щоб рішення суду було винесено на користь позивача, необхідно мати досить переконливі докази. Доказами можуть виступати звернення до поліції, показання сусідів, медичні довідки про завдання шкоди здоров’ю (довідка від лікаря, лікарняний лист, інші докази нервових розладів, порушень сну, погіршення слуху).

    Також особа, право на тишу якої порушено, може звернутися до суду з негаторним позовом про усунення перешкод в користуванні своїм майном.

    Негаторний позов - це позов власника про усунення будь-яких перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження майном, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння.

    Наводжу приклади судових рішень, за якими порушників притягнуто до відповідальності за порушення режиму тиші: рішення суду, яким галасливого сусіда, який голосно кричав, чим заважав відпочивати сусідам, пртягнуто до адміністративної відповідальності та стягнуто штраф у розмірі 255 гривень без звуковідтворювальної апаратури - http://reyestr.court.gov.ua/Review/87438534 рішення суду, яким зобов`язано ТОВ “АТБ-маркет” усунути перешкоди у праві користування житловим приміщенням шляхом демонтажу всіх вентиляторів, кондиціонерів та холодильного обладнання, що знаходяться під квартирою та створюють постійний шум та вібрацію - http://reyestr.court.gov.ua/Review/75170944.

    Яким чином можна зафіксувати факт порушення режиму тиші?

    Зафіксувати порушення шуму можна декількома способами:

    - протокол про адміністративне порушення, складений органами Національної поліції;

    - аудіозапис і відеозапис;

    - екологічна експертиза, яка може бути ефективною, коли джерело шуму носить відносно постійний характер (наприклад, шум кондиціонера, холодильника або іншого обладнання);

    - протоколи і акти Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (адреси територіальних відділень Держспоживслужби - http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Kontakti_Terorganiv/139/)

    А ТЕПЕР БІЛЬШ КОНКРЕТНО:

    По-перше, слід зібрати підписи сусідів, що підтверджують той факт, що мешканка над Вами через поведінку свої собаки не дає спокійно вам жити. Також можна зробити аудіо запис або відеозапис, що підтверджує зайву шумність її квартири. Після чого прийти на останню розмову з нею для вирішення проблеми в мирному руслі та пред’явити копію паперу з підписами мешканців під’їзду, а також зроблені раніше записи і сказати, що ви подасте на неї до суду і напишете заяву в органи правопорядку.

    Одним з варіантів, як я писав вище, є виклик наряду поліції. Хоча Ви це вже робили, слід повторити такі виклики кілька разів. При тому складені протоколи залишати в себе для накопичення доказів.

    Для цього необхідно зателефонувати до чергової частини і сказати про те, що в сусідній квартири дуже шумно. Що робити, співробітники поліції знають і самі. Погано, що при тому сусідки може і не бути вдома, але робити це все одно потрібно..

    Обов'язковим при цьому є створення доказової бази, як я і казав вище, у вигляді аудіо або відеозаписів, збір підписів інших сусідів.

    Результатом того повинная бути заява до суду.. Суд може протривати як завгодно довго, але результат повинен бути від адміністративного стягнення у вигляді штрафу до виселення з квартири.

    Ще одним варіантом є також збір підписів, запис шуму і виклик дільничного. Після його приходу необхідно передати йому всю накопичену доказову базу і сказати, що робити більше нічого, окрім як вирішувати ситуацію, що склалася тільки крайніми способами. Після цього займатися справами недобросовісної сусідки буде вже дільничний.

    Якщо собако шумить вночі, а сусідка на усні зауваження не реагує, то єдиним правильним варіантом є знову ж таки виклик наряду поліції. Адже за законом заборонено шум у багатоквартирних будинках після 23:00 за місцевим часом.

    Вам варто знати, які норми шуму передбачені санітарними нормами? Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я від 22 лютого 2014 року, максимальний рівень шуму, який дозволений у будинках і квартирах становить:

    - вдень : 50 децибел,

    - вночі : 40 децибел.

    - для готелю або гуртожитку 55 : максимальний рівень шуму вдень ??і 45 : вночі.

    Для прикладу, 35 децибел – це цокання настінного годинника, 45 децибел – це шум розмови, 65 – це шум гучної розмови.

    Можна також звернутися до місцевого органу Держпродспоживслужби. Саме вони уповноважені розглядати такі питання і складати акти.

    Повторюю, для того, аби звернутися до суду, вам потрібно зібрати всі докази разом. Це довідки, акти, протоколи, свідки, аудіо- та відеофіксація. Також можна зробити екологічну експертизу. Однак вона платна і доречна тоді, коли шум постійний. Після того ви звернетеся в суд із позовною заявою про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

    У посиланні нижче надаю Вам один із зразків заяви про порушення прав громадян у порядку статті 24 Закону України Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Щоправда ця заява стосується будівельних робіт, але суті це не міняє.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    60%

    Доброго дня!

    Якщо вирішити питання мирним шляхом не вдається потрібно звернутись до поліції та суду.

    Проте, у Вас повинні бути належні докази, що собака створює для Вас нестерпні умови проживання та Ви намагались вирішити Ваше питання у позасудовому порядку.

    Спочатку направте письмову претензію Вашій сусідці - можете це зробити особисто, але в такому разі потрібно подавати 2 екземпляри претензії, щоб на Вашому вона поставила підпис про те, що претензію отримала або відправте претензію укрпоштою цінним листом з описом вкладеного. В претензії вкажіть, що вий собаки заважає Вам нормально жити і запропонуйте свої варіанти вирішення проблеми. Вимагайте, щоб відповідь надали протягом 5 днів.

    Якщо Вас ігнорують, то звертайтесь із заявами-скаргами про адміністративні правопорушення до міської ради та до поліції .

    І. В 2019 році Міністерство охорони здоров'я України затвердило норми, відповідно до яких в житлових приміщеннях допустимий рівень шуму має становити 40-55 дБА вдень (08:00 - 22:00) та 30-45 дБА вночі (22:00 - 08:00).

    За порушення шумових норм – адміністративна відповідальність згідно статті 182 КУпАП

    Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

    Отже, згідно з кодексом адміністративних правопорушень, порушнику загрожує:

    • усне попередження від правоохоронних органів;
    • штраф у розмірі від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб (1 мінімум = 17 грн) – це від 85 грн до 255 грн;
    • або від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів для юридичних осіб – це 255–510 грн.

    Якщо прецедент повториться, то штраф зростає вже від 255 до 510 грн, та від 850 грн до 2550 грн – за умови наступного порушення, й аж до того, що можуть вилучити джерело шуму (як буває зі звуковою апаратурою та любителями гучної музики).

    Ви можете написали скаргу на шум від собаки до уповноважених органів:

    • держпродспоживслужби, що робить виміри шуму і складає відповідний Акт ;
    • заяву приймає поліція, після чого «пускає справі хід». Органи повинні приїхати на місце події, скласти протокол, опитати свідків, і направити справу до суду.

    На жаль, у нашій країні рідко за подібні речі притягують до адміністративної відповідальності. Тому щоб Ваш випадок був успішним - Вам потрібно щоб у Вас були докази про перевищення рівня шуму, а для цього потрібно зробити експертизу.

    ІІ.Якщо собака незареєстрована - Ви можете поскаржитися до міської ради та притягнути власницю до адміністративної відповідальності за статтею 154 КУпАП.

    Утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідків та намордників (крім собак, породи яких не внесені до Переліку небезпечних порід собак) чи в не відведених для цього місцях, а також неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування тварини у громадському місці (крім вигулювання у спеціально відведених для цього місцях) - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою повторно протягом року, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    ІІІ. Останнім етапом буде звернення до суду із позовом про зобов'язання сусідів здійснити заходи для запобігання лаю собаки та недопущення перевищення рівня шуму.

    Є судова практика по цьому питанню, але для позивача вона була неуспішна, адже він не надав належні докази https://reyestr.court.gov.ua/Review/114106361

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Найчастіше люди просто ігнорують звернення сусідів, посміхаються в обличчя, роблять вигляд, що не бачать жодної проблеми. Воно й зрозуміло, вони ж це не чують день у день кілька годин поспіль.На дільничного також особливо сподіватися не доводиться. Максимум, що він зробить, так це поговорить з вашим сусідом про його собачку, як до цього вже неодноразово робили Ви. На жаль, у правовому полі вирішити це питання зараз просто неможливо. Глухий кут!В Україні багато говориться та робиться владою для створення комфортного для людини житлового середовища. Але описане вище у цей образ комфортного та безпечного зовсім не вписується. Існує дуже серйозна законодавча прогалина, і недобропорядні власники тварин цим користуються.

    ЕДИНЕ ЩО ПОРАДЖУ - ЗБИРАЙТЕ ДОКАЗИ ТА ЗВЕРТАЙТЕСЬ В СУД ЗА ВІДШКОДУВАННЯМ МАТЕРІАЛЬНОЇ ТА МОРАЛЬНОЇ ШКОДИ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Складна проблема, відверто кажучи. Розділяю Вашу стурбованість, позаяк сам інколи перебуваю в такій ситуації. Для початку - я б все таки радив повторно переговорити з сусідом на предмет досудового врегулювання спору. Якщо сусіди не йдуть на контакт, спробуйте залишити відповідне повідомлення біля дверей або у поштову скриньку. У повідомленні зазначте про нормативну базу, зокрема Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", та недопустимість шуму після 22 години. Звернутися до поліції ви завжди встигнете, але я б радив все таки спробувати допретензійне врегулювання спору. Я кщо не реагуватимуть, звертайтеся до правоохоронних органів

    Як правильно зібрати докази?

    ЗАФІКСУВАТИ ФАКТ НАЯВНОСТІ ШУМУ В НІЧНИЙ ЧАС - ДУЖЕ ВАЖЛИВИЙ ЕТАП.

    Зафіксувати порушення шуму можна декількома способами:

    - протокол про адміністративне порушення, складений органами Національної поліції;

    - аудіозапис і відеозапис;

    - екологічна експертиза, яка може бути ефективною, коли джерело шуму носить відносно постійний характер (наприклад, шум кондиціонера, холодильника або іншого обладнання);

    - протоколи і акти Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (адреси територіальних відділень Держспоживслужби - http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Kontakti_Terorganiv/139/).

    Мої поради є наступними:

    1. Фіксація доказової бази.

    2. Лист від сусідів щодо припинення шуму.

    3. Винесення питання до домового чату.

    4. Звернення до управителя будинку.

    5. Звернення (побільше) до правоохоронних органів.

    6. Звернення до суду.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024