Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 сентября 2024, вопрос №119194 800₴

бронювання і невідповідність ВОД-в

Доброго дня, шановні експерти.
Маю таку особисту ситуацію. Підприємство на основі даних мого військового квитка (отриманого ще у 1997 році під час проходження строкової служби у ЗСУ) подало мене на бронювання. Зроблено було це ще до оновлення даних. У липні в зазначені у законі строки я оновив дані через Резерв+, і з'ясувалося, що я на обліку у своєму ТЦК, дані в Оберізі наявні, не в розшуку і т.ін., проте ВОС та звання взагалі не відповідають тим, що у військовому квитку. Останнього разу у воєнкоматі був у 2014 році, коли хотіли мобілізувати в АТО (не мобілізували). За час війни повісток не отримував. У військовому квитку дефіцитна ВОС, у Резерві недефіцитний будівельник різнорабочий. Два тижні тому надійшов наказ Мінекономіки щодо надання мені відстрочки (бронювання). Направили виписку на ТЦК, відповіді немає, статус в Реєстрі також не змінюється.
Буду вдячним за пораду, як мені надалі діяти, чи є сенс прискорити процес особистим відвідуванням ТЦК, чи ще чекати (бронювання чи виклику через підприємство)? Наскільки великі ризики взаємодії з ТЦК у моєму випадку, можуть же, сказати, що бронювання недійсне, тощо. Якщо йти до ТЦК, то яка мета (навіть для того, щоб вказати при запису до електронної черги) - відстрочка чи уточнення даних, чи ще щось? Дякую.

Ответы юристов (12)

    Середницький Євгеній Вікторович
    25%
    Середницький Євгеній Вікторович 7 дней назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Добрий день! Щодо Вашої ситуації слід зазначити, наступне:

    1. Питання щодо статусу бронювання:
    • Особистий візит до ТЦК у вашому випадку є доцільним. Оскільки ви вже отримали наказ Мінекономіки про бронювання, але відповіді від ТЦК немає, це може бути пов'язано з затримкою обробки або невідповідністю даних.
    • Мета візиту до ТЦК: уточнити статус вашого бронювання, перевірити, чи отримали вони виписку і на якому етапі знаходиться її розгляд. Також можна уточнити, чи виникли проблеми з актуальністю даних у їхніх реєстрах.

    Ви можете сформулювати свій запит як: "Уточнення статусу бронювання та актуалізація військово-облікових даних" та подати його поштою ціним листом з описом вкладення і відправити його з курєрською доставкою.

    2. Актуалізація даних:
    • Оскільки у вас виникла розбіжність між даними у військовому квитку і тими, що є в "Резерв+", має сенс звернути увагу на оновлення ваших даних в ТЦК.
    • Важливо, щоб всі дані (ВОС, звання) відповідали дійсним, адже це впливає не тільки на бронювання, але й на подальші виклики або можливі питання під час перевірок.
    3. Ризики під час оформлення бронюваня та взаємодії з ТЦК:
    • Ви вже отримали наказ про бронювання, і це є офіційним документом. Як правило, ТЦК має виконувати цей наказ. Але все ж, варто врахувати, що невідповідність даних може викликати питання.
    • Ризик визнання бронювання недійсним може виникнути, якщо виявиться, що ваші дані про ВОС або звання не відповідають вимогам до осіб, які можуть бути заброньовані. Тому корисно вирішити питання з оновленням даних якнайшвидше.
    4. Рекомендовані дії:
    1. Запис на прийом у ТЦК з формулюванням: уточнення статусу бронювання та актуалізація військово-облікових даних.
    2. Під час візиту до ТЦК:
      • Представте наказ Мінекономіки про бронювання.
      • Уточніть, чи отримали вони виписку, і який стан її обробки.
      • Якщо потрібна актуалізація даних про ВОС або звання, подайте відповідні документи (можливо, знову доведеться пройти медкомісію чи інші процедури).
    3. Попросіть у ТЦК оновлення ваших даних у системі "Оберіг", щоб інформація була актуальною і не виникало проблем в майбутньому.
    5. Чекати чи діяти?
    • Чекати відповіді від ТЦК без дій може бути ризиковано, оскільки це може зайняти невизначений час. Враховуючи, що ви вже маєте бронювання, краще діяти і активно уточнювати статус, щоб уникнути потенційних проблем.

    На мою думку З урахуванням вашої ситуації, особистий візит до ТЦК для уточнення статусу бронювання та актуалізації даних є найбільш ефективним способом.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Підприємство повинно оформити відстрочку заброньованому працівнику (Вам) в ТЦК та СП за місцем свого розташування.

    У додатку 5 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 (далі - Порядок №560) вказано, що для надання відстрочки заброньованим працівникам потрібно подавати такі документи:

    клопотання керівника підприємства, установи та організації щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних, які заброньовані в порядку, визначеному КМУ;

    витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаних.

    У строк не більше ніж п'ять робочих днів із дня отримання рішення ТЦК та СП має зарахувати військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік.

    Підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік в ТЦК СП з метою відстрочки від призову на військову службу, може бути «зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного неправильної інформації про його прізвище, ім'я та по батькові (за наявності), рік народження, військово- облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезназходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності)» (п. 10 Порядку №76).

    Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного є документом, що підтверджує надання військовозобов'язаному відстрочки. Його видають військовозобов'язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4 до Порядку №76. У рішенні Мінекономіки зазначається строк дії відстрочки.

    Якщо Вам видали витяг - Ви є заброньованим.

    Згідно з 13 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого ПКМУ від 27 січня 2023 р. № 76 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650):

    Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;

    5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);

    6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;

    7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

    9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України.

    Раджу переговорити зі своїм роботодавцем. Нехай виясне питання Вашого бронювання в ТЦКСП.

    • Денис Клиент 7 дней назад

      Дякую за відповідь. Постанова «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних під час воєнного стану» від 05.06.2024 р. № 650 дозволяє енергетикам бронювати дефіцитні ВОС + посада заступника директора.

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка. Наразі я знаю випадки бронювання дефіцитних ВОС. Напочатку війни було заборонено. Сам маю дефіцитну ВОС. Виходьте з того, що у Вас є рішення Мінекономіки щодо бронювання.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Денисе!

    Буду вдячним за пораду, як мені надалі діяти, чи є сенс прискорити процес особистим відвідуванням ТЦК, чи ще чекати (бронювання чи виклику через підприємство)? Наскільки великі ризики взаємодії з ТЦК у моєму випадку, можуть же, сказати, що бронювання недійсне, тощо. Якщо йти до ТЦК, то яка мета (навіть для того, щоб вказати при запису до електронної черги) - відстрочка чи уточнення даних, чи ще щось? Дякую.

    Яким чином Вас забронювали, якщо згідно з військово-обліковим документом Ви маєте дефіцитну військово-облікову спеціальність?

    Загалом невідповідність даних у ВОД та в Реєстрі "Оберіг" - звична справа і нічого страшного тут взагалі немає. Це доволі просто виправляється через оператора ТЦК, який працює з "Оберігом". Але от цікаве питання з бронюванням по дефіцитній ВОС.

    У будь-якому випадку, є чіткий порядок оформлення відстрочки заброньованому працівнику, який передбачає, у першу чергу, іцініативу Вашого роботодавця. Ви не зобов'язані на даний момент щось робити.

    Алгоритм такий - роботодавець надсилає до ТЦК та СП за юридичною адресою документи про Ваше бронювання. ТЦК приймає позитивне рішення та видає відповідну довідку. Далі копія довідки про відстрочку надсилається до того ТЦК, де Ви перебуваєте на військовому обліку.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, а також посадовим (службовим) особам, зазначеним у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    Відповідні органи, в яких працюють посадові (службові) особи, зазначені у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5, надсилають завірену копію довідки про надання таким особам відстрочки (додаток 6) до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, у якому така особа перебуває на військовому обліку.

    Коли роботодавець направив документи до ТЦК? Скільки часу пройшло? Чи відвідували уповноважені працівники роботодавця ТЦК та СП?

    З повагою!

    • Денис Клиент 7 дней назад

      Дякую за відповідь. З приводу бронювання дефіцитної ВОС. Постанова «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних під час воєнного стану» від 05.06.2024 р. № 650 дозволяє енергетикам бронювати дефіцитні ВОС + посада заступника директора. Але є тепер інше питання, виходячи із Вашої відповіді. Роботодавець направив повідомлення про моє бронювання до ТЦК, де зареєстрований я, а не той, де юридична адреса підприємства. Саме так робив і раніше, і це працювало. Тепер, так розумію, інші правила, і треба було відправляти по місцю реєстрації підприємства? Наскільки це принципово? Треба перенаправити по місцю реєстрації?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        По суті - не зовсім принципово, але я б радив також документи направити і до ТЦК за місцем знаходження юридичної особи, принаймні такими є вимоги постанови КМУ № 560 наразі.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    1. Ваш військовий квиток є чинним військово-обліковим документом

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    2. Бронюванні підлягають всі ВОС

    Згідно пункту 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану військовозобов’язані, зазначені у пункті 1 цього Порядку, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

    3. Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання - є документом, що підтверджує надання Вам відстрочки.

    Якщо Вам видали Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання - то Ви вже є заброньованим, адже згідно пункту 12 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану - Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Так як Вас бронювали ще по спискам через Мінекономіки, то ТЦК повинно внести відомості про бронювання протягом 5 днів з дня отримання відповідного повідомлення від підприємства.

    Згідно пункту 12 постанови КМУ 76 Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки, відповідний підрозділ розвідувального органу Міноборони), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Отже, підприємство повинно було видати Вам Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання та самостійно оформити Вам відстрочку надіславши до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки документи, які зазначені у переліку згідно з додатком 5 постанови КМУ 560. ТЦК повинно було внести відомості в Реєстр військовозобов'язаних

    Буду вдячним за пораду, як мені надалі діяти, чи є сенс прискорити процес особистим відвідуванням ТЦК, чи ще чекати (бронювання чи виклику через підприємство)?

    Самостійно відвідувати ТЦК не варто, адже саме на підприємство покладено обов'язок оформити Вам відстрочку, адже згідно пункту 58 постанови КМУ 560 органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, а також посадовим (службовим) особам, зазначеним у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    Тому зверніться до до відповідальних осіб підприємства, щоб вони подали запит до ТЦК та оформили Вам відстрочку із внесенням необхідних відомостей до Реєстру військовозобов'язаних.

    Наскільки великі ризики взаємодії з ТЦК у моєму випадку, можуть же, сказати, що бронювання недійсне, тощо.

    Ви підлягаєте бронюванню незалежно від ВОС, звання та віку.

    Ви взагалі не повинні вчиняти ніяких дій, адже процедура бронювання та оформлення відстрочки повністю проводиться підприємством.

    Згідно пункту 13 Порядку. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;

    5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);

    6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;

    7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

    9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;

    10) невиконання оператором протимінної діяльності протягом шести місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності.

    Якщо ТЦК ще не внесли відомості про бронювання до Реєстру військовозобов'язаних, то підприємству потрібно подати запит до ТЦК.

    Дані відомості підприємство може переглянути за посиланням https://diia.gov.ua/services/vidomosti-pro-pracivn...

    Якщо йти до ТЦК, то яка мета (навіть для того, щоб вказати при запису до електронної черги) - відстрочка чи уточнення даних, чи ще щось?

    Самостійно до ТЦК краще не йти. Проте, із собою носіть Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання. Після того, як в Резерв+ буде відображатись Ваше бронювання - тоді можете звернутись до ТЦК, щоб вони привели у відповість дані з військового квитка та дані в Резерв+

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВАШИИХ ДОКУМЕНТІВ ДОСТАТНЬО ЩОБ ВАС ЗАРАХУВАЛИ НА СПЕЦОБЛІК ТА ВНЕСЛИ ВІДПОВІДНУ ІНФОРМАЦІЮ ДО РЕЄСТРУ "ОБЕРІГ", АЛЕ ВИ ПОВИННІ ЗРОБИТИ ПЕВНІ КРОКИ.

    ПРОСТО ЛИСТА ДО ТЦКСП МОЖЕ НЕ ВИСТАЧИТИ, ТОМУ ЩО ВАМ ТРЕБА НАПИСАТИ ЗАЯВУ.

    ПОКИ ВАС НЕ ВНЕСУТЬ В "ОБЕРІГ", ВАМ МОЖУТЬ ВРУЧИТИ ПОВІСТКУ БУДЬ-ДЕ ТА БУДЬ-КОЛИ.

    Саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку чи бронювання, покладено обов`язок із своєчасного інформування ТЦК та СП про наявність таких підстав.

    Військовозобов’язаний повинен вчинити активні дії з повідомлення ТЦК про своє бронювання і зробити він може це лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    За певних умов ТЦК може мобілізувати чоловіка, який був заброньований на момент мобілізації. Вказаний висновок зробив Закарпатський окружний адміністративний суд у рішенні від 16 травня 2024 року по справі №260/111/24.

    Так, суд вказав, що саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку, покладено обов`язок із своєчасного повідомлення ТЦК про наявність таких підстав.

    Право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб ТЦК. При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    У цій справі суд відмовив чоловіку, бо той не повідомив ТЦК вчасно, тобто, не скористався можливістю реалізації права на відстрочку.

    Всі заброньовані громадяни мають перебувати на спецобліку, а інформація про них повинна з’являтися у системі "Оберіг".

    Усі заброньовані громадяни мають перебувати на спеціальному обліку, але з якихось невідомих причин туди потрапляють не всі. Таке часто траплялося на початку війни, а зараз таких випадків побільшало. Тобто, коли є список заброньованих працівників за певним підприємством, але до ТЦК цей список, затверджений та погоджений на рівні ГШ, з якихось причин не передали і на спецобліку людей зі списку немає.

    ЦЕ ЧАСТО ТРАПЛЯЄТЬСЯ, КОЛИ ПІДПРИЄМСТВО ЗНАХОДИТЬСЯ В ЗОНІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ОДНОГО ТЦКСП, А ОСОБА ЗАРЕЄСТРОВАНА ТА СТОЇТЬ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ В ІНШОМУ ТЦКСП.

    Через такі "нестиковки" і трапляється, що працівники, які були заброньовані втрапляють у халепу, коли їх перевіряють представники ТЦК, а даних про бронювання в системі "Оберіг" про них немає.

    Тому громадянам потрібно керуватися правилами військового обліку, які затверджені Кабміном. А саме – положенням, яке передбачає, що у випадку зміни військово-облікових даних, сам військовозобов’язаний повинен повідомити про це ТЦК та СП. Тобто, якщо особа заброньована та має відповідні підтверджуючі документи, вона повинна протягом 7 днів надати цю інформацію до ТЦК і написати відповідну заяву.

    Найкращий варіант – зробити це самостійно, відвідавши військкомат, бо, на жаль, система щодо спецобліку не зовсім нормально працює.

    Тому і виходить, що військовозобов’язаний законно заброньований підприємством, а дані про нього у системі відсутні. Такий чоловік може йти зранку на роботу, а його зупиняють працівники ТЦК. Якщо у громадянина немає документів підтверджуючих бронювання, то може дійти до того, що його завезуть до військкомату та швидко оформлять до військової частини. Такі ситуації, на жаль, трапляються часто.

    Якщо дійде до того, що заброньований чоловік вже потрапив до військової частини, тоді його адвокату потрібно буде доводити, що людину забрали до ТЦК незаконно, а також незаконно оформили до військової частини. Це дуже виснажливий процес.

    У досудовому порядку, нічого вирішити, на жаль, не можна, бо людина вже оформлена як військовослужбовець, це, до речі, добре знають у ТЦК. Навіть якщо чоловік принесе документи про те, що він був заброньований, він не зможе залишити військову частину. А якщо зробить це самовільно – отримає кримінальне провадження.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Денисе!

    Коли саме підприємство подало Вас у списках на бронювання? Якщо це відбулось після змін у Постанові КМУ №76, внесених Постановою КМУ №650 від 05.06.2024 року, то Вас мали право забронювати з дефіцитною ВОС.

    2. Бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі - список), погодженими Міноборони (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органі Міноборони, - за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони), в паперовій та/або електронній формі або в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650 “Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану” (далі - Порядок бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу).

    Заброньованим військовозобов’язаним надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації (далі - відстрочка).

    Не підлягають бронюванню військовозобов’язані, які згідно із законом не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Військовозобов’язані, зазначені у пункті 1 цього Порядку, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

    Щодо Вашої ВОС у Єдиному реєстрі, то це питання виключно до ТЦК, який повинен був внести коректні дані на підставі Вашої особової справи та Вашого військово-облікового документу.

    Направили виписку на ТЦК, відповіді немає, статус в Реєстрі також не змінюється.

    Яку саме виписку підприємство направило до ТЦК? Додаток 5?

    Якщо так, то у ТЦК після цього є 5 днів для того, аби зарахувати Вас на спеціальний облік та внести дані до Єдиного реєстру.

    "Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки, відповідний підрозділ розвідувального органу Міноборони), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів."

    Буду вдячним за пораду, як мені надалі діяти, чи є сенс прискорити процес особистим відвідуванням ТЦК, чи ще чекати (бронювання чи виклику через підприємство)?

    Відповідно до законодавства Ви не маєте обов'язку особисто відвідувати ТЦК для вирішення вищезгаданих питань. Цей обов'язок покладений на Вашого роботодавця. Чи є в Вас можливість вирішите це питання саме через роботодавця? Тобто, чи може останній звернутись до ТЦК та дазнатись у чому саме причина відсутності даних у Єдиному реєстрі?

    Постанова КМУ №560:

    58. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    Наскільки великі ризики взаємодії з ТЦК у моєму випадку, можуть же, сказати, що бронювання недійсне, тощо.

    Анулювати Ваше бронювання ТЦК не зможе, оскільки немає на те відповідних повноважень.

    13. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    • 1) закінчення строку її дії;
    • 2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
    • 3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;
    • 4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;
    • 5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);
    • 6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;
    • 7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;
    • 8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;
    • 9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;
    • 10) невиконання оператором протимінної діяльності протягом шести місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності.

    Якщо йти до ТЦК, то яка мета (навіть для того, щоб вказати при запису до електронної черги) - відстрочка чи уточнення даних, чи ще щось?

    Як я і зазначав вище, йти до ТЦК задля оформлення відстрочки Вам не потрібно, тому, якщо все ж таки вирішити це робити, то вказуйте причину - "уточнення даних". Пам'ятайте, що Ви маєте право на відстрочку, яке надає Вам витяг з Мінекономіки.

    "Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Денис Клиент 7 дней назад

      Доброго дня. Дякую за відповідь. Так, перелік згідно Додатку 5. І так, після змін.

      Маю уточнююче питання.

      Одна із попередніх відповідей була така, що згідно ПОСТАНОВИ від 16 травня 2024 р. № 560 Київ Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період "Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, а також посадовим (службовим) особам, зазначеним у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

      Ви зазначаєте, що до ТЦК, де військовозобов'язаний перебуває на обліку (власне саме так роботодавець і зробив). Які дії базуються на більш актуальному регламенті? Вибачте, якщо некорректно запитую

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        50%

        Дивиться, Денисе, запитуєте коректно, оскільки дійсно є певна колізія, так як Постанова КМУ №560 зазначає, що:

        "58. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5".

        Та ж сама норма міститься і у Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (стаття 25):

        3. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються.

        Проте, Постанова КМУ №76 говорить про наступне:

        "Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік."

        Отже, можливо, також є сенс направити документи до ТЦК за юридичною адресою підприємства.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024